Skręcanie a zmiana kieurnku jazdy - ciekawe podejście.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skręcanie a zmiana kieurnku jazdy - ciekawe podejście.

Postprzez Makabra » piątek 14 marca 2014, 15:55

szerszon napisał(a):
. I to cygaro faktycznie nie jest traktowane jako jedno duze skrzyzowanie,

a dlaczego miałoby być traktowane jako jedno ?

No przecież napisałem że nie taktuję tego jest jedno skrzyżowanie :) Więc do kogo to pytanie?

LeszkoII napisał(a):
Makabra napisał(a):Niestety znowu sie nie zgodze. Wrzucanie wszystkich manewrow do jednego worka to jest zbytnie uproszczenie, ktore nie zdaje potem egzaminu na bardziej rozbudowanych skrzyzowaniach.
Np. przebudowane "Rondo Mogilskie" - zespół skrzyżowań? http://krakow.pl/zalacznik/78685/4.jpg

No dokładnie zespół skrzyżowań. Ale manewr zawracania na tym Mogilskim to dalej jeden manewr zawracania podzielony na parę zmian kierunków. Przykład zawracania od strony ulicy Lubicz, albo Beliny Prażmowskiego
Swoją drogą fajne zdjęcie, nie widziałem go wcześniej :)
Makabra

Postprzez szerszon » piątek 14 marca 2014, 22:21

No przecież napisałem że nie taktuję tego jest jedno skrzyżowanie Więc do kogo to pytanie?

To po co dajesz jako przykład, ze na jednym skrzyzowaniu można kilkukrotnie zmienić kierunek jazdy...zdajesz sobie sprawę jak rozczarujesz szymona ???
szerszon

Postprzez dylek » piątek 14 marca 2014, 23:15

Mi tam z tego rysunku o alei solidarnosci wcale nie wyszło, że zawracanie = 2x skręt w lewo.
Mi wyszło, że skret w prawo + zawracanie+jazda prosto+zawracanie+skręt w prawo = 1x zawracanie...
Dość karkołomne twierdzenie...przyznaję... ale osobiscie nie zamierzam go bronić :mrgreen:

Jak chcesz ciekawie pogadać o zawracaniu na 1 skrzyzowaniu to dam ci fajny przykład do rozmyslań ;)
LINK DO SKRZYZOWANIa
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 15 marca 2014, 00:14

A jak sie na tym zawraca zewnetrznym pasem ?
szerszon

Postprzez dylek » sobota 15 marca 2014, 00:20

Jakie zewnętrznym ?
Wjeżdżasz skrajnie wewnetrznym...wyjeżdżasz skrajnie zewnetrznym... jak to na turbinie :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 15 marca 2014, 00:32

Co mi tutaj piszesz, ze nie moge zawrócić zewnętrznym !!! Twój tok myslenia jest błędny, a mój ma podstawy w PoRD :twisted:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 15 marca 2014, 02:03

dylek napisał(a):...dam ci fajny przykład do rozmyslań ;)
LINK DO SKRZYZOWANIa
Bardzo ciekawy przykład. Niewątpliwie jest to skrzyżowanie. Niewątpliwie można przez nie przejechać na wprost, w prawo lub w lewo. Zależenie od tego, w jakim kierunku przez skrzyżowanie mamy zamiar przejechać (na wprost, w prawo lub w lewo) zajmujemy przed skrzyżowaniem pas ruchu oznaczony odpowiednią strzałką (na wprost, w prawo lub w lewo). Po wjechaniu na skrzyżowaniu nie musimy już zastanawiać się nad wyborem psa ruchu, bo wszystkie, które mamy możliwość wybrać wyprowadzą nas ze skrzyżowania w tym kierunku, w którym przez skrzyżowanie zamierzamy przejechać.

A gwóźdź programu? Niezależnie w jakim kierunku przez skrzyżowanie przejeżdżamy nie zmieniamy kierunku jazdy ani raz, więc nie używamy kierunkowskazów... no chyba, że zmieniamy pas ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 15 marca 2014, 08:05

szymon1977 napisał(a):A gwóźdź programu? Niezależnie w jakim kierunku przez skrzyżowanie przejeżdżamy nie zmieniamy kierunku jazdy ani raz, więc nie używamy kierunkowskazów... no chyba, że zmieniamy pas ruchu.

Jak to nie zmieniamy ?
A zmiany z nieokrężnego na okrężny na wjeździe i z okrężnego na nieokrężny przy wyjeździe to pies ? Jaki ruch obowiązuje wokół wyspy ?
Obowiązkowy prawy zjazdowy ci się zapodział :D
No i ciągle nie wiemy jakim kierunkowskazem sygnalizujecie zmianę z nieokrężnego na okrężny :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 15 marca 2014, 08:51

I czy to czasem nie jest plac ....
szerszon

Postprzez evo9rs » sobota 15 marca 2014, 08:58

dylek napisał(a):
szymon1977 napisał(a):A gwóźdź programu? Niezależnie w jakim kierunku przez skrzyżowanie przejeżdżamy nie zmieniamy kierunku jazdy ani raz, więc nie używamy kierunkowskazów... no chyba, że zmieniamy pas ruchu.

Jak to nie zmieniamy ?
A zmiany z nieokrężnego na okrężny na wjeździe i z okrężnego na nieokrężny przy wyjeździe to pies ? Jaki ruch obowiązuje wokół wyspy ?
No i ciągle nie wiemy jakim kierunkowskazem sygnalizujecie zmianę z nieokrężnego na okrężny :D

Dylek, tak by było gdyby przed tym skrzyżowaniem stało c-12+a7. A tam mamy tylko a7.
szerszon napisał(a):I czy to czasem nie jest plac ....

A co to jest plac? Bo ja widzę skrzyżowanie.
evo9rs

Postprzez Makabra » sobota 15 marca 2014, 10:21

szerszon napisał(a):
No przecież napisałem że nie taktuję tego jest jedno skrzyżowanie Więc do kogo to pytanie?

To po co dajesz jako przykład, ze na jednym skrzyzowaniu można kilkukrotnie zmienić kierunek jazdy...zdajesz sobie sprawę jak rozczarujesz szymona ???

Źle zrozumiałeś mój przykład. Miało to obrazować, że do manewru zawracania może być konieczne parę zmian kierunków jazdy, nigdzie w mojej wypowiedzi do Aleji Solidarności nie użyłem słowa "skrzyżowanie" :twisted:

dylek napisał(a):

Dylek podoba mi się to skrzyżowanie turbinowe:) Jest to tylko kolejny przykład na teorię że skręt w lewo a zmiana kierunku jazdy nie zawsze idą w parze. Tutaj można skręcić w lewo ale nie zmieniamy kierunku jazdy, tak jak na łuku drogi.

Od kiedy to prawy zjazdowy jest obowiązkowy? Których kierujących ma poinformować ten prawy zjazdowy o zjeździe? Ja tu widzę że zjazd z tego skrzyżowania nie wymaga już zmiany kierunku tylko tniemy prosto.

Gdzie w ogóle jest to skrzyżowanie? Ma C-12? To jest w PL? Linkuj do streetview od razu :)
Makabra

Postprzez szymon1977 » sobota 15 marca 2014, 12:52

dylek napisał(a):No i ciągle nie wiemy jakim kierunkowskazem sygnalizujecie...
A co ja tu mam niby sygnalizować? Jazdę łukiem zgodnie z kierunkiem ruchu, tak jak mnie jezdnia i pas ruchu prowadzi? Nic nie sygnalizujemy, bo zgodnie z PoRD nie ma tu niczego, co mielibyśmy obowiązek sygnalizować... no chyba, że pas ruchu zmieniamy.
-----
dylek napisał(a):Jaki ruch obowiązuje wokół wyspy ?
Trudno to określić słowami. Zwłaszcza, że tu nie tylko wyspę centralną mamy, ale i inne wyspy. Być może częściowo ruch odbywa się dookoła wyspy. Ale częściowo na wprost przez skrzyżowanie omijając wyspę (choć nie w linii prostej), a częściowo łukiem w prawo przez skrzyżowanie omijając cały ten "burdel".
-----
szerszon napisał(a):I czy to czasem nie jest plac...
Jeśli tylko nazwanie tego skrzyżowania "placem" pozwoli Wam przejechać przezeń zgodnie z PoRD... nawet jak nazwiecie to skrzyżowanie
"placem" i podzielicie na mniejsze skrzyżowania (a podobno to moja specjalność), a później tą bzdurę wciśniecie swojemu kursantowi i tak on nic z tego nie zapamięta poza tym, że w tym miejscu nie trzeba migać migaczami.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 15 marca 2014, 13:44

Makabra napisał(a):Gdzie w ogóle jest to skrzyżowanie? Ma C-12? To jest w PL? Linkuj do streetview od razu

A proszę bardzo...niedaleko Roterdamu...Holendrzy mają taki system, że C-12 na wyspie stawiaja...
https://www.google.pl/maps/@51.967659,4.456304,3a,37.5y,336.5h,77.1t/data=!3m4!1e1!3m2!1s2mx0XxPDFNv0QmkfzCVcdA!2e0
evo9rs napisał(a):Dylek, tak by było gdyby przed tym skrzyżowaniem stało c-12+a7. A tam mamy tylko a7.

Jest i C-12 na skrzyzowaniu....a przed nim ostrzeżenie, że zbliżasz się do SoRO ....

Jest nawet totalny kosmos dla niektórych....zapewnienie o mozliwości przejazdu w lewo przez rondo...i to w dodatku przejazdu bezkolizyjnego :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 15 marca 2014, 15:22

Makabra

Źle zrozumiałeś mój przykład. Miało to obrazować, że do manewru zawracania może być konieczne parę zmian kierunków jazdy,

To nie jest manewr zawracania, pomimo że pojechałeś finalnie w przeciwnym kierunku.

Od kiedy to prawy zjazdowy jest obowiązkowy?

Przecież z ronda to zawsze w prawo..nie wiedziałeś ?
szymon1977
A co ja tu mam niby sygnalizować?

jak to co ? Zmianę z kierunku okrężnego na nieokrężny i ze z ronda to zawsze w prawo...gdzie sie podziała wasza szkołą krakowska ???

Jeśli tylko nazwanie tego skrzyżowania "placem" pozwoli Wam przejechać przezeń zgodnie z PoRD... nawet jak nazwiecie to skrzyżowanie
"placem" i podzielicie na mniejsze skrzyżowania (a podobno to moja specjalność), a później tą bzdurę wciśniecie swojemu kursantowi i tak on nic z tego nie zapamięta poza tym, że w tym miejscu nie trzeba migać migaczami.

Chyba pogoda na ciebie wpływa..mało lotny jesteś... :wink:
szerszon

Postprzez Makabra » sobota 15 marca 2014, 18:56

dylek napisał(a):
Makabra napisał(a):Gdzie w ogóle jest to skrzyżowanie? Ma C-12? To jest w PL? Linkuj do streetview od razu

A proszę bardzo...niedaleko Roterdamu...Holendrzy mają taki system, że C-12 na wyspie stawiaja...
https://www.google.pl/maps/@51.967659,4.456304,3a,37.5y,336.5h,77.1t/data=!3m4!1e1!3m2!1s2mx0XxPDFNv0QmkfzCVcdA!2e0
evo9rs napisał(a):Dylek, tak by było gdyby przed tym skrzyżowaniem stało c-12+a7. A tam mamy tylko a7.

Jest i C-12 na skrzyzowaniu....a przed nim ostrzeżenie, że zbliżasz się do SoRO ....

Jest nawet totalny kosmos dla niektórych....zapewnienie o mozliwości przejazdu w lewo przez rondo...i to w dodatku przejazdu bezkolizyjnego :D

I za sprawą magii na ich rondach można w lewo pojechać a na naszych to samo lewo już nie jest wcale w lewo. Ale mamy zacofany kraj...

szerszon napisał(a):
Źle zrozumiałeś mój przykład. Miało to obrazować, że do manewru zawracania może być konieczne parę zmian kierunków jazdy,

To nie jest manewr zawracania, pomimo że pojechałeś finalnie w przeciwnym kierunku.

Dla mnie to jest rozbudowana wersja zawracania z wykorzystaniem tych przełączek. Tak samo jak jest zawracanie z użyciem infrastruktury, które pojawia się na egzaminach. Skręcasz w prawo w bramę i wycofujesz tyłem w lewo na drogę i masz zawracanie; zawracanie złożone z dwóch skrętów.

szerszon napisał(a):
Od kiedy to prawy zjazdowy jest obowiązkowy?

Przecież z ronda to zawsze w prawo..nie wiedziałeś ?

Ten policjant który głupkowato się wypowiadał w tv to dla mnie żaden autorytet. Mam nadzieję że to była ironia z Twojej strony :D

szerszon napisał(a):szymon1977
A co ja tu mam niby sygnalizować?

jak to co ? Zmianę z kierunku okrężnego na nieokrężny i ze z ronda to zawsze w prawo...gdzie sie podziała wasza szkołą krakowska ???

Jestem rodowitym Krakusem i twierdzę że "krakowska szkoła" opiera się tylko na jednym "klasycznym" rondzie, które jest na trasach egzaminacyjnych w Krakowie. Więc oficjalnie w d*pie mam taką szkołę która wszystko upraszcza do jednego skrzyżowania :mrgreen: Ja stosuję szkołę Makabra & Makabra :lol:
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze