Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 00:33
przez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 00:42
przez LeszkoII » niedziela 02 marca 2014, 00:43
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli - koślawe zdanie wyprodukowałeś.szymon1977 napisał(a):Oj Leszko, Art.25.1. i na tym koniec. Tylko w miejscu, w którym zachodzi potrzeba ustalenia pierwszeństwa przejazdu a nie pomiędzy dwoma pojazdami zbliżającymi się do skrzyżowania bo pomiędzy nimi akurat potrzeby ustalenia pierwszeństwa przejazdu nie ma.
Zerknij sobie na rysunek Dylka z poprzedniej stronyszymon1977 napisał(a):A widzisz, żeby w którymkolwiek miejscu zawracał? Albo skręca w lewo jeden raz? Bo ja widzę, że skręca dwa razy w efekcie odjeżdża tą samą drogą, którą przyjechał.
przez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 00:53
Nazywanie zawracaniem czegoś, co zawracaniem nie jest to tylko wierzchołek góry lodowej.
przez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 00:55
przez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 00:58
Na rysunku Dylka oczywiście mamy do czynienia z zawracaniem.
przez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 01:19
przez LeszkoII » niedziela 02 marca 2014, 01:28
Takszerszon napisał(a):Zgodnie z pogietą teorią, ze jest kilka zmian kierunków jazdy na skrzyżowaniu ?
przez szymon1977 » niedziela 02 marca 2014, 01:32
przez LeszkoII » niedziela 02 marca 2014, 08:23
A na skrzyżowaniu(dowolnym) nigdy nie spotkałeś (choćby jako pieszy-obserwator)dwóch a nawet trzech pojazdów z włączonymi "przeciwnie" kierunkowskazami lub bez kierunkowskazu? Dla mnie to nie dziwota. Dziwić mogę się, że przed rondem włączacie jakikolwiek kierunkowskaz(nawet ten prawy). W zasadzie "dziwię się" bo jest to jedyne zgodne z przepisami sygnalizowanie prostowaczy rond.szymon1977 napisał(a):A to zdrowy rozsądek podpowiada, że oczekując na wjazd na rondo możemy spotkać trzy jadące wokół wyspy centralnej jeden za drugim pojazdy, z których każdy inaczej zasygnalizuje kierunkowskazem a wszystkie pojadą w tym samym kierunku?
przez dylek » niedziela 02 marca 2014, 09:25
przez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 09:32
szerszon napisał(a):aaltonen napisał(a): Co najważniejsze na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje JEDEN kierunek ruchu - ten pokazany na znaku C-12 (czyli przeciwny do ruchu wskazówek zegara).
Bzdura. Leszko pisał o ruchu prawostronnym, a ty nie wiadomo z jakiego powodu ochrzciłeś to kierunkiem ruchu.
Czyli przeinaczyłeś czyjąś wypowiedź.
szerszon napisał(a): Oba pojazdy jada na wprost przez skrzyzowanie..może maja ten sam kierunek ?![]()
szerszon napisał(a):aaltonen napisał(a): Teraz pytanie drugie: Co nakazuje znak nakazu C-12?
Nic. Pokaż mi w przepisie słowo o nakazie.
szerszon napisał(a): http://goo.gl/maps/s2joP
Żwirki i Wigury/Trojdena
Kto ma pierwszenstwo ? Zawracający czy wyjeżdżający z podporządkowanej ?
przez dylek » niedziela 02 marca 2014, 10:02
aaltonen napisał(a): Na Twoim skrzyżowaniu w miejscu przecięcia kierunków ruchu , zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego. Sytuacja jasna.
Pojazd czerwony,( który porusza się zgodnie z kierunkiem ruchu -pokazanym na C-12- obowiązującym na skrzyżowaniu) przepuszcza pojazd zielony jako nadjeżdżający z jego prawej strony.
To samo musi zrobić przy wszystkich wlotach oznaczonych czerwonymi krzyżykami. (przepuścić pojazdy nadjeżdżające z jego prawej strony)
Teraz powiedz mi jak wytłumaczysz wg swojej interpretacji art.25 , że zielony ma pierwszeństwo nad czerwonym, który przecież z jego perspektywy dojeżdża z prawej strony do skrzyżowania.
Oczywiście, przykład można skomplikować dodając jeszcze ze dwa wloty, ale wtedy pogubiłbyś się zupełnie.
Także jak widzisz, zupełnie nie ma problemu z jednym kierunkiem ruchu obowiązującym na SoRO.
przez aaltonen » niedziela 02 marca 2014, 10:12
przez szerszon » niedziela 02 marca 2014, 10:30
Ja widzę, że znajdują się na SoRO w RUCHU OKRĘŻNYM. Co za tym idzie kierunek ich ruchu musi być taki jak na znaku C-12, czyli przeciwny do ruchu wskazówek zegara.
Zresztą w RUCHU OKRĘŻNYM możliwe są tylko dwa kierunki ruchu, zgodny do ruchu wskazówek i przeciwny do ruchu wskazówek.
Jeżeli pojazdy zdecydują się na opuszczenie skrzyżowania na najbliższym zjeździe, ich kierunek ruchu będzie taki jak na twoich strzałkach.
Znak nakazu, który nic nie nakazuje!!! Brawo mistrzu!!. A może to znak informacyjny? Powinien być kwadratowy, specjalnie dla Szerszona.
Na Twoim skrzyżowaniu w miejscu przecięcia kierunków ruchu , zielony nadjeżdża z prawej strony czerwonego. Sytuacja jasna.