Wlaczanie sie do ruchu / ustapienie pierwszesntwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wlaczanie sie do ruchu / ustapienie pierwszesntwa

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 22:00

lith napisał(a):To podaj źródła. Jakaś taka nie po polsku napisana ta 'opinia prawnicza' i się w ogóle kupy nie trzyma. Obstawiam opis pod filmikiem na jutubie, albo artykuł z podróby onetu.

A autobus wyjeżdżający z zatoczki w terenie zabudowanym pierwszeństwa nie ma. To jest jeszcze zupełnie inna sytuacja, opisywana przez inny przepis gdzie nic o pierwszeństwie wspomniane nie jest. Widzę 0 znajomości tematu.

Skoro obstawiasz to podaj adres, gdzie "niby" jest. Tak własnie prawnicy ciężko pracują nad problemami przepisów.

Autobus ma pierwszeństwo, gdy włącza się do ruchu i jeśli nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa. Faktycznie nie ma słowa "pierwszeństwo", ale jest taki zwrot:
" jest obowiązany zmiejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać, aby umożliwić kierowcy autobusu włączenie się do ruchu".
Ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości. Adekwatność do art.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 listopada 2013, 22:04 przez Synekura, łącznie zmieniany 1 raz
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 22:02

Autobus ma pierwszeństwo, gdy włącza się do ruchu

podaj artykuł..najlepiej zacytuj, gdzie jest to napisane ...
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 22:05

Autobus nie ma pierwszeństwa, bo nie ma przepisu, który by mu je dawał. Art. 18 nie wspomina słowem o pierwszeństwie.

Nie podam adresu, po prostu napisałem jak wygląda ta pseudo 'opinia prawnicza'. Kolejny anonimowy zlepek bzdur.
lith

Postprzez BeckySahra » poniedziałek 11 listopada 2013, 23:20

W mojej opini poziom dyskusji dotarl do dna i to przyczynia sie nie tylko jeden user sinecure, ale inne tez niestety. Wstydzcie.

Proponuje oderwanie od niski level i mam dla posiadajacych prawdziwa wiedze pytanie:
Kiedy w polskie prawo o ruchu na drogach pojawil sie ten nieszczesliwy "wlaczanie do ruchu"?

Ktory poda rok i akt prawa ma prawdziwa wiedze.
Ostrzegam - googling nie szybko da dobry efekt.
BeckySahra

Postprzez oskbelfer » wtorek 12 listopada 2013, 19:33

BeckySahra napisał(a):W mojej opini poziom dyskusji dotarl do dna i to przyczynia sie nie tylko jeden user sinecure, ale inne tez niestety. Wstydzcie.

Uważaj, nie wolno tak mówić, ja coś na ten temat wiem :)

Proponuje oderwanie od niski level i mam dla posiadajacych prawdziwa wiedze pytanie:
Kiedy w polskie prawo o ruchu na drogach pojawil sie ten nieszczesliwy "wlaczanie do ruchu"?

A ja mam pytanie do Ciebie - dlaczego uważasz, że przepis o właczaniu się do ruchu - jest nieszczęśliwe ?

Ktory poda rok i akt prawa ma prawdziwa wiedze.
Ostrzegam - googling nie szybko da dobry efekt.

Skoro wiesz (bo przecież ostrzegasz że google nie dają wyniku) to może napiszesz coś konkretniejszego ?

Ja datę znam, albo wydaje mi sie że znam - moge się oczywiście mylić :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BeckySahra » wtorek 12 listopada 2013, 21:33

oskbelfer napisał(a):że przepis o właczaniu się do ruchu - jest nieszczęśliwe ?

W krotkiej formie - bo inni daja rada sobie bez ten pomysl. Powyzsze dyskusje potwierdzaja wprowadzone zamieszania.
W dlugiej formie - potrzeba PhD thesis.

Zapraszam do odpowiedzi na moj quiz. Inne users zamilkly kiedy przyszlo do konkretnej wiedzy - tym razem z history of low. A to ciekawe jest i duzo mozna zrozumiec.
BeckySahra

Postprzez szerszon » wtorek 12 listopada 2013, 23:20

Powyzsze dyskusje potwierdzaja wprowadzone zamieszania.

Zamieszanie stworzył jeden user..który ma problem z najprostszym przepisem..cała reszta jakoś nie ma...
Tutaj nie ma co sie doszukiwać potwierdzenia...to żart

Zapraszam do odpowiedzi na moj quiz. Inne users zamilkly kiedy przyszlo do konkretnej wiedzy

całkowicie nikomu nie potrzebnej...mimo że kolekcjonuję z zapałem wszystko co rusel ma z historii PoRD
szerszon

Postprzez oskbelfer » wtorek 12 listopada 2013, 23:22

@becky
wlaczanie sie do ruchu jest moim zdaniem jasno i precyzyjnie zdefiniowane, wystarczy czytanie ze zrozumieniem...

co do Twojej zgadywanki to 18 latek nie musi znac historii przepisow ruchu drogowego ....wystarczy ze zna obowiazujace prd...

odpowiedz na swoje pytanie, ciekawe czy znasz odpowiedz.... mozesz sie zdziwic ze to nie ta data :)

a dla rownowagi zapytam Cie czy wiesz dlaczego wystepuje ruch lewo i prawo stronny :)
oskbelfer

Postprzez szerszon » środa 13 listopada 2013, 08:39

Obstawiłbym datę 1930 rok. Nie ma bezpośredniej frazy "włączenie sie do ruchu", ale w świetle obecnych przepisów można o tym już mówić.
szerszon

Postprzez oskbelfer » środa 13 listopada 2013, 14:59

szerszon napisał(a):Obstawiłbym datę 1930 rok. Nie ma bezpośredniej frazy "włączenie sie do ruchu", ale w świetle obecnych przepisów można o tym już mówić.

a masz źródło ? bo nie chce mi sie szukać :)
oskbelfer

Postprzez BeckySahra » środa 13 listopada 2013, 22:01

oskbelfer napisał(a):a masz źródło ?

Nie ma zrodlo, bo nie egzystuje taki dokument. To bylo rozporzadzenie w sprawie ruchu na drogach publicznych z 1962 roku. Ale zeby to miec w wiedzy trzeba czytac z uwaga kazdy jeden dokument od calkiem poczatku. Googling okazjonalny daje mierny rezultat.
Czy taka wiedza jest potrzebna? Jednym tak, drugim nie, do wybora.
BeckySahra

Postprzez szerszon » środa 13 listopada 2013, 23:17

Eeee... cienizna.... :eek2: w rozporządzeniu z 1962 roku jest uzyte stwierdzenie 'Włączenie się do ruchu" które na upartego nie zmieniło sie do tej pory..natomiast czytając wcześniejsze akty, przedwojenne nie znalazłem bezpośredniego określenia..ale są przepisy dotyczace wjazdu na drogę twardą, co moim zdaniem, mozna uznać za protoplastę późniejszego "włączania sie do ruchu"
czuje sie zawiedziony...zagadką, a szczególnie odpowiedzią w sumie niepoprawną...z historii też klops :D
szerszon

Postprzez oskbelfer » czwartek 14 listopada 2013, 12:21

Nie ma zrodlo, bo nie egzystuje taki dokument.

Czyżby ? Pewny jesteś ?

To bylo rozporzadzenie w sprawie ruchu na drogach publicznych z 1962 roku.

Piszesz nie ma źródła - a potem podajesz tylko trzeba precyzyjnie DZU 61 pozycja 295 z roku 1962 :) O tym dokumencie myślałem. Niczym mnie nie zaskoczyłeś/łaś :)

Ale zeby to miec w wiedzy trzeba czytac z uwaga kazdy jeden dokument od calkiem poczatku.

Nie trzeba mieć żadnej wiedzy z zakresu prd, w zupełności wystarczy dostęp do aktów prawnych i logiczny "research"

Googling okazjonalny daje mierny rezultat.

Zastosowanie sensownej kombinacji słow i zwrotów oraz logika - wystarczają w zupełności by odpowiedzieć na Twoją zagadkę :)

Czy taka wiedza jest potrzebna? Jednym tak, drugim nie, do wybora

Jeśli tak - to do czego niby ma być potrzebna wiedza z 1962 roku (o właczaniu się do ruchu) 18 latkowi, kóry własnie dzisiaj zdał prawo jazdy ?

No chyba, że na jakąś olimpiadę wiedzy historycznej :)

Oczywiście uważam, ze fajnie jest poczytać akty prawne o ruchu drogowym np. z 1922 roku - ale co to ma wspólnego z dyskusją o właczaniu się do ruchu i totalnym "ignoranctwem" jakiegoś forumowego trolla :) ?
oskbelfer

Postprzez BeckySahra » czwartek 14 listopada 2013, 21:39

oskbelfer napisał(a):Zastosowanie sensownej kombinacji słow i zwrotów oraz logika - wystarczają w zupełności

Dobra rada. To moze wyszuka mi tym sposobem ten dokument:
szerszon napisał(a):Obstawiłbym datę 1930 rok. Nie ma bezpośredniej frazy "włączenie sie do ruchu", ale w świetle obecnych przepisów można o tym już mówić.

Moga nawet kolegi dwa razem poszukiwac. Jest to interesujace dla mnie, bo przyznam sie nie znam to prawo i poszukac nie potrafie go. Czekam z duza uwaga.
BeckySahra

Postprzez szerszon » czwartek 14 listopada 2013, 21:43

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9300430373

mam nadzieję,ze rusel nie zastrzegł praw autorskich i mnie nie opitoli za rozpowszechnianie :D

jak widać po dacie uchylenia długo sie trzymało...
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze