Który z pojazdów ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który z pojazdów ma pierwszeństwo

Postprzez stel » wtorek 24 grudnia 2013, 12:48

Obaj kierowcy mają siebie po prawej ręce, który ma pierwszeństwo i dlaczego?
jaką regułę, zasadę przyjąć?
Załączniki
PYTANIE.jpg
PYTANIE.jpg (24.1 KiB) Przeglądane 4666 razy
stel

Re: Który z pojazdów ma pierwszeństwo

Postprzez among » wtorek 24 grudnia 2013, 13:04

Pojazd nr 1 przejeżdża jako pierwszy. Pojazd nr 2 ustępuje pierwszeństwa skręcając w lewo.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez stel » wtorek 24 grudnia 2013, 13:10

ale dlaczego? obydwaj mają siebie po prawej ręce?
chodzi o znaki że jeden ma stop?
stel

Postprzez among » wtorek 24 grudnia 2013, 13:21

Obydwaj wjeżdżają na drogę z pierwszeństwem przejazdu. Znak STOP zobowiązuje jednego z nich do zatrzymania (możliwa ograniczona widoczność skrzyżowania).

Pierwsza zasada stanowi, że kierujący pojazdem jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdom nadjeżdżającym drogą z pierwszeństwem przejazu. Zasada druga mówi, że kierujący pojazdem, dojeżdżając do skrzyżowania, na którym zamierza skręcić w lewo, musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym w przeciwnym kierunku, na wprost lub skręcającym w prawo.

Obrazek
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez seba284 » wtorek 24 grudnia 2013, 23:18

stel napisał(a):ale dlaczego? obydwaj mają siebie po prawej ręce?

Ja tu nie widze żeby obydwaj mieli siebie po prawej. Obydwaj mieli by siebie po prawej jeśli 1 kręcił by w lewo, wtedy mogą wyjechać równocześnie
seba284

Postprzez LeszkoII » środa 25 grudnia 2013, 13:26

@stel,
odpowiedz sobie na pytanie:

Czy pojazd 2. nadjeżdża do skrzyżowania z kierunku przeciwnego względem kierunku nadjeżdżania pojazdu 1.(również do skrzyżowania)?
Czy może jeden z nich zbliża się do skrzyżowania z prawej strony drugiego pojazdu? Pogrubiłem to, co istotne czyli wskazałem, że pierwszeństwo ustalasz przed skrzyżowaniem a realizujesz na skrzyżowaniu (wyjątkowo poza powierzchnią skrzyżowania).
Ostatnio zmieniony środa 25 grudnia 2013, 18:02 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » środa 25 grudnia 2013, 17:21

seba284 napisał(a):
stel napisał(a):ale dlaczego? obydwaj mają siebie po prawej ręce?

Ja tu nie widze żeby obydwaj mieli siebie po prawej. Obydwaj mieli by siebie po prawej jeśli 1 kręcił by w lewo, wtedy mogą wyjechać równocześnie

Stelowi chodzi chyba o fakt, iż pojazdy są przesunięte w prawo względem własnych osi i każdy jest po prawej stronie drugiego.
Oczywiście jest to błędne rozumowanie zapisów zawartych w PRD, ale geneza jego sformułowania bierze się chyba z powyższego. :D
taik

Postprzez dylek » środa 25 grudnia 2013, 20:44

LeszkoII napisał(a):wskazałem, że pierwszeństwo ustalasz przed skrzyżowaniem a realizujesz na skrzyżowaniu (wyjątkowo poza powierzchnią skrzyżowania).

Oj, byłbym ostrożnym z tym stwierdzeniem.... sam nie wiem skąd ono się wzięło, ale zawsze mnie korci je negować.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 25 grudnia 2013, 20:50

Przesunięcie wlotów nie jest na tyle oczywiste,ze ktokolwiek maiłby chęć mówic tutaj o wiecej niz jednym skrzyzowaniu ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 03:38

szerszon napisał(a):...wiecej niz jednym skrzyzowaniu ?
A co to ma do rzeczy? Jedno skrzyżowanie czy dwa - pierwszeństwo i tak ma pojazd nr "1".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 12:22

Przesune Ci drogę podporządkowana pojazdu 1 o 100m w lewo i tez tak napiszesz ?
Wtedy bedą dwa skrzyżowania .. :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 13:39

szerszon napisał(a):Przesune Ci drogę podporządkowana...
Nic nie przesuwaj! Masz taką sytuacje a nie inną. Jakie znaczenie ma czy schemat przedstawia jedno czy dwa skrzyżowania?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 14:14

No mam taka sytuację, ale jak mi piszesz,że nie ma znaczenia czy jedno czy dwa skrzyzowania..tutaj nie ma mowy o dwóch skrzyzowaniach..nawet nie wiem, na jakiej podstawie pojawiły sie takie pomysły..
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 14:19

szerszon napisał(a):...tutaj nie ma mowy o dwóch skrzyzowaniach..nawet nie wiem, na jakiej podstawie pojawiły sie takie pomysły..
Także tego nie wiem. Ale istotne, że PoRD daje nam ten komfort, że nie ma potrzeby się nad tym zastanawiać.
szerszon napisał(a):...jak mi piszesz,że nie ma znaczenia czy jedno czy dwa skrzyzowania...
Bo nie ma. Nawet jak rozsuniesz te dwie drogi i powstaną dwa skrzyżowania pierwszeństwo przejazdu się nie zmieni.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 14:23

Bo nie ma. Nawet jak rozsuniesz te dwie drogi i powstaną dwa skrzyżowania pierwszeństwo przejazdu się nie zmienia.

na pewno ?
przecież Ci chciałem przesunąć wlot drogi o 100m..dalej będziesz twierdził,że pojazd 1 będzie miał pierwszeństwo nad pojazdem 2, który juz opuścił jedno skrzyżowanie i będzie sie zbliżać do drugiego ?
Zasady pierwszeństwa z jednego skrzyżowania chcesz stosować na drugim, ponieważ jeden z pojazdów gdzieś tam...daleko kiedyś był także na drodze podporządkowanej i skręcał w lewo ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze