warunkowy skręt.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

warunkowy skręt.

Postprzez Ukassiu18 » środa 30 października 2013, 20:16

jezeli mam czerwone swiatło i zieloną strzałkę to mogę skręcac po uprzednim zatrzymaniu się. To jest jasne. Ale co wtedy gdy np samochód przed nami zatrzymał się a ja za nim? Czy gdy tamten odjedzie to czy muszę się tak jakby jeszcze raz zatrzymać??
Ukassiu18

Re: warunkowy skręt.

Postprzez rusel » środa 30 października 2013, 20:18

co mowil instruktor?
rusel

Postprzez Radhezz » środa 30 października 2013, 20:45

Ukassiu18 napisał(a):Ale co wtedy gdy np samochód przed nami zatrzymał się a ja za nim? Czy gdy tamten odjedzie to czy muszę się tak jakby jeszcze raz zatrzymać??
Tak.

Ale rozumiem rusela - to są naprawdę podstawowe sprawy, i w głowie się nie mieści że ktoś na kursie tego nie wie, czy boi się zapytać instruktora jeśli kursu jeszcze nie skończył.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Grzego90 » środa 30 października 2013, 21:05

Radhezz napisał(a):Ale rozumiem rusela - to są naprawdę podstawowe sprawy, i w głowie się nie mieści że ktoś na kursie tego nie wie, czy boi się zapytać instruktora jeśli kursu jeszcze nie skończył.

Takich sytuacji jest mnóstwo. Co chwila jakieś pytanie sie pojawia na forum, czy tak wolno, jak to zrobić itd. Ludzie płacą za kurs, a wychodzą zieloni bo nie wiem, boją sie czy jak pytać? Lepiej nawet jak od razu sie dowie w czasie jazdy od instruktora to przyswoi prędzej. Poza tym to jego obowiązek. A tak później płacz na forum, że nie zdałem/am, czy egzaminator mógł mnie oblać itd, itp.. Brak podstawowej wiedzy.
Grzego90

Postprzez jasper1 » środa 30 października 2013, 21:25

Ukassiu18 napisał(a): czy muszę się tak jakby jeszcze raz zatrzymać??

I nie "tak jakby" tylko tak, jak na stopie - do zera i upewnić się czy możesz jechać, bo po to się tam zatrzymujesz.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Ukassiu18 » środa 30 października 2013, 21:27

wiecie bo miałem taka sytuacje, wczoraj, ze samochód zatrzymał się przed sama linią a ja za nim przed pasami i sygnalizacja gdzie był warunek, tamten samochód pojechał a ja ruszyłem i skreciłem w prawo bez kolejnego zatrzymania, to powiedział instruktor ze za to bym oblał. I tego właśnie nie rozumiem bo przed sygnalizatorem się zatrzymałem...
Ukassiu18

Postprzez rusel » środa 30 października 2013, 21:45

I tego właśnie nie rozumiem bo przed sygnalizatorem się zatrzymałem...

dlaczego go o to nie dopytales? skoro nie rozumiesz tej sytuacji to miales obowiazek wiercic mu w d...az wytlumaczy, chyba ze masz nadmiar gotowki i czasu
rusel

Postprzez Radhezz » środa 30 października 2013, 21:49

Tu nie ma miejsca na filozofię, jest przepis - należy się do niego stosować, przynajmniej na nauce jazdy i egzaminie, a potem za swoje błędy najwyżej będziesz płacić panom w niebieskich mundurkach i białych czapeczkach.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez AdamKesy » środa 20 listopada 2013, 23:57

Cześć

Oprócz tego , że MUSISZ KONIECZNIE się zatrzymać na strzałce warunkowej to jeszcze przed ruszeniem radzę się upewnić czy owa strzałka się jeszcze świeci bo jak już zgaśnie a ty ruszysz to wiesz - koniec egzaminu. Kolejna ważna kwestia to tak jak pisali przedmówcy konieczne zatrzymanie przed sygnalizatorem i to bez znaczenia czy przed Tobą są 1 czy 2 samochody ty musisz się zatrzymać przed sygnalizatorem warunkowym i upewnić się że możesz jechać (nie stworzysz zagrożenia w ruchu drogowym) i czy świeci się jeszcze strzałka.
Powodzenia
(2013-02-13) Egzamin Kat.B (Zdany za 1 razem)
(2013-02-28 14:42:38) Odebranie Prawa Jazdy

16/03/2013 Pierwsza rutynowa kontrola drogowa :)
AdamKesy

Postprzez JAKUB » czwartek 21 listopada 2013, 10:33

Powiedział kiedyś starszy kolega instruktor.
"Z tym warunkowym skrętem jest tak, jak na stołówce z obiadem:
Najpierw danie główne (światło czerwone) - deser na końcu (strzałeczka).
Zdarza się, że deseru nie dla wszystkich starcza.
"
JAKUB

Postprzez ivytomek » czwartek 21 listopada 2013, 14:08

jasper1 napisał(a):
Ukassiu18 napisał(a): czy muszę się tak jakby jeszcze raz zatrzymać??

I nie "tak jakby" tylko tak, jak na stopie - do zera i upewnić się czy możesz jechać, bo po to się tam zatrzymujesz.

No niekoniecznie, bo jeśli w związku ze znakiem B-20 nie ma linii bezwzględnego zatrzymania, to zdarza się, że zatrzymanie za pojazdem, który zatrzymał się przed nami jest wystarczające, pod warunkiem, iż zapewnia nam dostateczną widoczność:

W rozporządzeniu jest to ujęte tak:
2.Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
ivytomek

Postprzez Spec58 » czwartek 21 listopada 2013, 14:32

Niezależnie ile będzie przed Tobą zatrzymywało się samochodów przy warunkowym skręcie a ty będziesz za nim, to i tak i tak należy zatrzymać się i dopiero potem możesz przejechać. Jeżeli instruktor nie powiedział Tobie tego, to dziwię się że na teorii tego nie nauczyli bo zawsze o tym mówią. Postępuje się tak chociażby z kwestii bezpieczeństwa.
Spec58

Postprzez ivytomek » czwartek 21 listopada 2013, 14:34

Spec58 napisał(a):Niezależnie ile będzie przed Tobą zatrzymywało się samochodów przy warunkowym skręcie ........

Czytałeś w ogóle, o czym napisałem? Napisałem o zatrzymywaniu w związku ze znakiem B-20 i jego błędną interpretacją przez jasper1
ivytomek

Postprzez ivytomek » czwartek 21 listopada 2013, 15:04

Spec58 napisał(a):Oczywiście, że czytałem i stąd nie rozumiem twojego problemu związanego z moim postem :) Możesz przybliżyć o co dokładnie Tobie chodzi na spokojnie ? Mój post tyczy się sytuacji ze znakiem warunkowym poruszony w pierwszym poście więc przybliż mi dokładnie o co chodzi w twoim poście skierowanym do mnie ponieważ nie za bardzo rozumiem

już spieszę z odpowiedzią na Twoje wątpliwości. Otóż w moim poście ustosunkowałem się do błędnej interpretacji zatrzymania w związku ze znakiem STOP. W ogóle nie pisałem nic o warunkowym zatrzymaniu przed tzw. zieloną strzałką. W żadnym miejscu swojej wypowiedzi nie ustosunkowałem się do warunkowego zatrzymania przed sygnalizatorem.
ivytomek

Postprzez lith » czwartek 21 listopada 2013, 16:13

@jasper1, róznica między strzałką i stopem jest taka, ze na stopie sie zatrzymujesz tam, gdzie masz dobrą widoczność na jezdnię poprzeczną, a na strzałce interesuje Cię praktycznie tylko przejście, resztę oceniasz i tak jak już ruszysz. Dlatego zatrzymywanie się na strzałce budzi tyle kontrowersji.
lith

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy