Zaostrzenie kar za jazdę po...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zaostrzenie kar za jazdę po...

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 stycznia 2014, 21:11

Niby uzasadnienie racjonalne, ale jeśli nie piłeś - to nawet nieskalibroany alkomat nie powinien zagrozić.

A jak oszukac alkomat? To, co zacytuję będzie śmieszne :mrgreen:
To może tak. woreczek ze spręzonym powietrzem, oczywiście trzeźwym ;) zahaczyć o ząb i i polknąć. Musiałaby to być jakaś konstrukcja z zaworkiem który można w każdej chwili przegryżć zębami albo drogą radiową i wtedy powietrze wtłaczane byłoby do alkomatu pod ciśnieniem. Trzy litry sprężonego powietrza chyba nie zajmowałoby dużo miejsca w brzuszku więc jeszcze trochę nawet zostałoby miejsca na wódeczkę :)
Nie zastanawiałem się jak oszukać alkomat, ale może ostre wdychanie bardzo ciepłej pary połączone z gwałtownym wydychaniem powietrza coś by "pomogło". Od tego momentu oddychamy szybko aż do badania - "tak jak pies". A czy to zaskutkuje - nie mam pojęcia.

I jeszcze jeden pomysł. Wdychamy gaz lżejszy od powietrza, tak na maksa i wydychamy go do alkomatu. Nie ręczę za skutki uboczne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 13 stycznia 2014, 21:35

Ale jak poprzedniego dnia coś wypiłeś to jednak może mieć znaczenie. Dlatego interesowały mnie konkretne przepisy, bo jeśli pomiar alkomatem jest wiążący i potem już bym nie mógł zakwestionować wyniku to nawet będąc pewnym trzeźwości i nie pjąc nic od tygodnia nie wiem czym bym zaryzykował dmuchanie. Już kiedyś pisałem, że za dzieciaka jak jechałem z wujkiem to dostał mandat za jazdę 2x szybciej niż samochód był w stanie się rozpędzić... albo daleko szukać- sam dostałem mandat przez błędnie mierzący fotoradar. Jaką mam gwarancję, że alkomat w radiowozie będzie pracował lepiej? :P
lith

Postprzez jasper1 » poniedziałek 13 stycznia 2014, 21:53

lith napisał(a): Jaką mam gwarancję, że alkomat w radiowozie będzie pracował lepiej? :P

Taką samą jak ta, że ktoś kto Ci pobierze krew i nie użył tuż przed żelu antybakteryjnego z kilkudziesięcioprocentową zawartością etanolu do dezynfekcji własnych rąk.

Temat Cię interesuje, więc poszukaj sobie w necie, są dokładne przepisy dotyczące konieczności powtarzania pomiarów w zależności od wyniku i stosowanego urządzenia, w tym ilości tych powtórzeń i czasu odstępu między nimi, ale niestety już nie pamiętam takich detali.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 stycznia 2014, 22:05

Najgorsze ale zarazem oczywiste jest to, że wszelkie urządzenia pomiarowe obarczone są błędem. Natomiast w prawie mamy sztywno ustaloną wartość 0,2 promila. Pytanie brzmi - czy rozporządzenie mówi coś o błędach pomiarów? Zresztą to samo tyczy się mierzenia prędkości z urządzenia przenośnego (suszary).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 13 stycznia 2014, 22:16

Oczywiście, że użył... tylko jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby pobierający krew miał kontakt w krwią w strzykawce, która potem miała być badana. Bardziej bym pilnował tego czym mi łapkę popsikali Jak działa kontrola alkomatów znam tylko z opowieści policjantów i sami polecali jednak badanie krwi. Badanie krwi wiem jak wygląda, bo nie raz pobierałem, kilka labów widziałem jak działa i jakoś bardziej ufam im niż jakiemu alkomatowi, który kilka miesięcy wcześniej ktoś kalibrował. A pewności 100% oczywiście nigdzie nie ma.
lith

Postprzez jasper1 » poniedziałek 13 stycznia 2014, 22:48

LeszkoII napisał(a):Pytanie brzmi - czy rozporządzenie mówi coś o błędach pomiarów?

Jeśli masz na myśli rozp. w spr. warunków i sposobów dokonywania badań na zawartość..., to nic tam nie ma o błędach pomiaru.
Wartości dla stanu nietrzeźwości i stanu wskazującego są ustalone sztywno w KK, a błąd narzędzia to problem zainteresowanego, błąd w procedurze, to już co innego.

Lith - kontaktu z krwią oczywiście nie ma, ale z łapką czasem już tak, choć, jak sam wiesz, faktycznie ważniejsze czym psikają.
Nic nie jest doskonałe. Najdoskonalsza jest duuuża poprawka na "wczorajszość".
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez furby » poniedziałek 13 stycznia 2014, 23:32

@lith: a urzadzen z laboratorium nie musisz kalibrowac/serwisowac co pewien czas?
furby

Postprzez lith » wtorek 14 stycznia 2014, 05:09

Właśnie musisz... i to nie co rok, czy co miesiąc :D
lith

Postprzez dylek » wtorek 14 stycznia 2014, 09:07

Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 14 stycznia 2014, 17:51

Kary cielesne, wyrywanie paznokci, rażenie prądem, chłosta. Tak żeby usiadło na bani i zakodowało się w psychice....że "niu niu niu" nie wolno prowadzić po pijanemu, be, nie ładnie :)
RossoneriDevil

Postprzez yoohoo » wtorek 14 stycznia 2014, 18:20

Chyba ciut drastycznie? :D

Wydaje mi się, że kary już są spore - w końcu z miejsca odbierają prawo jazdy (choć mandat trochę za mały). Sądzę, że powinno być więcej patroli - przykładowo, wracając w nowy rok z sylwestra (oczywiście w godzinach późnowieczornych) nie widziałam ani JEDNEGO patrolu (znajomy jadący koło godziny 12 widział jeden, przy czym sprawdzali prędkość a nie kazali "dmuchać" kierowcom). I dla porównania, zarówno w dzień jak i na dwa dni przed, niedaleko naszego noclegu, stała policja w celu sprawdzenia czy aby to kierowcy za szybko nie jeżdżą - czyli da się. Niestety tylko dla podreperowania budżetu a nie bezpieczeństwa na drogach
yoohoo

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 14 stycznia 2014, 18:27

w końcu z miejsca odbierają prawo jazdy
}
Tylko że to problemu nie rozwiązuje bo przecież po co komu prawo jazdy.....
Z resztą, jakbym jechał pijany to czy posiadam prawo jazdy byłoby moim najmniejszym zmartwieniem :wink:
RossoneriDevil

Postprzez yoohoo » wtorek 14 stycznia 2014, 18:35

Słuszna uwaga

To może wyrok w zawieszeniu? To może ostudzić wielu, bo często w pracy wymagane jest zaświadczenie o niekaralności. No i więcej "dmuchania", szczególnie w weekendy, wieczorami :)
yoohoo

Postprzez gagatek » wtorek 14 stycznia 2014, 18:44

gagatek

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 14 stycznia 2014, 19:16

To może wyrok w zawieszeniu?

Widzisz, to chyba nie zdaje egzaminu:)

Spowiedź pijanego kierowcy

Jakby go po przypalać, pogotować trochę, wyrwać ząb bez znieczulenia....
Ciekawe jak wtedy wyglądałaby jego spowiedź...... :)
RossoneriDevil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze