Problem z wbiciem biegu wstecznego dość irytujący

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z wbiciem biegu wstecznego dość irytujący

Postprzez Thomsky » wtorek 14 stycznia 2014, 19:11

Witam
jestem po zdaniu prawka już jakiś czas teraz nabyłem hyundaia atosa 1.0 wszystko ładnie śmiga jak na razie za wyjątkiem wbijaniem biegu wstecznego .czasem za 3 razem albo za 2 się uda (gdy nie wchodzi od razu wbijam jedynkę rozbujam autkiem potem na wsteczny ) jednak dzisiaj miałem irytującą sytuacje bo za nic nie chciał mi wbić . Osoba od której kupiłem auto to weteran kierowca takiemu to prawie za każdym razem się udaje .Robię podobnie ale niestety nie wychodzi . w związku z tym mam pytanie czy możecie coś poradzić na trudniej wchodzący wsteczny ?
(jest jakaś usterka ale osoba od której auto kupiłem potrafi wbić ja nie )
dużo już przejeździłem tym autem z 600 km i brak zastrzeżeń ale ten wsteczny mnie wykańcza

dodam jeszcze że mam odniesienie do innych aut jezdziłem nie jednym i sprawnie wbijałem wsteczny za pierwszym razem więc to nie to że nie umiem jeździć

będę wdzieczny za jakieś porady

pozdrawiam kierowców
Thomsky

Re: Problem z wbiciem biegu wstecznego dość irytujący

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 14 stycznia 2014, 21:58

Może kwestia jakiejś regulacji....
Mnie tez czasami nie wchodzi wsteczny albo jest zgrzyt :)
Ale jak nie wchodzi to wbijam jedynkę i zaraz wsteczny, jak nie to po operuję sprzęgłem i zaraz wejdzie....
Jak problem jest znaczący, to ja bym chyba jechał do mechaniora.

jest jakaś usterka ale osoba od której auto kupiłem potrafi wbić ja nie

Też pożyczyłem forda mondeo ( z lat 90) jedynka wchodziła tak jakby skrzynia była w jakimś cemencie zanurzona....nie mógłbym tak jeździć....ale właścicielowi to nie przeszkadzało.....
RossoneriDevil

Postprzez Adiii » wtorek 14 stycznia 2014, 22:17

Może to być problem mechaniczny, ale...
Już na kursie spotkałem się z podobnym problemem i instruktor mówił, że w clio tak jest od nowości i nawet w ASO rozkładali ręce. Mianowicie czasami stojąc trzeba zmienić z 1 na wsteczny to nie zawsze wchodzi. Wówczas trzeba wrzucić luz, puścić sprzęgło, wcisnąć sprzęgło i wrzucić wsteczny. Wtedy wchodzi normalnie 8)
Co ciekawe w całkowicie nowym hjundaju i20 ten sam problem
Adiii

Postprzez Thomsky » środa 15 stycznia 2014, 17:38

" Wówczas trzeba wrzucić luz, puścić sprzęgło, wcisnąć sprzęgło i wrzucić wsteczny. Wtedy wchodzi normalnie" tak już próbowałem ale nie dało to rezultatu .Pojechałem na spokojną drogę parking by bezstresowo poćwiczyć by ludzie nie patrzeli sie na mnie jak na głupka no i potrenowałem trochę parę razy się udało tzn 1 na 8 prób potrenuję ale bez przesady nie chcę skrzyni biegów zajechać .
Najczęściej działa metoda lekko bujnąć auto z 1 i na wsteczny potem szybko ale to i tak raz się uda raz nie ale lekkie popuszczanie sprzęgła i wbicie wstecznego

sprawdzając na allegro skrzynie biegów to wydatek rzędu 500-600 zł + montaż to kupa kasy jak na auto za które dałem 3,5 tyś .Podsumowując resztę stanu technicznego to jak na ten model rok i cenę to przyczepić się nie mogę .

ale to ciekawe że nawet nowe hyundaje to dotyka
Thomsky

Postprzez RossoneriDevil » środa 15 stycznia 2014, 17:43

Najczęściej działa metoda lekko bujnąć auto z 1 i na wsteczny potem szybko

Wydaje mi się że w ten sposób szybciej skrzynia dociągnie swojego żywota, wsteczny powinien być wrzucany kiedy samochód stoi, przynajmniej u mnie tak piszą w instrukcji aby pod żadnym pozorem nie wrzucać wstecznego gdy samochód jedzie do przodu, rozumiem przez to że nawet jakby się lekko toczył....
RossoneriDevil

Postprzez Thomsky » środa 15 stycznia 2014, 17:58

trochę zle zrozumiałeś albo napisałem niejasno . wbijam 1 popuszczam sprzęgło stop i dopiero wtedy na wsteczny . może ktoś z was miał do czynienia z atosami możliwe że one też mają taką przypadłość albo tak trafiłem
Thomsky

Postprzez Adiii » środa 15 stycznia 2014, 21:09

W ten sposób i tak zajeżdżasz skrzynie.
Tak to bywa w autach tej klasy. Po xx latach eksploatacji pewne elementy po prostu się zużywają.
Aby wyeliminować problem trzeba odwiedzić mechanika.
Adiii

Postprzez oskbelfer » piątek 17 stycznia 2014, 01:20

Thomsky napisał(a):trochę zle zrozumiałeś albo napisałem niejasno . wbijam 1 popuszczam sprzęgło stop i dopiero wtedy na wsteczny . może ktoś z was miał do czynienia z atosami możliwe że one też mają taką przypadłość albo tak trafiłem

1. Wbija się gwoździe w deskę a nie biegi. Biegi się włącza.

2. Bieg wsteczny nie jest synchronizowany - dlatego istotnym jest by koła zebate w skrzyni były nieruchome.

Moja rada.... jedziesz autkiem ---zatrzymujesz pojazd (hamulce, sprzęgło wciśniete do końca, auto stoi)

włączasz na luz.....odczekujesz 1-3 sekund, sprzegło jest wciśnięte do końca, drążek zmiany biegów delikatnie i powoli kierujesz w kierunku biegu wstecznego aż włączysz pozycje wstecznego....

czym delikatniej i wolniej (przy unieruchomionym aucie i do końca wciśnietym pedale sprzegła)

jeśli to nie skutkuje, regulacja skrzyni biegów (wymiana linki, lizaka, popychacza) w zależności od konstrukcji skrzyni biegów...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Thomsky » piątek 17 stycznia 2014, 20:20

dzięki na pewno skorzystam z Twojej rady już coraz to sprawniej idzie kwestia wprawy :)
Thomsky

Postprzez Grzego90 » piątek 17 stycznia 2014, 23:35

Ja mam to samo ze wstecznym, że zdarza sie, że nie moge włączyć. Jedyna skuteczna metoda w moim przypadku to podjechanie choćby kilku cm do przodu, zatrzymanie i wtedy wchodzi elegancko.
Grzego90

Postprzez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 02:07

oskbelfer napisał(a):...jeśli to nie skutkuje...
...to zanim przyjdzie Ci do głowy jechać do mechanika drążek zmiany biegów na luz, puść sprzęgło, następnie wciśnij ponownie i spróbuj jeszcze raz. Za drugim, góra trzecim razem POWINNO się udać. Ale powinno nie oznacza musi. Problemy ze wrzuceniem wstecznego są efektem ubocznym konstrukcji skrzyni biegów. Pozostałe biegi MUSZĄ wchodzić mięciutko jak w masło, ale WSTECZNY NIE.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Thomsky » wtorek 21 stycznia 2014, 18:47

wystarczyło się bardziej wprawić i przyzwyczaić do auta co raz to lepiej wchodzi wsteczny więc do mechanika się nie wybieram przy najmniej na razie
Thomsky

Postprzez szymon1977 » wtorek 21 stycznia 2014, 22:25

Thomsky napisał(a):...wystarczyło się bardziej wprawić i przyzwyczaić do auta...
Jeżeli się przyzwyczaiłeś to ok. Nawet jeżeli jest jakaś drobna usterka w skrzyni a nie będzie się ona powiększać to nie ma sobie czym zawracać głowy. Skrzynia biegów jest skomplikowana, naprawa kosztowna, większość mechaników tylko spier..., a używana skrzynia pewnie nie będzie w lepszym stanie. Jak jest dobrze to jeździj i tyle. Jedyne co polecam to sprawdź poziom oleju w skrzyni.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Porady techniczne