Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » wtorek 21 stycznia 2014, 14:29
przez taik » wtorek 21 stycznia 2014, 14:30
Baranek napisał(a):A teraz dodatkowe pytanie - czy mogę zająć lewy pas Wału Miedzeszyńskiego bez sygnalizowania kierunkowskazem? Załóżmy że stoję tą osobówką i chcę od razu wjechać na lewy pas. Co wy na to?
przez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 22:53
Pytanie było "Jak sygnalizować na tym skrzyżowaniu"? Oczywiście najlepiej tak jak opisałeś. Szkoda tylko, że drogowcy nie pomyśleli o takim oznakowaniu, przy którym wynikałoby to z przepisów a nie było z przepisami niezgodne (to dość skrajna interpretacja, ale jednak i taka się pojawiła, m. in. ja się z nią zgadzam).lith napisał(a):Ja w takich miejscach daje kierunkowskaz lewy. Tak jakby był pas włączania. Dla tego z tyłu nie ma znaczenia jaki wzorek mam namalowany, a to, że zaraz coś wjedzie na jego jezdnię z prawej strony.
przez Baranek » piątek 24 stycznia 2014, 15:34
przez maryann » piątek 31 stycznia 2014, 10:20
Tak, stąd.taik napisał(a):Popieram wypowiedzi kolegów - bez kierunkowskazu, brak zmiany kierunku jazdy.
Jakby ktoś się postarał, to mógłby dojrzeć zmianę pasa ruchu - może stąd kierunkowskaz w lewo?
Zmiana, zmiana. Przypomnij sobieHenq napisał(a):Miganie prawym kierunkiem mija się z celem bo auta jadące główną nie widzą kierunkowskazu od zewnętrznej, więc ja bym tu użył lewego kierunkowskazu, przynajmniej auta jadące Wałem M. będą wiedzieć że zamierzam wjechać na ich pas, no właśnie jadę swoim pasem zamierzam wjechać na czyjś pas czy to nie jest zmiana pasa?
maryann napisał(a):Prosze bardzo: przypomnij sobie definicję niewyznaczonego pasa ruchu. Można przyjąć, że jest tak szeroki jak pojazd, którym jedziesz. Więc gdyby był wyznaczony, jego linie wyznaczające byłyby tuż obok pojazdu. Zatem każdy ruch w bok byłby już najechaniem na sąsiedni pas... wymagającym zasygnalizowania. Zatem zbliżenie się do osi jezdni o np. metr nie pozostawia wątpliwości, że trzeba je zasygnalizować.LeszkoII napisał(a):Czekam na uzasadnienie. Sygnalizujemy zmianę pasa ruchu a nie zbliżanie się lub oddalanie od krawędzi jezdni
I w temacie- fachowa interpretacja(od ok 1 min.) http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... w/13198893
przez LeszkoII » piątek 31 stycznia 2014, 11:15
przez oskbelfer » piątek 31 stycznia 2014, 22:01