Skręt w lewo w ciasną uliczkę

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo w ciasną uliczkę

Postprzez maryann » niedziela 09 marca 2014, 23:13

"Kierowca oczekujący na możliwość skręcenia na skrzyżowaniu w lewo, musi sprawdzać, czy sąsiednim pasem nie dojeżdża "sprytny" kierowca, który nie chce czekać w kolejce i wykonuje skręt w lewo ze środkowego pasa (oczywiście w sposób niedozwolony). Jeżeli dojdzie do kolizji podczas skrętu, winnym będzie kierowca znajdujący się lewej strony!"
Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ki,1999437
Ktoś wie dlaczego?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Skręt w lewo w ciasną uliczkę

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 marca 2014, 01:14

Wyślij zapytanie do autora, jak to sie ma jazda w lewo ze środkowego pasa ..pewnie przeznaczonego do jazdy na wprost.
I uważaj , bo to może byc tylko skręt , a nie zmiana kierunku jazdy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 10 marca 2014, 01:48

Moim zdaniem coś się autorowi po... Nie jestem sobie w stanie wyobrazić sytuacji, w której dałoby się uznać za niewinnego skręcającego w lewo ze środkowego pasa. Akurat w tej sytuacji skręcający zgodnie z Art.4. może założyć, że nikt ze środkowego nie skręca. A to chyba wystarczy żeby nawet w prawe lusterko nie patrzeć.

* poprawiłem przejęzyczenie.
Ostatnio zmieniony środa 12 marca 2014, 02:20 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez taik » poniedziałek 10 marca 2014, 12:41

szymon1977 napisał(a):Nie jestem sobie w stanie wyobrazić sytuacji, w której dałoby się uznać za winnego skręcającego w lewo ze środkowego pasa.

Szymonie, na podstawie kontekstu całej Twojej wypowiedzi pozwolę sobie twierdzić, iż wdarł się lapsus calami.

A jeżeli nie ma mowy o pomyłce, to ciekawy jestem Twojego uzasadnienia.
taik

Postprzez Henq » poniedziałek 10 marca 2014, 22:20

szymon1977 napisał(a):Moim zdaniem coś się autorowi po... Nie jestem sobie w stanie wyobrazić sytuacji, w której dałoby się uznać za winnego skręcającego w lewo ze środkowego pasa. Akurat w tej sytuacji skręcający zgodnie z Art.4. może założyć, że nikt ze środkowego nie skręca. A to chyba wystarczy żeby nawet w prawe lusterko nie patrzeć.

lewy pas do skrętu w lewo,
środkowy pas do skrętu w lewo
prawy pas do skrętu w prawo
a po skręcie w lewo tylko jeden pas bo jeden zanika
no i nie ma prawego lusterka :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 11 marca 2014, 01:19

...wykonuje skręt w lewo ze środkowego pasa (oczywiście w sposób niedozwolony)...
To ja już nie wiem o co chodzi. Mi przyszło do głowy, że skręt w lewo wykonuje w sposób niedozwolony bo z pasa ruchu, który nie jest do skrętu w lewo przeznaczony. Bo jak uliczka jest ciasna - to pewnie jest na niej jeden pas. A jak jest na niej jeden pas to do skrętu w nią także tylko jeden być może (chyba). Wydaje mi się, że coś autor pokręcił.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » wtorek 11 marca 2014, 09:59

Jest dokładnie tak jak piszesz. Z tą jedną różnicą, że to nie autor wątku coś pokręcił, tylko Ty. Co zresztą zauważył taik. Zwykłe przejęzyczenie.
kg1956

Postprzez Makabra » wtorek 11 marca 2014, 22:30

Bzdury w tym podlinkowanym artykule napisali, czym się przejmujecie? :)
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 marca 2014, 22:40

Makabra napisał(a):Bzdury w tym podlinkowanym artykule napisali, czym się przejmujecie?
Lewą z prawą stroną pomylili, ale ogólne przesłanie artykułu jest słuszne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 02:21

kg1956 napisał(a):Zwykłe przejęzyczenie.
Już poprawione.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze