Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 21 października 2013, 11:32

szerszon napisał(a):Podejrzewam ,że nie jechał w innym kierunku tylko z niewłaściwej strony wyspy jechał...
Podejrzewasz prawidłowo tylko niewłaściwymi słowami to opisujesz. Kierunek jego jazdy był przeciwny do kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu. Rozmawiając o przepisach proponuję pozostać przy nomenklaturze PoRD a mowę potoczną pozostawić na dyskusje przy piwie.
-----
szerszon napisał(a):jaka jezdnia ?
Taka:
Kodeks napisał(a):jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
Chodzi o ten wyasfaltowany okrąg na środku skrzyżowania. Tak wiem, nie skrzyżowania a drogi, a wjeżdżając na skrzyżowanie zjeżdżamy z drogi, więc drogi się nie krzyżują, a co za tym idzie na skrzyżowaniu skrzyżowania także nie mamy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 21 października 2013, 11:55

Chodzi o ten wyasfaltowany okrąg na środku skrzyżowania.

Dla Ciebie jezdnia..dla mnie powierzchnia skrzyżowania , czyli przecięcie sie dróg..jak jedna jezdnia może tworzyć skrzyżowanie o którym mowa w par 36 :hmm: ...reszta jest tylko konsekwencja tej róznicy zdań.
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 21 października 2013, 17:21

szerszon napisał(a):Dla Ciebie jezdnia..dla mnie powierzchnia skrzyżowania , czyli przecięcie sie dróg..
Ale powierzchnia skrzyżowania zawiera w każdym miejscu co najmniej dwie jezdnie - bo czym inaczej różniłaby się od drogi? Chodniki się nie przetną, pobocza również nie.

I nie chcę być upierdliwa, ale jeżeli skrzyżowanie jest miejscem, w którym drogi przecinają się/łączą/rozwidlają, to czy nie powinno zawierać elementów tych dróg? Jeżeli droga składa sie z jezdni, pobocza i chodnika, to skąd na przecięciu dróg zielony lasek czy trawniczek? :hmm:
Coś nie pasuje mi to ani do definicji drogi, ani do definicji skrzyżowania "by PORD" (ale pasuje do def. obszaru skrzyżowania Min. Transportu)
Jak jedna jezdnia może tworzyć skrzyżowanie o którym mowa w par 36
Ona nie jest tam sama - tam do niej drogi dochodzą, tworząc połączenia i rozwidlenia.
A skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które jest zgodne z definicja PORD przedstawia ta fotka:
przec.JPG
. Dwie drogi, dwie jezdnie, na powierzchni skrzyżowania - wyspa.

I to jest wyspa NA drodze (będąca elementem drogi - tym zajmuje sie PORD)
A to jest droga wokół wyspy (wyspa jest elementem krajobrazu - tym się PORD nie zajmuje)

I co jest powierzchnią tego skrzyżowania - trasa podziemna? A co na to PORD?
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 21 października 2013, 17:26

Cos Ci sie rozwidla ? :wink:
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 21 października 2013, 20:38

szerszon napisał(a):Cos Ci sie rozwidla ? :wink:
Prosisz i masz - rozwidlenie, połączenie - tylko lasku nie znalazłam. Widac PORD nie dba o przyrodę :lol:
mini rondo_rozw.JPG

BTW - zgodnie z wytycznymi MTransp. ronda powinny być - w miarę możliwości - "nieprzejrzyste" dla pojazdów osobowych (żeby kierowcy nie widzieli przeciwleglego wylotu i jechali ostrożniej). Chyba teoria przejazdu "na wskroś", bez migacza, też poszła w Pireneje.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 21 października 2013, 21:02

BTW - zgodnie z wytycznymi MTransp.

Nie widze powodu powoływania sie w dyskusji o przepisach na te zarządzenie...
Co do zdjęcia..tak samo Ci sie "rozwidla zwykłe skrzyzowanie... :wink:
Chyba nie o takie rozwidlenie chodzi...
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 21 października 2013, 22:03

szerszon napisał(a):tak samo Ci sie "rozwidla zwykłe skrzyzowanie... :wink: Chyba nie o takie rozwidlenie chodzi...
A są jakieś niezwykłe?
Jeżeli na skrzyżowanie wchodzi nieparzysta liczba dróg, to zawsze jest to rozwidlenie i połączenie (zależy z której strony patrzeć). I tak samo jest przy parzystej liczbie, jeżeli wloty nie są rozmieszczone naprzeciwlegle. To nie ma żadnego znaczenia - albo za przecięciem jest droga z tym samym kierunkiem ruchu i nie muszę zmienić kierunku jazdy, albo nie ma - i muszę.
sankila

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 października 2013, 06:57

Rothschild napisał(a):LeszkoII napisał że na dużym rondzie można tak jeździć, ale zdrowy rozsądek zabrania jeździć dookoła prawym pasem po mniejszych rondach.
Celowo lub nie - ale przekręciłeś moją wypowiedź o 180 stopni. Napisałem, że:
LeszkoII napisał(a):Średnica zewnętrzna tego ronda prawie 150m :)
Można na takim skrzyżowaniu poruszać się wokół wyspy skrajnie prawym pasem, gdyż jest to jazda na wprost. Nie trzeba w tym celu mierzyć średnicy, wystarczy się tam znaleźć.

Nigdzie nie napisałem, że zdrowy rozsądek zabrania "jeździć dookoła prawym pasem po mniejszych rondach". Przepisy tego zabraniają(pośrednio art. 22.2), a zdrowy rozsądek przy prowadzeniu pojazdu to właśnie jazda zgodna z przepisami.
Rothschild napisał(a):Moje pytanie - dlaczego? I jaka musi być średnica ronda żeby zdrowy rozsądek zadziałał.... 120?100?80?60?40?25?
Skoro dałeś pole wyboru, to te 80m powinno wystarczyć, aby zorientować się jak duże jest skrzyżowanie, jak duży promień posiada łuk obwiedni (być może nawet nieskończony). Im więcej metrów posiada średnica tym skrzyżowanie bardziej przypomina "plac", o którym też mowa w par. 36.1. Ma takim "placu" wloty/wyloty tworzą kąt bliski 90 stopni ze styczną do obwiedni ronda/placu w punkcie ich przecięcia/połączenia.

P.S. Ponieważ pisałem o tym wielokrotnie (a nie jestem specjalistą od rond ani innych tematów związanych z PoRD), nie będę się ponownie rozwodził, gdyż moje wpisy istnieją i można je odszukać.
Ostatnio zmieniony wtorek 22 października 2013, 07:50 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 22 października 2013, 07:04

"sankila"
A są jakieś niezwykłe?

Jeśli chodzi o skrzyzowania to dla Was ( czyli zwolenników jezdni jednokierunkowej) są
Jeżeli na skrzyżowanie wchodzi nieparzysta liczba dróg,

Przepraszam, ale skąd Ty bierzesz takie złote myśli ?

Jakieś zarządzenie, obwiednia ronda to dla Ciebie droga ( żółty kolor na jednej z grafik)...parzyste, nieparzyste...może lepiej w dyskusji o przepisach większy nacisk kłaść na przepisy, a nie jakieś zarządzenia ? Nie lepiej ?
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 22 października 2013, 08:23

Zgodnie z przepisami jazda prawym pasem dookoła ronda jest jak najbardziej dozwolona.
I jeszcze świetnie byłoby, abys przy zawracaniu lub skręcie w lewo jechał cały czas z właczonym kierunkowskazem ... :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 22 października 2013, 08:49

Ja nie mówię o żadnym zawracaniu albo skręcie w lewo, mówię o jeździe zgodnie z wyznaczonym pasem ruchu dookoła ronda.

czyli jesteś kolejnym zwolennikiem,że obwiednia ronda to nie skrzyżowanie tylko droga i zerkasz w kierunku Art 16
szerszon

Postprzez rusel » wtorek 22 października 2013, 10:31

pytaj, pytaj, nie odpuszczaj, jestes juz blisko prawdy, jeszcze kilka tematow, kilka nickow i zadany sobie trud w koncu sie oplaci
rusel

Postprzez taik » wtorek 22 października 2013, 10:36

Tak obserwuję dyskusję i muszę przyznać, że sankila coraz bardziej mnie zachwyca prostotą i czystością swoich procesów myślowych (to jest komplement :D ). Nie mówię, że do wszystkich wypowiedzi się przychylam, choć ze zdecydowaną większością się zgadzam, ale argumentacja jest niezwykła (może kobieca :D ).
szerszon napisał(a):
sankila napisał(a):Jeżeli na skrzyżowanie wchodzi nieparzysta liczba dróg,

Przepraszam, ale skąd Ty bierzesz takie złote myśli ?

Wypowiedź sankili dotycząca rozwidlenia/połączenia jest dość trafnym spostrzeżeniem, oczywiście tylko spostrzeżeniem, dlatego nie można oczekiwać podstawy prawnej tegoż.

Wydaje mi się, że pierwszą część wypowiedzi należy uznać za prawidłową, tj.:
sankila napisał(a):Jeżeli na skrzyżowanie wchodzi nieparzysta liczba dróg, to zawsze jest to rozwidlenie i połączenie (zależy z której strony patrzeć).

To jest poprawna dedukcja, ponieważ każda droga, jak kij, ma dwa końce, jeżeli jednego brakuje to znaczy, że rozwidlił/połączył się z inną drogą.
sankila napisał(a):I tak samo jest przy parzystej liczbie, jeżeli wloty nie są rozmieszczone naprzeciwlegle.

Tu się raczej nie zgodzę, to nie mówi o rozwidleniu/połączeniu dróg. Można sobie wyobrazić przecięcie dwóch dróg zakrzywionych w planie, wtedy wloty nie są rozmieszczone naprzeciwlegle, a nie dochodzi do rozwidlenia/połączenia.

Drogą konkluzji powiem, że powyższe (mowa o całości dyskusji dotyczącej rozwidleniu/połączeniu) to raczej łapanka słownikowa, bo przecież brak legalnych definicji w PRD.
taik

Postprzez szerszon » wtorek 22 października 2013, 10:59

Rothschild napisał(a):1.Ależ skąd, rondo to skrzyżowanie z ruchem okrężnym i tego się trzymajmy. Art. 16 to zasady ogólne ruchu i obowiązują zarówno na skrzyżowaniu jak i poza nim.

2.Zadałem pytanie jaki przepis zabrania mi jechać zgodnie z wyznaczonym - prawym pasem ruchu dookoła ronda? Na pewno nie jest to art. 22.2 - ten nie zabrania jechać w zgodzie z wyznaczonym pasem ruchu dookoła ronda.
Dlatego pytam jaki przepis tego zabrania? Ja jestem przekonany że żaden.

1. Taaaak ??? A względem której drogi będziesz stosował ten art 16..tej co wjechałeś, czy tej co masz wyjechać..a może jednak, gdy traktujesz rondo jako skrzyzowanie za pomoca którego zmienia sie kierunek jazdy to zastosujesz sie jednak do Art 22 ?

==========================================
Tak obserwuję dyskusję i muszę przyznać, że sankila coraz bardziej mnie zachwyca prostotą i czystością swoich procesów myślowych (

czasami aż zbyt duzo jest tej prostoty....

2. Może i nie ma przepisu zakazującego, ale jest przepis nakładajacy obowiązek.. czyli ten art 22.2...zbliżasz sie do skrzyzowania na którym masz zamiar ..chyba zawrócić, skoro chcesz objeżdżać rondo w kółko...to jak sie ustawiasz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 22 października 2013, 11:26

szerszon napisał(a):...skrzyzowanie za pomoca którego zmienia sie kierunek jazdy...
Co to za pomysł, że zmieniam kierunek jazdy za pomocą skrzyżowania? Po prostu zmieniam kierunek jazdy, przypadkowo akurat będąc na skrzyżowaniu. PoRD w żaden sposób nie łączy zmiany kierunku jazdy z przebywaniem na skrzyżowaniu.
szerszon napisał(a):A względem której drogi będziesz stosował ten art 16..tej co wjechałeś, czy tej co masz wyjechać.
Tej, na której akurat jestem, a na jakiejś z pewnością jestem.
-----
Rothschild napisał(a):Zadałem pytanie jaki przepis zabrania mi jechać zgodnie z wyznaczonym - prawym pasem ruchu dookoła ronda?
Masz racje, żaden przepis nie zabrania jazdy wokół wyspy centralnej prawym pasem. Jedyny jaki mógłby zabronić to Art.22.2. Rzecz w tym, że na klasycznym rondzie jadąc wokół wyspy centralnej kierunku jazdy nie zmieniasz. Jedziesz tak, jak Cię "droga prowadzi". Tak samo jak na każdym innym łuku.

A gdybanie Leszka nt. średnic, promieni itd., itp. nie ma odzwierciedlenia w przepisach.

Na poniższym rysunku oba pojazdy jadą prawidłowym torem jazdy i zgodnie z PoRd nie sygnalizują tego kierunkowskazem:
020-8.png

-----
sankila napisał(a):BTW - zgodnie z wytycznymi MTransp. ronda powinny być - w miarę możliwości - "nieprzejrzyste" dla pojazdów osobowych (żeby kierowcy nie widzieli przeciwleglego wylotu i jechali ostrożniej).
Mogę prosić o cytat? To bardzo interesujące, że Minister Transportu zaleca budować ronda, na których pojazdy dojeżdżające do skrzyżowania nie widzą się nawzajem skoro rzekomo muszą się widzieć aby właściwie ocenić pierwszeństwo przejazdu i odczytać sygnalizacje kierunkowskazem.
szerszon napisał(a):Nie widze powodu powoływania sie w dyskusji o przepisach na te zarządzenie...
A według mnie byłaby to nie lada sensacja. Minister Transportu uniemożliwia stosowanie się do PoRD!
-----
szerszon napisał(a):Dla Ciebie jezdnia..dla mnie powierzchnia skrzyżowania , czyli przecięcie sie dróg..jak jedna jezdnia może tworzyć skrzyżowanie o którym mowa w par 36 :hmm: ...reszta jest tylko konsekwencja tej róznicy zdań.
Skrzyżowanie zostało utworzone przez przecięcie się dróg a nie jezdni. A czy na tym skrzyżowaniu drogi mają kilka oddzielnych jezdni czy jedną w spólną? Popatrz na rysunek i policz.
-----
sankila napisał(a):I co jest powierzchnią tego skrzyżowania - trasa podziemna? A co na to PORD?
Trasa podziemna znajduje się pod skrzyżowaniem, nie jest jego częścią. A PoRD na to ok!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze