zdane prawko i zakup pierwszego autka opłaty itp.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: zdane prawko i zakup pierwszego autka opłaty itp.

Postprzez taik » wtorek 19 listopada 2013, 15:05

szymon1977 napisał(a):A tutaj nie jest to kwestia bąbli tylko kompletny brak progów, tylnych nadkoli, prawy przedni błotnik do wymiany (lewy był wymieniany) i bóg wie czego o jeszcze. Da się to zalakierować, ale za pół roku auto się i tak zacznie rozłazić. Ja za ten egzemplarz więcej niż 1000 pln bym nie dał.

Szymon, przypominasz mi trochę lekarza na odległość: tam boli, a to nerka... :D
Ale masz rację...
szymon1977 napisał(a):Jeżeli chodzi o mechanikę to nie będę się wypowiadał. Ale blacha to bardzo słaba strona Matiza. Przyjrzyj się dokładnie progom, tylnym nadkolom, łączeniem przednich błotników z nadkolami, okolicy wlewu paliwa. Matiz rdzewiej od środka. Mały bąbel przy próbie oczyszczenia z rdzy celem zamalowania może okazać się wielką dziurą. Tutaj na lewym tylnym błotniku coś się dzieje, ale może nie jest to zbyt groźne.

Rzeczywiście zwróć uwagę na to, co pisze Szymon. Popukaj, stukaj, przede wszystkim przejedź się (lub znajomy, jeżeli jeszcze się boisz).
taik

Postprzez Nata » środa 20 listopada 2013, 00:36

Thomsky napisał(a):rozumie że w tej sytuacji musiał bym auto przerejestrować na siebie jak koledzy wyżej pisali do 30 dni a co do oc i przeglądu technicznego to mogę jeżdzić ten prawie rok tak ?

Z tym OC to uważaj, bo owszem - jeździć legalnie możesz, ale ubezpieczyciel może Ci rekalkulować składkę na bardzo niekorzystnych warunkach. Nawet jak się do niego nie zgłosisz, gdyż informację o zbyciu będzie miał od sprzedającego. Najlepiej przed kupnem dowiedzieć się w jakim Towarzystwie Ubezpieczeniowym jest wykupione OC, zadzwonić i zapytać się. Za ten czas nie naliczają Ci się także zniżki z tytułu bezszkodowej jazdy. A rezygnując z OC już po kupnie auta nie dostaniesz zwrotu pozostałej części składki, tylko poprzedni właściciel (bo to on płacił za OC). Można przy kupnie auta podpisać od razu umowę o rezygnacji z OC. Wtedy poprzedni właściciel dostanie zwrot pieniędzy, Ty kupisz auto taniej, a OC wykupisz sobie tam, gdzie będzie najkorzystniej (przy szacowaniu budżetu weź pod uwagę, że to dość spora kwota będzie).

Niezależnie od powyższego - radość z własnego autka jest bezcenna :)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez Thomsky » czwartek 21 listopada 2013, 14:41

tak jak piszesz radość na pewno jest :) bo co moje to moje
a drążąc temat to z tym matizem jest już nieaktualne dzisiaj wpadł mi w ręce hyundai atos 1.0 benzyna 99 r autko w sumie fajne trochę się czuje z początku brak wspomagania po przesiadce z lepszych samochodów ale idzie się przyzwyczaić . jazda próbna z godzinę wszystko fajnie brak oznak rdzy technicznie też ok 3,5 tyś OC badanie techniczne .Ale jest jeden mankament .Problem z wbijaniem wstecznego tzn aktualny właściciel robi taki trik że wbija jedynkę lekko poszcza auto sprzęgłem potem ostrzej wbija wsteczny wtedy idzie .w kulturalny normalny sposób jest problem . podejrzewam że zębatki coś zajechane .
ale teraz pyt do was spotkał się ktoś z was z podobny problemem w autach ? zastanawiam się czy brać czy nie to auto ?
myślę sobie wsteczny mało używany ale oby nie pociągnęło to za sobą dużych wydatków z wymianą np skrzyni biegów

będę wdzięczny za wasz opinie
Thomsky

Postprzez nenger » sobota 11 stycznia 2014, 20:10

Ja kupiłem sobie fabie na pierwsze auto. Zobacz sobie tutaj skoda w ogłoszeniach jest w dobrej cenie. Małe autko, zwinne i niedrogie. Jak na początek jest naprawdę świetne.
nenger

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka