Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Generalismo » środa 19 lutego 2014, 10:33
przez Baranek » czwartek 20 lutego 2014, 13:42
przez dylek » czwartek 20 lutego 2014, 14:11
Baranek napisał(a):A jeśli chcę po rondzie sobie pojeździć np. 6 razy je okrązyć (bo mam taką fanaberię) to uważacie, że powinno się migać?
przez Baranek » czwartek 20 lutego 2014, 15:41
przez maryann » czwartek 20 lutego 2014, 15:51
Wiem, sporo było offtopów, ale bez przesady- inne skrzyżowania nie mają nic do rzeczy.dylek napisał(a):A jeśli chcesz na każdym innym skrzyżowaniu
przez lith » czwartek 20 lutego 2014, 16:22
przez maryann » czwartek 20 lutego 2014, 16:46
przez Baranek » czwartek 20 lutego 2014, 16:57
lith napisał(a):na nie-rondach też się zdarza robić ponad kółko i co ciekawe czasami to ma jakiś sens. Bywa, że szybciej jest zawrócić + zrobic lewoskręt niż skręcić w prawo (chociaż niektórzy pewnie będą twierdzić, ze to i tak prawoskręt cały czas, tylko źle wykonany, bo z lewego pasa)
przez dylek » piątek 21 lutego 2014, 01:05
maryann napisał(a):Może zrobić Hook Turn ?
przez maryann » piątek 21 lutego 2014, 10:23
http://moto.onet.pl/nadrogach/jak-jezdzic-po-rondzie-na-pewno-nie-tak/z9l0wlith napisał(a):ale można spotkać i jeżdżących po krakowsku, i jeżdżących po warszawsku.
przez LeszkoII » piątek 21 lutego 2014, 12:08
przez Baranek » piątek 21 lutego 2014, 12:48
przez maryann » piątek 21 lutego 2014, 14:28
przez LeszkoII » piątek 21 lutego 2014, 19:37
Dlatego prawy kierunkowskaz przy opuszczeniu ronda nie jest zawsze głupi, ale nie będzie on konieczny z powodu Art. 22, tylko z powodu Art. 3. (bo niestety lub stety nie mamy przepisów szczególnych dla skrzyżowań typu rondo z ruchem okrężnym) a unikać 'wszelkich działań, które..." jesteśmy zobowiązani zawsze.Baranek napisał(a):Brawo Leszko. Niezła choinka kierunkowskazów już jest na tym rondzie. Ciekawe co na to Dylek i szkoła lubelska
Własnie się zastanawiałem, czy przypadek "pojazdu E" nie obrazowałby lepiej problemu. Niech każdy wg. własnej weny sobie wyobrazi inne pojazdy od E do Zmaryann napisał(a):Tak; albo ustawmy jeszcze pojazd E na wlocie 3, który patrzy na trzy identycznie jadące pojazdy- a każdy miga co innego, choć jego to g.... obchodzi.
przez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:08
Baranek napisał(a):No dobrze Dylek. Niech będzie, że dyskutujemy chwilowo zgodnie z twoją teorią, że przed rondem trzeba migać (z czym ja się akurat nie zgadzam) wskazując zmianę kierunku jazdy. OK.
Ale - wjeżdżamy na rondo z lewym kierunkowskazem - no bo "niby" chcemy zawrócić - ale po przejechaniu pierwszego kółka - czy nie powinniśmy wyłączyć kierunkowskazu? Przecież zaczynając 2 kółko co sygnalizujemy? Przecież kierunku jazdy nie zmieniamy. Więc - czy zgodnie z twoją teorią nie powinniśmy przestać migać po przejechaniu 1 kółka a następnych 5 kółek - czy nie powinniśmy przejechać bez kierunkowskazu?