Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez dylek » niedziela 02 marca 2014, 10:33

aaltonen - piszesz nieprawdę.
Zadałem sobie trud i wróciłem do 13 strony tego wątku.
Całą dyskusję o relacjach miedzy zielonym i czerwonym ty rozpocząłeś.
Miała ona udowodnić, że na zwykłym skrzyżowaniu to czerwony nadjeżdża z prawej strony zielonego, ale już na SoRO, "jest wyznaczony jeden kierunek jazdy znakiem C-12" w związku z czym to zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego.
Taki przekaz miała wnieść ta dyskusja... To miało udowodnic, że na rondzie jest inaczej niż na pozostałych ...
A jak przyszło co do czego, to ci zarówno na rondzie jak i zwykłym skrzyzowaniu zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego...
Mataczysz, przeinaczasz....każdy, kto chce to zweryfikować może również cofnąć się kilka stron.
Osobiście mam niesmak, że wydaje ci się, iż jestem na tyle głupi, że nie zauważę tego naginania rzeczywistości.

.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 11:08

Dylek widocznie nie rozumiesz o czym była dyskusja. Rondo wkleiłem, jako odpowiedź na post Leszka:
Masz problem, bo w Art. 25 (dotyczącym skrzyżowania lub innych miejsc przecinania sie kierunków ruchu - niezależnie od rodzaju tego przecinania) mowa jest o co najmniej trzech kierunkach: prawo, lewo, wprost. ...a Ty widzisz jeden i w dodatku zupełnie pomyliłeś konteksty
. Wykazałem, że nie ma problemu. Wykazałem też , że Leszko źle interpretuje Art. 25, bo odnosi go do całego skrzyżowania i do tego z perspektywy wjazdu na nie.

szerszon napisał(a):Szymon powraca do swoich nieśmiertelnych nic nie wnoszących rysuneczków.
Bez podanych realnych wymiarów równie dobrze mogą to być cztery skrzyzowania, a powierzchnia.....

Masz realną sytuację:
Obrazek

szerszon napisał(a):
Ja widzę, że znajdują się na SoRO w RUCHU OKRĘŻNYM. Co za tym idzie kierunek ich ruchu musi być taki jak na znaku C-12, czyli przeciwny do ruchu wskazówek zegara.

Cieszy mnie ,ze widzisz.Pytam sie
Czy oba pojazdy maja ten sam kierunek ?

A ty nie rozumiesz że w RUCHU OKRĘŻNYM mogą być tylko dwa kierunki ruchu?.
Zgodny i przeciwny do ruchu wskazówek zegara.

Oba pojazdy mają ten sam kierunek ruchu - przeciwny do ruchu wskazówek zegara.

szerszon napisał(a):
Zresztą w RUCHU OKRĘŻNYM możliwe są tylko dwa kierunki ruchu, zgodny do ruchu wskazówek i przeciwny do ruchu wskazówek.
Jeżeli pojazdy zdecydują się na opuszczenie skrzyżowania na najbliższym zjeździe, ich kierunek ruchu będzie taki jak na twoich strzałkach.

Świetna logika.
Przejeżdżając przez skrzyzowanie na wprost ich kierunek według ciebie wygląda :
na wprost
ruch okrężny
na wprost
Bardzo oryginalne.

A co może na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, nie ma ruchu okrężnego? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

szerszon napisał(a):
Znak nakazu, który nic nie nakazuje!!! Brawo mistrzu!!. A może to znak informacyjny? Powinien być kwadratowy, specjalnie dla Szerszona.

Się nie napinaj, bo ci żyłka...tylko pokaż mi gdzie jest napisane o nakazie ?
Co na to poradzę że głupoty wypisujesz? Nakaz wynika z funkcji znaku. Napisz do ministra, że wg Szerszona C-12 nie jest znakiem nakazu i musi być kwadratowy (znaczy informacyjny)!

szerszon napisał(a):
Na Twoim skrzyżowaniu w miejscu przecięcia kierunków ruchu , zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego. Sytuacja jasna.

Do zdjęcia dylka.
Przepraszam najmocniej, ale odróżniasz lewą stronę od prawej ?
Przecież widać ewidentnie z której strony nadjeżdża czerwony ? :wow:

Następny, Leszko.....:roll: :roll:
Do miejsca w którym przecinają się kierunki ruchu czerwony nadjeżdża z lewej. Tylko to się liczy.
aaltonen

Postprzez dylek » niedziela 02 marca 2014, 11:33

aaltonen napisał(a):Dylek widocznie nie rozumiesz o czym była dyskusja.

dylek napisał(a):Osobiście mam niesmak, że wydaje ci się, iż jestem na tyle głupi, że nie zauważę tego naginania rzeczywistości.

aaltonen napisał(a):Wykazałem też , że Leszko źle interpretuje Art. 25, bo odnosi go do całego skrzyżowania i do tego z perspektywy wjazdu na nie.

Oddział 7
Przecinanie się kierunków ruchu
Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Wykaż, że ten artykuł nie odnosi się do całego skrzyżowania...wykaż, że można sobie olać skrzyżowanie jako całość i podzielić go sobie na wiele pomniejszych miejsc .... wykaż, że to o czym piszesz ma uzasadnienie w przepisach...
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 11:49

dylek napisał(a):
Oddział 7
Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Wykaż, że ten artykuł nie odnosi się do całego skrzyżowania...wykaż, że można sobie olać skrzyżowanie jako całość i podzielić go sobie na wiele pomniejszych miejsc .... wykaż, że to o czym piszesz ma uzasadnienie w przepisach...

Zbliżając się do skrzyżowania masz zachować szczególną ostrożność. Tylko tyle.

Pierwszeństwa ustępujesz w miejscu przecięcia kierunków ruchu (np. na skrzyżowaniu), a nie zbliżając się do niego.

Z art. 25. wynika, że w każdym miejscu w którym przecinają się kierunki ruchu - czy to na skrzyżowaniu czy poza- (art25.3) masz stosować dwie zasady - ustępować pierwszeństwa nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręcasz w lewo temu z naprzeciwka jadącemu na wprost lub w prawo.
Tę zasadę stosujesz w każdym miejscu przecięcia kierunków ruchu (np. jeżeli jest kilka na skrzyżowaniu) zawsze ze swojej aktualnej pozycji.

Inna interpretacja niż ta, prowadzi do głupot, co już wykazałem. Np. tutaj:
Zielony NIE BĘDZIE WIEDZIAŁ czy ma pierwszeństwo , jeżeli nie widział od której strony nadjechały pojazdy A i C. :wow:
Obrazek
aaltonen

Postprzez dylek » niedziela 02 marca 2014, 12:04

Twoją wypowiedź pozostawmy osądowi czytających...
Przepis jedno (zbliżając się do skrzyzowania), ty drugie (na skrzyżowaniu).
Przepis o ostrozności i i ustąpieniu....ty o ostroznosci i tylko tyle.
Przepis o skrzyżowaniu oraz miejscach nie spełniających definicji skrzyzowania, ty o kazdym miejscu, gdzie przecinają się tory przejazdu...

Czy taka nonszalancja w czytaniu przepisów ma rację bytu ? Mam poważne wątpliwości...

Póki co - mi osobiście wychodzi, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, nie rozumiesz przepisów, dowolnie dla własnych potrzeb je sobie interpretujesz...
Ale ja racji mieć nie muszę... każdy niech sam sobie wyrobi zdanie, czy tak mozna traktowac zapisy ustawy, jak ty to czynisz.
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 12:14

dylek napisał(a):Póki co - mi osobiście wychodzi, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, nie rozumiesz przepisów, dowolnie dla własnych potrzeb je sobie interpretujesz...
Ale ja racji mieć nie muszę... każdy niech sam sobie wyrobi zdanie, czy tak mozna traktowac zapisy ustawy, jak ty to czynisz.

Dylek, a mi wychodzi że to ty nie rozumiesz przepisów, i nie umiesz czytać przepisów ze zrozumieniem - co udowodniłem zresztą.
Jak można ustępować pierwszeństwa zbliżając się do skrzyżowania????? To ja nie wiem. Chyba nikt nie wie. :D
Zawsze myślałem, że pierwszeństwa ustępuje się w miejsach w których przecinają się kierunki ruchu.... :roll: :roll: :roll: :roll:
Ostatnio zmieniony niedziela 02 marca 2014, 12:16 przez aaltonen, łącznie zmieniany 1 raz
aaltonen

Postprzez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 12:15

dylek napisał(a):Twoją wypowiedź pozostawmy osądowi czytających...
W zasadzie to kolega aaltonen ma rację. Ale tylko w zasadzie, bo w szczegółach to się dość mocno zamotał.
-----
szerszon napisał(a):Szymon powraca do swoich nieśmiertelnych nic nie wnoszących rysuneczków...
Ale nie potrzeba moich rysuneczków. Może być rysuneczek Ustawodawcy, dla przykładu "220", Załącznik 2, Rys.8.4.1.

Obrazek

Już raz z Waszej pokrętnej logiki wyszło, że Ustawodawca błędnie oznakował ten "plac" jako jedno skrzyżowanie choć w istocie są to cztery skrzyżowania. I na tak błędnie Waszym zdaniem oznakowanym "placu" oczywiście będziecie migać prawym zjeżdżając z tego "placu" w desperacji posiłkując się rzekomym obowiązkiem wynikającym z Art.3. Rzecz w tym, że zjazd z tego "placu" jest zmianą kierunku jazdy niezależnie czy jest to jedno skrzyżowanie czy skrzyżowania są cztery. W PoRD nie ma powiązania kierunku przejazdu przez skrzyżowanie ze skręcaniem/zmianą kierunku jazdy. Ba! W ogóle w PoRD nie ma mowy i kierunku przejazdu przez skrzyżowanie. To Wam się coś pomyliło, że przejeżdżając przez skrzyżowanie w prawo lub w lewo skręcacie/zmieniacie kierunek jazdy odpowiednio w prawo lub w lewo, a przejeżdżając przez skrzyżowanie na wprost nie skręcacie/kierunku jazdy nie zmieniacie. A nawet na rysuneczkach z "220" wychodzi, że jest inaczej. Choć Wy będziecie się miotać usiłując nazwać skręcenie/zmianę kierunku jazdy sposobem przejazdu przez skrzyżowanie, zmianą kierunku ruchu i inne nigdzie niespisane bzdury.

Jak tak bardzo Cię moje rysuneczki męczą to dorysuj sobie taką samą pętelkę na Rys.8.5.4. jak na moim ostatnim rysuneczku. I odpowiedz na te same pytania na poniższym rysuneczku pojazd trzykrotnie zmienia kierunek jazdy w lewo czy może jeden raz zmienia kierunek jazdy w prawo? A może zawraca lub jeszcze coś innego?

Ale to już było:
szymon1977 napisał(a):Tak wiem Szerszon, Ty jak zwykle zamiast jednego skrzyżowania zobaczysz na schemacie aż cztery i sytuacja Ci się rozjaśni. I jeszcze zapewne będziesz usiłował wmówić, że takiego przejazdu przez jedno skrzyżowanie zabrania Art.3. i to tylko dlatego, że Ty sam nie potrafisz podczas takiego przejazdu przez skrzyżowanie zastosować się do przepisów. To zadziwiające jak nazwanie pewnego obszaru skrzyżowaniem zaciemnia Ci obraz sytuacji. Cały problem polega na Tym, że łączysz skręcanie/zmianę kierunku jazdy ze skrzyżowaniem choć w PoRD takiego połączenia nie ma. U Nas też się mówi "skręć na skrzyżowaniu..." Ale w PoRD już mowa tylko o skręceniu bez żadnego ze skrzyżowaniem związku.
Ostatnio zmieniony niedziela 02 marca 2014, 12:17 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 12:17

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Twoją wypowiedź pozostawmy osądowi czytających...
W zasadzie to kolega aaltonen ma rację. Ale tylko w zasadzie, bo w szczegółach się nieco zamotał.
Szymon rozwiń myśl, bo nie lubię niedopowiedzeń.
aaltonen

Postprzez dylek » niedziela 02 marca 2014, 12:21

aaltonen napisał(a):Jak można ustępować pierwszeństwa zbliżając się do skrzyżowania????? To ja nie wiem. Chyba nikt nie wie. :D

Art. 25.

Rozumi, czy nie rozumi ?
Kto rozumi, a kto nie rozumi ? :mrgreen:
dylek
Moderator

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 12:28

Oddział 7
Art. 25.

Art. 25 dotyczy miejsc w których przecinają się kierunki ruchu.

Pierwszeństwa nie ustępuje się zbliżając do skrzyżowania tylko w miejscach w których przecinają się kierunki ruchu (może być kilka na skrzyżownaiu).

Zbliżając się do skrzyżowania masz zachować szczególną ostrożność .

Rozumi? :D
aaltonen

Postprzez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 12:30

Kodeks napisał(a):Art.2.28. Ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
To mogę wjechać na skrzyżowanie jeżeli nie ma możliwości, że stuknę się z pojazdem nadjeżdżającym z prawej strony, a jeżeli skręcam w lewo – także jadącym z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającym w prawo? Mogę wjechać na skrzyżowanie czy mam stać przed? Rozumi, czy nie rozumi?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 12:33

szymon1977 napisał(a):To mogę wjechać na skrzyżowanie jeżeli nie ma możliwości, że stuknę się z pojazdem nadjeżdżającym z prawej strony, a jeżeli skręcam w lewo – także jadącym z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającym w prawo? Mogę wjechać na skrzyżowanie czy mam stać przed? Rozumi, czy nie rozumi?

Szymon, a czy art 25 mówi coś o wjeżdżaniu na skrzyżowanie? Jeżeli stuknąłeś się z kimś to znaczy, że miejscu przecinania kierunków ruchu nie ustąpiłeś pierwszeństwa - zgodnie z zasadami art. 25.1. Tyle.
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 19:10

aaltonen napisał(a):
1.Art. 25 dotyczy miejsc w których przecinają się kierunki ruchu.

2.Pierwszeństwa nie ustępuje się zbliżając do skrzyżowania tylko w miejscach w których przecinają się kierunki ruchu (może być kilka na skrzyżownaiu).

1. Zgadza się. czyli skrzyzowań, przecięcia sie torowiska z jezdnią , oraz innych miejsc jak np place,parkingi hipermarketów, przecięcie sie dwóch dróg gruntowych..

2. Z przepisu wynika co innego. Komu ustapisz pierwszenstwa, jak juz będziesz na skrzyżowaniu ?
Jeśli masz ustapić pierwszeństwa to nie ma prawa ciebie byc na skrzyżowaniu tylko grzecznie warujesz pod skrzyzowaniem.
Poza tym ogarnij sie i zapytaj naszego wybitnego polonisty co znaczy fraza
"zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa"
Nic tam nie napisali, ze
"ma zachować szczególna ostrożność i tylko tyle"
To jest kretynizm.

Naucz sie co znaczą spójniki "i" 'lub" 'oraz" "albo"
W przeciwnym przypadku dalej będziesz wypisywał idiotyzmy.

Jak widzę po przedoskonałej interpretacji Art 25 wątpię czy cokolwiek rozumiesz.
Czy pytanie jest niezrozumiałe ?
Dla ułatwienia..żaden nie jedzie pod prąd.

A co może na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, nie ma ruchu okrężnego?

Nie wiem z czego tak sie cieszysz. Ze swojego wypaczonego pojęcia ruchu okrężnego.
Gdzie widzisz jakiekolwiek nakazy ?
Co na to poradzę że głupoty wypisujesz? Nakaz wynika z funkcji znaku.

Nie popisuj się .Tylko pokaż mi, gdzie jest napisane o nakazie ?

Do miejsca w którym przecinają się kierunki ruchu czerwony nadjeżdża z lewej. Tylko to się liczy.

A gdzie to napisane, że tylko to sie liczy ?
Na Twoim skrzyżowaniu w miejscu przecięcia kierunków ruchu , zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego. Sytuacja jasna.

Odróżniasz lewą od prawej ? Masz pojęcie co oznacza "zbliżając się" ? :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 19:17

szymon
Cały problem polega na Tym, że łączysz skręcanie/zmianę kierunku jazdy ze skrzyżowaniem choć w PoRD takiego połączenia nie ma. U Nas też się mówi "skręć na skrzyżowaniu..." Ale w PoRD już mowa tylko o skręceniu bez żadnego ze skrzyżowaniem związku.

Jakbyś nie kompromitował sie na każdym kroku, jak przy zawracaniu, gdzie widzisz dwa skręty w lewo to pewnie byś zauważył, ze a Art 25 napisali np "skręcając w lewo"
Jest to zmiana kierunku jazdy ?
Jest powiązana ze skrzyżowaniem ? Art 25 jest w PoRD ? A może nie ma ?
Czy ja gdzieś napisałem,że zmiana kierunku jazdy to tylko na skrzyżowaniu?
Z twoich sugestii wynika, ze na skrzyzowaniu nie mozna zmienić kierunku jazdy..intrygujące.
szerszon

Postprzez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 21:22

szerszon napisał(a):
aaltonen napisał(a):Pierwszeństwa nie ustępuje się zbliżając do skrzyżowania tylko w miejscach w których przecinają się kierunki ruchu (może być kilka na skrzyżownaiu).

1. Z przepisu wynika co innego. Komu ustapisz pierwszenstwa, jak juz będziesz na skrzyżowaniu ?
2. Jeśli masz ustapić pierwszeństwa to nie ma prawa ciebie byc na skrzyżowaniu tylko grzecznie warujesz pod skrzyzowaniem.

TY TAK POWAŻNIE CZY SOBIE JAJA ROBISZ?
1. Pojazd B jest już na skrzyżowaniu. Rzeczywiście nie ma komu ustąpić pierwszeństwa...... :rotfl:
2. Twierdzisz, że pojazd B, żeby ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A musi czekać przed skrzyżowaniem? :help: :help: :help: :help:
Niezły stek bzdur Szerszon.
Obrazek

szerszon napisał(a):

Czy pytanie jest niezrozumiałe ?

Czy odpowiedź nie była zrozmiała?

"A ty nie rozumiesz że w RUCHU OKRĘŻNYM mogą być tylko dwa kierunki ruchu?.
Oba pojazdy mają ten sam kierunek ruchu - przeciwny do ruchu wskazówek zegara."
aaltonen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze