Kolizja na parkingu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja na parkingu

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 22:41

Przecież nic nie bagatelizuje. Jeżeli jest potrzeba ,miejsc parkingowych to się je ustala.

Na poboczu ? możesz mi wskazać jakikolwiek akt prawny, gdzie dopuszczona jest taka możliwość ?
jako zarządca z miasta K. na pewno jesteś przygotowany na taką ewentualność.
Przecież mówię, dawaj.

Abyś mówił z sensem i nie przeinaczał wypowiedzi innych.
Rozwiń swoją myśl, że pobocze to nie jest część drogi przyległa do jezdni....

Pokaż mi , gdzie tak napisałem.
Jeśli tego nie zrobisz składam wniosek o wykluczenie ciebie z forum za przeinaczanie i manipulowanie czyimiś wypowiedziami.
szerszon

Postprzez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 23:02

szerszon napisał(a):
Przecież nic nie bagatelizuje. Jeżeli jest potrzeba ,miejsc parkingowych to się je ustala.

Na poboczu ? możesz mi wskazać jakikolwiek akt prawny, gdzie dopuszczona jest taka możliwość ?

Nie widziałeś nigdy parkingu ustalonego na poboczu drogi? Ty byś pewnie parking robił na środku jezdni... :lol:

szerszon napisał(a):
Przecież mówię, dawaj.

Abyś mówił z sensem i nie przeinaczał wypowiedzi innych.

Czekam i czekam....
szerszon napisał(a): 1.Ile chcesz przykładów, gdzie pobocza nie ma. A jezdnia jak najbardziej.
2. Dać ci przykłady, gdzie jest nie tylko sama jezdnia, a pobocza ani słuchu, ani widu...
3. Za to moge pokazać masę miejsc, gdzie twoja myśl przewodnia polegnie na polu "chwały"

I się nie doczekałem....

szerszon napisał(a):Pokaż mi , gdzie tak napisałem.
Jeśli tego nie zrobisz składam wniosek o wykluczenie ciebie z forum za przeinaczanie i manipulowanie czyimiś wypowiedziami.

Mówisz i masz:
szerszon napisał(a):
Wystarczy, że jest częścią drogi, przyległą do jezdni, by wypełnić definicję pobocza.

Co ? Coraz lepiej.. czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 23:19

Mówisz i masz:

to chyba żart, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem...
. czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?

no i jak sie ma to do...

Nie widziałeś nigdy parkingu ustalonego na poboczu drogi?

Nie. na poboczu nie..za poboczem owszem.

Czekam i czekam....

nie marnuj czasu..może byś coś poczytał ? :wink:

się nie doczekałem....

Życzysz sobie ? Proszę bardzo
http://goo.gl/maps/pkIYP
jezdnia , chodnik..śladu pobocza..może mi napiszesz,że chodnik spełnia funkcje pobocza ?
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 10 marca 2014, 00:34

szerszon napisał(a):
Mówisz i masz:

to chyba żart, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem...
. czy wszystko co przylega do jezdni wypełnia definicje pobocza ?

no i jak sie ma to do...

No i dalej się nie doczekałem rozwinięcia cudownej myśli....

szerszon napisał(a):
Nie widziałeś nigdy parkingu ustalonego na poboczu drogi?

Nie. na poboczu nie..za poboczem owszem.
Ja mówię o parkingu w pasie drogowym, a nie w lesie.

szerszon napisał(a):
Czekam i czekam....

nie marnuj czasu..może byś coś poczytał ? :wink:
się nie doczekałem....

Życzysz sobie ? Proszę bardzo
http://goo.gl/maps/pkIYP
jezdnia , chodnik..śladu pobocza..może mi napiszesz,że chodnik spełnia funkcje pobocza ?

Ale po co mi to wklejasz? Przecież napisałem, że może być sama jezdnia - jeżeli jezdnia ma szerokość całej drogi. Tyle że trzeba odróżniać jezdnie od pobocza.
aaltonen

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 00:42

No i dalej się nie doczekałem rozwinięcia cudownej myśli....

Bo to twoja "myśl"

Ja mówię o parkingu w pasie drogowym, a nie w lesie.

ja też.

Ale po co mi to wklejasz? Przecież napisałem, że może być sama jezdnia - jeżeli jezdnia ma szerokość całej drogi. Tyle że trzeba odróżniać jezdnie od pobocza.

tu jest sama jezdnia ? A chodnik nie spełnia ci funkcji pobocza ? Bezczelny...
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 11:44

szerszon napisał(a):
taik napisał(a):- niezastosowanie się do znaku poziomowego (pisze o tym dylek), ale też jest to dyskusyjna sprawa.

A o czym ja piszę ? O wyznaczonych miejscach parkingowych.

Tak, rozumiem, tylko nie chciałem, aby nazywać to włączaniem się do ruchu.
szerszon napisał(a):
taik napisał(a):Szerszon, nie wiem i dlatego mam wątpliwości, co do rozstrzygnięcia w sprawie.

Ja nie mam.

Mam nadzieję, że Twój punkt widzenia podzieli sąd - z korzyścią dla Uciekaj1 - i sprawiedliwości stanie się zadość. :spoko:
----------------------------------
aaltonen
aaltonen napisał(a):Wystarczy, że jest częścią drogi, przyległą do jezdni, by wypełnić definicję pobocza.

Mylisz się bardzo.

Jako urzędnik pracujący w zarządzie dróg Urzędu Miasta Kostrzyna nad Odrą powinieneś doskonale orientować się w przepisach techniczno-budowlanych dotyczących konstrukcji korony drogi.

Wam nieodparte wrażenie, że próbujesz przemycić tutaj dziwną tezę, która wybiórczo pasuje Ci do Twoich rozważań, a jest zupełnie abstrakcyjna - przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałem, by tak podzielić i określić wspólną powierzchnię jezdni na parkingu/placu - jest to dla mnie aberracja.

Można próbować naginać rzeczywistość do słusznych celów, co jak widać miało już miejsce (przykład 1,przykład 2), ale w tym przypadku - przepisy PRD - dojdziemy w ten sposób do ślepej uliczki.
taik

Postprzez Uciekaj1 » poniedziałek 10 marca 2014, 11:50

Dość intensywnie śledzę ten wątek (z wiadomego powodu :) ) i tak szczerze powiedziawszy, to z wieloma daleko idącymi interpretacjami byłbym bardzo ostrożny...
Uciekaj1

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 12:34

tylko nie chciałem, aby nazywać to włączaniem się do ruchu.

Pacjent pojawił sie z miejsc, gdzie to włączenie do ruchu następuje.
Rozbijanie tego na atomy, czy stał, jechał, toczył się jest nieistotne.
Miał ustąpić.

Jako urzędnik pracujący w zarządzie dróg Urzędu Miasta Kostrzyna nad Odrą

Ja tu podejrzewam podkrakowską miejscowość . :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 12:39

Mi się nie podoba interpretacja, z której wynika że P-18 służy wyłącznie do postoju. Faktycznie to "NIE wyłącznie", tylko po prostu przeznaczony jest (np. w miejscu ogólnie mogącym się wydawać geometrycznie jako zabronione) do postoju.

Tym bardziej, jeśli P-18 namalowano na jezdni...wiadomo, do czego służącej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 12:43

Mi się nie podoba interpretacja, z której wynika że P-18 służy wyłącznie do postoju.

Paragraf 90.2
nic na to nie poradzę.
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 14:00

szerszon napisał(a):Paragraf 90.2
nic na to nie poradzę.

Wszystko jasne, tylko czy odcinki linii ciągłej na oznakowaniu [P-18] należny potraktować jak linie segregacyjne ciągłe [P-2] - podobnie jak Leszko, mam poważne wątpliwości.

Swoje zdanie opieram między innymi o wjazd i wyjazd do/z wyznaczonego stanowiska postojowego "koperta" [P-20]. Oznakowanie również składa się z odcinków linii ciągłych, a co do możliwości ich przekraczania trudno mieć wątpliwości.
Zarówno przy [P-18], jak i [P-20] definicja jest analogiczna - wręcz znaczeniowo tożsama - i jasno formułuje znaczenie oznakowania - wyznaczenie miejsca postojowego, tylko tyle i aż tyle (jakkolwiek każdy sobie dopasuje wg własnej interpretacji).

Podobnie jest ze znakiem "linia bezwzględnego zatrzymania" [P-12], jest odcinek linii ciągłej, ale stanowi ono odrębne, niezależne (od [P-2b]) znaczeniowo oznakowanie, które nie zabrania przejazdu/najazdu.

Zwracam uwagę, że przy tego typu oznaczeniach (zabraniających wjazdu/przejazdu) prawodawca wyraźnie uwidacznia zakaz przejeżdżania i najeżdżania na linię lub obszar wyznaczony oznakowaniem, który klarownie przedstawia w tekście przepisu, dotyczy to [P-2], [P-3], [P-4], [P-21] - podobnego obostrzenia brak w przypadku [P-12] i [P-20].

Powiem więcej, linia krawędziowa [P-7b] i [P-7d] oznacza zakaz wjazdu na pobocze kierującemu pojazdem samochodowym, natomiast zakaz ten nie dotyczy pojazdów innych niż samochodowe, które mogą przejeżdżać i najeżdżać na linię, ponieważ mogą korzystać z pobocza.

Jak powiedziałem - mam wątpliwości w całej tej sprawie i dlatego trzymam kciuki za Uciekaj1, ponieważ kolizja powstała w wyniku zachowania drugiego kierowcy, a co do dowodu winy się nie wypowiadam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 marca 2014, 14:08 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 marca 2014, 14:07

Wygląda na to, że mnie przekonałeś a w zasadzie nakierowałeś zmuszając do ponownego przemyślenia. :spoko:
Czym innym jest najechanie na P-18 lub przejechanie go "trochę" a czym innym "regularna" jazda bez składu i ładu po stanowiskach przeznaczonych do.... (w tym również P-19)

Słowo przeznaczenie jest kluczowe. Odnajdę je np. przy dyspozycjach C-13, C-16... ale też przy D-6 :wink: Tyle że w przypadku P-10 chodzi o przejazd przez PdP a nie jazdę wzdłuż, która zresztą jest zabroniona odrębnym przepisem PoRD.
taik napisał(a):Wszystko jasne, tylko czy odcinki linii ciągłej na oznakowaniu [P-18] należny potraktować jak linie segregacyjne ciągłe [P-2]
Szczerze, to zastanawiałem się kiedyś czy części znaku P-18(takie nóżki od strony wjazdu) nie są aby odrębną linią przerywaną "wąską"(tylko jaką :idea: ) jeśli ustawimy obok siebie 50 znaków P-18 :mrgreen: Ale nie... to już byłaby nadinterpretacja.
W kwestii najeżdżania na P-18 pod rygorem odnoszącym się do P-2, to nie ta bajka.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 14:24

LeszkoII napisał(a):Czym innym jest najechanie na P-18 lub przejechanie go "trochę" a czym innym "regularna" jazda bez składu i ładu po stanowiskach przeznaczonych do.... (w tym również P-19)

Uważam, że to jest prawidłowy wniosek - można przekraczać/najeżdżać linie ciągłe wyznaczające miejsca parkingowe - np. celem wjazdu, korekty manewru, przejechania do kolejnego miejsca itp., ale nie można uczynić sobie z powyższego obszaru - wyznaczonych miejsc postoju - dodatkowego pasa ruchu, ponieważ takie zachowanie stwarza zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu.

A łączenie powyższego z włączaniem się do ruchu, poboczem itd. uważam za niepotrzebne, a w przypadku drugiej opcji - dodatkowo obarczone błędem.
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 18:13

Wszystko jasne, tylko czy odcinki linii ciągłej na oznakowaniu [P-18] należny potraktować jak linie segregacyjne ciągłe [P-2] - podobnie jak Leszko, mam poważne wątpliwości.

Nie ma to znaczenia.
A łączenie powyższego z włączaniem się do ruchu,
:twisted:

, poboczem
:D
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze