Niedługo prawko pytania.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Niedługo prawko pytania.

Postprzez Grzesiuuu96 » piątek 08 listopada 2013, 22:27

Witam. Mam kilka pytań odnośnie prawa jazdy i spraw związanych z samochodem. Powiem jedno prawo jazdy to dla mnie spełnienie marzeń. Kocham jeździć, naprawdę jestem na tym punkcie zakręcony. Co oznacza kocham jeździć? Ano to, że jako pasażer oczywiście w dalekie trasy. Ale niestety, nie było za dużo okazji jakoś nigdy, mówiłem wujkom, kuzynom i nikt mnie nigdy niestety jakoś nie brał, ale jak była okazja to zawsze się łapałem. Teraz za niedługo już nie będę musiał patrzeć na nikogo tylko sam wyjadę w trasę :) Zwłaszcza nocą, fajna muzyka i jest magicznie, plus jeszcze osoba odpowiednia... Ale się rozmarzyłem. Poza tym to ta szkoła, dojazd do mojej szkoły to będzie rzecz cudowna. Bo mam sporo kilometrów. Ale to napiszę zaraz, dlaczego mi zależy tak na prawku itd. Wiem, że to w sumie nikogo nie obchodzi raczej, ale jak ktoś będzie ciekawy co mnie tak motywuję, to z siebie to wyrzucę, przyda mi się to ;) Będę bardzo wdzięczny gdy ktoś mi odpowie, bo ja jako tako nie znam się praktycznie w ogóle na motoryzacji, ojciec nigdy mi nic takiego nie pokazywał, a sam jakoś tak wyszło że nie bardzo, no ale jeden interesuje sie czym innym, drugi innym, normalne, ale jak bede jezdizl to zaczne pewnie bardziej..

1) Do szkoły mam 30 km (ekspresówką). Obecnie jeżdżę autobusem, miesięczny itd. Swoją drogą na bilecie pisze 25 km, ale to na dworzec i droga drogą krajową. Płacę 110 zł. Połączenie mam kiepskie z mojej wioski itd. Nie wnikajmy, bo to nieistotne. Rozmawiałem z rodzicami, zgodzili się abym jeździł do szkoły samochodem (pod tym względem są <&%#$@>, jeśli chodzi o kasę). Jestem jedynakiem, więc mam fajnie pod względem funduszy ;) Pytałem ojca ile to wyniesie, mówił że coś koło 200 zł, czy coś, już nie pamiętam nawet dobrze. Potrafilibyście mi obliczyć koszty? To jest punto fiat punto, z 13 lat ma, nie wiem jaki silnik najwyzej jutro dopisze, nie wiem ile pali. Mowie 30 km, przy czym, 20 km(jakos tak ekspresowka) Chcialbym Was zapytać, co o tym sądzicie? Dojeżdżaliście może tak? Tak z czystej ciekawosci, ja jestem pewien ze bede tak jeździł :) Co do wieku, jakbyscie mi radzili? Bo ja mam siedemnascie lat, ale w kwietniu 24 w 2014 roku mam urodziny. 3 miesiące przed mozna zacząć. Oficjalnie 3 miesiące przed mozna, czy moga byc jakies rozbieznosci? Dodam, ze mam ferie, to zapisze sie pewnie na początku lutego (zapisac sie mozna kiedy sie chce i zacząć nie?) Zalezy mi bardzo na tym, fajnie jakby dało rade wszystko zrobić i zebym w maju juz jezdzil do szkoly autem:) Jak sądzicie dam rade? Jakbym wszystko dobrze zdał? Czy nie bardzo? Napisalby mi ktos na podstawie mojego urodzenia jakby to sie odbywało w ile dni itd? I czy oplaca mi sie zacząć 3 miesiace, czy lepiej dwa miesiace przed egzaminem?

2) Teraz druga sprawa. Juz jakies dwa miesiące ucze sie jeździć. Niestety, mam takiego ojca co krzyczy na mnie i w ogole, nie potrafi nauczyć... Ale korzystam z tego co mam, bo lepiej sie pomeczyc niz czekac, poza tym chce sobie probowac. Na początku miałem ogromne problemy wogole z ruszaniem, ale to ogarnąłem już. Biegi tez umiem zmieniac, na czwórce najszybciej jechałem. I teraz kilka pytań :

- niby ruszam bez problemu, juz mi nie gasnie wszystko jest w miare w porządku. Ale ciągle mam takie przeczucie, strach ze źle rusze. Bo tak mi sie wydaje, ze jeszcze nie opanowałem z tym, ze za duzo dodam gazu i np jak bedzie blisko auto to wjade itd. Po prostu takie mam przeczucie ze zawsze sie boje ze pukne w cos, ze po prostu źle rusze, bo ta noga mi tak lata...

- gdy zmieniam biegi, to okej potrafie ale robie to bardzo nerwowo, w sensie az zagryzam zeby, zmieniam okej, ale mowie nerwowo to robie...

- Nie potrafie cofać...

- Jak to jest ze zmniejszaniem biegu? Przy jakich predkosciach trzeba zmniejszac itd? Przykladowo jade sobie 70 i nagle przede mną auto zwalnia to ja naciskam najpierw hamulec czy sprzeglo? I potem jak zmienie bieg, to tak jak przy ruszaniu, ze sprzeglo+gaz ?

- Jak zblizam sie do zakretu to przed zakrętem moge zmienić z 4 np. zmieniam do dwójki? czy moge wjechać na czwórce?

- w ogóle jade dajmy na to na byle jakim biegu innym niz dwa i hamuje, to musze zmienic na nizszy, czy moge jechac na wyzszych powoli przed zakrętem? Albo jak zblizam sie do skrzyzowania nic nie jedzie to musze przyhamowac wrzucic 0? czy moge wrzucic z 4 na 1 i na jedynce sie zatrzymac popatrzec nic nie jedzie i wjechac dalej?

Wiem ze to pytania banalne ale serio ojciec to mi tak tlumaczy ze szkoda gadac :( Dziekuje jak ktos to przeczyta.. Pozdrawiam
Grzesiuuu96

Re: Niedługo prawko pytania.

Postprzez JAKUB » sobota 09 listopada 2013, 15:06

Grzesiuuu96 napisał(a):Witam.(...) Pozdrawiam
Twój krzykliwy tato jest instruktorem nauki jazdy?
Powinieneś jeździć z instruktorem, wtedy problemy będą rozwiązane na praktycznej nauce jazdy.
JAKUB

Postprzez Grzesiuuu96 » sobota 09 listopada 2013, 16:37

No ale jak mam jeździć jak nie mogę w kursie jeszcze bo jestem za młody? A tak to chociaż troszkę zobacze jak to jest... Poza tym, dzięki duzo Twoja odpowiedz wniosła :)
Grzesiuuu96

Postprzez error3 » sobota 09 listopada 2013, 16:55

Grzesiuuu96 napisał(a):No ale jak mam jeździć jak nie mogę w kursie jeszcze bo jestem za młody? A tak to chociaż troszkę zobacze jak to jest... Poza tym, dzięki duzo Twoja odpowiedz wniosła :)

A gdzie Ci się tak śpieszy? Pójdziesz na kurs to wszystkiego się dowiesz, przecież to już niedługo :wink:
2013/08/26 - TEORIA
2013/08/29 - PRAKTYKA
error3

Postprzez lith » niedziela 10 listopada 2013, 03:19

Jak masz okazje to coś tam możesz sobie po polu pojeździć, ale to nie jest niezbędne. Mój ojciec wyszedł z założenia, że nie będzie mnie uczył jeździć, bo jeszcze mnie złych nawyków nauczy. Ale np. z młodszym bratem już zdarzało mu się w trakcie kursu pojechać (jak i mi). MOżesz zacząć te 3 miesiące przed, specjalnie wcześniej nie ma co się spinać.

Jeśli chodzi o koszty to zależy od tego jak będziesz jeździł, czy gaz, czy benzyna itd. Ale raczej to ten rząd wielkości. Myślę, że w 200-300 zł się wyrobisz. A ile czasu zaoszczędzisz :) No i wiadomo, jazda autkiem jest po prostu fajna :D
lith

Postprzez Spec58 » czwartek 21 listopada 2013, 14:39

Może lepiej zaczekaj na kurs i wtedy wszystkiego się nauczysz, a teraz póki co, jeśli chcesz jezdzić to po polu gdzie nauczysz się płynnie ruszać. Ja zaczekałem na swoją naukę do kursu, wcześniej nie jezdziłem w ogóle i nauczyłem się wszystkiego na kursie więc nigdzie się nie spiesz :)
Spec58

Postprzez Anfa » czwartek 21 listopada 2013, 22:35

Poczekaj do kursu, ja jeździłam długie lata, jako pasażer i mnie to nie było do szczęścia potrzebne, raz tylko jechałam przed bo ktoś musiał.

Ogólnie wiadomo że auto, autkowi nie równe. Ja np "swoim" jadę bez problemu, elką też mając prawko mi sie zdarzyło, ale 2 naszym autem panicznie się boję, a mój mąż jest tak wredny że mi dogaduje. W bmw w benzynie nie mam problemu, za to w tamtym napakowanym elektroniką w "dizlu" nie potrafię bo nie czuje, a jeszcze mąż mi "komplementy" prawi. Koszt myślę że koło 200 zł, mały silnik, maż ma 1,9 codziennie do pracy i do domu ma 55km koszt ropy 400 zł. Inna sprawa że on jest cholernie przepisowy:> i stara się raczej ekonomicznie prowadzić.
:mrgreen:
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez Grzesiuuu96 » niedziela 24 listopada 2013, 00:14

a przed 3 miesiacami slyszalem ze tez mozna zaczac jak sie dobrze pogodo :D co o tym sądzicie?
Grzesiuuu96

Powrót do Szkolenie kierowców