Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 grudnia 2013, 10:44

Ja w przeciwieństwie do ciebie nie głosze interpretacji.

niestety..jedna ciekawsza od drugiej...

Nie wymyślam i nie definiuję kierunku jazdy i skręcania na własne potrzeby.

Dla mnie jazda po łuku nie jest zmiana jednej drogi w drugą... :D

Dla ciebie nawet osioł byłby koniem jeżeli pasowałyby do twojej teorii.

To nie jest forum zoologiczne...
Doczekam sie opisu sygnalizacji na łamanym pierwszeństwie, czy jednak jet to za trudne ?
Ile razy jeszcze mam o to dopominać się ?
szerszon

Postprzez dylek » poniedziałek 16 grudnia 2013, 10:52

szymon1977 napisał(a):Co masz na myśli mówiąc, że to tłumaczenie funkcjonuje oficjalnie? Tylko to, że używasz akurat tego tłumaczenia w dyskusjach z kolegami po fachu czy coś więcej? Nie chcę być uszczypliwy, ale stwierdzenie, że coś funkcjonuje oficjalnie brzmi dość poważnie. Jak wyjaśnisz to może i kolega Evo9rs przestanie tłumaczyć treść KW z oryginału na Polskie po swojemu.

szymon - link jest do strony www.gddkia.gov.pl - zapewne rozumiesz co to gddkia... wiesz co oznacza .gov w adresie strony... i rozumiesz, że to nie to samo, co ktoś umieści na swoim blogu :D
Mam nadzieję, że to wystarcza za wyjaśnienie "oficjalnego funkcjonowania" ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 grudnia 2013, 11:05

Mi wystarcza, ale kolega Evo9rs chyba na te drobne szczegóły nie zwrócił uwagi. Zresztą, skoro Ustawodawca nie uznał za stosowne zmian w PoRD wprowadzać uznaję, że efekt zastosowania KW i PoRD jest w praktyce taki sam i w zawiłości treści i tłumaczeń KW się nie zagłębiam.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez evo9rs » poniedziałek 16 grudnia 2013, 13:14

A mi wystarcza fakt że DIRECTION przetłumaczono jako KIERUNEK RUCHU, który oznacza w KW zupełnie co innego.

To świadczy o "poziome" tego tłumacza.
evo9rs

Postprzez taik » poniedziałek 16 grudnia 2013, 13:29

Co Wy z tą KW?

KW, KW i KW.

Obowiązującym w Polsce prawem, pod względem zasad ruchu na drogach publicznych, jest USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym.
Do rozważań dotyczących ruchu drogowego powinniśmy używać tylko jej.
taik

Postprzez evo9rs » poniedziałek 16 grudnia 2013, 13:34

taik napisał(a):Co Wy z tą KW?

KW, KW i KW.

Obowiązującym w Polsce prawem, pod względem zasad ruchu na drogach publicznych, jest USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym.
Do rozważań dotyczących ruchu drogowego powinniśmy używać tylko jej.

A art. 91 Konstytucji RP to pryszcz?
evo9rs

Postprzez taik » poniedziałek 16 grudnia 2013, 14:41

evo9rs napisał(a):A art. 91 Konstytucji RP to pryszcz?

Zobacz, kto jest Sygnatariuszem - Stroną oraz do czego zobowiązuje się Strona.

Treść ratyfikowanej umowy międzynarodowej nie dotoczy Twojej osoby, obywateli, urzędów, wymiaru sprawiedliwości, etc.
Stroną umowy międzynarodowej jest Rzeczpospolita Polska.

Pozwól, że ja będę stosował zapisy aktów prawnych, na podstawie których działa wymiar sprawiedliwości oraz organy administracji publicznej, Tobie polecam podobne zachowanie.

Dlatego proszę, nie przywołuj co chwilę zapisów KW jako dowody błędnego PRD.
taik

Postprzez evo9rs » poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:31

taik napisał(a):
evo9rs napisał(a):A art. 91 Konstytucji RP to pryszcz?

Zobacz, kto jest Sygnatariuszem - Stroną oraz do czego zobowiązuje się Strona.

Treść ratyfikowanej umowy międzynarodowej nie dotoczy Twojej osoby, obywateli, urzędów, wymiaru sprawiedliwości, etc.
Stroną umowy międzynarodowej jest Rzeczpospolita Polska.

Pozwól, że ja będę stosował zapisy aktów prawnych, na podstawie których działa wymiar sprawiedliwości oraz organy administracji publicznej, Tobie polecam podobne zachowanie.

Dlatego proszę, nie przywołuj co chwilę zapisów KW jako dowody błędnego PRD.

Ja przywołuje KW jako akt nadrzędny nad PoRD, z którym PoRD POWNIEN być w pełni zgodny.

W związku z powyższym w kwestiach w których PoRD jest mocno - delikatnie mówiąc "nieprecyzyjny" zawsze mogę powołać się na przepisy KW czy ci się to podoba czy nie.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:33

Zawsze mnie interesowało jak to jest z ustawami niezgodnymi np. z Konstytucją RP. TK orzeka niezgodność, po czym ustawa dalej obowiązuje przez... aż ją znowelizują :) Może wywalmy 80% posłów i za zaoszczędzone pieniądze rozbudujmy TK, żeby każdą ustawę sprawdzał co do zgodności z konstytucją.
W Sejmie ustawy przechodzą na zasadzie 'jednością(większością) silni, rozumni szałem' :arrow:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:36 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:35

W związku z powyższym w kwestiach w których PoRD jest mocno - delikatnie mówiąc "nieprecyzyjny" zawsze mogę powołać się na przepisy KW czy ci się to podoba czy nie.

:hmm:
Również kiedyś zapytałem, czy masz wyroki sądowe oparte na KW ?
Czy możesz przedstawić ?
szerszon

Postprzez evo9rs » poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:41

szerszon napisał(a):

:hmm:
Również kiedyś zapytałem, czy masz wyroki sądowe oparte na KW ?
Czy możesz przedstawić ?

Ratyfikowana umowa międzynarodowa, po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest bezpośrednio stosowana.
Zajrzyj na stronę Trybunału Sprawiedliwości UE, tam znajdziesz orzecznictwo.
evo9rs

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 grudnia 2013, 15:43

Ratyfikowana umowa międzynarodowa, po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest bezpośrednio stosowana.

czy po raz kolejny masz problem ze zrozumieniem pytania ?
Pokaż mi to bezpośrednie stosowanie ...
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 16 grudnia 2013, 16:23

evo9rs napisał(a):Zajrzyj na stronę Trybunału Sprawiedliwości UE, tam znajdziesz orzecznictwo.

Po pierwsze, nie Trybunał Sprawiedliwości UE (coś pomyliłeś), tylko Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości, ten ONZ-u z Karty Narodów Zjednoczonych.

Po drugie, w tym przypadku w ogóle nie interesują mnie (i Państwa Polskiego) powyższe wyroki.

Doczytaj treść porozumienia, które zawarła Rzeczypospolita Polska... :ups: Polska Rzeczpospolita Ludowa, konkretnie zapis, iż Polska uznaje treść konwencji za słuszną, potwierdzając zastrzeżenie, złożone zgodnie z art. 54.1.

PRD jest niezgodne z KW i co z tego?
Posłużę się cytatem z klasyka, dla zobrazowania sytuacji: "Nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi?"
Możesz wysyłać do MTS-u wnioski o rozpatrzenie niezgodności Polskiego PRD z KW, popatrzą, pomyślą, kilka kaw wypiją i na tym koniec.

Po trzecie, w ramach ciekawostki.
Od momentu podpisania KW o ruchu drogowym, do tej pory, było wniesionych kilka zmian treści KW . W myśl przepisów ustawy z dnia 14 kwietnia 2000 r. o umowach międzynarodowych każda zmiana zakresu obowiązywania umowy międzynarodowej, wymaga uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie.
Możesz mi podać stosowne ustawy opublikowane w Dzienniku Ustaw, czy dopuszczasz obowiązywanie tylko pierwotnej treści, tej z 1985 r.

Śmieszy mnie trochę, jak wijesz się z tą KW. Ona sobie jest i żyje własnym życiem, daj jej spokój. :D
szerszon napisał(a):Pokaż mi to bezpośrednie stosowanie ...

Evo nie pokaże Ci, i nie wynika to z jego złej woli, po prostu takiego nie ma :D
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 grudnia 2013, 16:38

Evo nie pokaże Ci, i nie wynika to z jego złej woli, po prostu takiego nie ma

Skoro tak nalega na bezpośrednie stosowanie to może ma :wink:
Wiem,ze nie jest w stanie wiele zaprezentować.
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 16 grudnia 2013, 17:30

LeszkoII napisał(a):Zawsze mnie interesowało jak to jest z ustawami niezgodnymi np. z Konstytucją RP. TK orzeka niezgodność, po czym ustawa dalej obowiązuje przez... aż ją znowelizują :)

To jest ciekawa sprawa. W przypadku wydawania decyzji administracyjnych, też uregulowana prawnie.

Zgodnie z KPA:
Art. 145a.
§ 1. Można żądać wznowienia postępowania również w przypadku, gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z Konstytucją, umową międzynarodową...

(evo9rs, podkreślam znaczenie sformułowania "gdy Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności aktu normatywnego z umową międzynarodową", jakie mamy akty normatywne w Polsce, to już na własną rękę musisz sprawdzić :wink: )

... lub z ustawą, na podstawie którego została wydana decyzja.
§ 2. W sytuacji określonej w § 1 skargę o wznowienie wnosi się w terminie jednego miesiąca od dnia wejścia w życie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Pytanie co ze sprawami, które jeszcze nie mają rozstrzygnięcia? Szczerze mówiąc, nie wiem.

Oczywiście, niezgodność musi dotyczyć podstawy prawnej wydania decyzji, w oparciu o którą dokonano rozstrzygnięcia w sprawie.
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze