Egzamin teoretyczny - niezgodności z kodeksem drogowym

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Egzamin teoretyczny - niezgodności z kodeksem drogowym

Postprzez szerszon » piątek 18 października 2013, 15:28

Co by takie odwołanie dało? Ośrodek egzaminacyjny dostał taką, a nie inną bazę pytań gdyż musiał wprowadzić nową teorię. Przyjmijmy, że będziesz powtarzać teorię na koszt ośrodka i jaką masz gwarancję, że nie trafisz na głupie pytanie? Żadnej.

Kolejne odwołanie..a uparty jestem... :D

Bo odpowiedzi są źle sformułowane, nie ma tam prawidłowej.

Pewne bariery sa dla Ciebie nie do pokonania....
Nie, to stwierdzenie faktów.

Jedynym faktem, jaki mozna stwierdzic jest brak zrozumienia pytania.

Ten opór to walenie głową w mur.

W przypadku tej dyskusji zgodze się z Tobą... :wink: a twardą łepetynę mam..

Szerszon, jak tak sformułowałeś zdanie to na sądzie gdybyś był świadkiem druga strona by ciebie tak zakręciła, że już byś z tego nie wybrnął i stracił wiarygodność.

O mnie sie nie martw..na razie jesteś jedna z nielicznych majacych problem ze zrozumieniem treści pytania.

=====================
Zobaczymy, czy nie jesteś klonem...poprosiłem o zwrócenie uwagi...
====================
Podziekuję juz w tym temacie za rozmowę...chyba nic wiecej tutaj nie wskóram..
szerszon

Postprzez jutek » piątek 18 października 2013, 15:40

Ja mam propozycję ciekawszych pytań, np.:

Maksymalna dozwolona prędkość w strefie zamieszkania jest równa:

1. dacie (rok) Bitwy pod Grunwaldem pomniejszonej o liczbę 1400
2. masie kilograma pierza pomniejszonej o liczbę 985
2. pierwiastkowi z 400

Wiedza na poziomie podstawówki, więc każdy kandydat na kierowcę powinien bez problemu odpowiedzieć, zmusza do myślenia, słowem super pytanie.
jutek

Postprzez Nerkare » piątek 18 października 2013, 16:28

jutek napisał(a):Ja mam propozycję ciekawszych pytań, np.:

Maksymalna dozwolona prędkość w strefie zamieszkania jest równa:

1. dacie (rok) Bitwy pod Grunwaldem pomniejszonej o liczbę 1400
2. masie kilograma pierza pomniejszonej o liczbę 985
2. pierwiastkowi z 400

Wiedza na poziomie podstawówki, więc każdy kandydat na kierowcę powinien bez problemu odpowiedzieć, zmusza do myślenia, słowem super pytanie.

Nie podpowiadaj, bo jeszcze jakiś człowiek odpowiedzialny za poprawianie teorii to przeczyta :D

Kolejne odwołanie..a uparty jestem... :D

Szerszon, ja bym na twoim miejscu szedł do sądu, trochę by to trwało, ale nawet mógłbyś jakieś finansowe zadośćuczynienie wyciągnąć.

Pewne bariery sa dla Ciebie nie do pokonania....

To jest bariera dla mnie do pokonania. Tyle tylko, że takich na siłę robionych barier to ja po prostu nie chcę i je zwalczam. Nie stawia się przeszkód tam, gdzie nie powinno ich być.
Jestem natomiast za egzaminowaniem ze znajomości przepisów kodeksu drogowego i to takiej znajomości konkretnej i nauka tego powinna być w szkole, bo potem na drogach jeżdżą osły, które np: przejeżdżają mi na przejściu dla pieszych w momencie gdy wchodzę na pasy mając zielone światło, a oni skręcają akurat w tą drogę wjeżdżając mi na te pasy, mimo iż jest sygnalizacja świetlna kierunkowa i strzałka pozwalająca im skręcić w prawo, czyli akurat na drogę, gdzie przechodzę świeci się w kolorze czerwonym. Zresztą przy sygnalizacji tej nie może być inaczej, a warunku tam nie ma. Niektórzy piesi jednak nie przyjrzeli się uważnie i uważają, że kierowcy mogą tam przejeżdżać w momencie kiedy piesi mają zielone, bo według tych pieszych tam jest warunek. Oczywiście to bzdura, nawet jakby był warunek to i tak musieliby przepuścić pieszych mających zielone światło. W tej sprawie zwróciłem się do "drogówki" no i czasami urządzają tam łapanki na takich kierowców.
Nerkare

Postprzez lith » piątek 18 października 2013, 17:36

szerszon napisał(a):Jakiej prędkości kierowca nie może przekraczać ?...gdybt na tym sie zakończyło to ok...ale w odpowiedziach nie było 20km/h
jeśli wiesz ,że maksymalna dozwolona to 20 to każda wyższa to ta , co nie mozna przekraczać....zdumiewające...

Właśnie, co to za pytanie? Gdyby nie było podanych odpowiedzi to każdy odpowiedziałby, ze 20 km/h i jak ktoś by próbował się wykłócać, że przecież 25, albo 30 też jest prawidłowa to zostałby wyśmiany.

Skoro pytanie jest o przekraczanie to odpowiedzią powinna być jakaś wartość graniczna, coś oznaczająca, żeby miało ono sens, a nie dowolna, która jest od niej większa. Według mnie to pytanie jest kompletnie nietrafione i nie wierzę, żeby powstało celowo, dlatego śmieszne jest dopisywanie do tego tej całej ideologii o logicznym myśleniu. Gdyby tak było to przy każdym takim pytaniu należałoby zaznaczać najwyższą wartość...
lith

Postprzez skov » piątek 18 października 2013, 18:08

pytanie o którym tu dyskutujemy jest logiczne aczkolwiek można było je uprościć i również ta sama wiedza byłaby sprawdzona. Potwierdzam również że zdarzają się banalne pytania ale ułożone w tak zawiły sposób że przy presji upływającego czasu stają się barierą nie do przejścia. Generalnie rzecz ujmując nie w takich pytaniach jest problem aczkolwiek jeżeli takie pytanie jest za 1pkt. a uzbierało się 67 z pozostałych to można się wku.....
Nerkare, wydruk arkusza odpowiedzi przysługuje każdemu zdającemu o ile o niego poprosi. W niektórych WORDach można nawet po zakończonym egzaminie zobaczyć gdzie popełniło się błędy.
skov

Postprzez Nerkare » piątek 18 października 2013, 19:18

skov, niestety tak nie jest wszędzie. Wiele WORD-ów nie umożliwia tego pomijając fakt, że borykają się nadal z trudnościami natury informatycznej. Zmiany przepisów były przeprowadzone w jakiś chaotyczny sposób i podejrzewam, że potrwa jeszcze kilka lat zanim system zacznie działać jak należy.
Nerkare

Postprzez skov » piątek 18 października 2013, 19:53

Nerkare napisał(a):skov, niestety tak nie jest wszędzie. Wiele WORD-ów nie umożliwia tego

jeżeli chodzi o wydruk to żaden WORD/MORD/PORD łaski nie robi, po prostu ma obowiązek na żądanie taki wydruk zrobić. Co do możliwości obejrzenia swoich pytań to zależy wszystko od systemu, który w danym ośrodku funkcjonuje i dobrej woli danego ośrodka.
skov

Postprzez szerszon » piątek 18 października 2013, 20:54

Skoro pytanie jest o przekraczanie to odpowiedzią powinna być jakaś wartość graniczna,

wartość graniczną powinien znać kandydat na kierowcę przystepujący do egzaminu.
szerszon

Postprzez sankila » piątek 18 października 2013, 22:05

lith napisał(a):Skoro pytanie jest o przekraczanie to odpowiedzią powinna być jakaś wartość graniczna, coś oznaczająca, żeby miało ono sens, a nie dowolna, która jest od niej większa
Idąc Twoim tokiem rozumowania, pytanie: "czy wolno przekroczyć linię ciągłą", również nie ma sensu. Bo skoro na linię nie można najechać,to "przekroczyć" jest już "dowolnie większe".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Borys_q » piątek 18 października 2013, 23:33

Właśnie, co to za pytanie? Gdyby nie było podanych odpowiedzi to każdy odpowiedziałby, ze 20 km/h i jak ktoś by próbował się wykłócać, że przecież 25, albo 30 też jest prawidłowa to zostałby wyśmiany.

Pytanie jest spier@#$% koniec i kropka, przerażające jest ile osób szuka w nim logiki, ktoś pewnie przepisał skądś dodał swoje 5 groszy co by go o plagiat nie posądzić i tym sposobem trafiło do testów, wg mnie testy nie muszą być jawne dla kierowców (bo tracimy całą dobrą ideę zmian), ale dyrektor każdego wordu powinien mieć wyznaczone gremium egzaminatorów mających dostęp do bazy i możliwość weryfikacji pytań wraz z ich komisyjnym wykreślaniem.

EDIT: Potraktujmy "nie może przekroczyć jako" V<=. Czy znajdzie ktoś kto stwierdzi że V<=20 znaczy to samo co V<=25 lub jedno się w drugim zawiera?? Jakby było "Ile może jechać" i było by 15 to by się zgadzało, ale tak się nie zgadza .
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez sankila » sobota 19 października 2013, 19:40

Borys_q napisał(a):Czy znajdzie ktoś kto stwierdzi że V<=20 znaczy to samo co V<=25 lub jedno się w drugim zawiera??
Przedział 0<V<=20 zawiera się w przedziale 0<V<=25 w całości, więc nie rozumiem problemu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Borys_q » sobota 19 października 2013, 20:46

Nie moja wina, że nie rozumiesz i bardzo mi przykro.

EDIT: Przepraszam że byłem nie miły ale właśnie pięty mi opadły.

Zespół pojazdów nie może być dłuższy niż 30 metrów- prawda czy fałsz??
Prędkość w strefie zamieszkania nie może być większa niż 30 km/h - prawda czy fałsz??

A jak by to był test wielokrotnego wyboru i było by 20 i 25 w odpowiedziach zaznaczył byś obie??

Przedział 0<V<=20 zawiera się w przedziale 0<V<=25

To nie jest przemienne jak dodawanie czy mnożenie.

Jeszcze pytanie o prędkość której nie można przekroczyć, to co innego niż pytanie np "jadać z jaką prędkością kierujący popełnia wykroczenie".
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez sankila » niedziela 20 października 2013, 21:32

Borys_q napisał(a):To nie jest przemienne jak dodawanie czy mnożenie
Ja nic nie przemieniam; jest wektor drogi do czasu, gdzie każda wartość z przedziału 1-20 zawiera się w przedziale 1-25.
pytanie o prędkość której nie można przekroczyć, to co innego niż pytanie np "jadać z jaką prędkością kierujący popełnia wykroczenie"
W pytaniu nie było nic o wykroczeniu; przekroczenie prędkości X oznacza jedynie jazdę z prędkością większą niż X. Barierę dźwięku też można przekroczyć i nikt mandatów nie wystawia.
Bez przesady - egzamin polega na tym, że egzaminowany odpowiada na pytania, jakie otrzymał, a nie na te, które chciałby otrzymać.

(A swoją drogą, pytanie jest schrzanione, bo powinno brzmieć czy wolno przekroczyć, a nie czy można. Jest różnica między możliwością a zezwoleniem. I o to należy się czepiać).
sankila

Postprzez Borys_q » niedziela 20 października 2013, 22:22

Ja nic nie przemieniam; jest wektor drogi do czasu, gdzie każda wartość z przedziału 1-20 zawiera się w przedziale 1-25.

Ale nie każda wartość z przedziału 1-25 zawiera się w przedziale 1- 20 zostaje co 5 km które nie spełnia warunku.
Borys_q

Postprzez sankila » poniedziałek 21 października 2013, 00:41

Borys_q napisał(a):Ale nie każda wartość z przedziału 1-25 zawiera się w przedziale 1- 20 zostaje co 5 km które nie spełnia warunku.
I dlatego poprawna odpowiedź na pytanie, czy wolno przekroczyć 25/h, brzmi: "nie".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy