Prawo jazdy kat. C i kwalifikacja - pytanie o terminy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. C i kwalifikacja - pytanie o terminy

Postprzez michal492 » wtorek 12 listopada 2013, 19:31

Witam. Zastanawiam się nad kursem na kategorię C ale oprócz tego trzeba zdać kwalifikację wstępną (w moim przypadku już przyspieszoną, mam 21 lat). Zastanawia mnie jednak, gdybym zdał na C to jak szybko muszę zapisać się na kwalifikację? Czy nie idąc na kwalifikację, dostanę normalnie prawo jazdy (kartonik) na C na 5 lat?
michal492

Re: Prawo jazdy kat. C i kwalifikacja - pytanie o terminy

Postprzez Radhezz » wtorek 12 listopada 2013, 21:52

Kwalifikacja jest dobrowolna - wymagana do pracy w zawodzie kierowcy, z paroma wyjątkami: nie obowiązuje m.in. "mojej działki" czyli kierowców MON, służb MSW (straż, policja, itp.), podmiotów ratowniczych PRM i współpracujących. Tych wyjątków jest trochę więcej, ale powiedzmy że mnie ta część interesuje :mrgreen:

Ja kwalifikacji na razie nie mam, i prawko mam normalnie na 5 lat.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez michal492 » środa 13 listopada 2013, 12:57

Już wszystko wiem, dzięki.
michal492

Postprzez jutek » środa 13 listopada 2013, 14:44

A jeśli się chce przedłużyć prawko C bez kodu 95 i jeździć ciężarówką tylko "amatorsko" to i tak trzeba co 5 lat psychotesty robić oraz aktualnie nie ma opcji, żeby przedłużyć prawo jazdy kat. C na czas dłuższy niż 5 lat, zgadza się?
jutek

Postprzez Radhezz » środa 13 listopada 2013, 14:53

jutek napisał(a):A jeśli się chce przedłużyć prawko C bez kodu 95 i jeździć ciężarówką tylko "amatorsko" to i tak trzeba co 5 lat psychotesty robić oraz aktualnie nie ma opcji, żeby przedłużyć prawo jazdy kat. C na czas dłuższy niż 5 lat, zgadza się?

Tak.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy