Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez Gothicson » czwartek 21 listopada 2013, 20:56

@up
Jestem pewien ze z tym pytaniem z wyprzedzaniem w nocy, byla odpowiedz ze patrzymy na prawo czy wystepuje jakas przeszkoda, w sumie nie bylem pewien co do tego ale inne odpowiedzi typu patrzenia sie w oslepiajace swiatla samochodu jadacego z naprzeciwka chyba słabe rozwiazania. Takze wystepuja dwie wersje odpowiedzi do tego pytania.
Władza się nie myli to i My nie będziemy się myli
Gothicson

Postprzez anges » sobota 23 listopada 2013, 17:42

Miałam to pytanie co kolega wcześniej.
2. Czemu zapobiega system ASR?

A. Pomaga podczas hamowania na zakrętach
B. Zwiększa przyczepność kół do jezdni
C. zapobiega utracie przyczepności kół z nawierzchnią po której się poruszamy
anges

Postprzez Michal9191 » sobota 23 listopada 2013, 17:55

2. Czemu zapobiega system ASR?

ODP : C
Michal9191

Postprzez monika24 » wtorek 26 listopada 2013, 13:28

Pytania z testu teoretycznego w Opolu. (zdane za drugim razem)
1. Do czego służy system EPS
2. Zdjęcie z policjantem, stojącym bokiem do nas z podniesioną, ugiętą ręką. Pytanie: CZY MOŻESZ WJECHAĆ W TEJ SYTUACJI NA SKRZYŻOWANIE
3. Co się stanie jeśli zbyt lekko wciśniemy pedał hamulca?
4. Zdjęcie z nakazem skrętu w prawo z obu pasów i pytanie: CZY MOŻESZ W TEJ SYTUACJI SKRĘCIĆ W LEWO
5. Jak długo będziesz stabilizował głowę u osoby poszkodowanej?
a) az zacznie sama ruszac glowa
b) do momentu przyjazdu karetki
c) az zacznie ruszac nogami
6. Film z ustąpieniem pierwszeństwa tramwajowi przy zawracaniu
7. Film z ustąpieniem pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z bramy
8.FIlm z ustąpieniem pierwszeństwa kiedy jedziemy drogą z pierwszeństwem
9. Pytanie o dopuszczalną prędkość samochodu osobowego na drodze dwujezdniowej?
10. Czy mogę wjechać za półzapor (czyli na tory) kiedy na flmie widać, że za przejazdem nie ma miejsca i musiałabym się zatrzymać na przejeździe
11. Film z zatrzymującym się tramwajem, wysiadają z niego ludzie, ja nadjeżdzam z przeciwnego kierunku, piesi nie wysiadają z mojej strony i pytanie. Czy muszę się zatrzymać w tej sytuacji?
12.CZego nie wolno robic kierowcy samochodu:
a) ciągnąć za autem sanek
b) używać radia CB
c) używać tempomatu
13.FIlm: jedziemy autem, za zakrętem stoi samochód, z którego się dymi, widać, ze jest w tam poszkodowany. Czy masz obowiązek zabezpieczyć miejsce wypadku? Dałam TAK
14. Świecąca się lampka akumulatora. Pytanie co oznacza:
a) uszkodzenie akumulatora
b) rozladowywanie sie
c) calkowite rozladowanie
15.Znak drogowy A17, ale poziomy, namalowany na jezdni. CZY TEN ZNAK UPRZEDZA NAS O MIEJSCU NIEBEZPIECZNYM
16.Znak A5. CZY TEN ZNAK OKRESLA PIERWSZENSTWO NA DRODZE?
17. Film: jade autem, z naprzeciwka jedzie samochod, po mojej stronie jezdni sa zaparowane samochody. FIlm zatrzymuje sie w momencie kiedy ja zjezdzam lekko na bok ustepujac miejsca temu z naprzeciwka. CZY PRAWIDLOWO PRZYGOTOWUJE SIE DO WYMIJANIA?
18. Film: jade autem na drodze jednokierunkowej, przede mna auto, za mna w lusterku tez auto, chce wyprzedzic to ktore jedzie przede mna. Film zatrzymuje sie w momencie kiedy oddalam sie od auta za mna, zeby zmienic pas ruchu. CZY PRAWIDLOWO CHCE WYPRZEDZIC SAMOCHOD?
monika24

Postprzez snapp » wtorek 26 listopada 2013, 14:29

Witam, mam pytanie odnośnie kierowania ruchem przez policjanta. Mianowicie czy jeśli stoi policjant do nas bokiem i ma wyciągniętą rękę poziomo to możemy wjechać na skrzyżowanie? Jak to dokładniej wygląda? Co do ręki uniesionej do góry to sprawa jest jasna natomiast z ręką na bok nie jestem pewien.
snapp

Postprzez TajniakOsz » wtorek 26 listopada 2013, 19:40

monika24,Gothicson:
1. Do czego służy system EPS? [s]kontrola trakcji, kontrola poślizgu[/s]
NIE MYLIĆ EPS Z ESP!!!
ESP to system kontroli trakcji, tzn. poprzez dohamowanie poszczególnych kół zapobiega wpadnięciu pojazdu w poślizg, zwłaszcza podczas zmiany toru jazdy,
EPS to elektryczny system WSPOMAGANIA UKŁADU KIEROWNICZEGO, który przy małej prędkości, np. na parkingu, ułatwia kręcenie kierownicą, a przy dużych niemal nie wpływa na potrzebną do tego siłę.
2. NIE, jest to poniekąd zbliżony odpowiednik światła żółtego zatrzymujący ruch i ostrzegający o zmianie nadawanego sygnału,
3. Wydłuży się droga hamowania,
4. NIE,
5. B,
6. TAK o ile tramwaj nie ma znaku "Ustąp pierwszeństwa",
7. NIE,
8. NIE, chyba że skręcamy w lewo/zawracamy to ustępujemy tym z naprzeciwka,
9. Dwujezdniowa jest niejednoznaczna. Autostrada (z ustawy dwujezdniowa): 140km/h, ekspresowa: 110km/h, poza zabudowanym, inna niż wymienione powyżej, o co najmniej dwóch wyznaczonych pasach ruchu w obu kierunkach: 100km/h, poza zabudowanym, inna niż wymienione powyżej, o wyznaczonym jednym pasie ruchu w którymś kierunku lub bez wyznaczonych pasów ruchu: 90km/h, na terenie zabudowanym: 50km/h w godz. 05:00-23:00 i 60km/h w godz. 23:00-05:00.
10. NIE,
11. NIE,
12. A,
13. TAK,
14. A, rozładowuje się cały czas, a gdyby był całkowicie rozładowany, nie dawałby prądu do kontrolki. Świadczy o awarii lub niskim napięciu (wysokim stopniu rozładowania),
15. TAK,
16. NIE,
17. TAK,
18. Jeżeli nie zbliżamy się za bardzo do auta przed nami to TAK.

snapp:

Można wjechać na skrzyżowanie z tym, że policjant trzymając ręce poziomo zabrania skręcania w ulicę za jego plecami.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez dobrydoradca » środa 27 listopada 2013, 17:17

TajniakOsz napisał(a):2. Bezsprzecznie roboczego oraz sprzęgła, awaryjny służy do używania w sytuacjach awaryjnych oraz gdy trudne lub niemożliwe jest użycie hamulca roboczego. Co więcej NIE WŁĄCZA światła STOP, a każdy manewr MUSI BYĆ SYGNALIZOWANY. Użycie hamulca awaryjnego grozi, za przeproszeniem, wjechaniem nam w tyłek. Pytanie nie jest niejednoznaczne, tylko błędne,

synu zdałeś dopiero prawo jazdy a jawisz się tu jako wyrocznia, zluzuj...
to co piszesz o hamulcu awaryjnym to bzdury!
pytanie jest o stanie w korku, na drodze ze spadkiem, bedziesz stal na sprzegle 10 minut? powodzenia :0 wlasnie to grozilo zjechaniem w dol gdy nogi ci zdrewnieją :D

hamulca awaryjnego uzywales tez na egzaminie podczas wjezdzania na wniesienie? sygnalizowales ten manewr rownież swietlami stopu?

pytanie jest jak najbardziej ok

wnioski:
- nie ufac ludziom na forum ktorzy tydzien temu zdali egzamin i mysla ze są ekspertami w dziedzinie jazdy samochodem

- testy testy i jeszcze raz robic testy w necie na profesjonalnych portalach czy z dobrych plytek
dobrydoradca

Postprzez TajniakOsz » środa 27 listopada 2013, 20:26

Jest przepis, który jasno stanowi, że każdy manewr, również zatrzymania, należy sygnalizować. Ruszanie ze wzniesienia (a nie ze spadku) 1) jest ruszaniem, więc nie powoduje zagrożenia dla osoby za nami przez niezasygnalizowanie użycia hamulca (bo nie hamujemy), 2) jest momentem, kiedy powinniśmy go użyć, bo utrudnione jest korzystanie z hamulca roboczego (trzeba dużo lepiej czuć auto, a na za dużych wzniesieniach jest to niemal niemożliwe).
Co do tego "co tydzień temu zdał prawko" - często gęsto po właśnie dłuższym czasie od egzaminu zapomina się teorię, jeździ się, a nie myśli o jeżdżeniu. Poza tym pytałem instruktora, więc to nie jest tylko moje zdanie. Dlatego też zanim ktoś osądzi po "stażu", niech sam zastanowi się nad sobą.

Edit:

Dz.U.2012.0.1137
Art. 19.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;

I artykuł z byłej strony PWPW:
ŚWIATŁA STOP, A HAMOWANIE SILNIKIEM.
Czyli powoduje to zagrożenie => powyższy artykuł znajduje zastosowanie.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez dobrydoradca » czwartek 28 listopada 2013, 09:59

TajniakOsz napisał(a):Jest przepis, który jasno stanowi, że każdy manewr, również zatrzymania, należy sygnalizować.

widze ze dalej upierasz sie przy swoim...
a "stanie w korku" to jest wg twojej szerokiej książkowej wiedzy manewr?

przeciez to jest chyba logiczne ze nie chodzi o to zeby hamowac awaryjnym jadąc w korku, tylko zaciagnac ten hamulec stojac w korku i to jest w pytaniu jak krowie na rowie napisane

bez obrazy ciezki mądrala z Ciebie, ciężkim kursantem musiales byc...
dobrydoradca

Postprzez TajniakOsz » czwartek 28 listopada 2013, 16:12

1. Przepraszam, rzeczywiście nie wiem czemu zagnieździło mi się w głowie, że podczas hamowania w takiej sytuacji, a nie stania,
2. Nie zmienia to jednak faktu, że nie jest to podstawa do rozpoczęcia rozmowy od "synu zdałeś dopiero prawo jazdy a jawisz się tu jako wyrocznia, zluzuj" - synem twoim nie jestem, a wg. badań z teorią większy mają problem ludzie z "większym stażem". Co do "nie ufac ludziom na forum ktorzy tydzien temu zdali egzamin i mysla ze są ekspertami w dziedzinie jazdy samochodem" - za eksperta się nie uważam (czego, sądząc po stylu wypowiedzi i nicku, o tobie powiedzieć nie można), a zawsze można po prostu podać argument i zostawić ludziom do weryfikacji. "bez obrazy ciezki mądrala z Ciebie, ciężkim kursantem musiales byc..." - bez obrazy, przydałoby ci się trochę ogłady w relacjach międzyludzkich. "nie analizuje juz innych Twoich tutaj wypowiedzi na forum" - to zanalizuj i wtedy się wypowiedz,
3. Brak wielkich liter w moim wykonaniu nie jest błędem (czego raczej nie można powiedzieć o twoich wypowiedziach) w formie grzecznościowej, a brakiem formy grzecznościowej wynikłym z twojego przejścia na "Ty" w wypowiedzi o charakterze wyraźnie impertynenckim,
4. Funkcja edytuj służy m. in. temu, aby nie wrzucać dwóch postów pod rząd.

Polecam też wpisanie w google hasła "Netykieta".

@edit

Aby już nie mącić w głowach:
Stoisz w korku na spadku, jakiego hamulca powinieneś używać?
Awaryjnego, bo światło stop oślepia kierowców/zasadniczego plus sprzęgło/samego zasadniczego.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

2 pytania z egzaminu i mam wątpliwości co do odpowiedzi

Postprzez arturo25 » sobota 30 listopada 2013, 18:09

Witam!
Postanowiłem się zarejestrować ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytania, które miałem na egzaminie, a co do których mam wątpliwości.
Może jeszcze na początku prolog :D

1 Czy widząc zielone światło na skrzyżowaniu możesz przyspieszyć
TAK NIE?
2. (Wideo) na filmie zmieniane się światło z żółtego na czerwone samochód przejeżdża i pytanie:
czy w tym momencie możesz przejechać przez czerwone światło, aby uniknąć gwałtownego hamowania
TAK NIE?
arturo25

Postprzez TajniakOsz » sobota 30 listopada 2013, 23:17

1. Zbliżanie się do skrzyżowania zobowiązuje do zachowania szczególnej ostrożności, jednak jeśli po przyspieszeniu nie przekroczymy dopuszczalnego limitu prędkości i zachowa się prędkość pozwalającą na odpowiednio szybką reakcję teoretycznie raczej tak,
2. NIE, światło czerwone wzywa do bezwzględnego zatrzymania pojazdu. Przejechać, aby uniknąć gwałtownego hamowania, można na żółtym.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez bonkesku » niedziela 01 grudnia 2013, 21:35

Witam, w piatek mialem teorie WORD Gorzow Wlkp
niestety oblany, wynik 59 pkt, jewstem wsciekly na siebi bo wylosowalem proste pyt, na jedno wgl nie odpowiedzialem tylko przeszkoczylem na nastepne,pyt bylo za 3 pkt znalem prawidlowa odpowiedz...
odp na tak proste pyt zle i to za 3 pkt,mialem jezdnie 3 badz dwu pasmowa i na skrajnym lewym pasie byly znaki poziomu, prosto w w lewo i czy mozna zawrocic, dalem ze nie;/ 3 pkt poszly, kolejne proste to policjant na skrzyzowaniu stal przodem do mnie z rekoma rozlozonymi w lewo i prawo, czyli zakaz wjazdu na skrzyzowaniwe, pyt mnie zmylilo, bylo sformulowane w taki sposob ze gdy nie utrudniajac ruchu innym pojazdem mozesz wykonac manewr skretu w prawo? dalem ze tak;/ kolejne 3 pkt poszly,mialem pyt o ABS, wiem o ABS duzo, a jednak odp zle, mialem pyt co zrobic gdy przy wl ABS pedal hamulca jest miekki czy odskakuje, juz nie pamietam cos w tym stylu , oczywiscie odp zle;/
mialem jeszcze tak banalne pyt, auto jechalo droga i skrecalo na posesje ,wjazd na nia na chodniku , szli piesi nim i czy trzeba im ustapic pierwsz wjezdzajac,mialem pyt na co zakladamu opatrunek uciskowy,oczywiscia na krwotok.. pyt ze znakami zakazu , ktory zabrania wjazdu osobowym, bylo jedno pyt filmik na ktore nie bylem pewny odp mianowicie bylo skrzyzowanie , nie zauwazylem jaka droga ja jechalem prosto auto obok stalo i ciezko mi powiedziec czy mial wl kierunkowskaz do skretu w lewo czy nie, jka to byla droga, mniejsza z tym za mna i za tym autem bylo juz ominiete przejscie dla pieszych z tym ze po przejezdzie skrzyzowania bylo kolejne, nie zauwazylem czy to skrzyzowanie bylo kierowane czy nie, pyt brzmialo czu w tym przypadku mozna ominac albo wyprzedzic pojazd, dalem ze nie bo wydaje mi sie ze to nie bylo kierowane skrzyzowanie a po za tym byly zz przodu pasy, nie bylem pewny tego pytania.. gdyby nie tak proste bledy mial byz zdany..mialem jeszcze sygnalizator s2 w lewo i czy mozna zawracac, oczywiscie ze nie,mialem filmik ze skrzyzowanie, rownarzednym ja stalem do jazdy na wprost a z prawej strony stal motor i kto ma pierwszenstwo, motor bo byl po mojej prawej..
Moim najwiekszym bledem byl pospiech i stres, skonczylem tes gdzies po 7 min, wszystko robilem za szybko, moze gdyby nie to bym zaliczyl.
bonkesku

Postprzez TajniakOsz » niedziela 01 grudnia 2013, 23:47

Co do ABS, jest pytanie, które brzmi mniej więcej:
Co zrobić, gdy podczas hamowania samochodem wyposażonym w system ABS pedał hamulca zacznie odskakiwać? Zmniejszyć nacisk na pedał/puścić pedał/utrzymać nacisk na pedał.

dobrydoradca:
Jeszcze tylko jedno: w oryginalnym poście z pytaniem użytkownika bartek1010 jest jednak słowo "jadąc", a nie "stojąc", więc stwierdziłem, że chodzi o hamowanie, a nie przytrzymanie w miejscu na spadku.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Dzieki » wtorek 03 grudnia 2013, 16:26

@TajniakOsz

Dzisiaj się zarejestrowałem po zdanym egzaminie teoretycznym i chciałbym Tobie podziękować bo 2/4 z tych pytań masz zamieszczone u siebie co ja miałem dzisiaj na egzaminie i reszcie forumowiczów 69/74 pkt. bo większość pytań rzeczywiście udało mi się tutaj przechwycić właśnie tutaj w 3 dni się nauczyłem...

Wiem na czym popełniłem błąd: obrazek tunel z samochodami. Czy można zrobić postój w tunelu dałem odpowiedź TAK :wow:.
Jazda w piątek zobaczymy jak pójdzie.
BTW. na 15 osób tylko ja zdałem.
Dzieki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy