Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Postprzez szerszon » sobota 21 grudnia 2013, 22:47

To ża nie zasygnalizuję nie zwalnia cię z ustąpienia pierwszeństwa. Tak mówiłem, bo o tym był temat.

Również..ale chciałbym wiedzieć jak sygnalizujesz.. w Konwencji nie napisali ?
Takich "orłów" gdzie ich samochody mają kierunkowskazy w opcji jest trochę...

Jak już dowiesz się co to jest linia segregacyjna i do czego służy to się przypomnij.

Widzisz drogi userze..przecież tak przekonywałeś tu wszystkich ,ze jedziesz wyznaczonym pasem ruchu..i co ?
Poza tym chyba orientujesz się czym jest zapis ogólny i czym rózni sie od szczegółowego..
Fakt,ze linia segreguje nie musi wcale oznaczać,że wyznacza..i tu masz problem.
szerszon

Postprzez evo9rs » sobota 21 grudnia 2013, 22:53

szerszon napisał(a):
To ża nie zasygnalizuję nie zwalnia cię z ustąpienia pierwszeństwa. Tak mówiłem, bo o tym był temat.

Również..ale chciałbym wiedzieć jak sygnalizujesz.. w Konwencji nie napisali ?
Takich "orłów" gdzie ich samochody mają kierunkowskazy w opcji jest trochę...

Jak już dowiesz się co to jest linia segregacyjna i do czego służy to się przypomnij.

Widzisz drogi userze..przecież tak przekonywałeś tu wszystkich ,ze jedziesz wyznaczonym pasem ruchu..i co ?
Poza tym chyba orientujesz się czym jest zapis ogólny i czym rózni sie od szczegółowego..
Fakt,ze linia segreguje nie musi wcale oznaczać,że wyznacza..i tu masz problem.

Przepraszam cię ale ja nie wiem jak dyskutować z tak ciężkim przypadkiem który ma napisane w sposób nie budzący wątpliwości:

§ 86. 1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”, w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu.

I dalej NIE ROZUMIESZ i piszesz że nie wyznacza pasów.....

Jaja sobie robisz czy co? Najwyraźniej tak. Chyba nie załapałem twojego poczucia humoru.
evo9rs

Postprzez szerszon » sobota 21 grudnia 2013, 23:26

Przepraszam cię ale ja nie wiem jak dyskutować z tak ciężkim przypadkiem który ma napisane w sposób nie budzący wątpliwości:

Oczywiście ,ze to piszę, ponieważ jest napisane co oznacza linia P-1e zastosowana w takim przypadku.... w ciągu np P-4
Nie robię sobie żartów..czytam co napisali..zanim dotrzesz do tak odległych numerków paragrafów zacznij od początku..paragrafu drugiego...
Dalej masz problem z określeniem sie w sprawie sygnalizowania ?
szerszon

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 02:33

szerszon napisał(a):

Oczywiście ,ze to piszę, ponieważ jest napisane co oznacza linia P-1e zastosowana w takim przypadku.... w ciągu np P-4
Nie robię sobie żartów..czytam co napisali..zanim dotrzesz do tak odległych numerków paragrafów zacznij od początku..paragrafu drugiego...
Dalej masz problem z określeniem sie w sprawie sygnalizowania ?

Zaciąłeś się?
evo9rs

Postprzez szerszon » niedziela 22 grudnia 2013, 10:10

Nie nie zaciąłem..czekam na twoja odpowiedź i widzę ,ze masz problem, ponieważ prawdopodobnie wyjdzie Ci sygnalizowanie jazdy w dwóch różnych kierunkach z tym samym kierunkowskazem. :hmm: co będzie wielce intrygujące i nie do obrony nawet w świetle Konwencji..
Albo jesteś konsekwentny w swoich wypowiedziach i potrafisz to uzasadnić i obronić swój punkt, albo z powodu braku argumentów nie wchodź na poziom ( a raczej schodzisz) pyskówki.

Wracając do linii..pokaz mi linie P-1 ,użytą na skrzyżowaniu z łamanym pierwszenstwem ,w rozporządzeniu 170 :D
Dlatego poleciłem sie zapoznać z paragrafem 2
Linie segregacyjne nie muszą być liniami wyznaczającymi pas ruchu..dlatego tez podałem kilka linków do miejsc, gdzie użyte linie z pewnością nie wyznaczają pasa ruchu..jaka była twoja odpowiedź ?
szerszon

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 10:40

szerszon napisał(a):Nie nie zaciąłem..czekam na twoja odpowiedź i widzę ,ze masz problem, ponieważ prawdopodobnie wyjdzie Ci sygnalizowanie jazdy w dwóch różnych kierunkach z tym samym kierunkowskazem. :hmm: co będzie wielce intrygujące i nie do obrony nawet w świetle Konwencji..
Albo jesteś konsekwentny w swoich wypowiedziach i potrafisz to uzasadnić i obronić swój punkt, albo z powodu braku argumentów nie wchodź na poziom ( a raczej schodzisz) pyskówki.

Wracając do linii..pokaz mi linie P-1 ,użytą na skrzyżowaniu z łamanym pierwszenstwem ,w rozporządzeniu 170 :D
Dlatego poleciłem sie zapoznać z paragrafem 2
Linie segregacyjne nie muszą być liniami wyznaczającymi pas ruchu..dlatego tez podałem kilka linków do miejsc, gdzie użyte linie z pewnością nie wyznaczają pasa ruchu..jaka była twoja odpowiedź ?

Aha czyli dalej brniesz w herezje że linia P-1 nie wyznacza pasów ruchu?
evo9rs

Postprzez szerszon » niedziela 22 grudnia 2013, 10:42

Wbrew pozorom sama P-1 nie wyznacza..zamiast zajmować się pyskówką spróbuj zrozumieć co napisali... :D nie doczekam sie twojej interpretacji sygnalizowania w oparciu o KW ? :wink:
szerszon

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 10:55

Tu nawet nie ma nic do rozumienia.

§ 86. 1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”, w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu.

Wystarczy umieć czytać po polsku. Ty udajesz że nie umiesz.
evo9rs

Postprzez szerszon » niedziela 22 grudnia 2013, 10:57

Pokaż mi linie P-1...
w czytaniu przepisów zatrzymałeś się na samym poczatku
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 grudnia 2013, 20:48

P-1e nie wyznacza pasów ruchu, podobnie jak P-4.

Nie ma sensu się podpierać
bo skąd evo9rs będziesz wiedział, jak wygląda linia P-1a a jak wygląda P-1e??? Masz to w rozporządzeniu? (naprawdę :hmm: ) a może pomylisz P-1e z P-7a i będzie ciekawie...

Powiedz mi, skąd wiesz na podstawie całego rozporządzenia dz.u. nr 170 (wraz z załącznikiem) jak wygląda P-1e?

Ponadto polecam przeczytać i przemyśleć § 86.2. - czy w tym paragrafie mowa o P-1e?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 22 grudnia 2013, 21:12

Niech tylko pokaże linię P-1...wystarczy
szerszon

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 21:35

Żenada.
Masz napisane w par. 86 jak wygląda.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 grudnia 2013, 21:53

inne linie też spełniaja kryterium z par. 86.1 i....? 8) Rozróżniaj te wszystkie linie bez "220" :hmm:
Zerknij na ten załącznik, zobacz jak narysowano P-1, P-7a i jak nie narysowano P-1e i pozostałe w szczegółach P-1x.

PS. Żenadą jest odpowiedź na moje pytanie, nieudolna odpowiedź.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » niedziela 22 grudnia 2013, 22:20

LeszkoII napisał(a):inne linie też spełniaja kryterium z par. 86.1 i....? 8) Rozróżniaj te wszystkie linie bez "220" :hmm:
Zerknij na ten załącznik, zobacz jak narysowano P-1, P-7a i jak nie narysowano P-1e i pozostałe w szczegółach P-1x..

Ta a niby które spełniają oprócz P-1? No chyba że segregacyjnych od krawędziowych nie odróżniasz....
evo9rs

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 grudnia 2013, 22:34

Odróżnij P-1e od P-7a posługując się tylko rozporządzeniem "170" :lol: Własnie chodzi o detale, które Ty zamiatasz pod...
Nie kumasz o co pytał Szerszon,
nie jarzysz o co ja pytam.

To jak z Tobą prowadzić rozmowę?
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze