Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 października 2013, 06:58

Jedziesz ruchem okrężnym, to nie zmieniasz kierunku

Właśnie takie stwierdzenia sa wynikiem sporu..jakim ruchem okrężnym ???
Jaki mam kierunek ?

więc sygnalizujesz tylko wylot;

czyli co sygnalizuję ?

jedziesz po kwadracie, to kierunki zmieniasz na każdym skręcie i każdą zmianę sygnalizujesz.

jakim kwadracie ?
jakie kierunki zmieniam ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 14 października 2013, 10:35

szerszon napisał(a):Właśnie takie stwierdzenia sa wynikiem sporu..jakim ruchem okrężnym ???Jaki mam kierunek ?
De facto wynikiem sporu nie jest jaki Ty masz kierunek, tylko w jakim kierunku prowadzi Cię "droga". A na klasycznym rondzie pierścieniowym "droga" prowadzi Cię łukiem dookoła wyspy centralnej. Jak już wjedziesz na klasyczne rondo pierścieniowe to jeździsz w kółko w przeciwieństwie do skrzyżowania zwykłego, przez które "droga" prowadzi Cię na wprost... oczywiście w dowolnym momencie możesz wyjechać w drogę odchodzącą od wyspy centralnej i zacząć poruszać się zgodnie z kierunkiem, w jakim ruch na tejże drodze się odbywa. I ten moment, w którym kierunek Twojej jazdy przestaje być zgodny z kierunkiem ruchu na "drodze" po której dotychczas się poruszałeś to nic innego jak zmiana kierunku jazdy. O obowiązkach z nią związanych tylko wspomnę.
-----
Proszę bardzo: pięć sytuacji, w których pojazd czarny przestaje się poruszać tak jak go "droga" prowadzi. W każdej z nich kierunek jazdy pojazdu przestaje być z godny z kierunkiem w jakim ruch w danym miejscu się odbywa. Żadnego powiązania z wjazdem i wyjazdem ze skrzyżowania w PoRD nie ma, ja osobiście także go nie widzę, choć w sytuacjach C i D występuje przypadkowa zbieżność.
301-02m.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 października 2013, 11:53

A na klasycznym rondzie pierścieniowym "droga"

doceniam cudzysłów :D
łukiem dookoła wyspy centralnej.

tu protestuje..nic mnie nie prowadzi dookoła wyspy..sam sie prowadzę..inna sprawa czy dobrze czy źle :D
I ten moment, w którym kierunek Twojej jazdy przestaje być zgodny z kierunkiem ruchu na "drodze" po której dotychczas się poruszałeś to nic innego jak zmiana kierunku jazdy.

Pada to przy innej geometrii ronda..gdy nie masz "łuku"
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 14 października 2013, 13:35

Masz rację. Na innym pada. Potwierdź proszę, że na takim się zgadza.
kg1956

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 października 2013, 15:52

Nie potwierdzę...nie ma zależności od krzywizny obwiedni ronda w stosunku do sygnalizacji.
szerszon

Postprzez kg1956 » poniedziałek 14 października 2013, 15:59

Napisałeś jednak:
Pada to przy innej geometrii ronda..gdy nie masz "łuku"

Logicznie biorąc ... :?
Zacytuję wypowiedź oskbelfra z jałowej dyskusji...
kg1956 pisze:
@oskbelfer
Tylko, że manewru nazywanego "zjazd z ronda" nie musimy sygnalizować. Musimy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy. Jeśli zjazd z ronda nie jest jednocześnie zmianą kierunku jazdy (ściśle - ruchem kierownicy w prawo) to nie ma obowiązku sygnalizowania. Jeśli natomiast zjazd z ronda wymaga skrętu kierownicą w prawo - jest to zmiana kierunku jazdy i obowiązuje nas sygnalizacja.
Bardzo by mnie interesowała Twoja opinia na temat "dylkowo-szerszonowej" teorii, że geometria ronda nie ma żadnego wpływu na sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy. Przejazd przez każde rondo traktowane jest jak "jedna wielka zmiana kierunku jazdy". Skutkuje to lewym kierunkowskazem na całym obwodzie ronda - niezależnie od jego wielkości.

1. Już pisałem wcześniej - własnie geometria ronda (moim zdaniem) ma kluczowe znaczenie.
2. Ten ruch kierownicy w prawo --- zgoda ---- pod warunkiem że musimy krecić kierownicą w prawo , a na pasie nie ma wymalowanej strzałki do jazdy na wprost.
3. Teoria "Jedna wielka zmiana kierunku jazdy "bierze w łeb bo wjazd z lewego pasa na rondo wcale nie musi oznaczać, że pojadę na rondzie w lewo -----------jakie lewo ----------- przecież na rondzie generalnie jedzie się w lewo, ale wracając jeszce raz do ...

....wjazdu na rondo (LEWY PAS) --- wjechałem i mogę "robic 1000 kółek" ---------pytanie zmieniam pas ruchu (jeśli jest jeden) co mam sygnalizować lewym kierunkowskazem ---------jazdę wokół wyspy ? zmianę pasa ruchu ?

ale zjazd z ronda prawym kierunkowskazem --- a i owszem :)

I zaś dochodzimy do ściany :)

Nikt tu nie ma 100 % racji, jedno jest pewne zawczasu i wyraźnie manewr powinien być sygnalizowany a Twoje teorie są mi bliskie ....:)
kg1956

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 października 2013, 16:23

Podałem to jako przykład,że takie podejście jest niewłaściwe.
Jaki wpływ ma krzywizna ? Żaden. Prosta tez jest "krzywą" :D tylko prostą.
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 14 października 2013, 22:16

szerszon napisał(a):Właśnie takie stwierdzenia sa wynikiem sporu..jakim ruchem okrężnym ???
Jaki mam kierunek ?
Przykro mi, że PoRD nie uwzględnił w definicjach podstawowych pojęc fizycznych.
Kierunek masz przeciwny do ruchu wskazówek zegara, poruszasz się ruchem krzywoliniowym jednostajnym lub zmiennym.
Masz na obrazku zaznaczone drogi i kierunki (jeden kolor = jedna droga = kierunek ruchu).
ruch na rondzie.jpg
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 14 października 2013, 23:00

Przykro mi, że PoRD nie uwzględnił w definicjach podstawowych pojęc fizycznych.

Bo to PoRd a nie fizyka...nie ma aż takiej potrzeby, ponieważ próby tu czynione powoduja takie wielowątkowe i wielostronicowe dyskusje.
Kierunek masz przeciwny do ruchu wskazówek zegara,

Pólprawda.. strzałki na znaju C-12 nie powinny byc traktowane jak np na C-2, D-3..cały czas jest pomijane,że mamy tylko objeżdżać wyspe w kierunku wskazanym, strzałkami-nie dopatruje sie w tym nic więcej..

Masz na obrazku zaznaczone drogi i kierunki (jeden kolor = jedna droga = kierunek ruchu).

czyli obwiednia ronda to dla Ciebie droga :hmm: a napisali ,że to skrzyżowanie :hmm:
dlatego tez chcesz sygnalizować zjazd z ronda jako jazdę z drogi w drogę...co nie jest prawdą
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 15 października 2013, 01:44

szerszon napisał(a):...cały czas jest pomijane,że mamy tylko objeżdżać wyspe w kierunku wskazanym, strzałkami-nie dopatruje sie w tym nic więcej..
To niedobrze, bo treścią znaku nie jest, że Ty masz objechać, tylko, że ruch się odbywa. A jak Ty sobie objedziesz - to już Twoja sprawa. Byle zgodnie z przepisami.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 06:52

Nie no..ok, nie cytowałem tutaj akurat słowo w słowo paragrafu.
Ale z twego postu wynika,ze jednak forma nakazu jest inaczej definiowana...troszeczkę :D
A jak Ty sobie objedziesz - to już Twoja sprawa.
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 15 października 2013, 07:34

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):...cały czas jest pomijane,że mamy tylko objeżdżać wyspe w kierunku wskazanym, strzałkami-nie dopatruje sie w tym nic więcej..
To niedobrze, bo treścią znaku nie jest, że Ty masz objechać, tylko, że ruch się odbywa. A jak Ty sobie objedziesz - to już Twoja sprawa. Byle zgodnie z przepisami.
Szymon, w KW jest nakaz (zobowiązanie do...) ruchu - specyficznego bo odbywającego się wokół wyspy. W par. 36.1 użyto formy "ruch odbywa się dookoła" i nawet ta forma bardziej precyzyjnie oddaje charakter "ruchu okrężnego".
Wynika z niej, że każdy strumień ruchu posiada informację, że pozostałe strumienie ruchu (na pozostałych wlotach) też będą przejeżdżać obok wyspy w ustalony na znaku C-12 sposób. Tak więc kierowca nie musi mieć dodatkowej informacji, że C-12 umieszcza się na każdym wlocie, bo ta informacja wynika z par. 36.

Ja nie mam wątpliwości, że C-12 jako znak nakazu - nosi w sobie nakaz/obowiązek takiego a nie innego pokonywania skrzyżowania. Przy jeździe na wprost i obwiedni pierścieniowej, ruchu odbywa się na skrzyżowaniu odgiętym torem jazdy w prawą stronę w stosunku do wyspy. Przy "kwadratowym rondzie" odgięcie dla kierunku jazdy na wprost jest znikome albo zerowe, ale obowiązek przejeżdżania z prawej strony wyspy wciąż występuje.

Mówienie, że ruch okrężny = ruch na skrzyżowaniu polegający na objeżdżaniu(przejeżdżaniu) wyspy w kierunku(od strony) doprecyzowanym na znaku C-12, nie uważam za nadinterpretację przepisu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 07:53

ruch na skrzyżowaniu polegający na objeżdżaniu(przejeżdżaniu) wyspy w kierunku(od strony) doprecyzowanym na znaku C-12, nie uważam za nadinterpretację przepisu.

ja też nie...
szerszon

Postprzez JAKUB » wtorek 15 października 2013, 09:36

"Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg"
Boję się teraz jechać przez KOŁOBRZEG nad morze. A w "Trójmieście" czy Szczecinie jest tak samo?
JAKUB

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 09:45

Nie jest chyba tak źle..tutaj rozgorzała akademicka dyskusja w temacie czy obwiednia ronda to samodzielna droga i czy prawy kierunkowskaz przy zjeździe to zmiana kierunku jazdy...
generalnie chodzi o to, aby zachowanie na rondzie było czytelne i zrozumiałe dla innych... wrzucenie prawego zjazdowego raczej sie przyczyni do podniesienia bezpieczeństwa niz do jego braku...a czy to będzie zmiana kierunku czy tez nie to chyba nie ma wiekszego znaczenia...wrzucenie prawego zjazdowego , gdy tor jazdy jest na wprost , raczej nie będzie zrozumiały..przynajmniej nie dla wszystkich uczestników ruchu..
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze