Witam serdecznie.
Na szczęście udało mi się dzisiaj zdać egzamin teoretyczny. Nie jestem pewny czy to kwestia szczęścia czy posiadanej wiedzy, mam nadzieję, że tej drugiej.
Nie zapamiętałem wielu pytań bo niesamowicie się stresowałem. Tak na przyszłość, polecam się nie spieszyć i wykorzystać cały dostępny czas- ja tak uczyniłem.
1. Czy przejeżdżając przez tory tramwajowe/kolejowe należy zachować szczególną ostrożność?
Tak.
2. Czy można wyprzedzać rower na przejeździe kolejowym/ tramwajowym?
Nie.
3. Czy za tym znakiem można parkować samochód po lewej stronie? (Znak drogi jednokierunkowej)
Zaznaczyłem tak, ale teraz uważam, że jest to zła odpowiedź ze względu na to, że mogę na takiej drodze parkować auto po lewej stronie, ale w terenie zabudowanym.
Zatem poprawną odpowiedzią jest w tym wypadku
NIE.
4. Był film, na którym jedzie pojazd szynowy, ale nie tramwaj. Był on pomalowany na biało, czerwone pasy. Jedzie sobie z naszej lewej strony i wówczas zaczyna skręcać w prawo (brak sygnalizacji świetlnej), przecina nasz tor ruchu. Film zatrzymuje się gdy widzę jego tył, to znaczy ten tył jest bardzo blisko przodu auta.
I pytanie: Czy w tej sytuacji, mam prawo zatrąbić na pojazd szynowy jeżeli ten stanąłby w danym miejscu (domyślam się, że chodzi o to miejsce, w którym film się zatrzymał). I tutaj nie do końca jestem pewny odpowiedzi. Zaznaczyłem, że NIE. Wynika to z dwóch powodów:
a) przy przejeżdżaniu przez torowisko muszę zachować szczególną ostrożność;
b) myślę, że ten pojazd szynowy mógł mieć żółte światło ostrzegawcze (był to jeden z pierwszych filmów, do tego stres- nie zwróciłem uwagi);
Ale nawet gdyby, pierwszy powód mojej odpowiedzi chyba by wystarczył.
5. Pytanie, które nie do końca rozumiem.
Jest droga, dwujezdniowa o 2 pasach ruchu w każdym kierunku i łączy się w drogę jedno jezdniową (jest znak A-20: odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym pod nim bodajże zakaz zatrzymywania się- widać te znaki tylko i wyłącznie z lewej strony jezdni). Kierujący tym pojazdem jechał na lewym pasie. Dalej nie było żadnego zwężenia, powierzchni wyłączonej z ruchu, nic.
Pytanie mnie zaskoczyło i było dość dziwne. A mianowicie. Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem ma obowiązek zajęcia prawej części jezdni? (Tak, tak jezdni, nie pasa).
Odpowiedziałem, że tak i to chyba był błąd, bo przecież ten kierujący był już na prawej części jezdni.
6. Stoi policjant, brzuchem do nas i ma wyprostowane obie ręce wzdłuż linii ramion.
http://www.lodzka.policja.gov.pl/images ... 2012/5.jpg Pytanie. Czy w tej sytuacji, jeżeli nie spowodujesz zagrożenia, możesz skręcić w prawo.
Uważam, że NIE. Bo Uczyłem się, ze jak stoi do nas przodem, tudzież plecami, oznacza to zakaz wjazdu na skrzyżowanie.
7. Co chroni zagłówek?
Część szyjną kręgosłupa/kręgi szyjne.
8. Czy stojąc w korku pomiędzy dwoma pojazdami mogę wyłączyć oświetlenie zewnętrzne pojazdu? Tak samo w przypadku stania pomiędzy pojazdami na przejeździe kolejowym.
Można.
9. Jaka kategoria uprawnia Cię, do prowadzenia pojazdu samochodowego nieprzekraczającego 3,5 tony wraz z przyczepą lekką?
B .
10. Jaką masę rzeczywistą może mieć przyczepa ciągnięta przez samochód osobowy?
Masa rzeczywista przyczepy nie może przekraczać masy rzeczywistej pojazdu ciągnącego.
11. jaką maksymalną długość może mieć zespół dwóch pojazdów, który ciągnie pojazd silnikowy, za wyjątkiem pojazdu członowego?
18,75m.
12. Miałem dwa pytania dotyczące przepuszczania pieszych o widocznej niepełnosprawności. <-- W obu przypadkach byli już na jezdni zanim dojechałem do miejsca.
W obu przypadkach TAK.
13. Czy w stanie pobudzenia emocjonalnego twoje reakcje w trudnej sytuacji (tu było inne określenie, użyłem synonimu) będą trafniejsze i szybsze/pewniejsze. Do tego filmik jak koleś krzyczy i uderza w kierownicę.
NIE.
14. Jedzie przede mną tir. I pytanie czy za dużym pojazdem widoczność jest ograniczona.
TAK.
Więcej pytań nie pamiętam, jeżeli sobie coś przypomnę z pewnością dam znać. Jeżeli w czymś się pomyliłem to przepraszam, ale dawałem odpowiedzi tak jak na egzaminie, ewentualnie poprawione o moje "doświadczenie poegzaminowe". Przepraszam za tak długi wywód, ale starałem się dobrze wszystko opisać i wyjaśnić.
Serdecznie pozdrawiam i POWODZENIA!