Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez maximusss » wtorek 24 grudnia 2013, 19:51

na fotce, prawo skręt jest na drodze z pierwszeństwem, jadący na wprost jadą z drogi na której mają ustąp, znajomy upiera sie że ja jadac z prawo skrętu muszę zająć tylko pas prawy, a nie mogę innego bo to będzie wymuszenie i w razie kolizji moja wina ?

nie moge dodac fotki więc daje z innej strony:
http://zapodaj.net/06b8832daa21a.jpg.html
maximusss

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez seba284 » wtorek 24 grudnia 2013, 23:11

Znajomy ma racje
seba284

Postprzez dylek » wtorek 24 grudnia 2013, 23:34

Temat dość ciekawy...nie jestem przekonany co do racji tego znajomego...przydałby się link do miejsca np z map googla...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sebaj » wtorek 24 grudnia 2013, 23:49

Wg mnie masz pierwszeństwo,więc możesz zająć pas,który chcesz,a wszyscy wjeżdżający na skrzyżowanie muszą ustąpić.
sebaj

Postprzez maximusss » środa 25 grudnia 2013, 00:17

http://zapodaj.net/df4a4fdd39b51.jpg.html
http://zapodaj.net/e0392a4bbd30e.jpg.html

foty z innej perspektywy, nie jest to rondo i proszę zauważyć że nie ma przedłużenia linii ciągłej, a pas prawy nie jest rozbiegowym, ponadto pierwszeństwo określane jest przed wjazdem na skrzyżowanie i trwa aż do zakończenia manewru więc wydaje mi sie że moge zając dowolny pas ...
ps mapy google nieczytelne z góry
maximusss

Postprzez dylek » środa 25 grudnia 2013, 10:50

http://goo.gl/maps/pTsFd
Z jednej strony obowiązki wynikające ze zmiany pasów (znaki poziome), z drugiej obowiązki płynące ze znaków pionowych...trudno rozstrzygać, które znaki ważniejsze :D
Myślę, że nie najszczęśliwszy sposób wymalowania pasów.... Ten niewielki fragmencik ciągłej linii (około 1m) dociągniętej po łuku do przejścia sugeruje, że za przejściem już przepisy zmiany pasa....ale organizator mógłby jakoś spróbować albo dać dłuższą tą ciągłą linię...albo jej wcale nie dawać...tak by oznaczenie było bardziej jednoznaczne.

P.S. Nie bój się wstawiać linku do map googla, bo tak zawsze łatwiej oblookac skrzyżowanie niż tylko ze zdjęć, a po co mamy szukać i zgadywać o jakie miejsce chodzi :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » środa 25 grudnia 2013, 12:13

Myślę, że za przejściem dla pieszych kończy się strefa oddziaływania znaków D-1/A-7 (powierzchnia skrzyżowania). Skoro tak, to ostatnim momentem i miejscem do roszczenia sobie pierwszeństwa z powodu D-1 będzie towarzyszyć zajęciu pasa ruchu przecinając przejście dla pieszych (choć to i tak dość kontrowersyjny temat - był tutaj poruszany bodajże przez Dylka). W dodatku, gdy zmiana pasa ruchu(celowo tym razem nie używam frazy "zajęcie pasa ruchu") nastąpi za znakiem P-10, to pierwszeństwo reguluje przepis o zmianie pasa ruchu (Art. 22.4) - i proszę tego nie brać jako żelazną, trwałą, dogmatyczna zasadę (o czym niżej).

Uzasadnienie.
Znaki D-1 oraz A-7 odwołują się w treści do pierwszeństwa NA SKRZYŻOWANIU - co wynika z definicji skrzyżowania i z celu istnienia skrzyżowań w ogóle. W wyjątkowych okolicznościach również poza nim, ale wtedy należy udowodnić że pojazdy względem siebie znajdowały się w strefie oddziaływania skrzyżowania - realnego oddziaływania (np. względnie duża prędkość pojazdu poruszającego się drogą z pierwszeństwem na skrzyżowaniu zmusiła go do gwałtownego hamowania przed pojazdem który 'ustępował' pierwszeństwa, a efekt nieustąpienie pierwszeństwa został "przeniesiony" tuż za skrzyżowaniem).

Żeby zniwelować kontrowersje wokół tego miejsca, powinno się pociągnąć linię ciągłą za przejściem dla pieszych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » środa 25 grudnia 2013, 12:21

LeszkoII napisał(a):Żeby zniwelować kontrowersje wokół tego miejsca, powinno się pociągnąć linię ciągłą za przejściem dla pieszych.

Tyle, że zaraz za przejściem jest zatoka autobusowa i prawdopodobnie to z jej powodu nie można było pociągnąć linii ciągłej dalej (autobusy by nie miały szansy zjechać na zatokę bez przejechania ciągłej...)
dylek
Moderator

Postprzez maximusss » środa 25 grudnia 2013, 12:43

ja myślałem że chodzi ci o zdjęcie z góry, tez nie dodawałem bo nic nie widać, analogiczna sytuacja jest na skrzyżowaniu kawałek dalej (google 52.779755,18.255368) no cóż ja jadąc po prostu od razu wjeżdżam na środkowy pas, jak na razie nikt mnie nie ob-trąbił :D
maximusss

Postprzez LeszkoII » środa 25 grudnia 2013, 13:20

Maximus, wyjaśnij mi jeszcze po co chcesz zmieniać pas(zajmować pas) z prawego na lewy tuż za skrzyżowaniem(na skrzyżowaniu) - po skręcie/ w czasie skrętu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maximusss » środa 25 grudnia 2013, 13:42

chodziło mi o tą pierwszą sytuację, w drugiej nie zachodzi taka potrzeba bo prawy jest "czysty" zwykle (pomijając czasami wyjeżdżające autobusy) chodziło mi o podobny układ skrzyżowania
maximusss

Postprzez dylek » środa 25 grudnia 2013, 13:52

LeszkoII napisał(a):Maximus, wyjaśnij mi jeszcze po co chcesz zmieniać pas(zajmować pas) z prawego na lewy tuż za skrzyżowaniem(na skrzyżowaniu) - po skręcie/ w czasie skrętu?

Raczej chodzi o zmianę/zajęcie z prawego na środkowy podczas skręcania w prawo....gdyż prawy jest zanikającym... :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » środa 25 grudnia 2013, 14:32

No to skoro jest zanikający, to trzeba zmienić pas ruchu :) Czy to stanowi dla niego problem? Nie chce być kąśliwy(i wracać do rond), ale wielu kierowców z identycznych pobudek zawraca, skręca w lewo zewnętrznym pasem ruchu. Wielu też jeździ pół miasta lewym pasem ruchu, bo na 10 skrzyżowaniu za 3 kilometry będzie skręcać w lewo.
LeszkoII

Postprzez maximusss » środa 25 grudnia 2013, 15:09

nie no bez przesady, nie porównuj lamerskiej jazdy do tej sytuacji, po prostu jadąc pasem niby zanikającym, próbując go zmienić auta jadące z drogi podporządkowanej juz mogą ciebie nie wpuścić (życzliwie ;) co sie zdarza bardzo często) więc jeśli nie ma linii ciągłej, bacząc na pieszych od razu jedziesz środkowym, potem czwóreczka i juz cie nie ma, a auta jadące z podporządkowanej i tak nic nie tracą bo jadą wolno uważając na prawą stronę, proste
maximusss

Postprzez taik » środa 25 grudnia 2013, 17:02

Rzeczywiście sprawa nie do końca uregulowana w PRD, a dość problematyczna.

Ja takie sytuacje rozpatruję zawsze na korzyść skręcającego z drogi z pierwszeństwem. Przy skręcie może on zająć dowolny pas ruchu - każdy z trzech, a osoba jadąca drogą podporządkowaną musi mu ten manewr umożliwić.

Podkreślam, że mówimy o manewrze zajęcia pasa ruchu po skręcie w drogę poprzeczną.
Można podyskutować, czy taki tu występuje, czy nie - wątpliwości które przedstawił Leszko są zasadne.

Niemniej jednak zapoznanie się z kilkoma rozstrzygnięciami wrocławskiej policji w podobnych sprawach ugruntowało moje poglądy na tę sprawę - nie muszę chyba mówić, czyja wina była orzekana w powyższym rozstrzyganiu :wink: .
Powiem więcej, przeciskali się przez ciągłą, a i tak orzekana była wina jadącego spod [A-7].
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze