2 sytuacje na drodze patowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: 2 sytuacje na drodze patowe

Postprzez michal70 » piątek 14 lutego 2014, 14:23

ale tam nie ma wyznaczonej drogi z pierszeństwem

a stop moze byc?

ale nie ma znaku ze droga jest z pierszeństwem

no ale znaków niema

tylko prawą?

no ale po co on mial sie upewniac czy ma prawą wolną jak wie ze nikt tam nie powinien sie znaleść, to samo jak kierowca skręca w lewo na skrzyżowaniu wie ze wg przepisów nikt go nie moze wyprzedzać
michal70

Postprzez papadrive » piątek 14 lutego 2014, 19:41

Wszystkie skrzyżowania, podane przez michała70, są źle oznakowane. No,może poza tym z drugiego linku, gdzie być może jest to rzeczywiście skrzyżowanie równorzędne. W co, osobiście, wątpię.
Radzę Ci michale, przed wjazdem na skrzyżowanie, upewnić się czy możesz na nie wjechać bez względu kto ma pierwszeństwo.
Na skrzyżowaniu równorzędnym, pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej. Mariusz79 Ci to wyjaśnił, ale widzę, że dalej nie rozumiesz.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Henq » piątek 14 lutego 2014, 22:55

papadrive napisał(a):Wszystkie skrzyżowania, podane przez michała70, są źle oznakowane. No,może poza tym z drugiego linku...

Tak, a dla czego tak uważasz?
Wg mnie to właśnie drugie skrzyżowanie jest źle oznakowane/nie oznakowane.
Na pierwszym jest znak stop, który nie wymaga zatrzymania przy znaku, tylko w miejscu wyznaczonym, a w przypadku jego braku w miejscu gdzie nie utrudnimy ruchu pojazdom z pierwszeństwem, czyli w tym wypadku za znakiem tak byśmy mogli cokolwiek widzieć, a pamiętamy cały czas że skrzyżowanie nie znosi D-1 (chyba że o tym zapomniałeś).
Natomiast w drugim linku, wybacz ale nie mam obowiązku szukać po necie czy zatrzymać się, wysiąść i iść do gminy by mi pokazali czy jest to droga gminna czy też powiatowa czy może poniemiecka, :wylgaryzm:- z ch na początku i j na końcu, mnie to obchodzi ja dojeżdżając do skrzyżowania mam wiedzieć (znaki maja mi to ułatwić) czy jest to skrzyżowanie równorzędne (bez świateł, znaków jak w tym przypadku) czy nie, jednak droga którą jadę jest drogą z pierwszeństwem i mogę zapomnieć o tych po prawej.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez papadrive » piątek 14 lutego 2014, 23:10

No własnie, drugie. Nie ma żadnych znaków, co oznacza skrzyżowanie równorzędne. To dlaczego i Ty uważasz, że jest źle oznakowane, bo ja nie jestem pewien takiego rozwiązania.
To z pierwszego, ma wprawdzie na podporządkowanej STOP, ale już na głównej nie ma nic.
Trzecie, to samo. Chociaż, jak pisałem wyżej, wg. wierzeń i zwyczajów ludowych, miejscowi wiedzą jak je pokonywać.
papadrive

Postprzez Henq » piątek 14 lutego 2014, 23:29

papadrive napisał(a):Nie ma żadnych znaków, co oznacza skrzyżowanie równorzędne.

Dokładnie tak. No i o tym pisałem; @Leszko wspomina o mapkach (przydała by się emotka :sick: - tak na marginesie)
Co? mam się zatrzymać przed skrzyżowaniem i szukać w internecie która droga jest powiatowa itd... i ma pierwszeństwo?
Nie no bez przesady. Wiem że nie mamy kraju super oznakowanego, i brak jest znaków na skrzyżowaniach, ale trzeba miec swój rozum i nie ciąć ślepo bo ja mam pierwszeństwo.
Henq

Postprzez michal70 » sobota 15 lutego 2014, 12:06

Kod: Zaznacz cały
https://maps.google.pl/maps?q=Chrobr%C3%B3w&hl=pl&ie=UTF8&ll=51.634055,15.371761&spn=0.044696,0.077162&sll=51.76954,15.965881&sspn=1.432806,2.469177&hnear=Chrobr%C3%B3w,+%C5%BCaga%C5%84ski,+lubuskie&t=h&z=14&layer=c&cbll=51.634203,15.372151&panoid=k2msJjPX2KOsbGa_Bm-82g&cbp=12,60.1,,0,3.8

https://maps.google.pl/maps?q=Chrobr%C3 ... 0.1,,0,3.8
tu tez takie macie

Chodzi mi jedynie o to że w książsce na prawko pisze ze jak jest skrzyżowanie z droga asfaltową pow. 20m to juz równorzędne, więc na drodze głównej muszą być znaki czy nie? No to czemu realnie ich się nie stawia? A co w przypadku wypadku np śmiertelnego? Przeciez skąd ma ktoś obcy wiedzieć gdzie jest pierszeństwo gdzie nie, jak jest stop to tez na innych wlotach cos powinno stać bo chyba nie moze byćrównorzędne skrzyżowanie ze z 1 stopem?

https://maps.google.pl/maps?q=poraj&ie= ... ,6.83&z=15
tu następna sytuacja, na drodze z pierszeństwem nie ma znaku ze jest z pierszeństwem
michal70

Postprzez papadrive » sobota 15 lutego 2014, 19:54

michal70:
Chodzi mi jedynie o to, że w książce na prawko pisze, że jak jest skrzyżowanie z droga asfaltową pow. 20 m, to już równorzędne, więc na drodze głównej muszą być znaki czy nie?

Skrzyżowanie równorzędne może być oznaczone znakami A-5 na wszystkich wlotach, lub bez znaków (ewentualnie linia P-14).
Jak skrzyżowanie równorzędne, to nie ma drogi głównej i "pogłównej". Obie są równoprawne i na nich obowiązuje reguła prawej.
Przecież, skąd ma ktoś obcy wiedzieć gdzie jest pierwszeństwo, gdzie nie? Jak jest stop to też na innych wlotach coś powinno stać, bo chyba nie może być równorzędne skrzyżowanie z 1 stopem?

Skrzyżowania oznacza się na wszystkich jego wlotach, regulujących pierwszeństwo przejazdu.
Nie może być tak, że na podporządkowanej wystarczy postawić znak A-7 lub B-20 i gotowe. Na drodze z pierwszeństwem musi stać A-6x lub D-1. A już na pewno niedopuszczalne jest oznakowanie kilku skrzyżowań (choćby częściowe) i nieoznakowanie jednego z nich, choć wszystko wskazuje na to, że to takie samo skrzyżowanie jak pozostałe (droga główna i odchodząca od niej boczna). Większość kierowców jest przekonana, że droga szersza, lepsza i być może oznakowana liniami jest drogą z pierwszeństwem, a boczna, wąska jest podporządkowana. Bez prawidłowego oznakowania, mogą dziać się rzeczy niemiłe. Dlatego radziłbym szczególną ostrożność na tego typu tworach.
papadrive

Postprzez Henq » sobota 15 lutego 2014, 21:28

papadrive napisał(a):Skrzyżowania oznacza się na wszystkich jego wlotach, regulujących pierwszeństwo przejazdu.
Nie może być tak, że na podporządkowanej wystarczy postawić znak A-7 lub B-20 i gotowe. Na drodze z pierwszeństwem musi stać A-6x lub D-1. A już na pewno niedopuszczalne jest oznakowanie kilku skrzyżowań (choćby częściowe) i nieoznakowanie jednego z nich, choć wszystko wskazuje na to, że to takie samo skrzyżowanie jak pozostałe (droga główna i odchodząca od niej boczna). Większość kierowców jest przekonana, że droga szersza, lepsza i być może oznakowana liniami jest drogą z pierwszeństwem, a boczna, wąska jest podporządkowana. Bez prawidłowego oznakowania, mogą dziać się rzeczy niemiłe. Dlatego radziłbym szczególną ostrożność na tego typu tworach.

Nie zgodzę się, nie na każdym skrzyżowaniu musi być znak D-1 ponieważ znak D-1 nie jest odwoływany przez skrzyżowanie i obowiązuje do D-2
Tu masz nadane pierwszeństwo drodze z drugiego linku i już na tym skrzyżowaniu nie musi być bo nie odwoływał go znak D-2
Henq

Postprzez papadrive » sobota 15 lutego 2014, 22:22

Mnie nie chciało się szukać tego znaku, tym większe dzięki dla Ciebie. :D
Otóż i mamy odpowiedź, ale nie do końca. Znak D-1 umieszcza się, co prawda, na początku trasy z pierwszeństwem, ale powinny być powtarzane przed każdym skrzyżowaniem z tą trasą, jeśli odległości między skrzyżowaniami wynoszą więcej niż 50 m. Ale to szczegół. :wink:
Więc i Ty pomyliłbyś się na tym skrzyżowaniu. :(
papadrive

Postprzez Henq » sobota 15 lutego 2014, 22:49

papadrive napisał(a):jeśli odległości między skrzyżowaniami wynoszą więcej niż 50 m. Ale to szczegół. :wink:

a to ciekawe, gdzie to wyczytałeś bo na pewno nie w dz. u. 220 - tego nie wiedziałem
jednak jest w 220 przypomniało mi się
papadrive napisał(a):Więc i Ty pomyliłbyś się na tym skrzyżowaniu. :(

Przecież widać znak stop(mowa o tych dwóch linkach ostatnich, a nie z pierwszego posta).
Ostatnio zmieniony sobota 15 lutego 2014, 23:11 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 15 lutego 2014, 22:55

Henq napisał(a):a to ciekawe, gdzie to wyczytałeś bo na pewno nie w dz. u. 220 - tego nie wiedziałem
Na pewno wyczytałeś, bo pamiętam pewną dyskusję, gdzie nawet cytowałeś ten przepis podając przykład z ul. Paderewskiego z NS.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 15 lutego 2014, 23:10

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):a to ciekawe, gdzie to wyczytałeś bo na pewno nie w dz. u. 220 - tego nie wiedziałem
Na pewno wyczytałeś, bo pamiętam pewną dyskusję, gdzie nawet cytowałeś ten przepis podając przykład z ul. Paderewskiego z NS.

Tak przypomina mi się teraz - dzięki pamięć ludzka jest zawodna :)
pomyliłem się z odległością ustawiania i mnie to zmyliło, i tu i tu jest 50m i się zamotałem.
Więc jak najbardziej powinien być znak D-1 na tych skrzyżowaniach, albo ktoś zajumał, albo brakło funduszy.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 15 lutego 2014, 23:36

Znak D-1 być powinien, ale jego brak formalnie nie odbiera pierwszeństwa. Gorzej jakby nie było w ogóle D-1 / A-6 na "całej trasie".
Brak D-1 stawia art. 7.3. PoRD w wątpliwym sensie jego powstania (chodzi o czytelność - ktoś może dołączyć na wczesniejszym skrzyżowaniu i wjechac w dr. z pierwsz.).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » niedziela 16 lutego 2014, 00:05

Szczerze przyznaję Henq, że specjalnie to sprawdzałem w 220, bo nie znam tej ustawy na pamięć, ba, nawet jej nie czytałem w całości, a jakoś nie bardzo wierzyłem, że wystarczy jeden znak na trasie, a przed skrzyżowaniami już nie.
Jak czytam o zasadach oznakowania dróg, to dopiero widzę jak wiele jest nieścisłości i braków. Choć panuje opinia, że w Polsce jest za dużo znaków.
papadrive

Postprzez michal70 » niedziela 16 lutego 2014, 11:38

nadal nie rozumiem
czy droga z pierszeństwem powinna miec znaki (droga z pierszeństwem) jak są skrzyzowania z drogami bocznymi utwardzonymi? to czemu sie ich wcale nie stosuje?
tylko daja na bocznych stop i ustąp
michal70

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze