zajmujemy czy zmieniamy pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zajmujemy czy zmieniamy pas?

Postprzez rocko19 » sobota 04 stycznia 2014, 12:12

http://naforum.zapodaj.net/d44d9e2556c5.jpg.html

Witam. Czy jadąc przez zatoczkę autobusową tak jak w sytuacji na obrazku, zajmujemy czy zmieniamy pas ruchu? Jeżeli zmiana to wiadomo kierunek. Tylko czy to jest zmiana pasa to mam wątpliwość, prześledzcie sobie tą drogę. Tarnowskie Góry ul. Bytomska.
rocko19

Re: zajmujemy czy zmieniamy pas?

Postprzez dylek » sobota 04 stycznia 2014, 13:26

Oczywiście, że jest to zmiana pasa z wcześniej zajmowanego na pas nowo się tworzący... obecność na nim tzw. żmijki nic nie ma do rzeczy.
http://goo.gl/maps/ngyOO
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » sobota 04 stycznia 2014, 19:41

W celu uzupełnienia wypowiedzi dylka dodam, że gdyby pas się nie "wyodrębniał", a pojawił w postaci linii naniesionej tylko "pośrodku" jezdni, taki wjazd byłby traktowany jako kontynuowanie jazdy pasem ruchu, który został wyznaczony.
W sytuacji przedstawionej na zdjęciu - zmiana pasa ruchu.
taik

Postprzez rocko19 » niedziela 05 stycznia 2014, 11:30

Kolega który niedawno robił kurs PJ na kat B, jechał właśnie tą drogą z instruktorem i wjechali na pas prawy tam gdzie zatoczka, kolega wcześniej sygnalizuje prawym kierunkiem a on do niego że źle robi, powiedział że to jest zajmowanie pasa ruchu a nie jego zmiana..
rocko19

Postprzez szymon1977 » niedziela 05 stycznia 2014, 12:31

Przede wszystkim to nie ma w PoRD takiego manewru jak "zajmowanie pasa ruchu", który to manewr sprawiałby, że zjeżdżając z jednego pasa ruchu na drugi nie zmieniamy zajmowanego pasa ruchu. Co miał instruktor na myśli - nie wiadomo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 13:23

To prawda, że w PorD nie ma czegoś takiego jak "zajmowanie pasa ruchu". Nie mniej jednak dość łatwo można wydedukować czym ono jest i dlaczego używamy takiego sformułowania. Przede wszystkim jednoczesna zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa ruchu to manewr nietypowy w tym sensie, że w myśl przepisów i zgodnie z logiką ich tworzenia, "na pierwszy ogień" bierzemy art. 25.1 a przy skręcaniu sygnalizujemy zmianę kierunku jazdy a nie pasa ruchu (na ogół). Podobna idea(pewien analogiczny kontekst do 25.1.) przyświeca definicji drogi z pierwszeństwem i drogi podporządkowanej.

Aczkolwiek spotkałem się już z interpretacjami (niesłusznymi według mnie), że na skrzyżowaniu stosujemy Art. 22.5 w celu ustalenia pierwszeństwa na skrzyżowaniu.
-----

Nie można się nie zgodzić z Dylkiem, Taikiem natomiast mógłbym dyskutować z instruktorem, którego przywołał @rocko19.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 05 stycznia 2014, 13:29

ja bym się tutaj instruktora az tak nie czepiał, zapewne nikt z nas w tej sytuacji niczego by nie sygnalizował gdyby pasy nie były wyznaczone
rusel

Postprzez rocko19 » niedziela 05 stycznia 2014, 16:21

A widzicie, jednak nie jest to pewna sprawa. Często przejeżdżam tą drogą i właśnie mam zagwozdke czy "wyciepnąć" kierunkowskaz czy też nie. A wielu kierowców właśnie nie sygnalizuje tam zmiany pasa ruchu jeżeli faktycznie jest to zmiana.
rocko19

Postprzez taik » niedziela 05 stycznia 2014, 19:46

rusel napisał(a):ja bym się tutaj instruktora az tak nie czepiał, zapewne nikt z nas w tej sytuacji niczego by nie sygnalizował gdyby pasy nie były wyznaczone

Oczywiście, gdyby pasy nie były wyznaczone.
To już nie chodzi o czepianie, tylko o podstawę jego twierdzeń w obliczu, co by tu nie mówić, wyznaczonych pasów - chętny jestem ją poznać.
rocko19 napisał(a):A wielu kierowców właśnie nie sygnalizuje tam zmiany pasa ruchu jeżeli faktycznie jest to zmiana.

Tym akurat się w pełni nie posiłkuj.
Zapytaj ilu z nich czytało ostatnio PRD, tak po kursie na PJ?
Odpowiedz może przynieść refleksję.
taik

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 20:11

To i ja mam pytanko. Załóżmy że trzymam się możliwie blisko prawej krawędzi, czy aby jechać na wprost, powinienem sygnalizować zbliżenie się do osi jezdni?
RossoneriDevil

Postprzez Borys_q » niedziela 05 stycznia 2014, 20:22

Na pewno nie zaszkodzi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 21:06

RossoneriDevil napisał(a):To i ja mam pytanko. Załóżmy że trzymam się możliwie blisko prawej krawędzi, czy aby jechać na wprost, powinienem sygnalizować zbliżenie się do osi jezdni?
Nie. Zmianę pasu ruchu sygnalizujesz a nie zbliżenie sie do osi jezdni. P-4 może rozdzielać przeciwne kierunki ruchu na jezdni o 4 pasach ruchu (niewyznaczonych). Niewyznaczony pas ruchu jest pojęciem uwarunkowanym rozmiarami pojazdów wielośladowych podobnej szerokości mogących przemierzać to miejsce wzdłuż. Jeśli będziesz zajmował dwa niewyznaczone pasy ruchu, to ciężko wtedy mówić o zmianie pasa ruchu...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 21:20

Rozumiem, a jeżeli obok mnie będzie jechał pojazd jednośladowy?
Czy może jechać z mojej lewej strony czy będzie wtedy to wyprzedzanie?
Może głupie pytanie, ale różne to rzeczy się zdarzają....
RossoneriDevil

Postprzez oskbelfer » niedziela 05 stycznia 2014, 21:41

Borys_q napisał(a):Na pewno nie zaszkodzi.

I to jest sensowna odpowiedź :)

Brak kierunkowskazu - również nie będzie błędem :)

Natomiast pewne jest jedno - nie ma czegoś takiego jak zajęcia pasa drogowego (Pan instruktor wychodzi przed orkiestrę, podobnie jak Pan Leszko II :) )

Zajęcie pasa ruchu - to inna ustawa --- bodaj ustawa o drogacpublicznych -- zajmujemy pas ruchu, stawiamy pachołki, tasmy i wycinamy gałęzie drzew rosnacych przy drodze -- to tak w uproszczeniu...

LeszkoII napisał(a):
RossoneriDevil napisał(a):To i ja mam pytanko. Załóżmy że trzymam się możliwie blisko prawej krawędzi, czy aby jechać na wprost, powinienem sygnalizować zbliżenie się do osi jezdni?
Nie. Zmianę pasu ruchu sygnalizujesz a nie zbliżenie sie do osi jezdni. P-4 może rozdzielać przeciwne kierunki ruchu na jezdni o 4 pasach ruchu (niewyznaczonych). Niewyznaczony pas ruchu jest pojęciem uwarunkowanym rozmiarami pojazdów wielośladowych podobnej szerokości mogących przemierzać to miejsce wzdłuż. Jeśli będziesz zajmował dwa niewyznaczone pasy ruchu, to ciężko wtedy mówić o zmianie pasa ruchu...

Leszko II piszesz bzdury --------- RossoneriDevil -- powinieneś psryknąć kierunkowskaz...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 21:56

RossoneriDevil napisał(a):Rozumiem, a jeżeli obok mnie będzie jechał pojazd jednośladowy?
Czy może jechać z mojej lewej strony czy będzie wtedy to wyprzedzanie?
Może głupie pytanie, ale różne to rzeczy się zdarzają....
Nie może tak jechać!!! Jechać a wyprzedzać - zdecyduj się.
oskbelfer napisał(a):Leszko II piszesz bzdury --------- RossoneriDevil -- powinieneś psryknąć kierunkowskaz...
Czekam na uzasadnienie. Sygnalizujemy zmianę pasa ruchu a nie zbliżanie się lub oddalanie od krawędzi jezdni, studzienki kanalizacyjnej, jeża...
Znów rozrabiasz?
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze