cofnięcie prawa jazdy niższej kategorii

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

cofnięcie prawa jazdy niższej kategorii

Postprzez mariusz845 » wtorek 15 października 2013, 20:10

czy posiadając prawo jazdy kat. B, ubiegając się o prawo jazdy kat. D przed przystąpieniem do kursu jestem zobowiązany zaliczyć testy psychologiczne, czy jeśli tych testów nie zaliczę mają prawo cofnąć (odebrać) prawo jazdy kat. B ?
Czytałem, że zdarzają się takie przypadki... czy w momencie jeśli nie zaliczę takich testów w prywatnej poradni taki wynik jest gdzieś wysyłany?
mariusz845

Re: cofnięcie prawa jazdy niższej kategorii

Postprzez Michal9191 » środa 16 października 2013, 10:10

No prawda jest taka że jeśli sie ubiegasz się o kat D to musisz przejść badania lekarskie i psychologiczne tak samo KWP też badanie psychologiczne i lekarskie
Podobno jest tak że gdzieś to zapisane jest jeśli byś takich badań nie przeszedł ale nie wiem na 100%
A czy odbiorą Ci prawo jazdy kat B ? Moim zdaniem nie bo z jakiej racji ? Aby mieć kat B to musisz mieć tylko badanie lekarskie o psychotestach nikt nic nie pisze tak więc jeśli chcesz się zabezpieczyć zrób obydwa badania a potem zapisz się na kurs ;)
Michal9191

Re: cofnięcie prawa jazdy niższej kategorii

Postprzez Radhezz » środa 16 października 2013, 15:17

Nie cofną uprawnień na kategorie niższe, bo do ich posiadania psychotesty nie są wymagane.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Szkolenie kierowców