Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » wtorek 15 października 2013, 11:34

szerszon napisał(a):...a czy to będzie zmiana kierunku czy tez nie to chyba nie ma wiekszego znaczenia...
Nie bagatelizuj! Przypomnę co zależy od sposobu postrzegania zmiany kierunku jazdy:
- kierunkowskaz przed wjazdem na skrzyżowanie,
- kierunkowskaz po wjechaniu na skrzyżowanie,
- kierunkowskaz przed zjazdem ze skrzyżowania,
- zajęcie pasa ruchu podczas jazdy wokół wyspy centralnej,
- zajęcie pasa ruchu przed zjazdem ze skrzyżowania,
- hmmm... a może o czymś jeszcze zapomniałem?
szerszon napisał(a):...wrzucenie prawego zjazdowego raczej sie przyczyni do podniesienia bezpieczeństwa niz do jego braku...
Cieszy mnie, że dostrzegasz sens wrzucenia prawego przed zjazdem (nie zawsze, ale jednak). Tak samo ja nie widzę większego sensu w objeżdżaniu wyspy centralnej dokoła prawym pasem. Rzecz w tym, że dopóki pierwsze nie będzie wyraźnie przez przepisy nakazane (choć dla mnie jest, ale nie dla wszystkich) możemy się spodziewać, że ktoś nie zasygnalizuje. A dopóki drugie nie będzie wyraźnie przez przepisy zabronione (choć dla mnie nie jest, ale nie dla wszystkich)musimy takie zachowanie u innych uczestników brać pod uwagę.

Akademicka dyskusja z punktu widzenia bezpieczeństwa ruchu ma znaczenie elementarne. Tylko tutaj nasze rozumienie PoRD się różni.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 11:39

Nie bagatelizuj!

Nie mam zamiaru..ale w sumie wiadomo o co chodzi w obu przypadkach..
Aby nie było objeżdżania ronda pasem zewnetrznym w dodatku z lewym kierunkowskazem :lol:

Cieszy mnie, że dostrzegasz sens wrzucenia prawego przed zjazdem

Alez oczywiście...przeciez juz pisałem kiedyś dlaczego...
, że ktoś nie zasygnalizuje.

czyli Art 3..jego zachowanie nie daje pewności co do dalszych poczynań...
szerszon

Postprzez sankila » wtorek 15 października 2013, 15:39

szerszon napisał(a):czyli obwiednia ronda to dla Ciebie droga :hmm: a napisali ,że to skrzyżowanie :hmm:
dlatego tez chcesz sygnalizować zjazd z ronda jako jazdę z drogi w drogę...co nie jest prawdą

Zarządzenie nr 10 GDDP z 12 06 2001;
Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych cz II;
2.1. Podstawowe określenia.
2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie, z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, na którym pojazdy są obowiązane objeżdżać wyspę środkową w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara. Pewne odstępstwa od tej reguły dotyczą mini ronda, na którym długie pojazdy moga przejezdzać przez przejezdną wyspę.

2.1.3. Jezdnia ronda - jest to jezdnia wokół wyspy środkowej ronda lub wokół pierścienia, o ile on występuje.

2.1.4. Wlot - część drogi (ramienia skrzyżowania), obejmująca pasy ruchu lub jezdnię w przypadku drogi dwujezdniowej, z ktorej pojazdy wjezdżaja na skrzyżowanie.

2.1.5. Wylot - część drogi (ramienia skrzyżowania), obejmująca pasy ruchu lub jezdnię w przypadku drogi dwujezdniowej, którą pojazdy opuszczają skrzyżowanie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 18:02

Przepraszam najmocniej, ale to zarządzenie mogą użyć, jak im się stolik będzie kiwał.
Jednokierunkowa jezdnia... :hmm: ehhh...
W ruchu drogowym interesuje mnie PoRD czyli ustawa i rozporządzenie o znakach i sygnałach, gdzie napisali o pierwszeństwie pojazdu na skrzyżowaniu oznaczonym C-12+A-7..powtórzę ...SKRZYŻOWANIU...a na skrzyżowaniu nie ma jezdni jednokierunkowej..z definicji wynika,że jest to przecięcie dróg...
musisz sie bardziej postarać...Drexler, Stefański,....
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 15 października 2013, 18:33

Przedstawiam 2 ronda o skrajnie różnych geometriach. Kolorem zielonym oznaczyłem prawy kierunkowskaz, czerwonym lewy a czarnym jego brak (na drugim). Czy ktoś nie zgadza się z taką sygnalizacją?
kg1956

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 18:41

a zgodzic sie mozna ?
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 15 października 2013, 18:58

Nawet trzeba... :) A co jest nie tak? Ja tak jeżdżę.
kg1956

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 19:41

tez bym tak sygnalizował, chociaż to pierwsze to takie rondo jak ze świni rumak...przejścia dla pieszych..na wyspie grilla można zrobić...
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 15 października 2013, 22:16

Zapewniam Cię, że to jest rondo. Jest C-12 i A-7.
Cieszy mnie, że doszliśmy do jakiegoś konsensusu. Okazało się, że na takim rondzie nie używasz lewego kierunkowskazu. Mamy punkt zaczepienia. :)
kg1956

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 23:01

Wierzę że jest C-12...nasi zarządcy dróg czasami mają fantazję...
Ciężko sie zachować "po mojemu" na takim szczycie "polskiej mysli szkoleniowej"
szerszon

Postprzez taik » wtorek 15 października 2013, 23:39

kg1956 napisał(a):Zapewniam Cię, że to jest rondo. Jest C-12 i A-7.
Cieszy mnie, że doszliśmy do jakiegoś konsensusu. Okazało się, że na takim rondzie nie używasz lewego kierunkowskazu. Mamy punkt zaczepienia. :)

A czy w drugim przykładzie też jest C-12+A-7?
(pewnie jest, ale tak tylko pytam dla upewnienia, bo te malunki na obwiedni mnie oślepiły)

@szerszon, kg1956
Można zadać takie proste pytanie.
Tyle tam tego wymalowali, czy zdjęcie C-12 coś wniesie do samego sposobu przejazdu (pomijam fakt pierwszeństwa, zresztą to chyba jest skrzyżowanie kierowane)?
Czy obecność tego znaku jest tam niezbędna, a tam niezbędna, czy jest w ogóle potrzebna? Bez znaku nie będzie się dało?

szerszon powiedz mi, czy:
"skręcając w lewo" ze zachodniego wlotu (Lutycka) na północny wylot (Witosa) lub
"skręcając w lewo" z północnego wlotu (Witosa) na wschodni wylot (Lechicka), możesz zająć już na skrzyżowaniu (zaraz po skręcie) skrajny prawy pas.
taik

Postprzez dylek » wtorek 15 października 2013, 23:43

Kolejny plac.... że też nigdzie nie mogę znaleźć takiego miejsca, co by się placem nie nazywało.... :hmm:
Jakby tak jeden z drugim zabrali znak mówiący o skrzyżowaniu przed miejscem, które nim de facto nie jest....to by problem rond sam się wyjaśnił...no ale póki co jest ten wytrych, że mozna i przed placem C-12 postawić (choć definicja tego znaku ciut w sprzeczności z tym miejscem stoi). Cóż...trzeba jakoś z tym żyć póki ktoś po rozum nie pójdzie :D
Osobiście przed placami stawiałbym nakaz w prawo.... od tego można by zacząć kwestie porządkowania przepisów dotyczących skrzyżowań o ruchu okrężnym.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 23:44

tak.
szerszon

Postprzez taik » wtorek 15 października 2013, 23:50

szerszon napisał(a):tak.

Chodziło o taki sposób jazdy:
Obrazek

Pytanie, czy TAK SAMO pojedziesz na klasycznym rondzie?

A tu, jakbyś zechciał :D :
@szerszon, kg1956
Można zadać takie proste pytanie.
Tyle tam tego wymalowali, czy zdjęcie C-12 coś wniesie do samego sposobu przejazdu (pomijam fakt pierwszeństwa, zresztą to chyba jest skrzyżowanie kierowane)?
Czy obecność tego znaku jest tam niezbędna, a tam niezbędna, czy jest w ogóle potrzebna? Bez znaku nie będzie się dało?
taik

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 23:55

Pytanie, czy TAK SAMO pojedziesz na klasycznym rondzie?

na klasycznym rondzie również będę sie starał zjeżdżać z prawego pasa zewnetrznego...
nie wiem o co Ci chodzi...

jednym z zadań rond jest spowolnienie i uspokojenie ruchu... wyobraź sobie teraz droge z pierwszenstwem i podporządkowaną..gdzie będą zapitalac ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze