Przedawnienie kursu częściowo finansowanego z UE

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Przedawnienie kursu częściowo finansowanego z UE

Postprzez paula7 » niedziela 23 lutego 2014, 22:37

Witam, mam pytanie odnośnie przedawnienia kursu na prawo jazdy kat. B. Około 3 lata temu realizowałam kurs finansowany z UE, jednak nie podeszłam ani do egzaminu teoretycznego, ani do praktycznego. W związku z tym, że kurs był częściowo opłacany przez dotacje z UE, czy szkoła jazdy może odmówić mi powrotu do kursu tłumacząc, że finansowany kurs uległ przedawnieniu?
paula7

Re: Przedawnienie kursu częściowo finansowanego z UE

Postprzez JAKUB » niedziela 23 lutego 2014, 23:32

Sytuacja trudna. Dotacje rozliczane są w określonych ramach czasowych - na pewno nie 3-letnich. Moim zdaniem kurs z dotacji jest już rozliczony raczej bez Ciebie więc przepadł.
JAKUB

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 24 lutego 2014, 00:02

Projekt który był finansowany ze środków unijnych pewnie jest już zamknięty, w związku z tym kto ma pokryć koszty Twojego dalszego szkolenia? Na pewno sama możesz w tej szkole dopłacić i kontynuować kurs. Jeszcze jedno na koniec.... nie przystąpiłaś do państwowego egzaminu a kurs ukończyłaś czy na jakim etapie przerwałaś?
oskinstruktor

Postprzez paula7 » poniedziałek 24 lutego 2014, 23:37

Kurs został ukończony ("rozliczyliśmy" się z instruktorem), jednak z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłam podejść do zaliczenia. Potem rozciągnęło się to w czasie i dopiero postanowiłam powrócić. Rozumiem, że byłoby możliwe abym wykupiła kilka (naście) godzin jazd w ramach tamtego kursu? Czy muszę uiszczać wszystkie opłaty od nowa?
paula7

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 24 lutego 2014, 23:46

Nie mogłaś podejść do egzaminu wewnętrznego czy państwowego bo chyba nie do końca Cię mogę zrozumieć? Jeśli do wewnętrznego to zależy jak była skonstruowana umowa, czy ma szkoła płacone za Ciebie po wyjeżdżeniu godzin czy musi być przeprowadzony egzamin wewnętrzny.
Skoro wyjeździłaś jak twierdzisz wszystkie godziny to czemu nie chcą Cię przyjąć na dalsze szkolenie? Przecież zapłacisz im za to?

Albo ja czegoś nie zrozumiałem albo Ty nie napisałaś wszystkiego.
oskinstruktor

Postprzez paula7 » czwartek 27 lutego 2014, 11:38

Nie podchodziłam ani do wewnętrznego ani do państwowego. W szkole powiedzieli mi, że mogę wykupić nowy kurs, stąd odniosłam wrażenie jakby chcieli mnie naciągnąć. Poza tym, tłumaczenie "Instruktor z którym pani jeździła już u nas nie pracuje" jest dość bezsensowne.
Dzięki za pomoc, spróbuje zrobić jeszcze jedno podejście.
paula7

Postprzez oskbelfer » piątek 28 lutego 2014, 01:12

bezsensowne jest zupęłnie coś innego ---------- jelsi ktos daje kase na prawko * w tym wypadku UE - to powinni sprawdzić dlaczeg nie skończyłaś kursu.

Jelsi jest to z Twojej winny - powinnaś oddać tę kasę, któr za Ciebie wylożył EFS EU....

Przy naborach i rekrutacji są takie wymagania ale czy zawsze - nie jestem pewien ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Szkolenie kierowców