Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 listopada 2013, 22:13

szerszon napisał(a):Wystarczy Art 25.1 i art 22
Wystarczy jedynie do tego, aby stwierdzić, że zmiana kierunku jazdy może na skrzyżowaniu nastąpić. A skąd wniosek, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy nadal nie wiemy.
LeszkoII napisał(a):A czemu WIELKA
Ze względu na pomijanie wszystkiego co podczas niej się dzieje a nie ze względu na rozmiary.
-----
szerszon napisał(a):Jedynie miałoby to sens, gdyby obwiednię ronda uznać za drogę..a tego sie zapierasz...
A czy Ty czytasz moje wypowiedzi? Przecież ja cały czas twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu jestem na drodze. Nie twierdzę tylko, że obwiednia ronda jest samodzielną drogą czego konsekwencją byłoby powstanie z jednego klasycznego ronda czterech skrzyżowań. Nie potrzebuję tego twierdzić bo nie łączę przejazdu przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy. Nie widzę ku temu podstaw. To ty postulujesz o rozbicie jednego skrzyżowania na kilka małych połączonych ze sobą samodzielnymi drogami.

To Twoja teoria, że przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy na skrzyżowaniu skanalizowanym się nie sprawdza i wymaga rozbicia skrzyżowania na kilka mniejszych i samodzielne drogi a nie moja, że zmiana kierunku jazdy z przejazdem przez skrzyżowanie nie ma bezpośredniego związku. Ile razy jeszcze będziesz mi wciskał rozbicie jednego skrzyżowań na kilka skrzyżowań i samodzielne drogi?
-----
LeszkoII napisał(a):POZA SKRZYŻOWANIEM!
Wspomniałem już o tym w poprzednim poście :-)
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 10 listopada 2013, 22:30

Wystarczy jedynie do tego, aby stwierdzić, że zmiana kierunku jazdy może na skrzyżowaniu nastąpić. A skąd wniosek, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy nadal nie wiemy.

Ty nie wiesz :D
Jechałeś jedną drogą , skręciłeś w drugą..ile tu manewrów widzisz ?
ja jeden..a czy Ty pomiędzy jedna a druga droga dopatrzysz sie jeszcze kilku ?
Powołujesz sie na podstawowe dziedziny..to zobacz jak jest rozumiany skręt w lewo..w prawo..
Przecież ja cały czas twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu jestem na drodze.

To ja wiem, że tak twierdzisz..tylko sie pytam przez cały czas ..na której ?
czy na tej z której przyjechałeś , czy na tej na którą zamierzasz wjechać..
i dlaczego twierdzisz,ze jestes na drodze ( rozumiem -jednej) skoro..
Nie twierdzę tylko, że obwiednia ronda jest samodzielną drogą czego konsekwencją byłoby powstanie z jednego klasycznego ronda czterech skrzyżowań.

zdanie po zdaniu, gdzie sam sobie przeczysz...

bo nie łączę przejazdu przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy

Fakt..zawsze mozna pojechać prosto...
Nie widzę ku temu podstaw

Art 25.1

To ty postulujesz o rozbicie jednego skrzyżowania na kilka małych połączonych ze sobą samodzielnymi drogami.

Yyyyyy...???? :hmm: czuje sie zaskoczony...zawsze staram sie pisac na trzeźwo :D
Mógłbyś zacytować..natychmiast to poprawię i posypie sobie głowę popiołem...

To Twoja teoria, że przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy na skrzyżowaniu skanalizowanym się nie sprawdza i wymaga rozbicia skrzyżowania na kilka mniejszych i samodzielne drogi

czy mógłbys sie zdecydować ?
ja juz sam nie wiem , jaka jest moja teoria według Ciebie :oops:
jadąc na wprost przez rondo klasyczne nie sygnalizuje prawym..potem lewym..i znów prawym..
Czy to jest wielka zmiana , czy rozbicie na podmanewry ?
Ile razy jeszcze będziesz mi wciskał rozbicie jednego skrzyżowań na kilka skrzyżowań i samodzielne drogi?

sam sobie to wciskasz poprzez wizje zmiany kierunku jazdy przy każdym ruchu kierownicą..pisaniem ,ze zjazd ze skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy ..i co za tym idzie, że skoro zjazd jest zmiana to z pewnościa wjazd również..lepiej.. jazda po skrzyżowaniu jest kolejnym manewrem zmiany kierunku jazdy...
ja skręcam na skrzyżowaniu..co Ty robisz..juz nie mam pojęcia.. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 10 listopada 2013, 22:46

szerszon napisał(a):To ja wiem, że tak twierdzisz..tylko sie pytam przez cały czas ..na której ?czy na tej z której przyjechałeś , czy na tej na którą zamierzasz wjechać..i dlaczego twierdzisz,ze jestes na drodze ( rozumiem -jednej) skoro..
Bo z zasad języka polskiego wynika, że jeżeli wypijesz cztery piwa to na pytanie "czy wypiłeś PIWO?" odpowiedź brzmi TAK, za to na pytanie "czy wypiłeś JEDNO PIWO?" odpowiedź brzmi "NIE". Ja nie twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu jestem na JEDNEJ DRODZE, tylko po prostu, że jestem na DRODZE.
-----
szerszon napisał(a):ja juz sam nie wiem , jaka jest moja teoria według Ciebie
Taka, że klasyczne rondo ze względu na rozmiary staje się dla Ciebie placem składającym się z kilku skrzyżowań połączonych odcinkami samodzielnych dróg. Bez tego Twoja nie spisana nigdzie ZASADA, że jeden przejazd przez skrzyżowanie to jedna zmiana kierunku jazdy się sypie. Twoja ZASADA się sypie, a PoRD bez Twojej ZASADY ma się dobrze.
-----
szerszon napisał(a):ja skręcam na skrzyżowaniu..co Ty robisz..juz nie mam pojęcia..
Ja też. Ja tylko nie twierdzę, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy tylko dlatego, że w mowie potocznej tak się zwykło mawiać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 listopada 2013, 01:29 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 10 listopada 2013, 23:25

Ja nie twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu jestem na JEDNEJ DRODZE, tylko po prostu, że jestem na DRODZE.

Wypowiedź w liczbie pojedynczej nie wymaga dodawania liczebnika -jednej.
Sama wypowiedź sugeruje liczbę dróg , jaką masz na myśli.
I w ten sposób usiłujesz przemycić podstawy do swojej teorii.
Bo z zasad języka polskiego wynika,

Podaj te zasady..

Tak, że klasyczne rondo ze względu na rozmiary staje się dla Ciebie placem składającym się z kilku skrzyżowań połączonych odcinkami samodzielnych dróg bo inaczej.

Tak, oczywiście ..na klasycznym rondzie możemy zrobić grilla,są przejścia dla pieszych..esencja klasyki..
że jeden przejazd przez skrzyżowanie to jedna zmiana kierunku jazdy się sypie.

Już Ci pisali..wyjątkiem chcesz ustanowić regułę..natomiast twoja zasada nie przystaje do pozostałych skrzyżowań, nie wspominam o rondach "kwadratowych"..twoja zasada usiłuje pasować tylko do jednego rodzaju geometrycznego..trochę mało..

Ja też. Ja tylko nie twierdzę, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy bo w mowie potocznej tak się zwykło mawiać.

No to dla ułatwienia bierzemy najzwyklejsze skrzyzowanie w kształcie krzyża..czekam na twoja interpretację manewru skrętu w prawo...
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 11 listopada 2013, 01:46

taik napisał(a):no nie wiem, czy troszkę to za daleko nie poszło? Czy tu można?
Patrz na linie - jeśli to P1d (a na moje oko, tak) - to nie można (chyba,że do zimy zaczekasz :wink: )

LeszkoII napisał(a):Więc gdzie ta zmiana kierunku ruchu przy jeździe na wprost przez skrzyżowanie?
Głos najciemniejszej strony mocy, która już nie ogarnia podziałów:
Odpowiedź brzmi: nie ma jazdy na wprost przez skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Powiem więcej - nie ma jazdy w żadnym kierunku, oprócz okrężnego. I nie może być, bo jazda w ruchu okrężnym odbywa się po większym lub mniejszym łuku i jedyne kierunki, jakie może przyjąć, to zgodny z ruchem wskazówek zegara lub przeciwny do tegoż ruchu.
Cechą charakterystyczną ronda jest brak przecięcia dróg: wloty i wyloty łączą się z obwiednią skrzyżowaniami typu T, co oznacza, że wszystkie drogi wlotowe kończą się na obwiedni, a wylotowe na niej zaczynają. Sama obwiednia ma wyznaczony kierunek okrężny (o czym kierowca dowiaduje się ze znaku C12).
Tak więc - w przeciwieństwie do prostego skrzyżowania - na rondzie nie ma kontynuacji dróg i ich kierunków ruchu: jest przejazd z drogi wlotowej na drogę wokół wyspy i z drogi wokół wyspy na drogę wylotową. Razem: trzy drogi i dwie zmiany kierunku jazdy.
I to jest właśnie główny (albo jeden z głównych) powód, dla którego wprowadzono na skrzyżowaniach ruch okrężny - że niezależnie od liczby i układu krzyżujących się dróg, wielkosci i kształtu ronda - przejazd ma tylko dwie relacje skrętne: wjazd na obwiednię i wyjazd z obwiedni. Kierowca na rondzie nie musi debatować, w którą stronę właściwie skręca (i czy w ogóle skręca), ani jak to zasygnalizować. Ustawodawca wolał nie ryzykować, że kierowcy będą sami sobie wyznaczać miejsca zmiany kierunku jazdy na okręgu.

Przykładem może być poniższe rondo: gdzie się zmieniają kierunki jazdy? Przy wjeździe wlotem A - jaki kierunek ma wyjazd wlotem D? Jak sygnalizuje wyjazd E pojazd, wjeżdżający wlotem A, a jak pojazd, wjeżdżający wlotem C?. Co z przejazdem D-E, czy to nie będzie czasem zawracanie? Jak sygnalizować trasę A - F?
srodaSl_2.jpg

"Stara szkoła" ma na wszystkie pytania jedną odpowiedź: prawy migacz przed wylotem - ZAWSZE. A co w środku - zależy od skrzyżowania. Ma byc wyraźnie, a nie według jednego schematu.
Od razu odpowiem na pytanie, skąd wiem, że obwiednia jest drogą? Bo mam przed nią znak, uprzedzający o skrzyżowaniu dróg. A charakterystykę ruchu okrężnego, to jeszcze ze szkoły podstawowej pamiętam.

PS. Mogę prosic o przedstawienie teorii zmiany kierunków na TYM skrzyżowaniu, ze szczególnym uwzględnieniem jazdy na wprost A - E?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 listopada 2013, 02:06

szerszon napisał(a):Wypowiedź w liczbie pojedynczej nie wymaga dodawania liczebnika -jednej.
Dla formy niepoliczalnej stosuje się liczbę pojedynczą.
szerszon napisał(a):Sama wypowiedź sugeruje liczbę dróg , jaką masz na myśli.
Nie. Idę na piwo. Jak myślisz wypiję jedno i wracam do domu?
-----
szerszon napisał(a):wyjątkiem chcesz ustanowić regułę
Daleki jestem od tworzenia jakichkolwiek reguł. Formalnie przejazd przez skrzyżowanie nie jest w żaden sposób powiązany ze zmianą kierunku jazdy więc i ja tych dwóch faktów nie łączę. To Ty jesteś wyznawcą nigdzie niespisanej reguły, że jeden przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku. A to tylko przypadkowa zbieżność.
-----
szerszon napisał(a):No to dla ułatwienia bierzemy najzwyklejsze skrzyzowanie w kształcie krzyża..czekam na twoja interpretację manewru skrętu w prawo...
Jadę cały czas w tym samy kierunku to kierunku jazdy nie zmieniam. Jadę w jednym kierunku a będę jechał w drugim to pomiędzy jazdą w jednym kierunku a jazdą w drugim kierunku następuje zmiana kierunku jazdy. Związku ze skrzyżowaniem brak. Jak chcesz to wyobraź sobie, że ta zmiana kierunku jazdy następuje podczas przejazdu przez skrzyżowanie zwykłe.
-----
sankila napisał(a):Przykładem może być poniższe rondo
szerszon napisał(a):I co ? Piknik można zrobić na skrzyżowaniu...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 listopada 2013, 02:24 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez dylek » poniedziałek 11 listopada 2013, 02:07

sankila:
http://youtu.be/P_uu_aMb7Lc?t=37s
Taaaaa...faktycznie da się twoim "ruchem okrężnym" krążyć po tym miejscu, które tak żarliwie wklejasz, a lewego kierunkowskazu to broń boshe...... Zapewne jeszcze należałoby to prawym pasem robić, co ? :D
Dawaj jeszcze jakiegoś cudaka...skoro na zwykłych rondach się nie udaje, może dasz radę w końcu znaleźć coś, czym się nie wygłupisz :D
Cechą charakterystyczną ronda jest brak przecięcia dróg: wloty i wyloty łączą się z obwiednią skrzyżowaniami typu T, co oznacza, że wszystkie drogi wlotowe kończą się na obwiedni, a wylotowe na niej zaczynają.

Jaja sobie robisz, czy faktycznie nawet jezdni od drogi nie odróżniasz ? Te twoje drogi wlotowe i wylotowe, to 2 jezdnie tej samej jednej drogi...litości - podstawowych pojęć nie kumasz, a tego uczą na pierwszych zajęciach kursu na PJ.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 09:23

Dla formy niepoliczalnej stosuje się liczbę pojedynczą.

Aha droga jest niepoliczalna... :hmm:
Piwo owszem,bo nie konkretyzujesz, czy pijesz butelkę, kufel, beczkę..i co z tymi policzalnymi i niepoliczalnymi ?

. Formalnie przejazd przez skrzyżowanie nie jest w żaden sposób powiązany ze zmianą kierunku jazdy więc i ja tych dwóch faktów nie łączę.

Cały czas np Art 25.1 dla Ciebie nie istnieje ?

Jak chcesz to wyobraź sobie, że ta zmiana kierunku jazdy następuje podczas przejazdu przez skrzyżowanie zwykłe.

Chyba nie zauważyłeś, właśnie o takim pisałem :D
Fragment mojego posta... :D
dla ułatwienia bierzemy najzwyklejsze skrzyzowanie w kształcie krzyża.

Jadę w jednym kierunku a będę jechał w drugim to pomiędzy jazdą w jednym kierunku a jazdą w drugim kierunku następuje zmiana kierunku jazdy

Pytam sie o wyboldowaną część...co sie dzieje wtedy według Ciebie..kiedy jesteś na jednej drodze, a kiedy na drugiej...
================================
To dla mnie sa hity tego wątku :D
Odpowiedź brzmi: nie ma jazdy na wprost przez skrzyżowanie z ruchem okrężnym.

Cechą charakterystyczną ronda jest brak przecięcia dróg:
:mrgreen:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 listopada 2013, 11:56

szerszon napisał(a):Cały czas np Art 25.1 dla Ciebie nie istnieje ?
A czy w Art.25.1. jest powiedziane, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy? NIE. Jest tylko powiedziane, co masz zrobić, jeżeli na skrzyżowaniu przypadkiem się "spotkasz" ze skręcającym w lewo. A ja nie przeczę, że na skrzyżowaniu JEST MOŻLIWE skręcenie w lewo. Oczywiście jest możliwe i na tym koniec związku pomiędzy zmiana kierunku jazdy a skrzyżowaniem.
szerszon napisał(a):Pytam sie o wyboldowaną część...
Odpowiedziałem przecież? Nie oczekuj, abym powiązał przejazd ze skrzyżowaniem ze zmianą kierunku jazdy bardziej niż stwierdzeniem, że zmiana kierunku jazdy następuje podczas przejazdu przez skrzyżowanie.
-----
szerszon napisał(a):Aha droga jest niepoliczalna...
Forma wypowiedzi już tak. A Ty podobnie jak w przypadku piwa - starasz się konkretyzować choć wypowiedź nie jest konkretna.
Kodeks napisał(a):Art. 4.Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo...
W powyższym fragmencie słowo "droga" użyto w liczbie pojedynczej. Jak myślisz, czy Ustawodawca formułując wypowiedź liczył drogi? Czy jeżeli jesteś na skrzyżowaniu (czyli na kilku drogach jednocześnie a nie na jednej) to prawo swoje tracisz? W sumie miałoby to jakiś sens, bo z Twojego liczenia dróg w treści przepisów wynika, że wiele przepisów na skrzyżowaniu nie obowiązuje. Czy może uważasz, że zapis powinien brzmieć "na drodze lub skrzyżowaniu" lub "na drodze lub drogach"?
-----
Wyobraź sobie że byłem na zakupach w warzywniaku. Kupiłem 2 kg artykułów, 1 kg jednego artykułu i 1 kg drugiego artykułu. Dlaczego mówię, że kupiłem ziemniaKI i papry? Przecież zarówno ziemniaKÓW jak i papryKI liczba sztuk jest większa niż jeden? Mam nadzieję, że nie myślisz, że kupiłem jedną paprykę ważącą 1 kg.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 15:20

A czy w Art.25.1. jest powiedziane, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy?

a jest napisane,że jest milion cząstkowych zmian kierunku jazdy ?

Oczywiście jest możliwe i na tym koniec związku pomiędzy zmiana kierunku jazdy a skrzyżowaniem.

No popatrz..juz mamy bezpośredni związek, którego do tej pory odmawiałeś skrzyzowaniu co do zmiany kierunku jazdy..
abym powiązał przejazd ze skrzyżowaniem ze zmianą kierunku jazdy bardziej niż stwierdzeniem, że zmiana kierunku jazdy następuje podczas przejazdu przez skrzyżowanie.

ja tylko chce sie od Ciebie dowiedzieć, co sie dzieje podczas tej zmiany..na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym jakoś nie miałeś oporów, aby pisać o zmianie kierunku jazdy w lewo po łuku.. :D

Forma wypowiedzi już tak. A Ty podobnie jak w przypadku piwa - starasz się konkretyzować choć wypowiedź nie jest konkretna.

Już sie nie dziwię,ze zarzucasz wszystkim braki w podstawowych dziedzinach :D , skoro i tutaj poważnie błądzisz
Może to ci pomoże...
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 6854,d.d2k

W powyższym fragmencie słowo "droga" użyto w liczbie pojedynczej.

Przepis ogólny i to bardzo... :D w szczegółowych już giniesz..a co miał napisać ?
Na drodze, skrzyzowaniu , parkingu..a może w kinie ?
Weź daj spokój z tym językiem polskim, bo Ci nie wychodzi...

Wyobraź sobie że byłem na zakupach w warzywniaku. Kupiłem 2 kg artykułów, 1 kg jednego artykułu i 1 kg drugiego artykułu. Dlaczego mówię, że kupiłem ziemniaKI i papryKĘ? Przecież zarówno ziemniaKÓW jak i papryKI liczba sztuk jest większa niż jeden? Mam nadzieję, że nie myślisz, że kupiłem jedną paprykę ważącą 1 kg.

Zanim dalej będziesz wypisywał swoje przykłady..poczytaj...specjalnie dla Ciebie poszukałem link :D
Dobrze ,ze nie kupiłeś trzech piw..luzem... :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 listopada 2013, 18:48

sankila napisał(a):1. Odpowiedź brzmi: nie ma jazdy na wprost przez skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
2. Powiem więcej - nie ma jazdy w żadnym kierunku, oprócz okrężnego.
3. I nie może być, bo jazda w ruchu okrężnym odbywa się po większym lub mniejszym łuku i jedyne kierunki, jakie może przyjąć, to zgodny z ruchem wskazówek zegara lub przeciwny do tegoż ruchu.
1. Poproszę o uzasadnienie brzmiącej odpowiedzi - mile widziane przepisy ruchu drogowego.
2. Jak mam się zatem ustawić na jezdni do "zmiany kierunku z nieokrężnego na okrężny i z okrężnego na nieokrężny"? O okrężnym kierunku jazdy pierwszy raz na tym Forum słyszę :) Czyli jeszcze temat się nie wyczerpał. Jeśli miałaś na myśli, że ruch dookoła wyspy = ruch okrężny to nie protestuję, gdyż jest to ruch (a właściwie sposób ruchu) a nie kierunek. Kierunek dopiero będzie wtedy, gdy zadeklarujesz go albo jako prawostronny względem okrężania wyspy albo lewostronny. Celowo napisałem okrężania zamiast okrążania, bo zaraz ktoś napisze, że skrzyżowania nie można opuścić.
3. Wcale nie musi się odbywać "po łuku".
sankila napisał(a):Sama obwiednia ma wyznaczony kierunek okrężny (o czym kierowca dowiaduje się ze znaku C12).
Wymagam precyzji! Wyznaczony znakiem C-12 kierunek, to kierunek, w jakim ruch dookoła wyspy odbywa się na skrzyżowaniu (z dwóch możliwości pozostaje jedna - wskazana na konkretnym znaku). Jaki kierunek okrężny? Gdzie to przeczytałaś?

Dalej czytać Twojego posta się...nie da :eek2: Tzn. przeczytałem, ale widzę w nim tak wiele błędów merytorycznych, że aż ciężko go skomentować inaczej niż - Fanatyzm (to nie osobistego :) )
sankila napisał(a):PS. Mogę prosic o przedstawienie teorii zmiany kierunków na TYM skrzyżowaniu, ze szczególnym uwzględnieniem jazdy na wprost A - E?
Ojoj a co to za dziwoląg... Cóż - kierunki jazdy trzeba rozdzielić - jak to się robi na "cygarze" vel "agrafce". Reszta pracuje tak samo czyli ciągi G-B/C-F reprezentują dwa przeciwległe kierunki jazdy na wprost.
Wjeżdżając wlotem A nie używam kierunkowskazu - ale w zasadzie by się tu przydał. Opuszczając wlotem E - zmiana kierunku jazdy w prawo.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » poniedziałek 11 listopada 2013, 19:54

szymon1977 napisał(a): Nie twierdzę tylko, że obwiednia ronda jest samodzielną drogą czego konsekwencją byłoby powstanie z jednego klasycznego ronda czterech skrzyżowań. To ty postulujesz o rozbicie jednego skrzyżowania na kilka małych połączonych ze sobą samodzielnymi drogami.
Żeś się zamotał ... Ty tę drogę chcesz kupić, czy po niej jechać? :mrgreen: Jak przeznaczona dla samochodów to jest droga - a czy to łącznik, rękaw czy obrzeże placu - nie Twój biznes. Patrz na znaki i linie: P1a, P1b - droga; P1d, P1e - skrzyżowanie.
BTW - w świetle PORD, który definiuje powierzchnię skrzyżowania (przecięcia dróg) - i tak będą to cztery skrzyżowania, natomiast w świetle ustawy drogowej, która definiuje obszar skrzyżowania (od początku linii akumulacyjnych) cały czas będzie to jedno skrzyżowanie - z drogami, czy bez.

Szerszon nie postuluje o cztery skrzyżowania na rondzie; to ja - w ramach rozjeżdżania każdego skrzyżowania po szkolnemu - przycisnęłam go tak, że musiał przyznać, iż wlot jest rondo jest skrzyżowaniem wg PORD (o czym zresztą w szybkim tempie zapomniał).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:11

BTW - w świetle PORD, który definiuje powierzchnię skrzyżowania (przecięcia dróg) - i tak będą to cztery skrzyżowania,

Na rondzie oznaczonym C-12+A-7 ? .. :D
to jest droga - a czy to łącznik, rękaw

łącznik...rozumiem -przełączka ..jest drogą.... :help:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 listopada 2013, 03:11

szerszon napisał(a):a jest napisane,że jest milion cząstkowych zmian kierunku jazdy ?
Na podstawie zapisu, w którym wzięto pod uwagę, że przejeżdżając przez skrzyżowanie można skręcić co najmniej jeden raz doszedłeś do wniosku, że nie jest możliwe skręcenie więcej niż jeden raz? Kompletny brak logiki. A skoro nie jest napisane, że skręcających pojazdów może być milion to ustąpisz pierwszeństwa tylko pierwszemu?

Próbując udowodnić, że podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie kierunek jazdy można zmienić jeden raz popełniasz cały czas ten sam błąd. W kółko wykazujesz, że PoRD pasuje do sytuacji gdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie następuje jedna zmiana kierunku jazdy. Zgadza się, nikt nie zaprzecza, że jest taka możliwość i PoRD oczywiście jest do niej dostosowany. Ale aby wykazać, że podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie nie jest możliwa więcej niż jedna zmiana kierunku jazdy musiałbyś przedstawić choć jeden przepis, który z taką ewentualnością się "gryzie". Jak dotąd Ci się to nie udało. Zarówno Art.25.1. jak i wspomniany przez Ciebie Art.22. ani jednym słowem nie jest sprzeczny z możliwością wielokrotnej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie.
-----
szerszon napisał(a):specjalnie dla Ciebie poszukałem link
Mało tym linkiem zagłębiłeś się w temat. Szukaj dalej a może znajdziesz wytłumaczenie dlaczego jeżeli zapytasz czy piłem piwo odpowiem "tak" nawet, jeżeli piwa wypiłem więcej niż jeden kufel.
szerszon napisał(a):Przepis ogólny i to bardzo...a co miał napisać ?
Dokładnie to co napisał. Przepis obowiązuje na każdej drodze, nawet na tej, która akurat krzyżuje się z inną.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 12 listopada 2013, 07:52

Na podstawie zapisu, w którym wzięto pod uwagę, że przejeżdżając przez skrzyżowanie można skręcić co najmniej jeden raz doszedłeś do wniosku, że nie jest możliwe skręcenie więcej niż jeden raz? Kompletny brak logiki.

ja wiem, ze zawracanie to dwa skręty w lewo... :D I tym optymistycznym wnioskiem mozna zakończyć ten fragment dyskusji...
Chyba ,ze znowu podlinkujesz rysunek zespołu skrzyżowań i jeżdżącego gościa w kółko i będziesz przekonywał, że to jedno skrzyżowanie..
. A skoro nie jest napisane, że skręcających pojazdów może być milion to ustąpisz pierwszeństwa tylko pierwszemu?

A to w temacie ?
Próbując udowodnić, że podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie kierunek jazdy można zmienić jeden raz popełniasz cały czas ten sam błąd.

Próbując udowodnić ,ze wjazd na rondo jest zmiana kierunku jazdy oczywiście błędu nie popełniasz.. :D

Zarówno Art.25.1. jak i wspomniany przez Ciebie Art.22. ani jednym słowem nie jest sprzeczny z możliwością wielokrotnej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie.

W ruchu drogowym obowiązuje również Art 45.1.1) :D
Jedyna możliwością zgodną z twoim punktem widzenia jest koszmarek drogowy pt Plac Grunwaldzki.

Mało tym linkiem zagłębiłeś się w temat. Szukaj dalej a może znajdziesz wytłumaczenie dlaczego jeżeli zapytasz czy piłem piwo odpowiem "tak" nawet, jeżeli piwa wypiłem więcej niż jeden kufel.

Bronisz się określeniami potocznymi używanymi na co dzień :D a od innych wymagasz stosowania sie do zasad...
życzę powodzenia w policzeniu wody w rzece..drogi na skrzyżowaniu dam radę policzyć... :D

Dokładnie to co napisał. Przepis obowiązuje na każdej drodze, nawet na tej, która akurat krzyżuje się z inną.

Jesteś w stanie określić na której z dróg znajdujesz sie będąc na skrzyżowaniu...
Napisali na drodze, ale nie konkretnej..i nic Ciebie nie upoważnia do stosowania np Art 16 na skrzyżowaniu
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze