Pytanie czy można w tej sytuacji zmienić pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie czy można w tej sytuacji zmienić pas

Postprzez sp4m8ot » poniedziałek 10 marca 2014, 16:35

Witam, Kupiłem dzisiaj sobie teksty na prawojazdy w gazecie i mam poniższe pytanie

Obrazek
Wydaje mi się że ma być zaznaczona odpowiedź NIE ale gdy ją zaznaczam pokazuje mi że to błędna odpowiedź, może ktoś się orientuje czy rzeczywiście tutaj ma być zaznaczone TAK czy te testy są błędnie zrobione ?
sp4m8ot

Re: Pytanie czy można w tej sytuacji zmienić pas

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 16:55

Błąd w systemie testów. "Nie" to odp. prawidłowa.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 10 marca 2014, 17:02

Czemu nie? Jedziesz prawym pasem, lewy pas jest do jazdy prosto, jest przerywana linia, w czym problem? :O
lith

Postprzez Anfa » poniedziałek 10 marca 2014, 17:04

Ja ciągłej tam nie widzę, ale chętnie się dowiem czemu.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 17:37

Leszko, czy czasami się nie pomyliłeś?

Dodam, że możemy mieć do czynienia z kierowcą, który dojechał do miejsca na zdjęciu pasem przeplatania, a tym samym tylko manewr zmiany pasa ruchu zapewni jazdę na wprost, dlatego odpowiedź "TAK" wydaje się być prawidłowa.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 marca 2014, 17:40 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 17:40

Czy to jest kadr z filmu czy zdjęcie statyczne? Ja uznałem, że należy wczuć się w kierującego uwidocznionym na zdjęciu pojazdem. Wtedy mam rację.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » poniedziałek 10 marca 2014, 17:45

Zmienić pas na prawy oczywiście można, a następnie natychmiast wrócić na lewy.
kg1956

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 17:55

LeszkoII napisał(a):Czy to jest kadr z filmu czy zdjęcie statyczne? Ja uznałem, że należy wczuć się w kierującego uwidocznionym na zdjęciu pojazdem. Wtedy mam rację.

Obroniłeś się. :wink:

Rzeczywiście, można tak odebrać powyższe zdjęcie i pytanie, tym bardziej, iż brakuje na nim wnętrza samochodu, które kierunkowałoby pytanie na kierowcę jadącego pasem ruchu do jazdy w prawo.

Pytanie pozostaje jedno - czy tego typu wiedza - odróżnianie strzałki kierunkowej na wprost od strzałki kierunkowej w prawo - weryfikowana jest przy egzaminie na prawo jazdy, nie mówimy przecież o dzieciach w wieku wczesnoszkolnym, które chcą pomykać na swoich pięknych rowerkach, zaopatrzonych w boczne kółka stabilizujące.
taik

Postprzez lith » poniedziałek 10 marca 2014, 18:17

Z tego co zauważyłem to właśnie wszystkie sytuacje w nowych testach są przedstawiane z perspektywy kierującego.
lith

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 19:55

taik napisał(a):Rzeczywiście, można tak odebrać powyższe zdjęcie i pytanie, tym bardziej, iż brakuje na nim wnętrza samochodu, które kierunkowałoby pytanie na kierowcę jadącego pasem ruchu do jazdy w prawo.
lith napisał(a):Z tego co zauważyłem to właśnie wszystkie sytuacje w nowych testach są przedstawiane z perspektywy kierującego.
W takim razie powinni wstawić zdjęcie bez żadnego pojazdu w tle. Można znać przepisy i zostać uwalonym przez system :)
To jest pytanie niemal jak z serii "co widzisz" :lol:

Obrazek
LeszkoII

Postprzez jasper1 » poniedziałek 10 marca 2014, 20:02

W starych testach interpretowało się sytuację na obrazkach ze względu na przedstawione tam pojazdy.
W nowych sytuacje do pytań rozstrzygnięcia są przedstawione z pozycji kamery kierowcy udzielającego odpowiedzi.
Ta zasada chyba dla wszystkich zdających jest oczywista.
W każdym razie na początku nowych egzaminów dużo mówiono o tej zmianie w przedstawianiu zdjęć/filmów do pytań.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez papadrive » poniedziałek 10 marca 2014, 22:08

LeszkoII:
To jest pytanie niemal jak z serii "co widzisz" :lol:

Każdy zobaczy to, co chciałby zobaczyc. :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez maryann » wtorek 11 marca 2014, 11:08

LeszkoII napisał(a):Czy to jest kadr z filmu czy zdjęcie statyczne? Ja uznałem, że należy wczuć się w kierującego uwidocznionym na zdjęciu pojazdem. Wtedy mam rację.
Powiedziałeś 'nie', bo trochę ci to burzy stanowisko ws ronda. I nadal racji nie masz, linia jest przerywana nie dla jakiegoś kierunku poprzecznego czy ukośnego tylko dla każdego pojazdu chcącego tu zmienić pas.
Ale bez względu na rodzaj kadru na pewno nie jest to zdjęcie statyczne, bo tam stać nie wolno.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 marca 2014, 13:10

maryann napisał(a):Powiedziałeś 'nie', bo trochę ci to burzy stanowisko ws ronda.
Zupełnie nie myślałem o rondach, aż tak zboczony w tej kwestii to nie jestem :lol: Skoro wywołałeś zaklęcie, muszę sprostować treść Twojej wypowiedzi, gdyż dotyczy mnie.
Niektórzy znafcy z Forum proponują w miejscach przecinania się kierunków ruchu wykonanie 10 zawijasów pomarańczowego pojazdu a następnie pojechanie na wprost - zgodnie ze strzałką... szkoda że nie z przepisami.
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 11 marca 2014, 13:24

Ty pewnie wiesz, o czym piszesz... Ja nie bardzo.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze