kocurro84 napisał(a):taik napisał(a):Czy dysponujesz uzasadnieniem do wyroku?
Niestety nie. Nie byłem oskarżycielem posiłkowym, a więc także stroną w sprawie. Zarówno prokurator, jak i skazany byli chyba zadowoleni z wyroku, bo nikt nie wnosił o apelację.
Także chyba uzasadnienie nie zostało sporządzone, bo czytałem kiedyś, że jest określony czas w którym sąd może to zrobić na wniosek którejś ze stron postępowania.
Tak, zasadą jest, że sąd sporządza uzasadnienie zapadłego wyroku na pisemne żądanie uprawnionego, który wystąpi z takim wnioskiem w ciągu 7 dni od daty ogłoszenia wyroku. Dodatkowo byłeś pokrzywdzonym niekorzystającym z uprawnień oskarżyciela posiłkowego, a więc nie stroną, a to oznacza, że nie jesteś uprawnionym.
Dlatego pytałem czy może dysponujesz.
Co do przyszłego powództwa cywilnego
To czym dysponuje TU, to prywatna opinia.
Ty również możesz zlecić wykonanie stosownej, dla odmiany może w niej widnieć, że opiniujący stwierdza, iż poszkodowany nie przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody.
Na tym etapie jej istnienie nic dla Ciebie nie znaczy, jest wskazówką, że istnieje zagrożenie stwierdzenia Twojego przyczynienia się do szkody w ewentualnym rozstrzygnięciu powództwa cywilnego.