24pkt

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

24pkt

Postprzez bojan42 » środa 22 stycznia 2014, 23:54

Witam!
Mam takie pytanie, we wrześniu 2013r. miałem już uzbierane 20pkt karnych, więc 15 października 2013r. odbyłem sobie kurs dla kierowców łamiących przepisy ruchu drogowego który usuwa 6pkt karnych z konta. W takim wypadku powinno mi zostać 14pkt na koncie (mam ten kwit o odbyciu kursu). Dzisiaj tzn. 22.01.2014r. dostałem mandat 500zł i 10pkt, czyli na koncie mam równe 24pkt. Chyba nie powinno mi przyjść Skierowanie na sprawdzenie kwalifikacji kierowców, ponieważ nie przekroczyłem 24pkt tylko mam właśnie równo tyle.
Mimo wszystko mam trochę stracha i wolałbym żeby ktoś poinformowany utwierdził mnie w moim przekonaniu.
bojan42

Re: 24pkt

Postprzez jasper1 » czwartek 23 stycznia 2014, 00:37

bojan42 napisał(a):Mimo wszystko mam trochę stracha i wolałbym żeby ktoś poinformowany utwierdził mnie w moim przekonaniu.

I słusznie się bojan boisz.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez bojan42 » czwartek 23 stycznia 2014, 09:56

Tylko wiadomo że jeśli coś przyjdzie to będę pisał odwołania itp, ale wiadomo jak jest z policją nie wygrasz. :/
bojan42

Postprzez szerszon » czwartek 23 stycznia 2014, 10:50

Dlaczego nie wygrasz ? Będziesz miał racje to wygrasz...
szerszon

Postprzez bojan42 » czwartek 23 stycznia 2014, 11:39

Teoretycznie tak, ale znalazłem coś takiego:
"Tzw. kontrolne sprawdzenie kwalifikacji przeprowadzane jest w formie egzaminu państwowego na warunkach i w trybie określonym w załączniku nr 5 do rozporządzenia. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:
- w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji - w tym przypadku egzamin państwowy składa się z egzaminu teoretycznego lub praktycznego,
- na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia otrzymanych 24 punktów - w tym przypadku egzamin państwowy składa się z egzaminu teoretycznego i praktycznego;
2) osoba ubiegająca się o:
- przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji,
- zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok
- w tych przypadkach egzamin państwowy składa się również z egzaminu teoretycznego i praktycznego"

Czyli starosta jeśli będzie chciał mnie udupić to skieruje mnie na egzamin :( Mam nadzieję że tak się nie stanie, ponieważ punktów mam na styk.
Muszę się uzbroić w nerwy i cierpliwie czekać, może nic się nie stanie.
bojan42

Postprzez Michal9191 » czwartek 23 stycznia 2014, 12:37

No masz na styk dla ciebie lepiej by było żebyś schował prawko do szuflady i przesiadł się na komunikację będzie dla ciebie bezpieczniej.
A i gratuluję kursu reedukacyjnego i tego że załapałeś 10 pkt :spoko: oby tak dalej naprawdę
Michal9191

Postprzez szerszon » czwartek 23 stycznia 2014, 16:42

Czyli starosta jeśli będzie chciał mnie udupić to skieruje mnie na egzamin

Noto zdasz i po problemie. Za niecałe 2 stówki wyczyścisz sobie konto.
szerszon

Postprzez bojan42 » czwartek 23 stycznia 2014, 18:57

Człowieku chyba wierzysz w nie realne. Egzaminator ma zaznaczone że nie jesteś świeżakiem, tylko masz za coś odebrane. A zwłaszcza najgorsze to zdać testy, NOWE TESTY! Stare to były pikuś...
Liczę tylko na to że nic mi nie przejdzię i przeczekam okres karencji aż jakieś punkty mi zejdą.
bojan42

Postprzez lith » czwartek 23 stycznia 2014, 19:11

ło matko, jaka dyskusja, a nikt nie odpowiedział na pytanie. Jak masz prawko powyżej roku to możesz mieć 24 punkty, dopiero jak przekroczysz to będzie problem.
lith

Postprzez szerszon » czwartek 23 stycznia 2014, 21:46

bojan42 napisał(a):Człowieku chyba wierzysz w nie realne. Egzaminator ma zaznaczone że nie jesteś świeżakiem, tylko masz za coś odebrane. A zwłaszcza najgorsze to zdać testy, NOWE TESTY! Stare to były pikuś...
Liczę tylko na to że nic mi nie przejdzię i przeczekam okres karencji aż jakieś punkty mi zejdą.

.Na praktycznym jesteś biała kartą. Z tego co mi wiadomo egzaminatorzy nie są spokrewnieni z Drakulą...
Teoria...nawet tutaj masz wątek z pytaniami, zakupisz książkę z płytą, pouczysz się..

a nikt nie odpowiedział na pytanie. Jak masz prawko powyżej roku to możesz mieć 24 punkty, dopiero jak przekroczysz to będzie problem.

Przy "mozliwościach" usera chyba jest to nieistotne :D
szerszon

Postprzez bojan42 » piątek 24 stycznia 2014, 13:01

lith napisał(a):ło matko, jaka dyskusja, a nikt nie odpowiedział na pytanie. Jak masz prawko powyżej roku to możesz mieć 24 punkty, dopiero jak przekroczysz to będzie problem.

Mam prawko powyżej 1 roku i mam równo 24pkt czyli teoretycznie nic nie powinno być.
bojan42

Postprzez Borys_q » piątek 24 stycznia 2014, 13:11

W tym tempie i tak za tydzień będziesz pewnie ze 30 miał więc co za różnica?? Ja bym już zaczął trenować. Jak parę lat temu miałem 18 to zacząłem jeździć jak elka, a kolega się w porę nie zreflektował teraz będzie się bał taka kolej rzeczy.

Edit: kiedyś miałem jednego punktowca, jednego alkoholika, Gorzałkiewicz się zreflektował przygotował dobrze i zdał za pierwszym, punktowiec rękawy nie potrafił po 15 latach jeżdżenia rękawa zrobić, a przepisy ruchu drogowego dla niego nie istniały, po 5 nieudanych podejściach więcej się nie pojawił. Wniosek: Jak się dobrze przygotujesz to zdasz, pierwszy krok już zrobiłeś otworzyłeś jakiś przepis prawa i go przeczytałeś, to dobrze wróży na przyszłość.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez bojan42 » piątek 24 stycznia 2014, 13:27

Borys_q napisał(a):W tym tempie i tak za tydzień będziesz pewnie ze 30 miał więc co za różnica?? Ja bym już zaczął trenować. Jak parę lat temu miałem 18 to zacząłem jeździć jak elka, a kolega się w porę nie zreflektował teraz będzie się bał taka kolej rzeczy.

Edit: kiedyś miałem jednego punktowca, jednego alkoholika, Gorzałkiewicz się zreflektował przygotował dobrze i zdał za pierwszym, punktowiec rękawy nie potrafił po 15 latach jeżdżenia rękawa zrobić, a przepisy ruchu drogowego dla niego nie istniały, po 5 nieudanych podejściach więcej się nie pojawił. Wniosek: Jak się dobrze przygotujesz to zdasz, pierwszy krok już zrobiłeś otworzyłeś jakiś przepis prawa i go przeczytałeś, to dobrze wróży na przyszłość.

Nie będę miał bo teraz nie siadam już za kółko. Każdy jest człowiekiem i popełnia błędy "Ludzką rzeczą jest błądzić". Jeszcze nie przekroczyłem granicy punktów, więc może nie będę musiał zdawać. Po to jest ten limit chyba ustalony, że nie można go przekroczyć. Jak na razie nic pewnego... Może się uda, a tymczasem trzeba spokornieć i starać się wystrzegać błędów.
Czasami wystarczy chwila zamyślenia i zrobienie czegoś automatycznie, każdy ma swoje prywatne problemy, mniejsze lub większe, czy to w pracy, rodzinie czy gdzieś tam jeszcze indziej i głowa jest nimi zaprzątnięta, często również i podczas jazdy.
bojan42

Postprzez Borys_q » piątek 24 stycznia 2014, 13:37

Czasami wystarczy chwila zamyślenia i zrobienie czegoś automatycznie, każdy ma swoje prywatne problemy, mniejsze lub większe,

Ależ oczywiście, czasami trzeba frycowe zapłacić.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez bojan42 » piątek 24 stycznia 2014, 13:41

Borys_q napisał(a):
Czasami wystarczy chwila zamyślenia i zrobienie czegoś automatycznie, każdy ma swoje prywatne problemy, mniejsze lub większe,

Ależ oczywiście, czasami trzeba frycowe zapłacić.

Więc zapłaciłem 500zł i 10 pkt karnych, a teraz jest masa stresu.
bojan42

Następna strona

Powrót do Luźna gadka