Parkowanie prostopadłe w prawo a mała ilość miejsca.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie prostopadłe w prawo a mała ilość miejsca.

Postprzez VVigor » środa 16 października 2013, 21:01

Witam. Mam kilka pytań na szybko odnośnie parkowania prostopadłego w prawo, jutro mam egzamin, więc proszę o jak najszybsze odpowiedzi, bo w dalszym ciągu nie jestem pewien.

1. Parkuję w prawo, egzaminator powiedzmy, że się uparł i każe mi to robić w miejscu, gdzie ulica jest wąska, BEZ wjazdu na przeciwny pas chociaż odrobinę nie ma mowy. Jak to wygląda wtedy z kierunkowskazami? Lewy na szybko i od razu prawy? Z jednej strony może to zmylić osobę z tyłu, która może się spodziewać parkowania w lewo, dlatego mówię, że kierunek lewy tylko na jedno mignięcie, ale nie wiem czy egzaminator mnie za to nie uwali. Już 4 osób się pytałem, które mają prawo jazdy i wszystkie mają odmienne zdanie na ten temat.

2. Czy mogę, jeśli droga jest wąska parkować "na 3 razy"? Już tłumaczę, skręcam w prawo, ale nie na maxa, zatrzymując się za samochodem, który będę mieć po mojej lewej stronie, tak jakby dojeżdżam środkiem maski do jego prawego reflektora, bieg wsteczny, kierownica w lewo, jedynka i w prawo do przodu dojeżdżam. Czy to się liczy jako prawidłowe parkowanie?

3. Czy egzaminator ma obowiązek zmiany miejsca parkingowego jeśli go o to poproszę? Powiedzmy nie pasuje mi miejsce parkingowe, mało miejsca, mogę mieć problem z prostym zaparkowaniem, on zapewne by to zrobił, ale ja uważam, że mogę nie dać rady.

4. Może trochę głupie, ale czy można z lewego pasa (dwa pasy ruchu w jedną stronę) parkować w prawo? Oczywiście pod warunkiem, że nikogo nie blokujemy na prawym pasie.

Jeśli ktoś zna odpowiedź na którekolwiek to proszę napisać :)
VVigor

Re: Parkowanie prostopadłe w prawo a mała ilość miejsca.

Postprzez szerszon » środa 16 października 2013, 21:16

1. bez lewego, a i bez przesady z tym wjeżdżaniem, bo zaraz jakis artysta będzie sie pchał pomiędzy...potrafią

2. Tak

3. Nie. ma obowiązek wybrać takie miejsce, aby sie zmieścić i była możliwość opuszczenia pojazdu.

4. zastosuj jednocześnie pkt 1 i 2
szerszon

Postprzez VVigor » środa 16 października 2013, 21:23

4. Chodzi Ci, żeby nie zjeżdżać na lewy pas ruchu tylko jechać z prawego, nawinąć się na lewy i wjechać na 3 razy?

3. Ostatnio dostałem miejsce do parkowania równoległego na półtora samochodu... no ale jeśli nie ma obowiązku to mogę ew. poprosić.

1. No właśnie, a instruktor uczył mnie z lewym kierunkowskazem. Poniekąd wjeżdżam na lewy pas, ale jeśli nie trzeba używać to nawet i lepiej dla mnie :)

A no i dziękuję za szybką odpowiedź ;)
VVigor

Postprzez szerszon » środa 16 października 2013, 21:27

Jak nie ma wyznaczonej osi jezdni to lekkie najechanie, pod warunkiem nie stworzenia zagrożenia ujdzie...robiąc z korektą ( tez sie rozglądać podczas cofania) nie powinno być problemu
szerszon

Postprzez VVigor » środa 16 października 2013, 21:33

A jeśli jest wyznaczona oś jezdni? To wtedy nie można zjechać na przeciwny pas? (mówię tutaj o sytuacji gdy mamy 2 pasy ruchu w jedną stronę jak i też gdy mamy jeden pas ruchu w jedną stronę)
VVigor

Postprzez szerszon » środa 16 października 2013, 23:01

nie stwarzaj sobie niepotrzebnych kłopotów..mozna..tylko po co ?
szerszon

Powrót do Egzamin na prawo jazdy