Taik - przyjrzyj się łukom wyprofilowania tamtej przełączki - pewnie się domyslisz ilo kierunkowa ona jest

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez dylek » piątek 14 marca 2014, 16:07
przez taik » piątek 14 marca 2014, 18:05
dylek napisał(a):Taik - przyjrzyj się łukom wyprofilowania tamtej przełączki - pewnie się domyslisz ilo kierunkowa ona jest
przez Makabra » piątek 14 marca 2014, 19:01
dylek napisał(a):Makabra - kierowca nic nie będzie widział, bo nie ma prawej tylnej szyby pasażera.... stojąc pod katem ostrym, a nie prostopadle do wyjazdu przez swoją boczną szybą oraz prawe lusterko ma widoczną przestrzeń zbyt małą na podjęcie decyzji o możliwosci ruszenia.
taik napisał(a):
Obecnie przełączka jest oznakowana jako przełączka dwukierunkowa, łuki to w zasadzie nieistotne tło, bo i nie ujęte w przepisach PRD.
przez Aner » piątek 14 marca 2014, 19:04
przez Makabra » piątek 14 marca 2014, 19:22
przez LeszkoII » piątek 14 marca 2014, 19:51
Potwierdzam, że jeżdżą tam bardzo szybko i tutaj nie chodzi tylko o TO skrzyżowanie, ale każde inne lub miejsce tylko do zawracania.Aner napisał(a):bo tam goście po 100km/h zasuwają.
przez Makabra » piątek 14 marca 2014, 21:02
przez taik » piątek 14 marca 2014, 21:18
Makabra napisał(a):taik napisał(a):Obecnie przełączka jest oznakowana jako przełączka dwukierunkowa, łuki to w zasadzie nieistotne tło, bo i nie ujęte w przepisach PRD.
To miejsce o którym rozmawiamy jest skrzyżowaniem. A skrzyżowanie nie może być jednocześnie przełączką, zawrotką, przecinką - zwał jak zwał.
przez LeszkoII » piątek 14 marca 2014, 21:32
Nie ma zakazu zawracania od każdej ze stron, na których taki zamiar nie byłby "zabity" znakiem B-23 wraz z odpowiednimi poziomymi(P-3b).taik napisał(a):My sobie rozmawiamy o tym tworze.
przez taik » piątek 14 marca 2014, 21:36
Makabra napisał(a):Oczywiście w PoRD nie ma nic o przełączkach, zawrotkach i przecinkach, ani o agrafkach, czy cygarach i innych wymysłachOby nikt się nie czepiał tego faktu
LeszkoII napisał(a):W zasadzie, to nigdy nie mamy pewności która przełączka jest tzw. "jedno/dwu - kierunkową".
przez LeszkoII » piątek 14 marca 2014, 21:50
ale oznakowanie poziome powinno współgrać z pionowym; inaczej będzie zaskoczenie, nerwowe ruchy, dziwne zmniejszenie prędkości, itd. ...taik napisał(a):Leszko, mamy taką pewność jeżeli oznakowanie jest wykonane zgodnie ze schematem w pkt. 7.2 na rys 7.2.9 Z-2 220.
przez taik » piątek 14 marca 2014, 22:01
LeszkoII napisał(a):ale oznakowanie poziome powinno współgrać z pionowym; inaczej będzie zaskoczenie, nerwowe ruchy, dziwne zmniejszenie prędkości, itd. ...
przez Aner » piątek 14 marca 2014, 23:00
przez Makabra » sobota 15 marca 2014, 09:42
taik napisał(a):Podsłuchałeś moją z dylkiem rozmowę, ale nie dość dokładnie, bez szklanki.![]()
My sobie rozmawiamy o tym tworze.
taik napisał(a):Makabra napisał(a):Oczywiście w PoRD nie ma nic o przełączkach, zawrotkach i przecinkach, ani o agrafkach, czy cygarach i innych wymysłachOby nikt się nie czepiał tego faktu
Makabra, zalecam większą dokładność w wertowaniu 220.
Aner napisał(a):Makabra wiem, że tor jest kolizyjny, ale przecież sprawdziłem czy mam wolne, miałem i pojechałem.
Jest tam oznakowanie linii przerywanej więc mogę tak skręcić, więc w czym jest problem?
przez Henq » sobota 15 marca 2014, 22:38