Droga jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów

Postprzez Lelekb » wtorek 04 lutego 2014, 02:14

Witam serdecznie. Jako, że przygotowywuję się do egzaminu teoretycznego na prawo jazdy kategorii B podczas czytania książki i częściowo kodeksu (fragmentów, które lepiej rozumiem) naszły mnie pewne wątpliwości, a mianowicie:
mamy drogę dwu jezdniową. Na obu jezdniach nie ma wymalowanych pasów, czy w takiej sytuacji mogę wyprzedzać jakikolwiek pojazd czy to szynowy czy silnikowy czy też motorower etc.? Co do szynowego uważam, że tak bo tak było napisane w mojej książce, a właściwie zilustrowane.

Poza tym czy dojeżdżając do wzniesienia na drodze jedno jezdniowej, dwukierunkowej, na której również nie ma wymalowanych pasów mogę wyprzedzić cokolwiek? (Swoją drogą uważam, że nie, ale w kodeksie jest tylko wspomniane o pojazdach silnikowych- tutaj zdaję się na fragmenty, które przeczytałem). Poza tym trafiłem na fragment, który pozwala mi wyprzedzać przed wzniesieniem i zakrętem kiedy nie wjeżdżam na sąsiedni pas (ale muszę mieć wymalowane linie).

I jeszcze zupełnie z innej beczki, jeżeli mam znak F-11 zawieszony nad każdym z pasów i na przykład skręcam w lewo to jest to dla mnie równoznaczne z przejazdem bezkolizyjnym? Wiem, że takie coś zapewnia mi sygnalizator S-3, ale czy sam znak F-11 to oznacza? Wiem, że to dość durne pytanie, ale jeżdżąc eLką zauważyłem, że właśnie na drodze dwu jezdniowej z dwoma pasami w każdym kierunku, skręcając w lewo czy też zawracając, osoby z naprzeciwka nie jadą, (jadą ewentualnie osoby z tej drogi, na którą mógłbym skręcać tam w lewo) taka sytuacja ma miejsce na skrzyżowaniu bardzo podobnym do tego tutaj:
https://maps.google.pl/?ll=53.120663,18 ... 4,,0,10.29
Z tym, że na tym co ja opisuję nie było sygnalizatora S-3. Jeżeli błądzę- źle pamiętam proszę o poprawienie mnie. Bo właśnie z tego co pamiętam miało coś takiego miejsce, że zapaliło mi się zielone i zawracaliśmy (na podobnym skrzyżowaniu).

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Lelekb

Re: Droga jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 lutego 2014, 11:52

Trochę się opisałeś, więc napiszę coś więcej niż w stylu "wszystko masz w przepisach, wystarczy przeczytać".
Lelekb napisał(a):mamy drogę dwu jezdniową. Na obu jezdniach nie ma wymalowanych pasów, czy w takiej sytuacji mogę wyprzedzać jakikolwiek pojazd czy to szynowy czy silnikowy czy też motorower etc.? Co do szynowego uważam, że tak bo tak było napisane w mojej książce, a właściwie zilustrowane.
Art. 24. Wyprzedzać można od lewej lub od prawej strony... na jakich zasadach i czy w ogóle można, znajdziesz w Art. 24.. To bardzo ważny, ale też trudny przepis. Wymaga samodzielnej analizy jako odrębne zagadnienie - ustęp po ustępie, punkt po punkcie, relacje pomiędzy poszczególnymi ustępami. Proszę o szczegółowe pytania, bo na ogólnie postawione, należałoby wkleić cały Art. 24.
Lelekb napisał(a):I jeszcze zupełnie z innej beczki, jeżeli mam znak F-11 zawieszony nad każdym z pasów i na przykład skręcam w lewo to jest to dla mnie równoznaczne z przejazdem bezkolizyjnym? Wiem, że takie coś zapewnia mi sygnalizator S-3, ale czy sam znak F-11 to oznacza?
Tylko S-3 oraz odpowiednie polecenie kierującego ruchem, daje podstawę do bezkolizyjności manewru. F-11(podobnie jak strzałki na jezdni) nie ma nic wspólnego z "bezkolizyjnością".
Lelekb napisał(a):Wiem, że to dość durne pytanie, ale jeżdżąc eLką zauważyłem, że właśnie na drodze dwu jezdniowej z dwoma pasami w każdym kierunku, skręcając w lewo czy też zawracając, osoby z naprzeciwka nie jadą,
To ich sprawa, że nie jadą. Widocznie mają czerwony sygnał. Dopuszcza się taką organizację ruchu. Tutaj masz jej przykład z komentarzem wicedyrektora nowosądeckiego MORDu.
http://tv-ns.pl/auto-moto-tv/material/2645/b/134.html

Owocnej nauki,
pozdrawiam
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Lelekb » wtorek 04 lutego 2014, 16:45

Witam i dziękuję za odpowiedź.
Z tym rowerem jednak nadal mam dylemat, bo art. 24 ust. 7 mówi jedynie o pojazdach silnikowych. Czytałem na forum pewien wątek gdzie było to poruszane i z tego co pamiętam spełzło na tym, że rower można wyprzedzać (w myśl przepisów), ale ja osobiście uważam, że nie wolno- zdroworozsądkowo.
A co gdbym miał takie pytanie na egzaminie? Wolno mi wyprzedzać, czy nie wolno? Ja bym zaznaczył odpowiedź nie, bo ani nie widzę drogi przed sobą, ani nie zmieszczę się w swoim pasie art. 24 ust. 1.
Pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 lutego 2014, 19:07

Lelekb napisał(a):Czytałem na forum pewien wątek gdzie było to poruszane i z tego co pamiętam spełzło na tym, że rower można wyprzedzać (w myśl przepisów), ale ja osobiście uważam, że nie wolno- zdroworozsądkowo.
Po upewnieniu się, o którym mowa w ust 1., należy podjąć decyzję czy manewr utrudni czy nie utrudni komukolwiek ruch. Jeśli nie utrudni - to wyprzedzić rower można. Wiele zależy od parametrów drogi, jezdni(szerokość pasa ruchu), od tego jaką częścią drogi porusza się rowerzysta (być może poboczem). Rozsądnie zakładasz, że dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia nie powinno się przekraczać osi jezdni - niezależnie od tego czy kogoś wyprzedzasz czy nie. Wiąże się to z wzięciem pod uwagę możliwości wymijania się z innym pojazdem a wtedy obowiązuje bezpieczny odstęp.
Lelekb napisał(a):A co gdbym miał takie pytanie na egzaminie? Wolno mi wyprzedzać, czy nie wolno?
Takie, tzn. jakie pytanie? Pytanie nie powinno być budzić wątpliwości co do prawidłowej na nie odpowiedzi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Lelekb » wtorek 04 lutego 2014, 23:45

Chodzi mi tutaj o to:
Czy dojeżdżając do wzniesienia na drodze dwu jezdniowej, dwukierunkowej, oddzielonej pasem zielni, na której również nie ma wymalowanych pasów mogę wyprzedzić jakikolwiek pojazd? Uważam, że poprawną odpowiedzią byłoby NIE.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony mi czas.
Lelekb

Postprzez jasper1 » środa 05 lutego 2014, 00:07

Lelekb napisał(a):Czy dojeżdżając do wzniesienia na drodze dwu jezdniowej, dwukierunkowej, oddzielonej pasem zielni, na której również nie ma wymalowanych pasów mogę wyprzedzić jakikolwiek pojazd? Uważam, że poprawną odpowiedzią byłoby NIE.

Źle uważasz. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego.
Co zrobisz w rzeczywistej sytuacji na drodze czy wyprzedzisz, czy nie, to już inna sprawa.
Doczytaj sobie dokładnie ten art. 24 PoRD
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Lelekb » niedziela 09 lutego 2014, 21:53

Ok dziękuję. Przeczytałem ten artykuł wiele razy ;)
Poza tym mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie:
w teście autorstwa KTW było takie pytanie numer 151. Poniżej zamieszczam screena. proszę mi odpowiedzieć na to pytanie. Ja uważam, że nie wolno, ale odpowiedź jest przeciwna. Poza tym jeżeli byłoby to skrzyżowanie to wtedy uważam, że jest to dozwolone.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2rp2 ... vfa37S_9c4
Pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez jasper1 » niedziela 09 lutego 2014, 22:51

Pytanie jest w porządku. Jak sa dwa pasy ruchu (oznaczone czy nieoznaczone), to przecież można korzystać z dwóch. Dlaczego uważasz, że nie można?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Lelekb » niedziela 09 lutego 2014, 23:08

No właśnie tego nie rozumiem. Bo przecież w gruncie rzeczy wyznaczony jest tylko jeden pas, a co z tego, że jest on taki duży, że zmieszczą się dwa auta? To mam rozumieć, że to działa właśnie w taki sposób. że jak jest dość miejsca na dwa auta to wówczas mam prawo jechać jeden obok drugiego?

Poza tym zaczynam nabierać coraz to więcej wątpliwości bo pojawiają się pytania, których totalnie nie rozumiem np. to:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=fldd ... vfqobS_9c4
Miejsce wskazane znakiem- to jakie miejsce? Ja myślę, że to zaznaczone grubą czarną linią. Dlaczego nie będzie można kontynuować jazdy, przecież ta "czarna droga" może prowadzić gdzieś indziej, a niżeli do tego zakazu ruchu w obu kierunkach.
Wiem, że to jest dość głupie, ale ja naprawdę totalnie tego nie pojmuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Lelekb

Postprzez BeckySahra » niedziela 09 lutego 2014, 23:19

jasper1 napisał(a):Pytanie jest w porządku. Jak sa dwa pasy ruchu (oznaczone czy nieoznaczone), to przecież można korzystać z dwóch. Dlaczego uważasz, że nie można?

Bo jest obowiazkowe jazda blisko prawa krawedz. Wiec po co jechac obok? Bo wyprzedza co zabroniony jest tu?
BeckySahra

Postprzez jasper1 » niedziela 09 lutego 2014, 23:39

[quote="Lelekb"] jak jest dość miejsca na dwa auta to wówczas mam prawo jechać jeden obok drugiego? [/quote]
Nie znasz definicji pasa ruchu dlatego nie rozumiesz, art. 2.7) PoRD

Poza tym zaczynam nabierać coraz to więcej wątpliwości bo pojawiają się pytania, których totalnie nie rozumiem np. to:
(...) ta "czarna droga" może prowadzić gdzieś indziej, a niżeli do tego zakazu ruchu w obu kierunkach.

Nie znasz znaków. Ta czarna linia prowadzi właśnie do znaku zakazu ruchu.
Bez dobrej znajomości przepisów nie będziesz w stanie zrozumieć tego, co masz w pytaniach.

BeckySahara Nie ma żadnego przepisu zabraniającego wcześniejszej zmiany pasa ruchu w związku z planowanym manewrem, który wykonam za x metrów za przejściem dla pieszych.
jasper1

Postprzez Lelekb » niedziela 09 lutego 2014, 23:48

Myślałem, że tamten znak jest tak jakby znakiem F-8. Czyli rozumiem, że to jednak nie jest on ;)
Przeczytałem tę definicję tym razem z większą uwagą niż poprzednio i tak doszedłem do wniosku, że jednak jak mam drogę jednokierunkową (bez wymalowanych pasów) zdolną pomieścić dwa auta to mogę wyprzedzać przed wzniesieniem każdego, bo przecież, wówczas mam tak jakby dwa pasy ruchu poza tym (jak wcześniej mi doradzono, dogłębnie przeanalizowałem art. 24) w tym Art. 24 ust. 8 pkt. 1 jest powiedziane, że wyprzedzać mogę na drodze jednokierunkowej przy dojeżdżaniu do wzniesienia- nic nie ma wspomnianego o wymalowanych pasach.
Przepraszam, że sieję ferment, ale chciałbym rozwiać wątpliwości.
Pozdrawiam.

Nie rozumiem, przecież tamten znak jest niejako znakiem objazdu a przecież na nich czarna linia wskazuje jak "objechać" roboty drogowe.
No na przykład tutaj- jest podobna sytuacja:
https://www.google.pl/search?q=znaki+ob ... B350%3B605
Lelekb

Postprzez jasper1 » poniedziałek 10 lutego 2014, 00:01

Lelekb napisał(a): (...)doszedłem do wniosku, że jednak jak mam drogę jednokierunkową (bez wymalowanych pasów) zdolną pomieścić dwa auta to mogę wyprzedzać przed wzniesieniem każdego, bo przecież, wówczas mam tak jakby dwa pasy ruchu poza tym (jak wcześniej mi doradzono, dogłębnie przeanalizowałem art. 24) w tym Art. 24 ust. 8 pkt. 1 jest powiedziane, że wyprzedzać mogę na drodze jednokierunkowej przy dojeżdżaniu do wzniesienia- nic nie ma wspomnianego o wymalowanych pasach.

Zgadza się, ale tylko z lewej strony.
jasper1

Postprzez Lelekb » poniedziałek 10 lutego 2014, 00:15

Tak tak, oczywiście ;)
A co dalej z tym "objazdem", jaki w końcu to jest znak, bo skoro nie F-8 to jaki? Bo jak F8 to linia czarna wyznacza mi objazd i nie prowadzi do zakazu ruchu.
Pozdrawiam.
Lelekb

Postprzez jasper1 » poniedziałek 10 lutego 2014, 00:27

Lelekb napisał(a):Tak tak, oczywiście ;)
A co dalej z tym "objazdem", jaki w końcu to jest znak, bo skoro nie F-8 to jaki? Bo jak F8 to linia czarna wyznacza mi objazd i nie prowadzi do zakazu ruchu.
Pozdrawiam.

Pisząc, że nie znasz znaków mam na myśli, że ich nie rozumiesz, a nie że nie rozpoznajesz (teraz myślę, że może raczej nie rozumiesz pytania, a nie znaku?).
Pytają nie o miejsce strzałki tylko o miejsce umieszczenia znaku zakazu. Czarna droga faktycznie nie ma nic wspólnego ze znakiem, jak obejrzałam to w lepszej rozdzielczości.
jasper1

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze