Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez upeer » niedziela 15 grudnia 2013, 15:51

Dzięki, jutro kojena próba, mam nadzieje że się uda tym razem :)

a tu jeszcze jedno pytanie ktore sobie przypomniałem

Samochód jechał przy robotach drogowych, i stały te słupki z lampami które migają a pytanie
czy w tej sytuacji musze zachować 1 metr odległosci (czy jakoś tak)

i pytanie do twojej listy :)
137. Jadę prostą drogą, a po prawej stronie jest znak "koniec drogi z pierwszeństwem" i zaraz nad nim "ustąp pierwszeństwa". Czy za tym znakiem zaczyna się droga z pierwszeństwem przejazdu? Nie,

Czy odpowiedz czasem nie powinna być TAK?
upeer

Postprzez TajniakOsz » niedziela 15 grudnia 2013, 16:45

1. NIE, trzeba zachować odstęp BEZPIECZNY. Min. 1 metr jest TYLKO przy wyprzedzaniu kolumny pieszych oraz pojazdów jednośladowych,
137. Z tym jest właśnie problem. Zarówno na płycie od podręcznika Próchniewicza jak i wg. osób, które zdawały, odpowiedź jest TAK. Z drugiej jednak strony znak "koniec drogi z pierwszeństwem przejazdu" jasno mówi o tym, że droga z pierwszeństwem się kończy, a nie zaczyna, więc NIE. Jednak znowu istnieje ryzyko, że autorowi chodziło o drogę, do której dojeżdżamy/z którą się krzyżujemy (wtedy znowu TAK). Ja osobiście dałbym NIE, zapamiętał numer pytania i poprosił o arkusz odpowiedzi (wzór w mojej liście pytań, link w podpisie). W razie błędu złożyłbym wtedy odwołanie. Trudniej natomiast liczyć na wynik pozytywny odwołania po udzieleniu odpowiedzi TAK jeśli okazałaby się błędna.

Tak czy inaczej życzę powodzenia i żadnych niejednoznacznych pytań.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez upeer » niedziela 15 grudnia 2013, 17:35

No też mam nadzieje że żadnych mało sprecyzowanych pytań nie będzie :)

a skoro już pisze to mam kolejne pytanie
w załączniku dodałem screena z testu, mógłbyś mi powiedzieć czy to jest błąd w odpowiedzi czy jest jakies prawo pozwalające przekraczac linie podwójną ciągłą na zakręcie ? :?
Załączniki
test.png
test.png (227.06 KiB) Przeglądane 6116 razy
upeer

Postprzez TajniakOsz » niedziela 15 grudnia 2013, 17:49

Było swego czasu pytanie na egzaminie "Czy w szczególnych wypadkach można przejechać/najechać na linię podwójną ciągłą?" i odpowiedź była NIE - tak też powinno być w tym przypadku, nie ma takiego wyjątku. Może to zakreślenie żółtym kolorem wskazuje prawidłową odpowiedź? Jedyną sytuacją, gdy można takiego "manewru" dokonać to zagrożenie życia lub zdrowia, ale to nie jest "szczególny wypadek" tylko wyjątek od obowiązku przestrzegania przepisów ogólnych. "Szczególnym wypadkiem" jest np. skrzyżowanie kierowane w zakazie wyprzedzania na skrzyżowaniach.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez upeer » niedziela 15 grudnia 2013, 17:51

Zakreślenie żółtym kolorem wskazuje mój wybór, znaczek przy TAK, mowi o prawidłowej odpowiedzi :(
upeer

Postprzez TajniakOsz » niedziela 15 grudnia 2013, 18:10

Więc błąd w pytaniu. Niestety częste :/
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Adiii » poniedziałek 16 grudnia 2013, 17:36

W testach Credo jest pytanie:
- Film przedstawia wąską jezdnię dwukierunkową o 2 pasach ruchu (po jednym na stronę) oddzieloną podwójną ciągłą. Na jezdni stoi uszkodzony pojazd który ma włączone światła awaryjne oraz wystawiony trójkąt ostrzegawczy.
Pytanie: "Czy w tej sytuacji możesz ominąć pojazd najeżdżając na linię podwójną ciągłą"
Odp. TAK
Adiii

Postprzez bender » poniedziałek 16 grudnia 2013, 18:27

Witam na forum :spoko:
@TajniakOsz @Upper - przeanalizowałem to pytanie(137?) i myślę, że Próchniewiczowi chodziło, że w oddali na skrzyżowaniu widać sygnalizację świetlną stąd odpowiedź, NIE - znakami nie możemy się kierować na skrzyżowaniu, gdy działa sygnalizacja świetlna. Tak wygląda screen:

Obrazek
(w tle Wrocław, Hala Targowa ;) )

Jakie miałem pytania na egzaminie:

1. Nie działająca sygnalizacja na przejściu kolejowym, czy należy się zatrzymać.
2. Równolegle do nas na osobnym, własnym pasie porusza się tramwaj, którego tory następnie przecinają się z naszym pasem ruchu. Po drodze mijamy znak uwaga tramwaj. Pytanie brzmi czy ustępujemy pierwszeństwo tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni.
bender

Postprzez upeer » poniedziałek 16 grudnia 2013, 21:11

Dziś trzecia próba, 73/74 :D Wielkie podziękowania należą się TajniakOsz
za liste pytań oraz ogólną pomoc na forum, bo bardzo dużo pytań się powtórzyło, lecz były tez całkiem nowe, jednak stres mnie zjadł i wszystko pozapominałem :)

Na pewno jeszcze posiedzę trochę na forum ponieważ za niedługo praktyki na które też trzeba się jakoś przygotować :)
upeer

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 16 grudnia 2013, 22:18

Adiii:
Na praktycznym by to przeszło, jeśli przed wykonaniem tego manewru byś powiedział, że dla bezpieczeństwa ruchu, aby go nie tamować, wykonasz taki manewr. Jednak na teorii wątpię - nie ma takiego przepisu, który by na to pozwalał, a trudno powiedzieć, aby było to bezpośrednie zagrożenie w ruchu drogowym...

bender:
Również się nad tym zastanawiałem, ale pytanie dotyczy znaków. Bardziej rozważałem możliwość, że chodzi o jezdnię, z którą się krzyżuje.

upeer:
Dziękuję, miło widzieć, że ktoś docenia pracę :) . Jakbyś sobie przypomniał jakieś pytanie, to byłbym wdzięczny, jakbyś wrzucił (mnie też zżarł stres i mimo 74/74 zapamiętałem tylko 1 pytanie). No i oczywiście powodzenia na praktykach i zdania po 25-ciu minutach :) .
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Adiii » poniedziałek 16 grudnia 2013, 23:02

Na praktycznym by to przeszło, jeśli przed wykonaniem tego manewru byś powiedział, że dla bezpieczeństwa ruchu, aby go nie tamować, wykonasz taki manewr. Jednak na teorii wątpię - nie ma takiego przepisu, który by na to pozwalał, a trudno powiedzieć, aby było to bezpośrednie zagrożenie w ruchu drogowym...

Rzecz w tym, że głównym założeniem nowej teorii jest nawiązanie do praktyki. Po to są filmy, ograniczony czas, brak możliwości cofnięcia pytania, aby osoba egzaminowana poczuła się jak na drodze. Nie komentuje tego, natomiast odnośnie samego pytania to osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń. Dość "codzienna" sytuacja z którą trzeba sobie poradzić i trzeba wiedzieć jak się zachować.
Więc wydaje mi się że egzamin teoretyczny trzeba postrzegać troszkę inaczej niż sprawdzian z kodeksu ruchu drogowego ;)
Adiii

Postprzez Grzego90 » poniedziałek 16 grudnia 2013, 23:22

TajniakOsz napisał(a):Na praktycznym by to przeszło, jeśli przed wykonaniem tego manewru byś powiedział, że dla bezpieczeństwa ruchu, aby go nie tamować, wykonasz taki manewr. Jednak na teorii wątpię - nie ma takiego przepisu, który by na to pozwalał, a trudno powiedzieć, aby było to bezpośrednie zagrożenie w ruchu drogowym...

A jeśli by nie powiedział to by oblał? No bez przesady.. Są sytuacje, że nie ma innego wyjścia. W teorii też to pytanie przejdzie bo co zrobisz, teleportujesz sie..? Masz wypowiedź dyrektora MORD (pkt3):
http://www.motofakty.pl/artykul/za-to-e ... ejesz.html

I nie chce wojny i dyskusji jaka była przy pytaniu z ręcznym, także luz ;)
Grzego90

Postprzez bender » poniedziałek 16 grudnia 2013, 23:57

Robi się offtop: http://portalnaukijazdy.pl/pl/news/blog ... aglej-2570
Nie można i tyle. Niedawno była sytuacja ,że PolskiBus stał 2h na światłach czerwonych, bo nie chciał złamać przepisów, a była awaria sygnalizacji. Czy dostał mandat? Oczywiście nie. Na uwagę zasługuje fakt, dlatego tyle czasu zajęło zarządowi dróg przyjazd na miejsce zdarzenia. By przejechał na czerwonym - kamery wszystko uchwycą i pewnie GW by podłapała kolejny temat do swoich niusów. W egzaminowanych pojazdach też mamy kamery..

Miałem na myśli, że należy powiedzieć co się robi, bez tego obleje jak nic. Przykład z autobusem jest ekstremalny i jestem po stronie przeprowadzającego egzamin.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 grudnia 2013, 00:09 przez bender, łącznie zmieniany 1 raz
bender

Postprzez Grzego90 » wtorek 17 grudnia 2013, 00:00

Nie gadaj głupot. To co masz zrobić jak masz przeszkode na pasie? Zapoznaj sie z linkiem, tam sie wypowiada sam dyrektor.. A ta sytuacja z linku którą podałeś jest całkiem inna i w niej faktycznie nie można autobusu ominąć (przystanek bez zatoczki) i słusznie ją oblał.

bender napisał(a):
Miałem na myśli, że należy powiedzieć co się robi, bez tego obleje jak nic. Przykład z autobusem jest ekstremalny i jestem po stronie przeprowadzającego egzamin.

W sytuacji z autobusem nawet gdyby powiedziała to i tak by oblała. Słusznie zresztą.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 grudnia 2013, 00:26 przez Grzego90, łącznie zmieniany 2 razy
Grzego90

Postprzez Adiii » wtorek 17 grudnia 2013, 00:04

bender,

A co zrobisz, teleportujesz się? (jak to kolega wyżej napisał) :lol: A jak przeszkodą są zaparkowane auta na wąskiej uliczce, to co robisz? Stoisz i czekasz aż się waha skończy?

Bzdurnych sytuacji do oblania egzaminu jest wiele, ścisła czołówka to
1. Omijanie na podwójnej
2. Wymuszenie kiedy ktoś nas puszcza
3. Prędkość za progiem zwalniającym w przypadku gdy przed progiem było ograniczenie np. do 20

Instruktor z 20 letnim doświadczeniem zawsze powtarzał - najpierw komentarz "musze najechać na linie"; "wiem że nie mam pierwszeństwa ale on mnie puszcza", potem jedziemy.
Opowiadał nawet sytuacje, kiedy egzaminator oblał kursantkę, bo ktoś ją puszczał na skrzyżowaniu, a ona stała dość dłuższy czas i kiwała głową "lewo-prawo" symbolizując NIE. Powód oblania to tamowanie ruchu drogowego. Można? Można.

Pozdrawiam.
Adiii

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy