dżemiący policjant a prędkosć

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

dżemiący policjant a prędkosć

Postprzez michal70 » wtorek 11 lutego 2014, 12:17

Jesli przed progiem jest znak 30km/h to znaczy że mając tyle na budziku mozna przez ten próg przejechać? Wydaje mi się to o wiele, wiele za szybko bo zawsze staram się przejezdzać na półsprzęgle na 1 bądź ostatecznie na 1 bez gazu i to wydaje mi się to za szybko a prędkość wtedy wynosi od 1-2km/h a co dobiero 30.
michal70

Re: dżemiący policjant a prędkosć

Postprzez Borys_q » wtorek 11 lutego 2014, 14:34

Teoretycznie na znaku jest wskazana zalecana prędkość przejazdu przez próg ale na większości top bym się nie odważył.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szymon1977 » wtorek 11 lutego 2014, 14:58

Przede wszystkim to jest to maksymalna dopuszczalna prędkość a nie żadne "teoretycznie wskazanie prędkości zalecanej" i tym podobne bzdury. Być może Twoim samochodem z prędkością dopuszczalną przejechać przez próg się nie da. Nikt Ci jednak nie każe jechać z prędkością dopuszczalną. Możesz zwolnić. Możesz także spróbować przejechać 30 km/h. Twoja sprawa.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasper1 » wtorek 11 lutego 2014, 15:21

Przy ograniczeniu poniżej 30 km/h na progu bezpieczna prędkość (prędkość graniczna) jest podana z dokładnością 5 km/h.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez michal70 » wtorek 11 lutego 2014, 16:26

jasper1 napisał(a):Przy ograniczeniu poniżej 30 km/h na progu bezpieczna prędkość (prędkość graniczna) jest podana z dokładnością 5 km/h.

co to znaczy?

Czyli jak zatrzymuje się do 0 i przejeżdzam na 1 na półsprzęgle to jest to normalne zachowanie?
michal70

Postprzez Borys_q » wtorek 11 lutego 2014, 16:59

Przede wszystkim to jest to maksymalna dopuszczalna prędkość a nie żadne "teoretycznie wskazanie prędkości zalecanej"

Sorry coś mi w głowie zaświtało tylko cytaty się pomyliły, ale w dz.u 220 pisze jasno że prędkość ma byś ograniczona do prędkości umożliwiającej łagodny przejazd przez próg zwalniający. Teoretycznie jak pojedziesz 30 i urwiesz zawieszenie to możesz próbować się sądzić, chociaż ja wolę mieć całe zawieszenie.

Czyli jak zatrzymuje się do 0 i przejeżdzam na 1 na półsprzęgle to jest to normalne zachowanie?

Trochę tak trochę nie, ja staram się przejechać bezwładnością, przed progiem zwalniam na tyle żeby auto na luzie bez hamowania ledwo co przejechało żeby nie zajechać sprzęgła, oczywiście mówię o tych krótkich gumowych najwredniejszych progach.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » wtorek 11 lutego 2014, 17:07

michal70 napisał(a):

Przy ograniczeniu 5 km/h u mnie normalne, ale jedynka mi wchodzi wtedy bez zatrzymania, przy ograniczeniu do 10 km/h na ogół przejeżdżam na drugim z prędkością 5 - 10 km/h (przy założeniu, że właśnie nie ruszam przed progiem).
Próg progiem, a auto autem, od niego bardzo dużo zależy.
Widać jak autka z wyższym zawieszeniem w strefie 30 nic sobie z progów nie robią. Raz mnie taki wystraszył, jak parkowałam równolegle tyłem po lewej na jednokierunkowej zaraz za progiem.
Na tych ograniczeniach do najmniejszych predkości trzeba właśnie najbardziej uważać, bo tam jest dopuszczony ten margines błędu, o którym napisałam.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez michal70 » wtorek 11 lutego 2014, 18:35

ale nawet te 15km/h jest o wiele za szybko jak dla mnie
michal70

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 lutego 2014, 19:11

Jeżeli na danej ulicy lub obszarze obowiązuje ograniczenie prędkości do wartości umożliwiającej łagodny przejazd przez próg, to przed progiem umieszcza się tylko znak A-11a „próg zwalniający" z tabliczką T-1 określającą odległość do progu.
Jeżeli progi zwalniające znajdują się w strefie ograniczonej prędkości (znak B-43) lub w strefie zamieszkania (znak D-40) a przejazd przez nie może odbywać się z prędkością większą lub równą ustalonej dla tej strefy, to znaków B-33 można nie stosować.
Powyższego zapisu nie rozumiem (podkreśliłem) :? Jak to większą prędkością! Czyżby pomylona A-11 ze znakiem B-33 :hmm:
Proszę mi to wytłumaczyć.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 11 lutego 2014, 22:17

michal70 napisał(a):ale nawet te 15km/h jest o wiele za szybko jak dla mnie

Jak jadę swoją bryczką, to 15 km/ h też jest zbyt dużo, ale jak śmigam Hammerem żony to i 4 dyszki na progu są spoko :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez furby » wtorek 11 lutego 2014, 23:35

michal70 napisał(a):Jesli przed progiem jest znak 30km/h to znaczy że mając tyle na budziku mozna przez ten próg przejechać? Wydaje mi się to o wiele, wiele za szybko bo zawsze staram się przejezdzać na półsprzęgle na 1 bądź ostatecznie na 1 bez gazu i to wydaje mi się to za szybko a prędkość wtedy wynosi od 1-2km/h a co dobiero 30.

Bieg 1 sluzy do ruszania.
furby

Postprzez Grzego90 » środa 12 lutego 2014, 00:19

Jedź tak żebyś nic nie urwał i przejechał komfortowo. Są różne progi, np. u mnie na osiedlu jest asfaltowy próg, taki wysoki, że masakra, jeszcze jest pod górke, to sie praktycznie przed nim zatrzymuje i ruszam z jedynki bo innej rady nie ma.
Grzego90

Postprzez lith » środa 12 lutego 2014, 02:24

furby napisał(a):
michal70 napisał(a):Jesli przed progiem jest znak 30km/h to znaczy że mając tyle na budziku mozna przez ten próg przejechać? Wydaje mi się to o wiele, wiele za szybko bo zawsze staram się przejezdzać na półsprzęgle na 1 bądź ostatecznie na 1 bez gazu i to wydaje mi się to za szybko a prędkość wtedy wynosi od 1-2km/h a co dobiero 30.

Bieg 1 sluzy do ruszania.

Mit sprzed wieków. 1 bieg jak każdy inny
lith

Postprzez dylek » środa 12 lutego 2014, 10:19

LeszkoII napisał(a):
Jeżeli na danej ulicy lub obszarze obowiązuje ograniczenie prędkości do wartości umożliwiającej łagodny przejazd przez próg, to przed progiem umieszcza się tylko znak A-11a „próg zwalniający" z tabliczką T-1 określającą odległość do progu.
Jeżeli progi zwalniające znajdują się w strefie ograniczonej prędkości (znak B-43) lub w strefie zamieszkania (znak D-40) a przejazd przez nie może odbywać się z prędkością większą lub równą ustalonej dla tej strefy, to znaków B-33 można nie stosować.
Powyższego zapisu nie rozumiem (podkreśliłem) :? Jak to większą prędkością! Czyżby pomylona A-11 ze znakiem B-33 :hmm:
Proszę mi to wytłumaczyć.

A czego nie rozumiesz ? :D
Próg z prędkością bezpiecznego przejazdu 30km/h - w strefie 30km/h (przejazd przez próg mozliwy z predkoscią równą ograniczeniu strefy) lub w strefie zamieszkania 20km/h (przejazd przez próg możliwy z prędkoscią wiekszą niż ograniczenie strefy). Wtedy można na słupku z ostrzeżeniem o progu nie wieszać blachy z ograniczeniem 30km/h. Same ograniczenia strefowe wtedy już ograniczają ci predkość tak, że przez próg bezpiecznie przejedziesz.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez michal70 » środa 12 lutego 2014, 16:17

chodzi mi o te zwykle progi przykrecane
co jest 30km/h przed nim to wg mnie jadąc 10-15 wydaje mi sie deko za szybko
jak jade sam to jeszcze 15 ujdzie na 2 bez gazu ale mocno wali ale jakbym jechał w 5 osób i bagażto zeby tłumnikiem nie przywalić to trzeba na 1 an półsprzegle a co dopiero myslec o 30km/h
michal70

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze