KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 23:47

1. Nie. Przecięcie się dróg w tym przypadku stanowi jednokierunkowa jezdnia biegnąca dookoła wyspy.

Oznaczone C-12 ? jeśli tak to wspominanie o jednokierunkowej jezdni jest pomyłką.
2. Czerwony nie skręca w prawo?

Jeśli to rondo to nie wiem. Skąd mogę wiedzieć, że wjechał poprzednim wlotem.
To " w prawo" to jest iluzja..wiesz..taki królik z kapelusza..nie każdy ruch kierownicą jest skrętem w rozumieniu zmiany kierunku jazdy.
Na egzaminie przy zadaniu drugim, czyli jeździe po pasie ruchu kierunkowskazu nie włączają... :D

Oczywiście, jest to fałszywa teza - wtedy zgodnie z art. 22.2

Obawiam sie ,ze ten artykuł tak ci przypadł do gustu jak pewna rzecz w tym dowcipie...

Mąż gotuje.
-Dodałeś do tego chili?!
-Tak, myślałem, że lubisz ostre żarcie.
-Tak <&%#$@>, ale nie sernik.

4. A to na fragmencie skrzyżowania art. 22.2 już nie obowiązuje? Gdzie tak napisali?
czytając Art 22 i 25 powinieneś wyciagnąc właściwe wnioski...tu mi pachnie szymonologią
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 21 marca 2014, 00:11

szerszon napisał(a):Możesz wskazać sytuację, gdzie jest jednoczesna zmiana pasa ruchu i kierunku jazdy ?
Tylko nie startuj mi tu z łamanym pierwszeństwem. :)
[

Mogę. taka sytuacja może się zdarzyć:

Obrazek
Makabra

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 00:16

szerszon napisał(a):Oznaczone C-12 ? jeśli tak to wspominanie o jednokierunkowej jezdni jest pomyłką.

Nie ma jezdni, czy nie jest jednokierunkowa?
Jeśli to rondo to nie wiem. Skąd mogę wiedzieć, że wjechał poprzednim wlotem.

Co cię obchodzi którym wlotem wjechał....
To " w prawo" to jest iluzja..wiesz..taki królik z kapelusza..nie każdy ruch kierownicą jest skrętem w rozumieniu zmiany kierunku jazdy.
Wcale tak nie twierdzę.

4. A to na fragmencie skrzyżowania art. 22.2 już nie obowiązuje? Gdzie tak napisali?
czytając Art 22 i 25 powinieneś wyciagnąc właściwe wnioski...tu mi pachnie szymonologią
Ja wyciagnalem, pokaz mi gdzie wyczytałeś, że w tym fragmencie skrzyżowania 22.2 nie obowiązuje...
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 00:17

Mogę. taka sytuacja może się zdarzyć:

Niby to ma być zmiana pasa ruchu ? :wow:
To ja idę spać..bo chyba czegoś nie doczytałem w PoRD.
=================
Leszko.. te twoje cytaty Stefańskiego to jak grochem o scianę.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 00:25

evo
Nie ma jezdni, czy nie jest jednokierunkowa?

Chyba też powinieneś pójść w moje ślady,,,czyli spać. Nie rozumiesz o co sie pytałem.

Co cię obchodzi którym wlotem wjechał....

Dużo..bo wiem jaki manewr wykonuje... czy aby nie zawraca pasem zewnętrznym...kolejny dzielący manewr na podmanewry...to zaraźliwe...

Wcale tak nie twierdzę.

taaa... co innego lansujesz...a tu co innego deklarujesz

Ja wyciagnalem, pokaz mi gdzie wyczytałeś, że w tym fragmencie skrzyżowania 22.2 nie obowiązuje...

Chyba tego królika, bo wniosków nie... nie pisałem ,ze nie obowiązuje, tylko jak powyżej ..każdy ruch kierownicą to Art 22 :roll:
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 21 marca 2014, 00:26

szerszon napisał(a):=
To ja idę spać..bo chyba czegoś nie doczytałem w PoRD.

No to wyjaśnij zanim udasz się na spoczynek, co to jest zmiana pasa według PoRD? :D
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 00:27

Ależ drogi makabro..przecież leszko wrzucił cytaty Stefańskiego..no proszę Ciebie...
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 21 marca 2014, 00:28

szerszon napisał(a):Ależ drogi makabro..przecież leszko wrzucił cytaty Stefańskiego..no proszę Ciebie...

Czy to były cytaty z PoRD? :) Coś o PoRD wspominałeś...
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 00:30

To znajdź mi w PoRD co to znaczy " w prawo" , " w lewo" "zmiana pasa ruchu"
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 00:35

Jeśli do sytuacji która opisuje Art 25 stosujesz Art 22 to polecam darować sobie posty kopana.
Zmianę kierunku jazdy chcesz opisywać Art 22 to ja nie mam pytań.
szerszon

Postprzez Makabra » piątek 21 marca 2014, 00:47

Ostatni raz i kończę z tematem zmiany pasa podczas zmiany kieunku :eek2: A zdania nie zmienię 8)

Obrazek

Jeśli citroen pojedzie pomarańczowym torem jazdy to zmienia pas tak samo jak czerwonym torem jazdy. Efektem tych zmian pasa jest albo kontynuacja jazdy pasem prawym w tym samym kierunku, albo zmiana kierunku.
Makabra

Postprzez dylek » piątek 21 marca 2014, 01:20

Makabra - Jeśli nie jest istotne kto gdzie jedzie, a jedynie sam fakt przemieszczenia się między pasami, by orzec zmianę pasa ruchu....to w rózowym jaju mamy 3-ech zmieniających pasy ...prócz czerwonego i zółtego to jeszcze i zielony się na taką samą zmianę pasa załapał ;)
Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 21 marca 2014, 01:53

szerszon napisał(a):A gdzie jest napisane , ze z danego pasa przed skrzyżowaniem jak juz wjadę na skrzyżowanie mam mieć już pierwszeństwo ?
Nigdzie. Jest tylko w wytycznych dla znakujących drogi mowa o zakazie doprowadzania do przecinania się potoków ruchu. A nad kim PoRD ma mi niby dać PP, skoro zgodnie z tym samym PoRD nikogo z kim mógłbym się "puknąć" być nie może? Nie ma potrzeby ustalania PP więc i w nie ma mowy o PP. Dopóki oczywiście pasa ruchu nie będę zmieniał, ale na to jest już stosowny artykuł.

szerszon napisał(a):Ale jest napisane , czego dotyczy..w końcu zatrybisz, że dotyczy przejazdu przez skrzyżowanie...
Nie dotyczy przejazdu przez skrzyżowanie tylko zajęcia pasa ruchu przed skrzyżowaniem w zależności od kierunku, w jakim przez skrzyżowanie zamierzam przejechać. Więc chcąc przejechać przez skrzyżowanie na wprost zajmuję PRZED skrzyżowaniem pas ze strzałka na wprost. Coś jeszcze ze strzałki na pasie ruchu PRZED skrzyżowaniem odczytałeś?
-----
LeszkoII napisał(a):...zmiana kierunku z nieokrężnego na okrężny...
...zmiana pasa ruchu z przed skrzyżowaniowego na skrzyżowanniowy...
Podtrzymuję Leszko, Twoje wizje są psychodeliczne.
LeszkoII napisał(a):Podzieliłem się tymi cytatami, żeby nie napastowano mnie bezpodstawnie określeniami "autorska krytyka", "brednie", "wymysły", "psychodeliczne wizje", etc..
Jeszcze żebyś potrafił zrozumieć to, co sam cytujesz...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 21 marca 2014, 06:53

Makabra napisał(a):Obrazek
Jeśli citroen pojedzie pomarańczowym torem jazdy to zmienia pas tak samo jak czerwonym torem jazdy. Efektem tych zmian pasa jest albo kontynuacja jazdy pasem prawym w tym samym kierunku, albo zmiana kierunku.
PoRD przewiduje, że zmiana pasów ruchu ma nastąpić jeden po drugim po to, żeby ich sygnalizowanie mogło być zawczasu i wyraźne. Żółty tor ruchu generalnie nie spełnia obowiązku nałożonego przez Art. 22.5. (chyba, że poruszał się na tyle wolno, że......) Innymi słowy nie można zmienić kilku pasów ruchu jednocześnie niczym "bicie w przelocie" :P , bo praktycznie jest to niedopuszczalne przepisami.

===
szymon1997 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Podzieliłem się tymi cytatami, żeby nie napastowano mnie bezpodstawnie określeniami "autorska krytyka", "brednie", "wymysły", "psychodeliczne wizje", etc..
Jeszcze żebyś potrafił zrozumieć to, co sam cytujesz...
Gdybym nie rozumiał, to bym nie wiedział czego i gdzie szukać. Czytać potrafimy. Specjalnie wrzuciłem kilka wersji "tego samego", żebyś nie mógł manipulować, przekręcać kontekstu wypowiedzi. Możesz zacząć przepisywać ręcznie te cytaty, tylko uważaj na plagiat. Kochasz tak działać: z tekstu wywalać zdanie, często wręcz słowo i zamiast opisywać kontekst źródłowy, starasz sie budować inny na podstawie definicji słów, skojarzeń, podmianek... znam to doskonale - wyrafinowana technika dezinformacyjna i dywersyjna w jednej pigułce.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 08:09

dylek napisał(a):Makabra - Jeśli nie jest istotne kto gdzie jedzie, a jedynie sam fakt przemieszczenia się między pasami, by orzec zmianę pasa ruchu....to w rózowym jaju mamy 3-ech zmieniających pasy ...prócz czerwonego i zółtego to jeszcze i zielony się na taką samą zmianę pasa załapał ;)
Obrazek

Mieszasz całkowicie dwa różne przypadki. Zielony przecina pasy ruchu bo nadjechał z zupełnie innego kierunku, natomiast czerwony i żółty zmienia pas gdyż przed manewrem jechał dokładnie w tym samym kierunku w którym prowadzą pasy znajdujące się obok.

Owszem - czerwony zmienia kierunek jazdy (w sposób niezgodny z art 22.2) ale jednocześnie jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu na podstawie 22.4.

Gdyby tak nie było to pojazdy skręcejące na podstawie 22.3 bez zbliżenia się do odpowiedniej krawędzi nie byłyby zobligowane do ustąpienia pierwszeństwa pojazdom na pasie obok.
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze