Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez dylek » czwartek 24 października 2013, 14:46

taik napisał(a):Szerszon, myślę, że na rondzie w Głogowie grilla spokojnie zrobisz, ba w piłkę można nawet zagrać.
Niech to rondo będzie moją odpowiedzią na mini rondko dylka.
Nawiasem mówiąc, ponoć jest to największe rondo w Polsce, a także jedno z największych w Europie (źródło Wiki), powierzchnia wyspy to ok. 5 ha! :shock:

taik - no to zobacz na ten plac z konkretnej perspektywy :
http://goo.gl/maps/UlU0J
Jak ci się podoba wjazd na ten plac ? :D
Bałagan i tyle (choć cieszę się, że nawet i w tym przypadku są jakieś prześwity geniuszu, że trudno ten wynalazek traktować jak skrzyżowanie)

@szymon - wiem co zacytowałem...wiem co napisałeś....i mydlenie oczu iluś tam opcjami nic nie zmienia....nawet w jednym wątku strona po stronie wypisujesz przeciwstawne rzeczy....i chcesz być poważnie traktowany....no sorry...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 24 października 2013, 15:49

taik
O zgrozo, wolę nie widzieć kolejnego potworka!

nic z tych rzeczy

Ale zauważ, że ja nie mówię, że skręt, który wykonujemy na obwiedni, to zmiana kierunku jazdy – coś się tak tego uczepił

Pewnie ,że sie uczepiłem..jeśli juz to nie nazywaj tego skrętem...a dlaczego /
W oddziale dotyczącym zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy jest napisane..
..jeśli skręca...

...jadę „drogą w łuku”, na której skręcam.

Gdzie ? :D Podejrzewam,że dalsza dyskusja będzie zawierać wiele nieporozumien z powodu skręcania i dlatego sobie daruję parę odpowiedzi.

Ale pojmujesz zmianę kierunku jazdy jako wypadkową dwóch/trzech manewrów skrętu.
I mamy pierwszy przykład..juz pytałbym się ..o jaki Ci skręt znowu chodzi...

Ale nie napisali, że każdy manewr skrętu to zmiana kierunku jazdy.

Tytuł oddziału wyjaśnia...
jeśli jazdę w tzw łuku chcesz nazwać skrętem ..juz nawet pomijając rondo, w sensie art 22.2 to sie nie dogadamy.

Jest napisane „[...]dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.” Nie jest napisane czy to jest na drodze, jezdni, czy w powietrzu. Warunkiem jest jazda w jednym kierunku – i tylko to.
czy przy C-12 jest napisane o "jednym kierunku ' ? :wink:
To jest łapanie za słówka w moim wykonaniu, ale to są istotne słówka.

Ale wbrew pozorom nie jest to ślepy strzał, ponieważ uwidacznia, że na jednym dużym skrzyżowaniu

To nie jest jedno skrzyzowanie.

Chodzi o ideę, a nie przepisy.

Chyba jednak skłonie sie w kierunku przepisów..na idei daleko nie zajadę.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 24 października 2013, 17:00

Tak sobie myślę..., że gdyby w par. 36.1 treść znaku C-12 wyrażono innym sposobem stylistycznym, to cała "magia" słowa 'kierunek' zniknęłaby przy rozważaniach nad konsekwencjami opuszczania SoRO potraktowanego jako skręcanie(=zmiana kierunku jazdy) w prawo.

Przykładowo:
alternatywne brzmienie 1 napisał(a):§ 36. 1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu zgodnie ze strzałkami na znaku.
albo
alternatywne brzmienie 2 napisał(a):§ 36. 1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w sposób wynikający ze strzałek na znaku.

Cała sztuka i zmysł zgodny z 'duchem przepisów'(przepraszam na poetykę i subiektywne odniesienie) w tym, by mieć świadomość odróżnienia kontekstowego kierunku skręcania(=zmiany kierunku jazdy) od:
- zakręcania na zakręcie;
- kierunków (ruchu) związanych z użytecznym podziałem np. jezdni na części tak, aby była na niej możliwość wymijania się pojazdów...(w ruchu dwu-kierunkowym) lub takiej możliwości nie było(w ruchu jedno-kierunkowym).

Pomijam ruch o zmiennym kierunku (przy zastosowaniu linii P-5) czy ruch potocznie zwany "wahadłowym".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » czwartek 24 października 2013, 17:07

@dylek
dylek napisał(a):taik - no to zobacz na ten plac z konkretnej perspektywy :
http://goo.gl/maps/UlU0J
Jak ci się podoba wjazd na ten plac ? :D
Bałagan i tyle (choć cieszę się, że nawet i w tym przypadku są jakieś prześwity geniuszu, że trudno ten wynalazek traktować jak skrzyżowanie)

Wow, tego wlotu nie dojrzałem :shock: , rzeczywiście bałagan, no ale 5 ha jest! :D
===================
@szerszon
szerszon napisał(a):taik
Pewnie ,że sie uczepiłem..jeśli juz to nie nazywaj tego skrętem...a dlaczego /
W oddziale dotyczącym zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy jest napisane..
..jeśli skręca...

szerszon napisał(a):Tytuł oddziału wyjaśnia...
jeśli jazdę w tzw łuku chcesz nazwać skrętem ..juz nawet pomijając rondo, w sensie art 22.2 to sie nie dogadamy.

Jeśli dobrze odebrałem to rozumujesz, iż każdy skręt jest zmianą kierunku jazdy, bo opis manewru znajduje się w oddziale ..., a coś co nie jest zmianą kierunku jazdy, tym samym skrętem nie jest (np. jazda po zakrzywionej drodze).

Mi chodziło raczej o skręcenie kół, tj. skręcenie kierownicą - może terminu użyłem za bardzo w jego kolokwialnym znaczeniu, ale dobrze, przyjmuję Twoją argumentację, bo nie jest pozbawiona logiki. :wink:

Ogólnie jest kwestia samego nazewnictwa jazdy po obwiedni (i innych podobnych), nie oto idzie, ale usystematyzować trzeba.

Możemy przyjąć, że jazda po obwiedni, jazda po zakrzywionej drodze jak i taki wredny "skręt" drogi skrętem nie jest tylko jazdą po łuku - i nie uzależniamy tego od R łuku. Jazda każdego kierowcy składa się z jazdy na wprost, jazdy po łuku oraz skrętów.

Proszę potwierdź lub wnieś poprawki.
szerszon napisał(a):czy przy C-12 jest napisane o "jednym kierunku ' ? :wink:
To jest łapanie za słówka w moim wykonaniu, ale to są istotne słówka.

Jak i Ty wcześniej, tak i ja teraz ugryzę się w język i daruję odpowiedzi - zaoszczędzi to trochę miejsca na serwerze.
szerszon napisał(a):To nie jest jedno skrzyzowanie.

Jest, jest. Jedno skrzyżowanie, tylko duże, na którym dochodzi do kilku zmian kierunków jazdy. :D Dodam złośliwe, niestety... :wink:
taik

Postprzez szerszon » czwartek 24 października 2013, 22:23

To skrzyzowanie, albo skrzyżowania to w ogóle "cót"..tak finezyjnie wymalowane P-13 na środku pasa ruchu...
To chyba jeden wielki bubel organizacji ruchu i jego oznakowania.
szerszon

Postprzez taik » piątek 25 października 2013, 10:27

Oj, nie wiem dlaczego, ale pomyliłem to "rondo" z rondem Reagana na Placu Grunwaldzkim (też bez C-12) - myślałem, że o nim mówimy.
Ups! :oops:
szerszon napisał(a):To nie jest jedno skrzyzowanie.

W tej sytuacji nie twierdzę inaczej niż Ty, to są skrzyżowania - zespół skrzyżowań - nie jedno skrzyżowanie. Za pomyłkę przepraszam.

Te "rondo" (Plac Powstańców Śląskich) - zespół skrzyżowań - wbrew pozorom nie jest takie złe, jeździ się po tym wcale znośnie.

Ale trzeba przyznać, że twór ten żyje własnym życiem i ewoluuje, co daje się zauważać przez ostatnie 10 lat. Kiedyś z dwóch stron ulicy Powstańców Śląskich wjeżdżało się 2 pasami, obecnie pościskali, pomalowali i z 2 zrobiły się 3 pasy ruchu. Wcześniej coś tam manipulowali przy przejazdach na wprost przez torowisko.
W między czasie powstały nowe przejścia dla pieszych i przejazdy dla rowerów na wyspę.
I tak żyje sobie te stworzenie. Zarząd dróg (ZDiUM) kolejnymi iteracjami chyba zbliża się do optimum przepustowości. :wink:
taik

Postprzez szerszon » piątek 25 października 2013, 10:56

nie zauważyłem nigdzie D-1...moze w związku z wiekiem... :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 25 października 2013, 11:02

dylek napisał(a):@szymon - wiem co zacytowałem...wiem co napisałeś....i mydlenie oczu iluś tam opcjami nic nie zmienia....nawet w jednym wątku strona po stronie wypisujesz przeciwstawne rzeczy....i chcesz być poważnie traktowany....no sorry...
Masz problem z logiką. Łatwiejszy przykład:
1. Każdą zmianę kierunku jazdy sygnalizujemy sygnalizujemy kierunkowskazem.
2. Nie każda sygnalizacja kierunkowskazem oznacza zmianę kierunku jazdy.
3. Sygnalizacja kierunkowskazem oznaczać może zmianą zajmowanego pasa ruchu.
4. To, że nie każda sygnalizacja kierunkowskazem oznacza zmianę kierunku jazdy nie oznacza, że w niektórych przypadkach sygnalizacja kierunkowskazem nie może oznaczać zmiany kierunku jazdy.
5. To, że nie każdy samochód jest "ciężarówką" nie oznacza, że w niektórych przypadkach samochód nie może się okazać "ciężarówką".

Które z powyższych stwierdzeni jest nieprawdziwe. Łap za słówka!

szymon1977 napisał(a):To, że nie daję znaku równości pomiędzy zmiana kierunku jazdy a przejazdem na skrzyżowaniu z jednej drogi w drugą nie oznacza, że w niektórych przypadkach przejazd na skrzyżowaniu z jednej drogi w drugą nie może wiązać się ze zmianą kierunku jazdy.
Podtrzymuję. A tyle razy obiecywałem sobie formułować wypowiedzi w zdania proste...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez taik » piątek 25 października 2013, 11:20

szerszon napisał(a):nie zauważyłem nigdzie D-1...moze w związku z wiekiem... :wink:

Nie no, nigdzie to nie, D-1 ogólnie to jest.
Rzeczywiście, naliczyłem, że brakuje 2 D-1 na "obwiedni". Ale spójrz na to z innej strony, 2 małe znaczki na 6 wlotów/skrzyżowań, to naprawdę nie jest zła statystyka. :lol:

Na obronę zarządcy nadmieniam tylko, że zdjęcie nie przedstawia rzeczywistego, obecnego wyglądu skrzyżowania, trochę się pozmieniało, może brakujące znaki już są.

EDIT:
szerszon, o jakim ty skrzyżowaniu mówisz, bo ja ciągle "rondzie" na Placu Powstańców Śląskich we Wrocławiu i mam nieodparte wrażenie, że dyskusja wygląda, jakby rozmawiał głuchy ze ślepym :D
Ostatnio zmieniony piątek 25 października 2013, 12:03 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez szymon1977 » piątek 25 października 2013, 11:31

dylek napisał(a):Jak ci się podoba wjazd na ten plac ? Bałagan i tyle (choć cieszę się, że nawet i w tym przypadku są jakieś prześwity geniuszu, że trudno ten wynalazek traktować jak skrzyżowanie)
Prześwitem geniuszu byłoby Twoje spostrzeżenie, że niezależnie czy na wjeździe jest C-12+A-7, czy C-2+A-7 to w najważniejszych kwestiach czyli sygnalizacji kierunkowskazem i ustąpieniu pierwszeństwa przejazdu nic się nie zmienia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » piątek 25 października 2013, 13:13

szymon1977 napisał(a):(...)
szerszon napisał(a):Jak sobie wyobrażasz przejazd w inna droge niz ta na której byłeś bez zmiany kierunku jazdy ?
Raczej sobie nie wyobrażam. Myślę, że każdy przejazd z jednej drogi w drugą jest zmianą kierunku jazdy. Nie oznacza to jednak, że każda zmiana kierunku jazdy jest przejazdem z jednej drogi w drugą.

Myślę, że to, czy droga jest inna czy ta sama, zależy od kryteriów jakich użyjemy do oceny.
A kryteria mogą być różne:
-numeracja dróg (również przynależność)
-kąt pomiędzy drogami
-szerokość dróg (również nawierzchnia)
-organizacja ruchu na drodze(jednokierunkowa, dwupasmowa, dwukierunkowa itp.)
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 25 października 2013, 17:10

Taik...o rondzie w Głogowie
co c-12 nie ma.
szerszon

Postprzez sankila » piątek 25 października 2013, 17:17

przestać robić z kierowców wariatów i pozdejmować znak mówiący o jednym skrzyżowaniu z dojazdów do ulicy okrążającej plac. [...]
Przy C-12 niefortunnie stawianym w analogicznych miejscach niestety nie da się waszej jazdy obronić przepisami[...]

Co Ci łaczy lub rozwidla ? Obwiednia ronda, jako samodzielna droga ?
Rondo klasyczne- jest przecięcie ? Ile drog Ci wchodzi a ile wychodzi ?[...]
.gdzie c-12..na jednym z wlotów..jakich wlotów / na jednym ze skrzyżowań widac A-7 i C-2...

Wiecie co, panowie?
wklejcie, każdy, jakieś większe rondo (z C12); żeby miało 3 - 4 wloty i oznaczcie na nim (najlepiej kolorami) "co jest co" - wlot, wylot, powierzchnia wspólna (z zaznaczeniem - których dróg), kierunki ruchu poszczgólnych dróg. A później możemy ustalać consensus.
Bo na razie to brzmicie dosyć enigmatycznie: jedno skrzyżowanie - zespół skrzyżowań;
jest przecięcie - nie ma przecięcia; jest zmiana kierunku jazdy - nie ma zmiany kierunku jazdy - i to wszystko za sprawą jednego znaku ...

To skrzyżowanie to nie jest SoRO, ponieważ nie jest oznaczone znakiem C-12.

I to własnie chciałam udowodnić - że bez znaków nie da się ich jednoznacznie odróżnić.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 25 października 2013, 18:09

Po co wklejać..od tego wklejania obwiednia ronda nie stanie sie samodzielna drogą, nawet jak będziesz wymachiwać dwoma zarządzeniami..
szerszon

Postprzez sankila » piątek 25 października 2013, 22:52

szerszon napisał(a):Po co wklejać..od tego wklejania obwiednia ronda nie stanie sie samodzielna drogą, nawet jak będziesz wymachiwać dwoma zarządzeniami..
Ale może ja - po obejrzeniu tej obwiedni - dam się przekonać...
Bo skoro tak dobrze wiesz, co nie jest, to może pokaż co jest. Masz jakiś problem natury graficznej? Bo chyba nie natłok wątków na forum?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze