Lusterka

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Lusterka

Postprzez shanq123 » czwartek 30 stycznia 2014, 17:14

Witam. Chodzi mi o ustawianie lusterek podczas łuku. Słyszałem, że nie można, lecz mój instruktor tak mnie uczy, że przed łukiem ustawiam lewe lusterko w dół, a po zaliczeniu mówi mi "Proszę przygotować się do jazdy po drogach publicznych" i każe ustawić lusterka "normalnie". Proszę o odpowiedź, czy tak można?
shanq123

Re: Lusterka

Postprzez szerszon » czwartek 30 stycznia 2014, 17:48

Lewe ?!
szerszon

Postprzez Grzego90 » czwartek 30 stycznia 2014, 18:23

Nie można. Tzn możesz ustawić sobie lusterka wedle życzenia podczas przygotowania do jazdy, przed wykonaniem łuku. Później nie ma możliwości korygowania tego. A jazda z lusterkiem w dół w mieście nie przejdzie bo jak zmienisz choćby pas?

Pogratulować instruktora..
Grzego90

Postprzez Borys_q » czwartek 30 stycznia 2014, 18:37

Lewe ?!

Lewe jak się jedzie czy jak się wraca?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez albin » czwartek 30 stycznia 2014, 21:41

Lepiej nie drażnij egzaminatora takim ustawieniem lusterka....plac może przejedziesz ale na mieście....masz przewalone. taka dobra rada, pokaż że plac potrafisz przejechać bez żadnych kombinacji
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez oskinstruktor » czwartek 30 stycznia 2014, 22:31

Co to znaczy że nie ma możliwości korygowania? Nie mówię, że na placu lusterka w dół a na mieście w górę ale ogólnie o korygowaniu. Ciało ułoży się do fotela po jakimś czasie i nie możesz tego skorygować? MUSISZ!!! a nie na siłę miasto przejechać i mieć ograniczoną widoczność.
oskinstruktor

Postprzez Grzego90 » czwartek 30 stycznia 2014, 22:51

Ustawiam lusterka przed wykonaniem łuku, podczas przygotowania do jazdy. Nie ma czegoś takiego jak dwukrotne ustawianie lusterek, na łuk i na miasto. Masz podczas przygotowania odpowiednio sobie ustawić fotel i lusterka.
Grzego90

Postprzez jasper1 » czwartek 30 stycznia 2014, 23:03

"Subtelna" różnica między skorygować a ustawić po nowemu...
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Grzego90 » czwartek 30 stycznia 2014, 23:12

Już nie czepiajmy sie słówek :P Pytanie było konkretne. Odpowiedź brzmi: nie. Chyba nie ma wątpliwości co do tego? Chyba, że sie mylę to niech ktoś poprawi.
Grzego90

Postprzez rusel » czwartek 30 stycznia 2014, 23:32

Już nie czepiajmy sie słówek Pytanie było konkretne. Odpowiedź brzmi: nie. Chyba nie ma wątpliwości co do tego? Chyba, że sie mylę to niech ktoś poprawi.

pomimo literalnych zapisow odnosnie widocznosci w lusterku jest to kwestia tak indywidualna, ze nie powinna byc ocenna, tak jak sposob ustawienia zaglowka czy fotela. Cofajac kierujacy ma ustawic sobie lusterka tak zeby manewr byl skuteczny, w praktyce niejeden zawodowy kierowca na czas cofania ustawi sobie lusterko pod manewr jak np w przypadku kierowcow autokarow podczas parkowania itd. w moim osrodku nie jest to oceniane.
rusel

Postprzez tomcioel1 » czwartek 30 stycznia 2014, 23:44

oskinstruktor napisał(a):Co to znaczy że nie ma możliwości korygowania? Nie mówię, że na placu lusterka w dół a na mieście w górę ale ogólnie o korygowaniu. Ciało ułoży się do fotela po jakimś czasie i nie możesz tego skorygować? MUSISZ!!! a nie na siłę miasto przejechać i mieć ograniczoną widoczność.

no widzisz ... ty to rozumiesz , ja rozumiem ... a już w wordzie niekoniecznie wszyscy są tego samego zdania... a juz wprost zdumiewa mnie nadzwyczajna zdolnośc niektórych egzminatorów którzy stojąc kilka metrów od pojazdu są w stanie ocenić czy lusterka są poprawnie ustawione ...

Grzego90 napisał(a):Ustawiam lusterka przed wykonaniem łuku, podczas przygotowania do jazdy. Nie ma czegoś takiego jak dwukrotne ustawianie lusterek, na łuk i na miasto. Masz podczas przygotowania odpowiednio sobie ustawić fotel i lusterka.

masz rację oczywiście , ustawiamy lusterka na samym początku ... no ale jak po górce okaże sie że jednak nie udało się to zrobic poprawnie to co , pojedziesz na miasto bez dobrej widoczności ?????
tomcioel1

Postprzez szerszon » czwartek 30 stycznia 2014, 23:50

Na praktykach mówili..nie róbmy scen..zwracajmy uwage tylko w drastycznych przypadkach.
Mnie zdziwiło to lewe lusterko.
Tak będzie w nie patrzył ,że świata bożego wokól nie zobaczy.
szerszon

Postprzez skov » piątek 31 stycznia 2014, 09:56

tomcioel1 napisał(a):
no widzisz ... ty to rozumiesz , ja rozumiem ... a już w wordzie niekoniecznie wszyscy są tego samego zdania... a juz wprost zdumiewa mnie nadzwyczajna zdolnośc niektórych egzminatorów którzy stojąc kilka metrów od pojazdu są w stanie ocenić czy lusterka są poprawnie ustawione ...

tak jak napisał szerszon uwaga zwracana jest przy ekstremalnie źle ustawionych w dół ale i zdarza się że i w niebo. I tylko na zasadzie zwrócenia uwagi a nie próby oceny takiego zachowania.
skov

Postprzez Grzego90 » piątek 31 stycznia 2014, 10:50

Mi nie chodzi o ocene ustawienia lusterek przez egzaminatora, bo jak on ma to ocenić niby (no chyba, że są jak ktoś pisał albo "wbite" w ziemie, albo skierowane w niebo) tylko o dwukrotne ich ustawianie przez zdającego. Najpierw ustawie sobie w ziemie żeby widzieć linie, a po wykonaniu łuku ustawiam drugi raz do jazdy po mieście, takie coś może nie przejść. A czy ma to sens czy nie ma, to nie mi to oceniać. Jeden pewnie przymknie oko, a drugi nie bo przygotować do jazdy masz sie przed ruszeniem. Ryzyk fizyk.
Grzego90

Postprzez szerszon » piątek 31 stycznia 2014, 11:02

Jak ktoś sierota to i lusterko w ziemię nie pomoże.
Zawsze mozna zakwestionować jeśli nie będzie obserwacji przez tylna szybę.
Poza tym..to dopiero poczatek egzaminu..jeszcze tyle może sie wydarzyc..
szerszon

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy