Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez Meg93an » poniedziałek 18 listopada 2013, 17:50

Meg93an napisał(a):Dziękuje taka odpoiwedź była na innym forum ale nie dowierzałam. Czyli jednak odpowiedź NIE

http://www.kodeksdrogowy.com/index.php?tyt=2 (zobacz sobie na tą stronę) :spoko:

Ja mam trochę inne pytanie które znalazłam na eprawojazdy.net Osoby na tej stronie tworzą również bazę pytań.
1. Który znak dotyczy samochodu z przyczepą kempingową?
B-6
B-5
B-3

2. Który znak zakazu zabrania wjazdu samochodu osobowego z przyczepą lekką?
B-4
B-3
B-5

3. I moje ulubione: Klip: Droga dwujezdniowa poza obszarem zabudowanym, po dwa wyznaczone pasy ruchu w każdym kierunku.
Czy w tej sytuacji można wyprzedzić inny pojazd z jego prawej strony
Tak/Nie

4. Klip: Autostrada, droga dwujezdniowa, po dwa pasy ruchu w każdym kierunku
Czy w tej sytuacji można wyprzedzać z prawej strony.

Jestem ciekawa waszych odpowiedzi bo teraz nie wiem czy są dwa różne kodeksy drogowe czy ze mną jest coś nie tak.
Meg93an

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 18 listopada 2013, 21:17

1. i 2. B-3 - jeśli nie może wjechać pojazd silnikowy, to tym bardzkiej pojazd silnikowy z przyczepą (nie ważne, czy lekką),
3. TAK, parę postów wcześniej i na swojej liście tłumaczyłem dlaczego
4. TAK, to samo co wyżej, w rozporządzeniu dot. jakie wymogi musi spełnić autostrada jest punkt o oddzielonych jezdniach przeznaczonych do jazdy w przeciwnych kierunkach.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez Meg93an » wtorek 19 listopada 2013, 09:40

Meg93an napisał(a):Klip: Autostrada, droga dwujezdniowa, po dwa pasy ruchu w każdym kierunku
Czy w tej sytuacji można wyprzedzać z prawej strony.

TajniakOsz napisał(a):TAK, parę postów wcześniej i na swojej liście tłumaczyłem dlaczego
4. TAK, to samo co wyżej, w rozporządzeniu dot. jakie wymogi musi spełnić autostrada jest punkt o oddzielonych jezdniach przeznaczonych do jazdy w przeciwnych kierunkach.

Na Twojej liście pisze:

23. Droga dwa pasy w jedną i drugą nie oddzielone pasem zieleni teren zabudowany. Czy możemy wyprzedzić z prawej? TAK,
(W terenie zabudowanym zarówno na drodze jedno jezdniowej jak i dwujezdniowej możemy wyprzedzać z prawej o ile znaki lub przepisy nie zabraniają ogólnie wyprzedzania i mamy co najmniej 2 pasy ruchu. Poza zabudowanym 3. Dodatkowo prawą stroną można na JEZDNIACH jednokierunkowych z wyznaczonymi pasami ruchu.)

i odpowiedni przepis do tego:

Art. 24. 1.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1) na jezdni jednokierunkowej;

2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Czyli kolego w pytaniu nr 4 jak i nr 3 jest odpowiedz NIE
Meg93an

Postprzez HimeGore » wtorek 19 listopada 2013, 12:07

Ja miałam takie pytanko na wewnętrznym:
Po jakim czasie od ekstrakcji zęba można jeździć samochodem?
a) po 30min
b) po 1 godzinie
c) nie wolno jeździć
Ja zaznaczyłam "b" i tak samo myślało większość znajomych, ale poprawna odp to "c"
HimeGore

Postprzez Meg93an » wtorek 19 listopada 2013, 14:06

Moje pytania z dzisiejszego egzaminu. Na całe szczęście ZDANE!! . Powiem szczerze że zaskoczyło mnie to że tak mało się powtórzyło. Wiek toś może o jakiejś aktualizacji?

1. Czy możesz wyprzedzać motocyklistę jednośladowego za tym znakiem B-25. TAK/NIE
2. Czy powstrzymasz się od wyprzedzania - osoba pijana po lewej. TAK/NIE
3. Czy powstrzymasz się od wyprzedzania. Jedziemy prawym pasem po lewej P-9b TAK/NIE
4. Prędkość za znakiem D-42
a) 50 km/h 5:00 - 23:00
b) 50 całą dobę
c) 60 km/h 5:00 - 23:00
5. Dwa pytania o ABS ale zupełnie inne niż wcześniej widziałam :(
6. Czy zatrzymasz się przed przejazdem kolejowym nawet jeśli chcesz skręcić w lewo. TAK/NIE
klip: za przejazdem sznur samochodów. W oddali widać znak C-2 .
7. Czy masz obowiązek jechać lewym pasem a prawy pozostawić dla pojazdów jadących powoli
klip: autostrada TAK/NIE
8. Czy z tego pasa możesz skręcić w lewo. TAK/NIE
Klip: Roboty drogowe, widzimy że na naszym pasie P-8b i P-8d przy czym P-8d jest namalowany na żółto a P-8b przekreślony.
9. Czy zostawiając tak samochód masz obowiązek włączyć światła postojowe lub pozycyjne?
klip: noc, chyba poza obszarem, nieoświetlona droga, samochód zaparkowany w połowie na drodze. TAK/NIE
10. Kierujący widząc znak A19 (boczny wiatr) może spodziewać się
a. silnych podmuchów wiatru tylko z prawej strony
b. Silnych podmuchów wiatru z prawej i lewej
c. podmuchów wiatru tylko z lewej strony

Więcej niestety nie pamiętam :evil:
Meg93an

Postprzez TajniakOsz » wtorek 19 listopada 2013, 15:34

Meg93an:
Znajduje tu zastosowanie przytoczony art. 24.1. 10. 1). Droga dwujezdniowa, czyli również autostrada, to DWIE JEZDNIE JEDNOKIERUNKOWE.

HimeGore:
Ekstrakcja (potocznie wyrwanie) zęba samo w sobie nie jest przeciwwskazaniem do jazdy, o ile nie odczuwamy bólu etc.. Przeciwwskazaniem jest użyte znieczulenie miejscowe, po którym zazwyczaj przez 2h nie można prowadzić - dlatego nie widzę tu odpowiedzi poprawnej. Znam za to to pytanie pod inną postacią:
"3. Czy w czasie godziny od znieczulenia miejscowego np. po wyrwaniu zęba można prowadzić samochód?
NIE"
~takasobie, str. 62. tego tematu.

Meg93an:
1. TAK, znak ten zakazuje wyprzedzania WIELOŚLADOWYCH POJAZDÓW SILNIKOWYCH,
5. Może to pomoże: ABS to system, który zapobiega poślizgowi podczas hamowania poprzez zmniejszenie siły hamowania. Jego bezpośrednią funkcją jest zachowanie możliwości kontroli toru jazdy podczas hamowania. Pojazdem bez ABS najlepiej hamować pulsacyjnie, a jeżeli jest przed nami przeszkoda hamulec do podłogi i przed skręceniem kierownicy puścić wszystkie pedały. Natomiast samochodem z ABS najskuteczniej hamuje się "pedałem w podłodze".

Gratuluję zdania egzaminu i życzę powodzenia oczekującym na ten moment.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez bartek1010 » środa 20 listopada 2013, 12:34

kolejne pytanie jakie mi się przypomniało,natrafiłem na nie ponownie rozwiązując testy w domu dziś;
Czy świecący się prawy kierunkowskaz zbliżającego się pojazdu z lewej strony pozwoli Ci na wjechanie w ruch okrężny ?
TAK/NIE
ja dałem tak na egzaminie i oczywiście dziś widzę że było źle bo dziś w testach w domu mi się pojawiło prawidłowe nie,czyżby zasada ograniczonego zaufania i trzeba czekać jak nie będzie ani jednego pojazdu?
Wracając do pytania jakie zadałem parę dni temu odnośnie;
stoisz w korku na spadku,jakiego hamulca powinieneś używać?
było awaryjnego bo światło stop oślepia kierowców
zasadniczego plus sprzęgło
samego zasadniczego
Dziś natrafiłem w bazie pytań ze strony zdamyto na pytanie prawie identycznie sformułowane więc ponownie odruchowo jak na egzaminie dałem samego zasadniczego a tu zła odpowiedź bo ponoć prawidłowa to awaryjny...Ja się pytam gdzie tu bezpieczeństwo skoro osoby za nami nie widza czy stoję czy jadę w takiej opcji? Chyba że w pytanie jest niejasno sformułowane i powinno być najpierw hamuje zasadniczym później zaciągam awaryjny....ale tak nie było i temu uważam że dużo pytań na egzaminie jest dwuznaczne.
Co do poprzedniego pytania
Która z kategorii uprawnia mnie do kierowania czterokołowcem innym niż lekki?
a) AM
b) A
c) B1

Przerabiając testy natrafiam znów na szereg dwuznacznych pytań,oto kolejne;
Obrazek na którym jestem na skrzyżowaniu bez świateł zaraz przed maską rowerzysta,w oddali tj max15 metrów pasy i pytanie czy w tej sytuacji mogę wyprzedzić rowerzystę? Nasuwa się nie bo na pasach nie wolno a istnieje szansa że zrównam się z nim na pasach więc daje NIE a tu prawidłowa odpowiedź tak mogę wyprzedzić(pewnie chodziło o to że na skrzyżowaniu bez świateł można) no ale zaraz są pasy więc dla mnie bezsensu.
Kolejne pytanie;Zatrzymując pojazd przed sygnalizatorem warunkowym:
A.Ocenisz tylko zachowanie kierowcy przed Tobą
B.Ocenisz zachowanie kierowcy jadącego za Tobą
C.Zatrzymujesz pojazd bez względu na zachowanie kierowcy za Tobą
Prawidłowe to ponoć B no i się pytam,jest sytuacja że zima,ślisko ten za mną pędzi jak głupi,tu mam warunkowy wjazd więc zgodnie z przepisami zawsze mam stanąć a odpowiedź mówi że jak widzę że on nie stanie tylko we mnie walnie to mam jechać i nie patrzeć co na skrzyżowaniu? Czy to jest mądre?
Lub kolejne
Wichura może zmienić tor ruchu pojazdu:
A.Tylko przy wjeżdżaniu na otwartą przestrzeń
B.Przy wyprzedzaniu się z samochodem ciężarowym
C.Podczas jazdy w terenie zalesionym
prawidłowa to B i się pytam czemu nie A bo od kiedy wichura powstaje gdy wyprzedzam tira?
bartek1010

Postprzez TajniakOsz » środa 20 listopada 2013, 17:31

1. Jeżeli nie zachowuje się podejrzanie, to TAK. Kierowca ma obowiązek zachowania zasady ograniczonego zaufania, która pozwala mu podejrzewać i zachowywać się tak, jakby pozostali uczestnicy ruchu stosowali się do przepisów o ile ich zachowanie i cechy personalne nie dają podstaw do ograniczenia zaufania względem nich,
2. Bezsprzecznie roboczego oraz sprzęgła, awaryjny służy do używania w sytuacjach awaryjnych oraz gdy trudne lub niemożliwe jest użycie hamulca roboczego. Co więcej NIE WŁĄCZA światła STOP, a każdy manewr MUSI BYĆ SYGNALIZOWANY. Użycie hamulca awaryjnego grozi, za przeproszeniem, wjechaniem nam w tyłek. Pytanie nie jest niejednoznaczne, tylko błędne,
3. C (B1),
4. Przeciwnie, na pasach można wyprzedzać tylko na SKRZYŻOWANIU KIEROWANYM, tj. np. ze światłami. Ale prawidłowa powinna być NIE,
5. B, można złamać przepis ruchu drogowego jeżeli istnieje wysokie ryzyko wypadku, a złamanie go przed nim uchroni. Zasada zachowania bezpieczeństwa jest najważniejsza,
6. B, ponieważ w A jest sławne słowo "tylko". Natomiast gdy wyprzedzamy TIRa, to ze względu na swoją dużą powierzchnię boczną osłania nas od wiatru bocznego. Gdy zza niego wyjedziemy, uderzy nas podmuch boczny powietrza (o ile dobrze pamiętam w książce Próchniewicza jest dobry rysunek to tłumaczący).

Wnioski:
1. Nie ufać bezgranicznie testom z internetu, zawierają one MNÓSTWO błędów,
2. W razie wątpliwości prosić o wydruk z egzaminu (przykład w mojej liście pytań, link w podpisie).
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez askl » środa 20 listopada 2013, 23:09

Na dzisiejszym egzaminie miałam pytania, które mnie zastanawiają:
1. Czy znak na zdjęciu mówi o możliwości napotkania niebezpieczeństwa na drodze ?
(na zdjęciu pierwszy znak autostrada, drugi dalej troszkę mniej wyraźny ale widoczny uwaga oszronienie jezdni-znak ze śnieżynką)
2. Czy w tej sytuacji powinieneś zachować szczególną ostrożność ?
(jedziesz sobie drogą po lewej masz szyny tramwajowe ale nie ma tramwaju po prawej przystanek ten taki że ludzie muszą przejść po ulicy żeby wsiąść do tramwaju ale wszyscy siedzą sobie na ławeczce)

Moje odpowiedzi na obydwa pytania były nie, ale czy to dobre odpowiedzi ?
askl

Postprzez TajniakOsz » środa 20 listopada 2013, 23:14

1. Pytania na egzaminie dotyczą pierwszego widocznego znaku (jeżeli filmik to ZAZWYCZAJ najbardziej widocznego w momencie zatrzymania filmiku), więc NIE,
2. TAK, "przejeżdżanie obok wyznaczonego przystanku tramwajowego lub innego przystanku komunikacji publicznej nieznajdującego się przy chodniku" zmusza do zachowania szczególnej ostrożności.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Gothicson » czwartek 21 listopada 2013, 07:43

Hej wszystkim! Wczoraj niestety 67 punktów strasznie mnie przygnębiło, jako ze dziś mam kolejny egzamin mam kilka pytań. Bardzo bym prosił o szybka odpowiedz.

