strefa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: strefa ruchu

Postprzez szerszon » środa 26 lutego 2014, 01:26

Cały czas poruszamy problematykę przejazdu przez przecięcie dwóch dróg wewnętrznych w ujęciu istniejącego prawa PRD, a oznakowania, które nie do końca wydaje się być właściwe - znak końca strefy ruchu [D-53] na jednym z wlotów przecięcia dwóch dróg wewnętrznych.
No i czym sie to różni od mojego rysunku nr 3 ?
Cały czas podkreślałem z jakimi drogami mamy do czynienia

nie ma to znaczenia, poniewaz droga z D-53 jest podporządkowana względem pozostałych dróg.
To nie jest przecięcie do traktowania Art 25

Natomiast w przypadku znaku [D-53] zarówno ustawa, 170, jak i 220 milczy - zatem i my nie milczymy i wałkujemy.

Chyba mi zaraz witki opadną...przecież strefa ruchu składa się z dróg/i wewnetrznej, a ta droga jest niepubliczna..a tu juz wiemy jak sie zachować.
czyżbyś wymagał rozbudowania Art 17 na dwie strony, ponieważ nie chcesz sobie dodac dwa do dwóch ?

Szerszonie, czy uderzysz się 6 razy w pierś na TAK, czy na NIE?

Nie podzielam twoich założeń, dlatego 6x0
szerszon

Postprzez taik » środa 26 lutego 2014, 01:40

szerszon napisał(a):
taik napisał(a): Cały czas podkreślałem z jakimi drogami mamy do czynienia

nie ma to znaczenia, poniewaz droga z D-53 jest podporządkowana względem pozostałych dróg.
To nie jest przecięcie do traktowania Art 25

Hmm...
szerszon napisał(a):Nie podzielam twoich założeń, dlatego 6x0

Moich założeń?
Przecież art. 17.1.1 PRD stwierdza czym jest wjeżdżanie na drogę z drogi niebędącej drogą publiczną.
6x0?
Czyli nie odpowiadasz, czy jak inaczej mam to interpretować?

Szerszon, bardzo Cię przepraszam, ale powiem Ci szczerze, iż odnoszę wrażenie, że zaczynasz prezentować dziwne argumenty, dlatego z mojej strony następuje pas. :?
Uważam, że przy powyższych poglądach i wypowiedziach temat jest całkowicie wyczerpany, szkoda czasu na czarowanie.
taik

Postprzez szerszon » środa 26 lutego 2014, 08:11

Widząc taką sytuację założę (co będzie niezgodne ze stanem faktycznym, jak się okazuje), że za końcem strefy ruchu [D-53] jest wyjazd na drogę publiczną. Konsekwencją powyższego będzie moje późniejsze zachowanie na tym przecięciu - ustąpię wszystkim jadącym drogą publiczną poziomą, wszystkim.

No to ustępujesz. I w czym problem ? A co Ciebie interesuje, co jest za znakiem D-53 ? Jeśli nie będzie publiczna to nie ustapisz , tylko będziesz sie powoływał na Art 25 ?
A teraz proszę, odnieś się do podstawowego nurtu problemu - czy mamy do czynienia z włączaniem się do ruchu na takim przecięciu się dróg wewnętrznych typu "T
".
Wobec powyższego ( D-53)-tak.
Załóżmy, że całość odbywa się na jakimś rozbudowanym placu, parkingu przy dużej galerii handlowej. Ktoś zaprojektował takie przecięcie dróg wewnętrznych typu "T", a kierowca ma pełną świadomość, gdzie się znajduje.
Rozpatrujemy problem tylko w ujęciu PRD, żadnych innych składowych wejściowych.

Wobec powyższego- tak.
I nie widzę sensu dalszych dywagacji.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze