przez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 13:29
przez szymon1977 » czwartek 16 stycznia 2014, 18:46
przez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 19:56
szymon1977 napisał(a):Jeżeli nie wepchasz się mu prosto przed maskę to nie. A jeżeli on się pcha pomimo, że nie ma miejsca to on raczej wymusza nad Tobą. To coś w rodzaju trąbienia na jadący przed Tobą pojazd bo Ty chcesz jechać szybciej.
przez oskbelfer » niedziela 19 stycznia 2014, 13:08
fa1th napisał(a):Przykład - parkuje prostopadle przodem po prawej stronie, niestety się nie wyrobiłem u muszę cofnąć żeby zrobić korektę toru jazdy, odwracam się na siebie a tam pojazd. Nie włączyłem jeszcze biegu wstecznego, on mnie omija. Czy wymusiłem na nim pierwszeństwo?
przez rusel » niedziela 19 stycznia 2014, 13:28
Czyli, że jak moja korekta zmusi go do zatrzymania albo ominięcia mnie to jest wszystko ok i nie podchodzi to pod "wymuszenie"??
przez fa1th » poniedziałek 20 stycznia 2014, 12:31
rusel napisał(a):Czyli, że jak moja korekta zmusi go do zatrzymania albo ominięcia mnie to jest wszystko ok i nie podchodzi to pod "wymuszenie"??
podchodzi, to jedno, po drugie nie trzeba byc w ruchu zeby nie wymusić-nie jest to zasada i regula. Korekta czy pomylenie biegów tyl/przod nie zwalania nikogo z odpowiedzialnosci za wjazd na droge/jezdnie/pas ruchu po ktorym poruszają sie inni
przez fa1th » poniedziałek 20 stycznia 2014, 12:41
oskbelfer napisał(a):fa1th napisał(a):Przykład - parkuje prostopadle przodem po prawej stronie, niestety się nie wyrobiłem u muszę cofnąć żeby zrobić korektę toru jazdy, odwracam się na siebie a tam pojazd. Nie włączyłem jeszcze biegu wstecznego, on mnie omija. Czy wymusiłem na nim pierwszeństwo?
Skoro wjechałeś, chcesz cofnąć -------ale dalej stoisz --- bo widzisz że masz kogoś za "plecami" to skoro STOISZ - to nie wymuszasz....
Jeśli cofasz (Twoje auto jedzie do tyłu) to masz obowiązek :
przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpie-czeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
Wszystko w temacie...
przez oskbelfer » poniedziałek 20 stycznia 2014, 21:55
przez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 01:27
przez RossoneriDevil » wtorek 21 stycznia 2014, 04:59
Stoi ode mnie około 5m.
przez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 10:19
przez fa1th » wtorek 21 stycznia 2014, 12:53
oskbelfer napisał(a):i w czym masz problem ? obowiązki spoczywające na kierowcy, który chce cofać - przeczytaleś ?
Masz stać i czekać, gość Cię ominie i "po robocie" - czego jeszcze nie rozmumiesz ?
szymon1977 napisał(a):Skoro stoi to pewnie nie ma innego wyjścia. Pojedzie PO twojej korekcie. Takie wjeżdżanie na dwa razy to nic specjalnego, nie trzeba nawet kat. C, wystarczy jakimś Jumperem z kontenerem przez ciasne uliczki przejechać. Czasem za jednym podejściem po prostu się nie da.
szymon1977 napisał(a):Nie do końca masz stać i czekać aż gość Cię ominie. Dopóki, mu z drogi nie zjedziesz to nie ma mowy o wystąpieniu obowiązku ustąpieniu mu pierwszeństwa przejazdu. Jesteś po prostu znajdującym się przed nim pojazdem i dopóki mu z drogi nie zjedziesz on po prostu stoi. A stojącego pojazdu do niczego zmusić nie możesz... chyba, że zaczniesz jechać na niego, ale taką opcję wykluczam.
przez lith » wtorek 21 stycznia 2014, 15:22
przez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 22:12
...a stojącego w miejscu nie masz możliwości zmusić do jakiejkolwiek zmiany prędkości. A tamten stoi bo nie ma jak przejechać, a nie dlatego, że cofasz. Więc o nieustąpieniu PP przez pojazd cofający nie ma mowy. On stanął zanim zacząłeś cofać, i stać i tak by musiał. Po prostu zmusiły go do tego warunki drogowe, którymi był stojący w od skosem na jego pasie a nie cofający pojazd.lith napisał(a):Cofając masz ustąpić pierwszeńśtwa, czyli powstrzymac się od ruchu jeżeli ten zmusiłby tamtego kierowcę do istotnej zmiany prędkości...
przez lith » środa 22 stycznia 2014, 14:40