Statystyki wypadków

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Statystyki wypadków

Postprzez Baranek » piątek 07 lutego 2014, 11:22

Mam takie pytanie:
Czy znacie dobre, wiarygodne źródła dotyczące wypadków powodowanych przez kierowców w Polsce? Słowem - co w największym stopniu ma wpływ na to, że dochodzi do wypadków. Jakie zachowania itp.
Baranek

Re: Statystyki wypadków

Postprzez LeszkoII » piątek 07 lutego 2014, 13:29

Mogę tylko ogólnie: http://krbrd.gov.pl
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez bezprawa » niedziela 09 lutego 2014, 10:25

Też jestem ciekaw. Przydałoby mi się coś takiego do pracy. ;)
bezprawa

Postprzez Razor1990 » środa 12 lutego 2014, 14:21

Pismo do najbliższego WRD KWP, albo BRD KGP jak Ci bardzo zależy i będziesz miał... może :)
Razor1990

Postprzez maryann » poniedziałek 17 lutego 2014, 13:08

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 lutego 2014, 13:37

http://www.prawko-kwartnik.info/audyt-brd-2013.html
Polecam zapoznać się z interesującym zestawieniem(zderzeniem) infrastruktury polskiej z infrastruktura niemiecką w zakresie przejść dla pieszych.
Co prawda Autor słusznie przyjął za najbezpieczniejszy model bezpieczeństwa pieszych realia panujące w Niemczech, ale brakuje mi odniesienia realiów polskich do realiów z innych niż Niemcy krajów, np. Czechy, Szwecja. A zatem nie można zwalać wszystkiego na złą, niedobrą infrastrukturę. Aczkolwiek w Polsce przejścia dla pieszych umieszczone na drogach szybkiego ruchu(wielopasowe) i niekierowane sygnalizacją przypominają mi sytuacje z mrożących krew w żyłach filmików nagranych w Rosji.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze