Witam serdecznie. Jako, że przygotowywuję się do egzaminu teoretycznego na prawo jazdy kategorii B podczas czytania książki i częściowo kodeksu (fragmentów, które lepiej rozumiem) naszły mnie pewne wątpliwości, a mianowicie:
mamy drogę dwu jezdniową. Na obu jezdniach nie ma wymalowanych pasów, czy w takiej sytuacji mogę wyprzedzać jakikolwiek pojazd czy to szynowy czy silnikowy czy też motorower etc.? Co do szynowego uważam, że tak bo tak było napisane w mojej książce, a właściwie zilustrowane.
Poza tym czy dojeżdżając do wzniesienia na drodze jedno jezdniowej, dwukierunkowej, na której również nie ma wymalowanych pasów mogę wyprzedzić cokolwiek? (Swoją drogą uważam, że nie, ale w kodeksie jest tylko wspomniane o pojazdach silnikowych- tutaj zdaję się na fragmenty, które przeczytałem). Poza tym trafiłem na fragment, który pozwala mi wyprzedzać przed wzniesieniem i zakrętem kiedy nie wjeżdżam na sąsiedni pas (ale muszę mieć wymalowane linie).
I jeszcze zupełnie z innej beczki, jeżeli mam znak F-11 zawieszony nad każdym z pasów i na przykład skręcam w lewo to jest to dla mnie równoznaczne z przejazdem bezkolizyjnym? Wiem, że takie coś zapewnia mi sygnalizator S-3, ale czy sam znak F-11 to oznacza? Wiem, że to dość durne pytanie, ale jeżdżąc eLką zauważyłem, że właśnie na drodze dwu jezdniowej z dwoma pasami w każdym kierunku, skręcając w lewo czy też zawracając, osoby z naprzeciwka nie jadą, (jadą ewentualnie osoby z tej drogi, na którą mógłbym skręcać tam w lewo) taka sytuacja ma miejsce na skrzyżowaniu bardzo podobnym do tego tutaj:
https://maps.google.pl/?ll=53.120663,18 ... 4,,0,10.29
Z tym, że na tym co ja opisuję nie było sygnalizatora S-3. Jeżeli błądzę- źle pamiętam proszę o poprawienie mnie. Bo właśnie z tego co pamiętam miało coś takiego miejsce, że zapaliło mi się zielone i zawracaliśmy (na podobnym skrzyżowaniu).
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.