Lelekb napisał(a):jeżeli wyprzedzam w obszarze zabudowanym we mgle, mam się od tego powstrzymać, czy też mam dawać krótkie sygnały dźwiękowe.
Sam ocenisz... czy duża / mała mgła... czy bezpiecznie wykonasz wyprzedzanie, przede wszystkim zgodnie z art. 24.1. Nie dajesz krótkich sygnałów dźwiękowych w O.Z. Nawet jeden sygnał dźwiękowy(w przeciwieństwie do serii) nie będzie logicznie użyty, bo skoro decydujesz się na wyprzedzanie to znaczy, że na pewno nie spowodujesz nim
bezpośredniego niebezpieczeństwa, a tylko
w takich przypadkach można używać "klaksonu" w O.Z. na drogach publicznych, strefach ruchu oraz zamieszkania.
Lelekb napisał(a):A druga rzecz to tak, czy jak mam zielone światło na sygnalizatorze i wiem, że na samym skrzyżowaniu się nie zmieszczę, to mogę wjechać w takie miejsce, które jest pomiędzy przejściem dla pieszych, a linią warunkowego zatrzymania?
Nie. Grozi za to 300 zł i 6 pkt.. Nie możesz wjechać za sygnalizator nadający zielony sygnał, jeśli po wjechaniu na skrzyżowanie, nie zdążysz go opuścić podczas nadawania zielonego (teoretycznie nawet przy opuszczaniu przy żółtym, jest już kwalifikacja do mandatu).
Lelekb napisał(a):I jeszcze jedno:
(..)
Dlaczego taka odpowiedź?
Pomyłka w systemie pytań - to się niestety zdarza. Można wyprzedzić z lewej (z prawej nie można).