Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez TajniakOsz » niedziela 12 stycznia 2014, 13:48

Kristofer napisał(a):Mam pytanko. Kiedy dziecko jest przewożone przodem w foteliku a kiedy tylem?

Przodem może być zawsze, natomiast tyłem na tylnym siedzeniu oraz na przednim po uprzednim wyłączeniu poduszki powietrznej, o ile samochód jest w taką wyposażony. Jeżeli nie ma możliwości jej wyłączenia - dziecka nie wolno przewozić na przednim siedzeniu w foteliku tyłem do kierunku jazdy. Oczywiście mówię tu o fotelikach przystosowanych konstrukcyjnie do montowania w odpowiednich kierunkach.

Edit:

Prosto i przejrzyście zasady przewożenia dzieci są opisane tutaj.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez kornel34 » niedziela 12 stycznia 2014, 17:46

Zdawałem ostatnio egzamin i chciałbym prosić o pomoc odnośnie kilku pytań.
1. Droga z wjazdem ze znakiem autostrady, za nim kilkadziesiąt metrów dalej znak ze śnieżką. Pytanie: Czy mogę spodziewać się gołoledzi?
2. Dojeżdżam do skrzyżowania bez znaków. Po prawej stronie dojeżdżam motor, po lewej auto. Przy każdym dojeździe czarne kwadraty. Każdy jedzie na wprost Pytanie: czy ustąpisz motocyklowi? ( wyszedłem z założenia, że w tej sytuacji działa zasada prawej ręki)
3. Droga w terenie zabudowanym, linia ciągła, w oddali przechodzi w przerywaną. Przede mną rower. Pytanie: czy powstrzymasz się od wyprzedzania?
4. Dojeżdżam do skrzyżowania bez świateł, z lewego pasa znak skrętu w lewo. Pytanie: Czy mogę zawrócić? ( w jakiej sytuacji mogę zawrócić jak nie ma świateł, zawsze?)
5. Skrzyżowania, dwa pasy, jadę lewym, przede mną prawym pojazd dwuczłonowy. Światło zielone, dojeżdżam do pasów. Pytanie: Czy mogę wyprzedzic pojazd dwuczłonowy?
6.Pytanie z którym spotkałem się po raz pierwszy, ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem. Pojazd stoi na poboczu ( jednym bokiem na trawie, drugim na asfalcie) za znakiem koniec miejscowości. pytanie: Czy mogę użyć świateł pozycyjnych lub postojowych?
Czy mógłbym prosić o pomoc
kornel34

Postprzez furby » poniedziałek 13 stycznia 2014, 13:08

2.Nie wiem co rozumiesz przez: czarne kwadraty.
Jesli znaki nie wskazuja inaczej to zasada prawej reki.
P.S. Przy tego typu skrzyzowaniach moze wystapic paradox i ta zasada nie dziala - wtedy ktos musi wymusic przejazd.
5. Nie wolno wyprzedzac.
furby

Postprzez kenmei » poniedziałek 13 stycznia 2014, 19:03

1. tak
2. co to są te czarne kwadraty? Jeśli nie ma znaków określających pierwszeństwo to obowiązuje zasada prawej ręki, nawet jeśli jechałby tam rowerzysta.
3. to zależy na czym kończy się film. Jeśli na linii przerywanej to możesz wyprzedzić rowerzystę. Ale pytanie jest tak sformułowane, że prawdopodobnie chodzi i powstrzymanie się od wyprzedzania, czyli odp.tak
4. Jeśli nie masz znaku zakaz skrętu w lewo lub zawracania ani sygnalizacji kierunkowej to zawrócić z tego masa możesz.
kenmei

Postprzez kenmei » poniedziałek 13 stycznia 2014, 19:05

5. Jeśli dojeżdżasz do pasów to absolutnie nie wolno wyprzedzać.
6.tak, możesz
kenmei

Postprzez Nymeria » wtorek 14 stycznia 2014, 20:20

Dzisiaj pierwsze podejście o egzaminu teoretycznego. Zdane 71/74 PORD Gdańsk.
Dużo się przygotowywałam, a pytania z tego forum okazały się bardzo przydatne. Na egzaminie w gruncie rzeczy nic mnie nie zaskoczyło.

Pytania, które zapamiętałam to:

1. Do kiedy należy prowadzić resuscytację?
a. do czasu aż na miejscu zdarzenia pojawi się pogotowie ratunkowe,
b. przez 15 min
c. do czasu, aż stwierdzimy, że ciało poszkodowanego uległo wychłodzeniu.

2. Samochód osobowy z przednimi poduszkami powietrznymi. Jak należy przewozić dziecko na foteliku ochronnym:
a. na foteliku umieszczonym zgodnie z kierunkiem jazdy
b. na foteliku umieszczonym przeciwnie do kierunku jazdy
c. na podkładce z zapiętymi pasami

3.Jaka usterka nie uniemożliwia dalszej jazdy:
a. uszkodzone amortyzatory
b. uszkodzony wahacz tylni
c. czasowa jazda z kołem zapasowym, gdy to właściwe zostało uszkodzone

4.Prędkość na drodze dwujezdniowej poza terenem zabudowanym - samochód osobowy z przyczepą.

5.Dopuszczalna prędkość samochodu osobowego na autostradzie.

6.Czy po zażyciu środków odurzających zmienia się czas reakcji kierowcy.

7.Znak "STOP". Czy można przejechać przez skrzyżowanie bez zatrzymywania.

8.Sygnalizator świetlny. Czerwone światło. Czy można przejechać przez skrzyżowanie bez zatrzymywania się.

9.Policjant stoi do nas bokiem. Czy możemy wjechać na skrzyżowanie.

10. Przejazd kolejowy z zaporami. Zapory właśnie są podnoszone. Czy po podniesieniu zapór i wyłączeniu sygnalizatora świetlnego możemy przejechać przez przejazd kolejowy bez zachowywania szczególnej ostrożności.

11. Teren zabudowany. Dobrze oświetlona droga. Brak jakikolwiek pojazdów. Czy w tym przypadku możemy używać świateł drogowych.

Na chwilę obecną niestety więcej nie pamiętam.

Pozdrawiam
Egzamin teoretyczny 14.01.2014 - Wynik pozytywny
Teraz czekam na część praktyczną egzaminu 28.01.2014, godz. 11.30
Nymeria

Postprzez TajniakOsz » środa 15 stycznia 2014, 12:14

Do pytań kornel34:
2. J. w. - co to są te czarne kwadraty?,
kenmei napisał(a):5. Jeśli dojeżdżasz do pasów to absolutnie nie wolno wyprzedzać.
Nie zgodzę się z tym - nie dotyczy to kierowanych przejść dla pieszych (a mamy powiedziane, że zielone światło).

Odpowiedzi na pytania Nymeria:

1. A,
2. Trochę źle sformułowane, ale że w treści pytania jest fotelik, eliminujemy odpowiedź C. Zostaje więc odpowiedź A (pewnie chodziło o to, jak można przewozić na przednim siedzeniu, ale nie zmienia to odpowiedzi),
3. C,
4. Jeżeli jest dwujezdniowa I CO NAJMNIEJ 2 WYZNACZONE PASY RUCHU W KAŻDYM KIERUNKU to 80km/h - jeżeli tylko 1 pas lub pasy niewyznaczone 70km/h,
5. 140km/h,
6. TAK,
7. Jeżeli jest działająca sygnalizacja świetlna nadająca sygnał zezwalający na przejazd lub ruchem kieruje policjant i pozwala na przejazd, wtedy TAK, w pozostałych przypadkach NIE,
8. Jeżeli ruchem kieruje policjant i pozwala na przejazd, wtedy TAK, w pozostałych przypadkach NIE,
9. Jeżeli nie sygnalizuje zmiany nadawanego sygnału (podniesienie ręki w górę) to TAK,
10. NIE,
11. NIE.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez ax1 » czwartek 16 stycznia 2014, 22:28

Miałem jedno dosyć dziwne pytanie. Brzmiało ono mniej więcej tak: Co jest objawem, iż auto nie nadaje się do jazdy? Jedna z odpowiedzi była bez sensu, druga "czerwona kontrolka o oleju (nie pamietam treści dokładnie) i PRAWIDŁOWA odpowiedz czarne, białe lub niebieskie spaliny.
ax1

Postprzez TajniakOsz » sobota 18 stycznia 2014, 11:15

O ile dobrze pamiętam, bo gdzieś mi się takie pytanie przewinęło, odpowiedź z kontrolką brzmiała mniej więcej "zapalenie się na chwilę czerwonej kontrolki poziomu oleju po przekręceniu kluczyka na drugą pozycję". Natomiast kolor spalin niebieski (chyba tylko u dieseli) i czarny o ile dobrze pamiętam świadczy o problemie z wtryskiwaczami.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Icefrag » środa 22 stycznia 2014, 18:08

Ja ostatnio zdałem na 71/74 pkt tylko jednego pytania nie byłem pewien, mianowicie

Jeżeli podczas hamowania , system ABS sprawia, że pedał hamulca odbija, co należy wówczas zrobić?
a) utrzymać nacisk na pedał hamulca
b) puścić pedał hamulca
c) zwiększyć nacisk na pedał hamulca

Odpowiedziałem A, choć nie wiem czy dobrze, wahałem się miedzy C, z tego co pamiętam, pytanie było za 3 pkt.
Icefrag

Postprzez TajniakOsz » środa 22 stycznia 2014, 22:11

Prawidłowa A - system ABS "koryguje" siłę hamowania, aby nie wpaść w poślizg, co odczujemy m. in. przez odskakujący pedał hamulca. Jest to jednak proces automatyczny i jeżeli siła hamowania jest wystarczająca wystarczy utrzymać nacisk na pedał.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Adiii » czwartek 23 stycznia 2014, 18:32

W testach Credo, grupy Image prawidłowa odpowiedź C - zwiększyć nacisk na pedał hamulca :hmm:
Adiii

Postprzez TajniakOsz » czwartek 23 stycznia 2014, 21:33

W testach "Próchniewicza" i wg. zasady działania ABSu A. Radziłbym sprawdzenie, czy czasem nie ma aktualizacji tego pytania.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez SardonicAlly » piątek 24 stycznia 2014, 20:33

Witam, czytuję was od paru miesięcy. Niedawno zdałam, więc dorzucę coś od siebie.
MORD Kraków, Koszykarska, 74/74 ;)
Sadząc po numerach pytań z mojego wydruku w bazie w MORD jest co najmniej 4496 pytań.
Dziekuję forumowiczom za wrzucanie pytań, no i oczywiści twórcom strony! Bardzo pożyteczna rzecz.

Zapamiętałam większość pytań, ale że zestaw trafił mi się mega łatwy, niewiele na tym skorzystacie.

1.Facet na wózku inwalidzkim szykujący się do przejechania przez przejście dla pieszych (był blisko, tuż przy pasach, ale nie na pasach). Czy należy ustąpić pierwszeństwa? TAK

2.Skręcamy w lewo na drodze bez świateł, z naprzeciwka jedzie tramwaj. Mamy pierwszeństwo? NIE

3. Skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem, skręcamy w prawo z drogi podporządkowanej, z naprzeciwka, lekko z ukosa, jadąc drogą z pierwszeństwem nadjeżdża motocykl, szykuje się do skrętu w lewo. Mamy pierwszeństwo? NIE

4. droga poza terenem zabudowanym, słońce świeci. Czy możemy włączyć światła drogowe? NIE

5. Sygnalizator kolizyjny, mamy zielone, skręcamy w lewo. Z naprzeciwka na wprost jadą pojazdy, ale niemrawo. Pytanie, czy przyspieszysz, aby zdążyć przed nimi? NIE

6.Przed nami, na wąskiej dwukierunkowej drodze wiejskiej bez wyznaczonych pasów wlecze się czerwone auto. Lewą krawędzią jezdni, nieco przed tym autem, idzie zataczający sie gościu. Miejsca nie ma ni cholery, w dodatku zaraz będzie zakręt. Czy w tej sytuacji możesz wyprzedzać? NIE

7. Czy stosowanie pasów bezpieczeństwa wpływa na bezpieczeństwo jazdy (czy coś równie idiotycznego) w każdym razie logiczne i łatwe.

8. Chcemy zmienić pas ruchu na lewy. Czy musimy ustąpić pierwszeństwa pojazdom na tym pasie? TAK

9. Jadziemy za Lką, która niemrawo skręca w lewo. Zaraz są pasy, znak ostrzegawczy o przejściu dla pieszych. Pieszych nie ma. Czy trzeba zachować szczególną ostrożność? TAK

10.Omijamy pacana, który dość niefortunnie zaparkował - wystaje daleko na nasz pas. Czy należy zachować bezpieczny odstęp? Tak

11.Policjant kierujący ruchem stoi bokiem do nas, nam pali się czerwone. Możeny wjechać na skrzyżowanie? TAK

12.Na autostradzie niebieski słupek z 2 kreskami, napis 200. Czy powinniśmy sie spodziewać zjazdu z autostrady (czy coś w tym stylu) TAK

13. Przejazd kolejowy z zaporami, zapory otwarte, światło nie miga. Czy w tej sytuacji jesteś zwolniony z zachowania szczególnej ostrożności? NIE

14. Przed nami przejazd rowerowy i przejście dla pieszych, obok nas chodnikiem po prawej jedzie rowerzysta, nic nie sygnalizuje ręką. Czy powinieneś być przygotowany na wjechanie rowerzysty na jezdnię? TAK

15. Facet wycofuje z parkingu, otworzył okno, wystawił łeb, i gapi się w lewe lusterko z odległości 10cm jakby tam ducha zobaczył. Pytanie czy kierowca prawidłowo wykonuje manewr? NIE

16. Znak niebezpieczny zakręt w prawo A-1 i pytanie, czy ten znak informuje nas o dwóch zakrętach,pierwszym w prawo? NIE

17. Czy ustąpisz pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni NIE

18.Podjeżdżam pod znak stop na skrzyżowaniu, kawałek za znakiem linia P-12 Czy zbliżasz się do linii bezwzględnego zatrzymania? TAK

Część specjalistyczna
1.Znak autostrady widać na zdjęciu, z jaką prędkością możesz tu jechać samochodem osobowym z przyczepą? 80km/h

2.Czy kiedy w wypadku sa ranni wolno nam się oddalić z miejsca zdarzenia? NIE

3.Do czego może prowadzić zbyt ostre hamowanie samochodem bez systemu ABS? Do utraty stateczności

4.Nie mamy apteczki, w jaki sposób opatrzymy ranę? Korzystając z odzieży poszkodowanego

5.Znak Parkingu z tabliczką wskazującą że mamy parkować równolegle na jezdni, pytanie jak tu mamy parkować... no, wiadomo że równolegle
6.Na obrazku widać ze wjedziemy zaraz w tunel, znak tunelu też jest. Pytanie: Po wjechaniu za ten znak, jeśli utworzy sie zator drogowy w jakiej min odległości od poprzedzającego pojazdu będziesz stać? 5m

7.Jaka awaria stwarza zagrożenie w ruchu drogowym? niedziałające światła stopu

8.Pytanie o odstęp przy omijaniu.Nie było sprecyzowane czego. Pod A była jakaś wartość wzięta pieron wie skąd 0.8m B.bezpieczny, zawsze taki sam, C.Bezpieczny, dopasowany do szerokości jezdni, warunków na
drodze, etc. C jest ok.

9.Czy jest ograniczenie prędkości na autostradzie? Tak, 140km/h
10.Gdzie zwrócimy wzrok wymijając się z pojazdem? Sens był taki, żeby nie patrzeć prosto w światła ale w bok (nasze prawo), sprawdzając czy na drodze nie ma przeszkód.

11. jakie dokumenty powinniśmy mieć przy sobie. Był dowód rejestracyjny, poświadczenie o dodatkowym badaniu technicznym i coś jeszcze. Kliknęłam dowód.

12. Można wymienić żarówki na ksenonowe? Nie, bo się oślepi pojazdy z przeciwka (były dwie odpowiedzi w stylu, tak, ale awaryjnie tylko i tak, jak gwint pasuje, czy coś)
SardonicAlly

Postprzez Neriel » poniedziałek 27 stycznia 2014, 16:45

Dziś zdałam teorię za pierwszym -74/74. Powiem szczerze,że na farta nie liczyłam i przygotowałam się starannie. Aż do znudzenia z 9 razy powtarzałam materiał z książki "Kierowca doskonały",testy z płyty "e-kierowca" i pytania z tego forum. Nic w sumie mnie na teście nie zaskoczyło, wręcz byłam zdziwiona,oczekiwałam gorszych pytań-może jednak miałam szczęście :D. To co udało mi się zapamiętać:
1 Jadę drogą, obok szeroki chodnik na nim(bliżej ogrodzenia niż drogi) idzie koleś trzyma za rączkę dziecko ,a w drugiej wózek. Pytanie czy muszę bacznie(lub w tym stylu) obserwować dzieci?-Zaznaczyłam tak-ale się trochę zastanawiałam,gdyż dzieciaki były dobrze pilnowane,no ale cudować nie chciałam i dobrze na tym wyszłam :).
2 Jedziemy po parkingu przed nami samochód stoi na środku dogi zamierzając skręcić w lewo a my go omijamy z prawej strony(miejsca było sporo między skręcającym autem a tymi zaparkowanymi)-pytanie,czy prawidłowo został ominięty samochód? - odp tak
3. Jedziemy drogą z 2 pasami ruchu w jednym kierunku wyprzedzamy samochód z prawej,brak skrzyżowań w pobliżu,a z daleka widać sygnalizację świetlną- Pytanie,czy prawidłowo wyprzedzono w terenie zabudowanym- odp tak.
4.Tramwaj wyjeżdża z zajezdni,czy musimy ustąpić mu pierwszeństwa?- odp nie
5.Pytanie:Czy musimy włączyć lewy kierunkowskaz jadąc na wprost?- skrzyżowanie z pierwszeństwem łamanym.-znak T6a.Jesteśmy na drodze z pierwszeństwem,która przebiega na lewo,a na wprost wjeżdżamy w drogę podporządkowaną-odp nie
6. Czy po tym pasie mogą jechać tylko pojazdy "specjalne"(nie pamiętam dokładnie określenia,chodziło o pojazdy które mogłyby jechać na pasie)Jedziemy pasem na którym są strzałki nakazujące zjazd z pasa,,dalej napis "bus" i "taxi" (na tym pasie), oraz pionowy znak D12. Odp Tak
7.Policjant stoi do nas tyłem,sygnalizacja wskazuje sygnał zielony. Czy możemy jechać? -odp Nie
8. Znak ograniczenie prędkości. Czy znak obowiązuje od miejsca ustawienia?-tak
9.Znak ograniczenie do 40,pod nim tabliczka T23-b. Kogo ograniczenie nie dotyczy - odpowiedzi: samochodu osobowego (prawidłowa), ciągnika samochodowego i pojazdu powyżej 3.5 t.
10 Czy musisz się zatrzymać? Przejeżdżamy obok przystanku tramwajowego znajdującego się nie przy chodniku,ale nie ma nigdzie tramwaju. Odp-nie
11.Samochód jedzie lewym pasem (2 pasy do ruchu w jednym kierunku),pusta,prosta droga- Czy powinieneś zmienić pas na prawy,gdy ten jest wolny ?-odp tak
12Co musi znajdować się w samochodzie?-odpowiedzi apteczka,trójkąt i coś tam jeszcze-odp trójkąt
13.Jak powinien być zamontowany ładunek na przyczepie- by nie naruszał stateczności czy czegoś tam, reszta odpowiedzi bez sensu.
14.Czy powinieneś zwolnić ?- Zbliżamy się do przejścia dla pieszych,pełno ludzi czeka obok nich na przejście-tak
15.Czy powinieneś zwolnić ?-Zdjęcie,teren zabudowany, przed nami stoi autobus szkolny z włączonym lewym kierunkowskazem-tak
16.Czy czując się zmęczony możesz skręcić na ten parking?- Jedziemy,po lewej stronie parking,jednak przed wjazdem ciągła linia między pasami,a w bramie znak "zakaz wjazdu"-odp nie
17.Czy możemy wykonać wyprzedzanie widząc pijanego ?-jedziemy za pojazdem,brak ciągłych,lecz przy lewej krawędzi drogi zatacza się koleś-odp nie
18.Czy możesz przejechać zanim skończy się podnoszenie zapór na przejeździe kolejowym?-odp nie
19.Z jaką prędkością możesz jechać za tym znakiem?-Znak "koniec terenu zabudowanego", droga 2jezdniowa -odp 100 km/h
20. Co zrobisz wymijając się po zmroku ? - zmienisz światła mijania na drogowe,skierujesz wzrok na prawą stronę jezdni(prawidłowa) i coś tam bez sensu.
21 Samochód stoi na poboczu,zaczyna robić się ciemno -czy musisz włączyć światła pozycyjne podczas postoju w tym miejscu-tak
22.Znak poziomy-przejście dla pieszych (A16). Czy jesteś ostrzegany o przejściu dla pieszych?-tak(pytanie było tak sformułowane,iż zrozumiałam,że w tym miejscu jest przejście dla pieszych-a przecież to nieprawda,ale ze stresu to mogłam źle odczytać intencje )
23.Znak A-31 "śnieżka ":P. Czy jesteś ostrzegany o gołoledzi?-tak
24.Co musi posiadać kierujący pojazdem?- AC,jakieś tam ubezpieczenie i OC- oc
25.Co się stanie,gdy wcześniej spuścisz hamulec ręczny niż sprzęgło-(wiadomo inaczej sformułowane )-pojazd się stoczy.
Pozostałych pytań nie pamiętam,jednak muszę naprawdę przyznać,że egzamin nie był trudny. Żadnych pytań o systemy wspomagające,odległości,czy zasięg świateł i podobnych szczególików.Teraz pozostaje czekać mi na praktykę,a z tym będzie ciężej :D . Pozdrawiam.
Neriel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy