Mam wątpliwość co do poniższej sytuacji.

Które pojazdy są zaparkowane prawidłowo? Wiadomo, że zielony bez wątpienia. A pozostałe dwa?
Aby pomóc w dokładnym zobrazowaniu tego miejsca: http://imgur.com/a/mVpMl#1
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ringus1 » środa 12 lutego 2014, 18:23
przez LeszkoII » środa 12 lutego 2014, 21:34
przez ringus1 » środa 12 lutego 2014, 21:41
przez mariusz79 » czwartek 13 lutego 2014, 09:43
A z ciekawości, gdyby znaku strefy nie było?
przez ringus1 » czwartek 13 lutego 2014, 22:29
przez LeszkoII » czwartek 13 lutego 2014, 22:32
Aż tak bardzo wnikliwie bym tego przepisu nie analizował. Nie ma to żadnego sensu celowościowego, chociaż literalnie stosując przepisy, nie można umieszczać takiego znaku w celu umożliwienia parkowania w zatoce. Nie tędy droga....ringus1 napisał(a):Moja wątpliwość polega na interpretacji znaku T-30f. Wyznacza on, jak należy parkować samochód względem krawędzi jezdni. Ale czy to w takim razie implikuje, że pojazd zaparkowany przy tej drugiej krawędzi jest zaparkowany niepoprawnie? Bo nie jest zaparkowany tak jak pokazano na znaku?
przez papadrive » czwartek 13 lutego 2014, 23:36
ringus1 pisze:
Moja wątpliwość polega na interpretacji znaku T-30f. Wyznacza on, jak należy parkować samochód względem krawędzi jezdni. Ale czy to w takim razie implikuje, że pojazd zaparkowany przy tej drugiej krawędzi jest zaparkowany niepoprawnie? Bo nie jest zaparkowany tak jak pokazano na znaku?
przez mariusz79 » piątek 14 lutego 2014, 10:53
Jest zaparkowany niepoprawnie nie dlatego, że nie zgodnie z T-30f, tylko w miejscu do tego nie przeznaczonym.