Jaka kategorie musimy posiadac zeby prowadzic pojazd inny niz lekki?

1. B1
2. A
3. AM

w sumie zaznaczyłem 1. B1, ale nie jestem pewny.

Dzięki temu forum wiem na czym oblałem egzamin.... Chodziło o dopuszczalna masę przyczepki ( teraz już wiem ze więcej niż 40%...) no i oczywiście pierwsza pomoc. Chodziło o stabilizacje głowy, do którego momentu ja stabilizujemy, ja głupi zaznaczyłem ze aż do momentu kiedy zacznie ja ruszać :)
Władza się nie myli to i My nie będziemy się myli
Gothicson

Postprzez TajniakOsz » czwartek 21 listopada 2013, 08:00

Nie ma czegoś takiego, jak pojazd lekki. Jest czterokołowiec lekki. A innym niż lekki można jeździć na kat. B1. Poza tym polecam przejrzeć moją listę przed egzaminem (link w podpisie). No i oczywiście powodzenia :) .
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez anges » czwartek 21 listopada 2013, 15:58

Bardzo szybko masz egzamin. :)

Pytanie:
Czy w czasie silnego deszczu ograniczającego widoczność możesz użyć razem ze światłami mijania świateł przeciwmgłowych przednich?
TAK?

TajniakOsz
Pytanie 154 z Twojego zbioru

Czy jeżeli jesteś w samochodzie, którego kierowca spowodował wypadek, ale chce odjechać, powinieneś uniemożliwić mu dalszą jazdę zaciągając hamulec awaryjny? Również NIE, może to spowodować spore zagrożenie,
Na każdym forum jest odpowiedź TAK, jesteś pewny tej odpowiedzi?
anges

Postprzez Gothicson » czwartek 21 listopada 2013, 19:31

No u mnie tez dzis pozytywnie! wczoraj brakowaleo jendego do 68 a dzis jednego do 74 :) takze jest dobrze!

Jedyne pytanie ktore widzialem pierwszy raz na oczy to brzmi mniej wiecej tak:

1. Na co zwracamy uwage podczas wyprzedzania w nocy?

Zaznaczylem ze na prawa strone jezdni czy nie ma przeszkody i to bylo dobrze.
Bylo tez czy patrzymy na wprost na jadacy z przeciwka samochod i jeszcze jakas odpowiedz byla.

Duzo mialem pytan z pieszymi i z ostroznoscia

Aha jeszcze jednego, wczoraj na tym poleglem! Jaka jest dopuszczalna predkosc za tym znakiem ZAKAZU
( Na ilustracji jest ze wjezdzamy do terenu zabudowanego a zaraz za nim znak zakazu z "60".)

a) 50 w godzinach od 5 do 23
b) 60 cala dobe
c) 50 cala dobe

W pierwszej chwili mowie, na bank bedzie 50, od 5 do 23, ale kurcze jest napisane w pytanie za ZNAKIEM ZAKAZU wiec bez wahania dalem 60 cala dobe i bylo GIT!

Powodzenia Ludzie to naprawde nie jest nic trudnego warto zapoznac sie z calym tym watkiem i skupiac sie na czytaniu pytań. We Wtorek praktyka! 3mac KCIUKI! POZDROWKI!
Władza się nie myli to i My nie będziemy się myli
Gothicson

Postprzez TajniakOsz » czwartek 21 listopada 2013, 20:47

anges:
Tak, jestem pewien. Prawidłowa odpowiedź to NIE. Takie zachowanie może a) zagrozić spowodowaniem kolejnego wypadku, b) jeśli kierowca ucieka to jest w tym momencie niepoczytalny. Działanie "przeciw niemu" może skończyć się atakiem na naszą osobę. Mamy obowiązek działać nie narażając siebie i innych. W podanej sytuacji należy nakłaniać kierowcę do zatrzymania i w miarę możliwości wysiąść oraz powiadomić o zajściu służby alarmowe.

PS.

Taka sama odpowiedź (NIE) jest na płycie dołączanej do "Próchniewicza" (współpraca z ITS/Sygnity).

unknownxyz:
Gratulacje!

Gothicson:
Również gratuluję!
1. Nie patrzymy na samochód, bo może nas oślepić. Było podobne pytanie brzmiące mniej więcej: czy światła mijanego w nocy samochodu mogą nas oślepić? TAK Oraz gdzie patrzeć podczas wymijania samochodu w nocy? W światła samochodu z naprzeciwka, bo są dobrze widoczne/dokładnie przed siebie/w punkt poza samochodem z naprzeciwka, gdyż może on nas oślepiać,
2. Oczywiście prawidłowo - B.
Teraz powodzenia na praktykach!
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy