Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który zająć pas?

Postprzez bombl » poniedziałek 24 lutego 2014, 00:18

Cześć,

Prosta, wręcz banalna sytuacja, ale mam wątpliwości, bo jeden z instruktorów twierdzi, że mam zajmować tylko pas przeznaczony do skrętu w lewo/zawracania/jazdy prosto, a drugi zaleca zajmowanie pasa przeznaczonego tylko do jazdy prosto. Jadę z lewej strony, skręcam w lewo (czyli wjeżdżam na Estakadę). Głupieję. Czy mogę wjechać na obydwa pasy?

Obrazek
bombl

Re: Który zająć pas?

Postprzez lith » poniedziałek 24 lutego 2014, 01:27

Wjechać możesz na obydwa. Na który lepiej? To już zależy. Ważne, żeby bez powodu potem lewym mnie jechać, wiec jak masz miejsce i jedziesz dalej prosto to chyba lepiej od razu na prawy... ale zawsze możesz zmienić na prawy już za skrzyżowaniem i też będzie ok.
lith

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 24 lutego 2014, 10:42

Podpisuję się pod wypowiedzią lith
mariusz79

Postprzez maryann » poniedziałek 24 lutego 2014, 11:49

lith napisał(a):lepiej od razu na prawy... ale zawsze możesz zmienić na prawy już za skrzyżowaniem i też będzie ok.
Skoro potem trzeba, to dlaczego nie od razu? Jeśli zamierzasz prosto, to lepiej od razu na prawym, bo:
-masz jechać możliwie blisko prawej(są wyjątki, ale tu nie zachodzą);
-nie zajmujesz miejsca tym, którzy wyboru nie mają i muszą stanąć na lewym z zamiarem skrętu w lewo.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » poniedziałek 24 lutego 2014, 12:00

Bo np. prawy jest już zawalony samochodami czekającymi na zielone światło, albo na prawym jedzie traktor, czy koparka wypadałoby się za nią nie ustawiać. Różne mogą być powody. Fakt jest taki, że zająć można dowolny pas, decyzja należy do kierowcy, a stwierdzeniami 'tylko na prawy', czy 'tylko na lewy' można tylko zaszkodzić :mrgreen: Kierowca powinien wiedzieć co mu wolno, żeby w razie czego mógł korzystać ze wszystkich dostępnych możliwości.
lith

Postprzez maryann » poniedziałek 24 lutego 2014, 12:20

No, jak ma powody- to co innego; ale dla kaprysu... to niewiele można.
maryann

Postprzez bombl » wtorek 25 lutego 2014, 18:51

Dziękuję za odpowiedzi. Będę zajmować pas prawy.

Kolejne wątpliwości z cyklu "na który pas ?". Czy jest jakiś sposób (poza jazdą na pamięć), żeby być pewnym, który pas do jazdy w jakim kierunku służy? Chodzi mi o sytuacje, w której mamy wysepkę do zwracania, a po jej dwóch stronach są różne pasy (przepraszam, ale nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć). Tu przykłady:

jedna strona:
Obrazek

druga strona:
Obrazek

W pierwszym przypadku pas po prawej służy tylko do jazdy prosto, w drugim również zezwala na skręt w lewo.

Kolejny przykład:

(dwa prawe tylko do jazdy w lewo)

Obrazek

(dwa prawe tylko do jazdy prosto)

Obrazek

Mam na myśli taką sytuację, w której ustawiam się na pasie prawym, żeby wjechać później również na pas prawy już docelowej ulicy. Czasami jednak pasy te służą tylko do jazdy prosto, albo np. są przeznaczone dla busów, jak tutaj:

Obrazek

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego jakoś strasznie i da się odpowiedzieć na te pytania. Czego nie dostrzegam, co pomijam?
bombl

Postprzez lith » wtorek 25 lutego 2014, 19:50

Uczyć się na pamięć? Wystarczy patrzeć na strzałki.
lith

Postprzez michooo » wtorek 25 lutego 2014, 19:51

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Po to właśnie jest oznakowanie poziome żebyś wiedział z którego pasa gdzie pojechać. Nie ma reguły, że np. tam gdzie są 2 pasy, to z dwóch możesz jechać prosto. Bywają ku temu różne powody, np za skrzyżowaniem nie może być mniej pasów do kontynuowania jazdy niż przed nim.
michooo

Postprzez bombl » wtorek 25 lutego 2014, 20:01

Dzięki.

Ja po prostu nie zawsze widzę te strzałki na tyle wcześnie, żeby z całą pewnością móc zając poprawny pas. A jak już się orientuję, że wjechałem na pas tylko do jazdy prosto, jest już za późno, żeby zmienić na właściwy. No nic, będę się starał mocniej wytężać wzrok.
bombl

Postprzez maryann » środa 26 lutego 2014, 09:34

Ja tam rozumiem kol. bombl. Po objechaniu ćwierci wysepki z jednego mogą się robić dwa pasy- jeden inny, drugi inny. Mało czasu na patrzenie, a na przygotowanie się - już wcale.
Podpowiedział bym- zacząć od podstaw PoRD; jak zamierzasz dalej jechać, tak się spodziewaj jakby strzałek nie było- czyli np. w lewo, do szukaj przy lewej; prosto- przy prawej.
maryann

Postprzez Makabra » środa 26 lutego 2014, 14:58

bombl napisał(a):Dzięki.

Ja po prostu nie zawsze widzę te strzałki na tyle wcześnie, żeby z całą pewnością móc zając poprawny pas. A jak już się orientuję, że wjechałem na pas tylko do jazdy prosto, jest już za późno, żeby zmienić na właściwy. No nic, będę się starał mocniej wytężać wzrok.

Pamiętaj że rozsądny kierowca jak się pomyli i zajmie zły pas to nie obi z tego tragedii. Krzywda się żadna nie stanie jeśli pojedziesz w kierunku innym niż wskazany przez egzaminatora, byle tylko jechać zgodnie z organizacją ruchu. Oczywiście manewr będzie do powtórki, więc za drugim razem już ważą się losy wyniku :)
Makabra

Postprzez atomek666 » piątek 28 lutego 2014, 16:09

maryann napisał(a):Ja tam rozumiem kol. bombl. Po objechaniu ćwierci wysepki z jednego mogą się robić dwa pasy- jeden inny, drugi inny. Mało czasu na patrzenie, a na przygotowanie się - już wcale.
Podpowiedział bym- zacząć od podstaw PoRD; jak zamierzasz dalej jechać, tak się spodziewaj jakby strzałek nie było- czyli np. w lewo, do szukaj przy lewej; prosto- przy prawej.

dokładnie tak - z prawego pasa zawsze opuścisz skrzyżowanie tego typu, z lewego zawsze wykonasz ponowny skręt, jeśli zamierzałeś zawracać (tylko zajmując go staraj się - już po zajęciu - upewnić, czy był on jedynym do skrętu)
atomek666

Postprzez Makabra » piątek 28 lutego 2014, 21:31

atomek666 napisał(a):
maryann napisał(a):Ja tam rozumiem kol. bombl. Po objechaniu ćwierci wysepki z jednego mogą się robić dwa pasy- jeden inny, drugi inny. Mało czasu na patrzenie, a na przygotowanie się - już wcale.

dokładnie tak - z prawego pasa zawsze opuścisz skrzyżowanie tego typu, z lewego zawsze wykonasz ponowny skręt, jeśli zamierzałeś zawracać (tylko zajmując go staraj się - już po zajęciu - upewnić, czy był on jedynym do skrętu)

Z tym "zawsze" bym się nie zgodził. W Krakowie są dwa przypadki gdzie z prawego pasa nie da się opuścić legalnie ronda. Rondo Polsadu i Matecznego - prawy pas jest tam na jednym z wylotów tylko dla BUS. Teoretycznie więc da się opuścić rondo tym pasem nie zajeżdżając nikomu drogi, ale niezgodnie z przepisami.
Makabra

Postprzez Henq » sobota 01 marca 2014, 03:53

Makabra napisał(a):W Krakowie są dwa przypadki gdzie z prawego pasa nie da się opuścić legalnie ronda. Rondo Polsadu i Matecznego - prawy pas jest tam na jednym z wylotów tylko dla BUS. Teoretycznie więc da się opuścić rondo tym pasem nie zajeżdżając nikomu drogi, ale niezgodnie z przepisami.

Hehe nie tylko w Krakowie ;) Bus pas to nie wymysł jednego miasta, nie uczmy się jeździć na pamięć w swoim mieście, bo pojedziemy dalej i zaczną się schody, od tego są znaki by na nie patrzeć, od tego linie pomocnicze by z nich korzystać itd.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze