Odległości znaków, trójkąta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Odległości znaków, trójkąta

Postprzez Gierlo » wtorek 14 stycznia 2014, 23:22

Witam mam pytanie w jakiej odległości muszą być ustawione znaki ostrzegawcze, Jakie muszą być odległości przy ustawianiu trójkąta, Jaka jest Dopuszczalna długość zespołu pojazdów, Czego dotyczy maksymalna długość 22m,

Czym różni się droga hamowania od drogi zatrzymania prosiłbym o podanie przykładów dla prędkości 40, 50, 60, 90, 120, 140, km/h
16.01.2014 - Teoria/Praktyka
16.01.2014 - Płatność w WK
Gierlo

Re: Odległości znaków, trójkąta

Postprzez szerszon » środa 15 stycznia 2014, 00:05

Oj... jednak bez ustawy i rozporządzenia sie nie obejdzie..wszystko jest napisane..chyba nie wymagasz, aby cytowac tutaj pół PoRD ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 15 stycznia 2014, 09:38

Gierlo napisał(a):w jakiej odległości muszą być ustawione znaki ostrzegawcze
§ 3. z rozporządzenia o nazwie "ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych." (powinno wystarczyć)
Gierlo napisał(a):Jakie muszą być odległości przy ustawianiu trójkąta
Art. 50. - Prawo o Ruchu Drogowym (ustawa).
Gierlo napisał(a):Jaka jest Dopuszczalna długość zespołu pojazdów
Art. 62 - Prawo o Ruchu Drogowym (ustawa).
Gierlo napisał(a):Czym różni się droga hamowania od drogi zatrzymania prosiłbym o podanie przykładów dla prędkości 40, 50, 60, 90, 120, 140, km/h
Droga hamowania to droga ruchu pojazdu już hamującego, a droga zatrzymania to droga hamowania PLUS czas na podjęcie decyzji, reakcja, inercja układu hamulcowego.
Czasy hamowania znajdziesz w Internecie w poważnych serwisach. Czas reakcji wraz z czasem odpowiedzi układu hamulcowego przyjmuje się na około 1,5 sekundy.

http://www.prawko-kwartnik.info/kalku/zatrzymanie.html (to nie jest żadna reklama :D )
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 13:42

Znalazłem zapis że można zatyrzmać się mniej niż 10m od znaków gdy go nie zasłonimy to prawda?
Gierlo

Postprzez jasper1 » środa 15 stycznia 2014, 14:17

Gierlo napisał(a):Znalazłem zapis że można zatyrzmać się mniej niż 10m od znaków gdy go nie zasłonimy to prawda?

Pod warunkiem, że jakiś przepis Ci tego w danym miejscu nie zabrania. :)
Staraj się nie myśleć w kategoriach, gdzie możesz zatrzymać się/zaparkować, tylko w kategoriach czy jest jakiś przepis, który Ci tego w danym miejscu zabrania.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 17:16

Kiedy mogę ominąć stojący na przystanku autobus, Instruktor mówił mi że tylko gdy jest zatoczka a gdy jej nie ma należy zatrzymać się za nim
Gierlo

Postprzez LeszkoII » środa 15 stycznia 2014, 17:46

Instruktorowi chodziło o przystanek nieumieszczony przy chodniku i niewyposażony w wysepkę dla pasażerów(czyli taki "na środku jezdni)" - patrz Art. 26.6.
W pozostałych przypadkach wystarczy dynamicznie zwolnić i wpuścić autobus, który sygnalizuje kierunkowskazem włączenie się do ruchu na jezdnię lub zmianę pasa ruchu (w obszarze zabudowanym). Zatrzymanie się to ostateczność aczkolwiek prawnie dopuszczona - "(...)a nawet zatrzymać się(...)".
Więcej na ten temat znajdziesz w art. 18, 18a, 57 do 58. Nie ma sensu przepisywać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 18:31

Przystanek był uymieszczony na chodniku (bez zatoczki) więc odruchowo wychyliłem się włączyłem kierunek i chciałem zacząć omijać ale wycisnął hamulec i powiedział że na tkim przystanku nie wolno :o
Gierlo

Postprzez LeszkoII » środa 15 stycznia 2014, 18:59

Może najechałbyś na linię ciągłą? Nie ma zakazu omijania autobusów na przystanku znajdującym się przy chodniku.
LeszkoII

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 20:18

No właśnie nie, zawsze upewniam się o możliwości wykonania manewru
Gierlo

Postprzez LeszkoII » środa 15 stycznia 2014, 20:38

no to może dasz linka z google street tego przystanku? bo czegoś tutaj nie kumam
LeszkoII

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 20:51

Coś takiego jak tu, tylko nie było łuku za przystankiem. Wsumie przy 5godzinie jazd mówił mi to samo w tym miejscu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c98 ... 2f1fe.html

Czy znak D-18 parking oznacza że możemy parkować prostopadle czy równolegle do krawężnika ?

Bezpieczny odstęp za pojazdem jadącym 60 km/h na asfaltowej mokrej drodze? W jaki sposób mogę to określić ?
Gierlo

Postprzez LeszkoII » środa 15 stycznia 2014, 21:09

Gierlo napisał(a):Coś takiego jak tu, tylko nie było łuku za przystankiem. Wsumie przy 5godzinie jazd mówił mi to samo w tym miejscu
Obrazek
jeśli była tam linia P-6 (jak na obrazku), to rzeczywiście omijanie długiego pojazdu byłoby ryzykowne ze względu na możliwość napotkania linii ciągłej za nią. Ale na pewno nie jest zabronione omijanie autobusu - raczej niezalecane, jak ktoś nie zna okolicy.
Znak P-6 "linia ostrzegawcza", w której kreski są dłuższe od przerw, rozdziela pasy ruchu i uprzedza o zbliżaniu się do linii, przez którą przejeżdżanie jest zabronione, lub do miejsca niebezpiecznego.
LeszkoII

Postprzez papadrive » środa 15 stycznia 2014, 21:24

Gierlo:
Czy znak D-18 parking oznacza że możemy parkować prostopadle czy równolegle do krawężnika ?

Sam znak pozwala nam zaparkować równolegle do krawędzi jezdni. Gdyby była inna możliwość,to pod znakiem powinna być tabliczka informującą o sposobie zaparkowania.
Bezpieczny odstęp za pojazdem jadącym 60 km/h na asfaltowej mokrej drodze? W jaki sposób mogę to określić ?

Nikt Ci nie poda tej odległości w metrach. Wszystko zależy od samego kierowcy (refleks, opanowanie, stanu emocjonalnego itp.), natężenia ruchu oraz możliwości auta. Bezpieczny odstęp od poprzedzającego pojazdu najlepiej określać w sek.. Tzn. ile sekund trzeba, aby się bezpiecznie zatrzymać za poprzednikiem w razie jego gwałtownego hamowania. Na suchej, dobrej nawierzchni wystarczą 3- 4 sek., ale z poprawką na śliską nawierzchnię trzeba już pewnie więcej, może 5-6 sek.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Gierlo » środa 15 stycznia 2014, 21:41

Takie pytanie miałem jak rozwiązywałem testy. Więc jest jakaś odpowiedź :)
Gierlo

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze