Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który zająć pas?

Postprzez maryann » środa 05 marca 2014, 10:23

bombl napisał(a):Wg mojego instruktora pas skrajny mam zajmować tylko i wyłącznie wtedy, gdy zawracam.
To już wiemy dlaczego założyłeś ten wątek. Rzuć tego instruktora, kolega wszystko wyjaśnił:
Makabra napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak omyłkowy wjazd na lewy do skrętu w lewo pas z zamiarem skrętu w lewo. On jest generalnie do skrętu w lewo i umożliwia zawracanie. Masz prawo wykonać z oby tych pasów skręt w lewo. I ze skrajnie lewego pasa masz prawo skończyć swój skręt w lewo na pierwszym pasie od wyspy który jest ze strzałką do jazdy na wprost.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 10:48

lith napisał(a): Potem ktoś pojedzie 'zielonym' i kolega będzie w szoku, że ktoś mu przed maskę pojechał

No z tym się zgodzę, że będzie w szoku. Z doświadczenia wiem, że nawet jak kursantowi 10 razy powiesz że takie rzeczy się zdarzają, i pokażesz rysunki takich sytuacji, to i tak będzie w szoku jak tego doświadczy na drodze po raz pierwszy. Ale pierwszy krok to nauczyć się jeździć tak żeby nie stwarzać zagrożenia, czyli umieć wykonać poprawnie manewry w ruchu drogowym. Jak to już koledze bombel będzie przychodziło "gładko", to wtedy czas na drugi krok, czyli jazdę w taki sposób, żeby nie spowodować zagrożenia i uniknąć potencjalnego zagrożenia ze strony innych.

lith napisał(a):bo przecież w internetach napisali, że ten pas jest jego'.

No a nie jest jego? To na którym pasie powinien skończyć skręt w lewo, jak zaczął z lewego pasa, i chce po skręcie w lewo opuścić skrzyżowanie? Przecież mu nie zanika pas na skrzyżowaniu. Niefortunnie brakuje linii prowadzących w tym miejscu, chociaż na tym samym skrzyżowaniu od każdej strony jest taki układ pasów i w innych przypadkach są linie prowadzące.
Makabra

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 12:14

Makabra..czy jestes tym samym Makabrą z "jedź bezpiecznie " ?
szerszon

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 13:38

Jeśli masz na myśli forum, to tak. Ostatnio mi ktoś na forum JB przypomniał o tym forum :)
Makabra

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 13:43

Aha... to miło. czytam ,czasami pisuję. na szczęście jesteś z tych normalnych.
szerszon

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 14:27

Makabra napisał(a):No a nie jest jego? To na którym pasie powinien skończyć skręt w lewo, jak zaczął z lewego pasa, i chce po skręcie w lewo opuścić skrzyżowanie?
Na dowolnym, który pozwoli mu osiągnąć to co chce. Nic mu tego nie zabrania. Którym najlepiej? Zależy od aktualnej sytuacji na skrzyżowaniu. Najczęściej najłatwiej będzie tym lewym do jazdy prosto, co nie znaczy, że nikt z prawego pasa do lewoskrętu nie będzie próbował tez na niego wjechać- zanim w niego wjedziemy warto chyba wiedzieć, że wcale nie mamy nad nim pierwszeństwa.
lith

Postprzez maryann » środa 05 marca 2014, 14:44

szerszon napisał(a):Aha... to miło. czytam ,czasami pisuję. na szczęście jesteś z tych normalnych.
Od kiedy to o normalności stanowi margines, anie większość?
maryann

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 15:24

lith napisał(a):
Makabra napisał(a):No a nie jest jego? To na którym pasie powinien skończyć skręt w lewo, jak zaczął z lewego pasa, i chce po skręcie w lewo opuścić skrzyżowanie?
Na dowolnym, który pozwoli mu osiągnąć to co chce. Nic mu tego nie zabrania. Którym najlepiej? Zależy od aktualnej sytuacji na skrzyżowaniu. Najczęściej najłatwiej będzie tym lewym do jazdy prosto, co nie znaczy, że nikt z prawego pasa do lewoskrętu nie będzie próbował tez na niego wjechać- zanim w niego wjedziemy warto chyba wiedzieć, że wcale nie mamy nad nim pierwszeństwa.

Ciężko było rozkminić z jakiego miasta to skrzyżowanie, ale udało się.
Dobra, zadam to pytanie inaczej. Jadą dwa samochody A i B obok siebie. Oba skręcają w lewo. Na który pas skręca A a który skręca B żeby nie doszło do kolizji (i cele zostały osiągnięte)?

Obrazek
Makabra

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 16:51

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):Aha... to miło. czytam ,czasami pisuję. na szczęście jesteś z tych normalnych.
Od kiedy to o normalności stanowi margines, anie większość?
Nie wiem o co Ci chodzi. Dobrze pisze. Nie przegina.
Jak masz dobry dzień to też fajnie sie czyta twoje posty.
Nie uważam Ciebie za oszołoma, pomimo że prezentujesz szkołe krakowską. :D
=====================
I cenię osoby, które nie przybierają 15-stu nicków i gadają same ze sobą.
szerszon

Postprzez maryann » środa 05 marca 2014, 17:00

A, jeśli takie masz zdanie o kol. Makabra, to zgoda- ja też; jest bardzo wyważony w wypowiedziach i taka też powinna być 'norma'.
Ale o 'szkole radomskiej' trudno mówić że jest normalna, że reprezentuje ogół czyli większość- kiedy jest spychana do narożnika też przez poważnych, rozsądnych ludzi.
maryann

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 17:09

Ale o 'szkole radomskiej' trudno mówić że jest normalna, że reprezentuje ogół czyli większość- kiedy jest spychana do narożnika też przez poważnych, rozsądnych ludzi.

Nie zauważyłem, że jest spychana do narożnika przez tłum poważnych, rozsądnych ludzi. Na upartego widzę w tym gronie tylko Pana Dworaka.
Czy uważasz, że egzaminator , który publikuje w takich specjalistycznych wydawnictwach jak "Prawo Drogowe" jest nierozsądny i niepoważny ???
Poza tym jaka szkoła radomska ? To jest szkoła warszawsko -lubelska. :D
szerszon

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 19:01

Dobrze że nie szkoła Pruszkowska. Takiej to bym ni krytykował :-D
Makabra

Postprzez lith » czwartek 06 marca 2014, 00:01

@Makabra
Najlepiej oczywiście by było, żeby B pojechał na 2kę, a A na 3kę. Tak nakazuje zdrowy rozsądek. Ale przepisy już nie, więc żaden z nich nie może założyć, że ten drugi będzie miły, nie będzie samolubem i pojedzie tak, żeby wszyscy się zmieścili. Równie dobrze pojazd A próbować wjechać na 2kę i jak wysunie się nieco do przodu, to B nic na to nie poradzi (bo go przecież nie zepchnie) Imo warto wiedzieć, że tutaj pierwszeństwa nic nie reguluje, więc najzwyczajniej kto gdzie się wepchnie przed kim ten lepszy. Też uważam, że to głupie i niebezpieczne - ale ja tego nie zmienię.
lith

Postprzez szerszon » czwartek 06 marca 2014, 00:34

Co powiesz lith na temat niewyznaczonych pasów ruchu ?
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 06 marca 2014, 01:17

Pozwolę sobie wkleić link do mojego posta, gdzie podlinkowałem filmik, co "szkoła krakowska" (w najczystszej postaci) mówi o dokładnie takiej samej sytuacji.
A link do mojego posta, a nie bezposrednio do filmiku, bo uważam, że warto poczytać moje zastrzeżenia (pierwszy mój post z linku i następny mój)

TUTAJ p. Dworak 2x zajmuje się problemem poruszanym w tym temacie
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze